Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! "Słoneczna" Emilia-Romania

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.03.2016 17:32

marze_na napisał(a):Powoli zaprzyjaźniam się z google+ :? . Po prostej i przyjaznej picassie trudno mi się przestawić :evil: .
Nie mogę się doczekać jak już się mocno z G+ zaprzyjaźnisz, bo widzę, że podobnie jak ja zmieniasz picasse....

(może pokusisz się o przewodnik jak i co, bo nawet nie wiem jak się zabrać do przenosin, nie tylko ja chcę skorzystać)...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.03.2016 17:38

Zdjęć nie ma co komentować, oczywiste oczywistości, ale te pustki 8O 8O
Czekaliście, aż ludzie się schowają lub zejdą z drogi czy tak mało kręciło się ich wieczorową porą?
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 20.03.2016 18:45

Marzena - jak na razie REWELACJA. Zresztą jak zawsze u Ciebie 8)

Zagaszczam

pozdrawiam,
Michał
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 21.03.2016 00:00

Wczoraj początek a dziś już trzy strony :)

Ale już jestem na bieżąco... Nie mogło być inaczej :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.03.2016 07:34

Jestem aby sprawdzić co to ta Romania :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.03.2016 09:24

mysza73 napisał(a):może pójdziemy dalej zanim wybędę :smo:

Codziennie odcinek :roll: :?:. Rozpusta :smo:.

Lecisz jutro? To postaram się wyrobić do północy :wink: 8) . (Tylko wiesz, dzisiaj mamy prezentację drużyny. Sezon za pasem :D )

piekara114 napisał(a):
marze_na napisał(a):Powoli zaprzyjaźniam się z google+ :? . Po prostej i przyjaznej picassie trudno mi się przestawić :evil: .
Nie mogę się doczekać jak już się mocno z G+ zaprzyjaźnisz, bo widzę, że podobnie jak ja zmieniasz picasse....

Właśnie nie zmieniam. Zostawiam ją jak jest i nic już w niej nie grzebię, bo boję się, że przy ewentualnych przenosinach pozmieniają mi się linki do zdjęć :? . Wszystkie zdjęcia w relacjach mamy linkowane z picassy ... Niedługo będę miała więcej wolnego czasu, to gdzieś to wszystko powoli poprzenoszę.

Konto na g+ założył Paweł i z niego na razie korzystamy.

piekara114 napisał(a): ale te pustki 8O 8O
Czekaliście, aż ludzie się schowają lub zejdą z drogi czy tak mało kręciło się ich wieczorową porą?

Całe mnóstwo się ich kręciło. Bardzo żywa i gwarna w dzień Bolonia wieczorem ożywiała się jeszcze bardziej. Trochę czekaliśmy, aż większe grupy wyjdą z kadru. (tzn. Paweł czekał, bo ja podziwiałam sklepowe witryny :mrgreen: ). A ci pojedynczy i szybko idący rozmywali się w czasie naświetlania. Na niektórych fotkach widać takie duchy :D .

Mikeee napisał(a):Marzena - jak na razie REWELACJA. Zresztą jak zawsze u Ciebie 8)

Zagaszczam

Cześć Michał. Fajnie, że jesteś :) .

greenrs napisał(a):Wczoraj początek a dziś już trzy strony :)

Tak to zwykle bywa na starcie :D . Witamy w relacji.

Janusz Bajcer napisał(a):Jestem aby sprawdzić co to ta Romania :wink:

Zapraszamy 8) .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.03.2016 09:30

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):może pójdziemy dalej zanim wybędę :smo:

Codziennie odcinek :roll: :?:. Rozpusta :smo:.

Lecisz jutro? To postaram się wyrobić do północy :wink: 8) . (Tylko wiesz, dzisiaj mamy prezentację drużyny. Sezon za pasem :D )

No to jak się nie wyrobisz, to jesteś absolutnie usprawiedliwiona :!: :mrgreen:
Twój sezon się zaczyna, a mój się powoli kończy :cry: :cry: :cry:
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 21.03.2016 12:46

marze_na napisał(a):Obrazek

(...)

Włosi nazywają Bolonię "tłustą", chyba nie bez powodu :wink:

Ale jak pokazują twoje wcześniejsze zdjęcia, o kondycję też starają się dbać.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.03.2016 14:22

Jest na co popatrzeć. Brawo Ty!

:)

Pzdr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.03.2016 22:52

mysza73 napisał(a):No to jak się nie wyrobisz, to jesteś absolutnie usprawiedliwiona :!: :mrgreen:

Jednak się wyrobię :oczko_usmiech: .

maxredaktor napisał(a):Włosi nazywają Bolonię "tłustą", chyba nie bez powodu :wink:

Nie da się ukryć :) .

Bolonia nie jedno ma imię :wink: .
La Grassa – tłusta – makarony, sosy, szynki, sery ... lekko nie jest, natomiast smacznie na pewno.
(Na marginesie, to na co szczególnie zwróciliśmy uwagę studiując i smakując kuchnię regionu to niemal zupełny brak w menu owoców morza).
La Dotta – uczona – w Bolonii powstał najstarszy w Europie uniwersytet, założony został w 1088 roku. Dziś na bolońskim uniwersytecie studiuje ok. 100 tys. osób (liczba imponująca, zwłaszcza jeśli odniesiemy ją do liczby mieszkańców Bolonii, ok. 385 tys.)
La Rossa – czerwona - określenie często mylnie kojarzone z czerwonym kolorem dachówek, faktycznie wywodzi się od tradycyjnie lewicowych poglądów mieszkańców miasta mocno sympatyzujących z komunistyczną partią Włoch.

Vjetar napisał(a):Jest na co popatrzeć. Brawo Ty!

Grazie mille :D .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.03.2016 23:04

07.03 - Bolonia, dzień II

I. Bazylika San Francesco i okolice

Wbrew obietnicom serwisu pogodowego yr.no wcale nie obudziło nas słońce :twisted: (po całym tygodniu doszliśmy do zgodnego wniosku, że na pogodzie to oni się jednak nie znają :roll: ). Nad Bolonią wisiały ciężkie chmury. Pocieszałam się tylko, że spod tych kilometrów arkad i tak nieba nie widać. No i na głowę nie kapie.

Po trzydaniowym :D hotelowym śniadaniu ruszamy na podbój miasta. Postanowiliśmy zacząć od tych nieco mniej topowych atrakcji. Autobusem podjechaliśmy na Via Ugo Bassi i stamtąd przespacerowliśmy się do bazyliki San Francesco.

Arkady, arkady, cały czas arkady ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... i nie mniej urocze ulice.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcy stajemy na Piazza San Francesco przed fasadą XIII-wiecznej bazyliki. Na tle błękitnego nieba prezentowałaby się korzystniej :? .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

We wnętrzu największe wrażenie robi XIV-wieczny marmurowy ołtarz m.in. ze scenami z życia św. Franciszka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawe są również kaplice w obejściu prezbiterium.
W internetach piszą, że to pierwszy kościół na terenie Włoch zbudowany w stylu francuskiego gotyku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obchodzimy jeszcze kościół dookoła. Na tyłach bazyliki wagę zwracają stojące trzy grobowce glosatorów:Accursio, Odofredo i Rolandino dei Romanzi. (Glosatorzy to średniowieczni uczeni związani z uniwersytetem w Bolonii, którzy w XII i XIII w. zajmowali się przekładem i komentowaniem prawa rzymskiego - Kodeksu Justyniana)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wybieramy z przewodnika kolejny cel i przez bramę Porta Nova wchodzimy w wąskie uliczki średniowiecznego miasta.

Obrazek

Obrazek

Ale to już w kolejnym odcinku :papa: .
Ostatnio edytowano 05.10.2019 22:11 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 22.03.2016 12:57

"Słoneczna" Emilia-Romania - czasami może i słoneczna. Nasza druga relacja podobnie jak i Twoja zawierała w tytule "słoneczna", właśnie w cudzysłowie. Spodziewaliśmy się w maju jednak więcej słońca :(
marze_na napisał(a):Arkady, arkady, cały czas arkady ...

Początkowo myślałam, że arkady są po to by chronić ludzi przed nadmiernym nasłonecznieniem, ale podobnie jak w innych krajach śródziemnomorskich Włosi lubią swoją sjestę więc chyba jednak celem była również ochrona przed opadami.

Zwiedzam z Wami. Lubię szwędanie się po kościołach i po miejskich zaułkach.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.03.2016 13:21

Bardzo się cieszę , że daliście się skusić na tą zimową promocję Ryanaira . Szkoda tylko że słońce miało wtedy urlop . . .
Zdjęcia jak zwykle super :D

Bella Italia - sporo jej ostatnio na forum i to jest bardzo dobre , bo ( powtórzę za Andrzejem Mleczko ) . . .
cel-w-zyciu.jpg

Pozdrawiam
Piotr
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 22.03.2016 22:13

Jak zwykle dobre zdjęcia, pooglądam Waszą Bolonię, bo sam jakoś nie mogę tam trafić, na Modenę tez chętnie popatrzę.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 24.03.2016 23:10

Lidia K napisał(a):Zwiedzam z Wami. Lubię szwędanie się po kościołach i po miejskich zaułkach.

Zapraszamy :D . Kolejny odcinek już prawie się napisał.

piotrf napisał(a):Bella Italia - sporo jej ostatnio na forum i to jest bardzo dobre , bo ( powtórzę za Andrzejem Mleczko ) . . .

Oj piękna. My podczas tej wycieczki nakreśliliśmy już konkretne trasy dwóch kolejnych włoskich wypadów :hut: .

_Piotrek_ napisał(a):pooglądam Waszą Bolonię, bo sam jakoś nie mogę tam trafić, , na Modenę tez chętnie popatrzę.

Cieszę się, że zajrzałeś. Może Cię zmobilizujemy do odwiedzenia Bolonii. W ramach rewanżu za pokazanie Ferrary :D :wink: .
Ostatnio edytowano 24.03.2016 23:33 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! "Słoneczna" Emilia-Romania - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone