Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! "Słoneczna" Emilia-Romania

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 20.06.2016 20:24

... muszę przyznać, że Ferrarą bardzo, ale to bardzo pozytywnie mnie zaskoczyłaś ... 8O ... naprawdę podoba mi się ... :) ...
Pozdrawiam.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 22.06.2016 07:50

komorfil napisał(a):wszyscy uczymy się Włoch i do końca życia się nie nauczymy.

Tylko, że każdy w swoim poznawaniu ma inne priorytety wynikające z odmiennych zainteresowań.

komorfil napisał(a):mi głównie chodzi o to, że nie "mój" nr 1 bo jestem nikim żeby się o tym wypowiadać. To raczej dość powszechna opinia tych co się na tym znają.

Powszechna? Gdyby była powszechna, to pewnie byśmy na te freski w Palazzo Schifanoia rzucili okiem. Zwłaszcza, że wstęp za 3€ :wink: . Tymczasem nikt i nic specjalnie nie zachęcało.
Co robię przed wyjazdem? Biorę z półki przewodnik - tam o wnętrzach pałacu lakoniczne dwa zdania. A że przewodniki traktuję z dystansem, odpalam internetową wyszukiwarkę. Wrzucam co zwiedzić w Ferrarze, top 10 Ferrara, visit Ferrara i tym podobne. Otwieram kilka - kilkanaście artykułów, blogów, relacji i czytam co podobało się innym. Cóż... Widocznie autorzy tych wpisów się nie znali :? . A ja źle szukałam ;).

Z naszej relacji i Twojej w niej obecności wyniknie może tyle, że ktoś udający się do Ferrary zainteresuje się freskmi z Schifanoia :hut: .
My o tym, że Całą Ferrarę można sobie darować dla tej jednej ściany, w której cudem przetrwały kosmiczne freski m. in. Tury dowiedzieliśmy się dopiero od Ciebie.

kmichal napisał(a):... muszę przyznać, że Ferrarą bardzo, ale to bardzo pozytywnie mnie zaskoczyłaś ... 8O ... naprawdę podoba mi się ... :)

Też się bardzo, ale to bardzo pozytywnie zaskoczyliśmy i naprawdę nam się podobało :oczko_usmiech: .

Zaraz ruszymy dalej :D .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 22.06.2016 08:10

Ferrara c.d.

Podążając zieloną trasą z turystycznej mapki dochodzimy do zabudowań klsztornych z kościołem św. Krzysztofa. Budowę kościoła w 1498 r. rozpoczęli mnisi z Zakonu Kartuzów. Zakonników zaprosił do Ferrary Borso d'Este w 1452 r. Zakon funkcjonował w mieście do czasu wojen napoleońskich.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W kościele niestety trwa remont, więc oglądamy wyłącznie z zewnątrz.

Obrazek

Obrazek

Rozległy kompleks klasztoru Zakonu Kartuzów z kościołem św. Krzysztofa (San Cristoforo alla Certosa) zamieniono w XIX w. na cmentarz komunalny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krużganki, arkady, portyki jako miejsce ostatniego spoczynku? Nie ma zaskoczenia :D . Znamy to z Bolonii :lol: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
Ostatnio edytowano 03.02.2023 21:41 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 22.06.2016 08:11

(...)

Opuszczamy to popularne jak się okazuje miejsce spacerów i ruszamy dalej przez renesansową Ferrarę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mijamy kolejne palazzo

Obrazek

Obrazek

i budynek teatru.

Obrazek

Obrazek

Nasza zielona trasa turystyczna prowadzi do zamku Estów, gdzie łączy się z trasą czerwoną :D . No to niech będzie czerwona 8) .

Obrazek

Obrazek

Na jednym z budynków Paweł wypatruje tablicę ze znajomo brzmiącym nazwiskiem :D .

Obrazek

W tym pałacu 31 maj 1503 wielki polski astronom NICOLO' COPERNICO, duma Uniwersytetu w Ferrarze, ukończył studia w zakresie prawa kanonicznego

Prawo Kopernik studiował wprawdzie w Bolonii, ale tytułu doktora bronił na Uniwersytecie w Ferrarze ze względu na znacznie niższe koszty egzaminu.

Bardzo nam się to spacerowanie po Ferrarze podoba 8) :!:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaglądamy też za miejskie mury. Dobrze zachowane fortyfikacje z XV-XVI w. ciągną się na długości 9 km.
To jak czytam jedne z najlepiej zachowanych we Włoszech renesansowych fortyfikacji bastionowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

O tereny wzdłuż murów władze Ferrary dbają szczególnie :mrgreen: .

Spacerujemy uliczkami Ferrary czekając aż rozbłysną pierwsze światła. I otworzą restauracje ;) (przed 19stą na to nie liczcie).
Wracamy w końcu w okolice katedry i zamku Estów.

Obrazek

:papa:
Ostatnio edytowano 03.02.2023 21:51 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.06.2016 10:18

Tak patrzę i patrzę z odcinka na odcinek, mocno zachęcająco pokazujesz Ferrarę...
Wracając z Toskanii przejeżdżaliśmy obok, nawet w planie była, ale... dużo miejsc wtedy było w planie :cool: , czasu zabrakło.
Trzeba będzie przy jakiejś okazji wstąpić.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 22.06.2016 22:22

kulka53 napisał(a):Tak patrzę i patrzę z odcinka na odcinek, mocno zachęcająco pokazujesz Ferrarę...
Wracając z Toskanii przejeżdżaliśmy obok, nawet w planie była, ale... dużo miejsc wtedy było w planie :cool: , czasu zabrakło.

Ten spis treści i bez Ferrary robi wrażenie :D .

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Muszę się chociaż pochwalić, bo z radości skakać jeszcze nie mogę. Za 94 dni znowu lądujemy we Włoszech :hut: .
Klamka zapadała. Bilety kupione 8) .
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 23.06.2016 08:49

marze_na napisał(a):--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Muszę się chociaż pochwalić, bo z radości skakać jeszcze nie mogę. Za 94 dni znowu lądujemy we Włoszech :hut: .

Szczęściarze, nic tylko pozazdrościć :D :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.06.2016 09:07

marze_na napisał(a):
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sycylia :?: 8)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.06.2016 09:15

mysza73 napisał(a):
marze_na napisał(a):

Sycylia :?: 8)

Ja też tak obstawiam... i to końcem września... Ciekawe jakie loty trafiła?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 23.06.2016 09:52

mysza73 napisał(a):Sycylia :?: 8)

Si 8) .
Następne Buongiorno! Benvenuti! będzie z Sycylii :hut: .

piekara114 napisał(a):Ciekawe jakie loty trafiła?

Lot jest na Roma Ciampino :lol: . Skoro już wodę do Di Trevi napuścili to trzeba powtórzyć ten rzut monetą :wink: .
Potem trenitalia zawiezie nas swoim intercitynotte do Messyny i dalej Taorminy :mrgreen: .
Uprzedzając ewentualne pytania dodam, że to głęboko przemyślany, mocno uzasadniony i bardzo racjonalny wybór :oczko_usmiech: .

A powrót jeszcze niedoprecyzowany ani co do czasu ani co do miejsca :roll: :lol: . Ale najprawdopodobniej lot z Trapani do Krakowa. Jeszcze śledzę ceny. Jak powiedział małżonek - coś się trafi :wink: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.06.2016 10:02

marze_na napisał(a):

Si 8) .

No to jesień będzie bardzo ciekawa ... :oczko_usmiech:

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a):Ciekawe jakie loty trafiła?

Lot jest na Roma Ciampino :lol:

Ach ten Rzym ... :hearts:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 23.06.2016 22:19

marze_na napisał(a):

Si 8) .

Tę relację będę czytać z wyjątkowym zainteresowaniem.

Wiele lat temu pewna znajoma ( podróżująca - nurkująca ) powiedziała mi, że jak Chorwacja to Dalmacja a jak Włochy to Sycylia.

Super.
8)
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 25.06.2016 10:11

marze_na napisał(a):Tylko, że każdy w swoim poznawaniu ma inne priorytety wynikające z odmiennych zainteresowań.

i dokładnie to napisałem wyżej. Weźmy Wenecję: ktoś uważa że gotycki styl wenecki to jest to: zatem będzie do końca życia jeździł Canale Grande (jak kto ubogi: vaporetem, jak bogatszy: gondolą każąc płynąć gdzie chce i stawać przed daną fasadą na pół godziny, a potem powtarzać doświadczenie w nocy, rano, w pełnym słońcu, we mgle października, we mgle marca....), ktoś uważa że Wenecję można sprowadzić do Tintoretta (i to wcale nie jest głupia koncepcja) i będzie jeździł, także po wyspach, w poszukiwaniu każdego śladu jego pędzla. OK. Ale nie uważam za rozsądne takiego postępowania, zanim się nie zobaczy mimo wszystko wnętrza Bazyliki, obrazów Akademii i Museo Correr itd. itp. Jeszcze inaczej: najpierw egzamin gimnazjalny i matura, potem habilitacja. No tak mi się wydaje.

Co robię przed wyjazdem? Biorę z półki przewodnik - tam o wnętrzach pałacu lakoniczne dwa zdania. A że przewodniki traktuję z dystansem, odpalam internetową wyszukiwarkę. Wrzucam co zwiedzić w Ferrarze, top 10 Ferrara, visit Ferrara i tym podobne.

oczywiście że wszyscy tak robimy, no ale chyba jednak nie uważasz ogólnych przewodników, a już zwłaszcza internetu - za wyrocznię 8O. ????
Tak naprawdę przewodniki mają jedną jedyną zaletę: porządkującą. Tzn. przyzwoity przewodnik (po polsku nie ma, bo np. z RoughGuide jest tylko główny przewodnik po całych Włoszech, czyli skrót skrótu) - mam na myśli przewodnik po danym regionie, np. tylko o Toskanii i Umbrii (np. angielskie wydanie RoughGuide) -mniej więcej wymienia główne rzeczy. I tyle. Ale nie sposób widzieć w tym sugestii co jest lepsze a co nie.
Internet- hm- jak ze wszystkim. Kopalnia wiedzy, tyle że pułapka internetu polega na tym, że trzeba być już ekspertem by z tej wiedzy korzystać. Np. wiadomo że ludzie diagnozują swe choroby w internecie. Ja - tak się składa- jestem lekarzem. I wcale nie potępiam internetu i rozwiewam często mity o szkodliwości "dr Googla". W internecie często za darmo jest dostęp do oceanu wiedzy, często najwyższej jakości. Tyle że: trzeba być wyjściowo ekspertem z danej dziedziny, by skorzystać z tej wiedzy. Bo ona nie jest podpisana "ten artykuł jest wiarygodny" i "ten artykuł nie jest wiarygodny".
Z opisami zabytków to samo. To jest po prostu przejaw demokracji: czyli dominują błędy i fałszywe oceny oparte na przeciętnym guście. Jesteś po dobrej historii sztuki, żeby ocenić to co czytasz w internecie? Ja nie. Nie należy temu ufać, nie będąc mgr (dr, dr hab....) historii sztuki.
Skąd zatem wiedza? No proszę Cię, Polacy podróżujący do Włoch są w komfortowej sytuacji. Polacy mają absolutnego hopla i jebla na punkcie Włoch. Nie będę wymieniał nazwisk, bo są powszechnie znane.
Wystarczy tylko poszukać w internecie artykułów (są, są, są, i potem znowu: są) np. Dariusza Czai. To antropolog kultury, ale też italianofil i do czego zmierzam - wystarczy tylko przejść jego teksty pod kątem cytowanych książek, w dużej części: polskich książek albo książek istniejących w polskim przekładzie. Oczywiście na czele z nieśmiertelnym Muratowem. Po absolutnie obowiązkowej lekturze Muratowa zrozumiesz, czym są dla całej kultury freski w pałacu Schifanoia, że to jest perła pereł, że naprawdę pod pewnymi względami chowa się Florencja, San Giminiano i pół Umbrii skąpanej we freskach.
I jeszcze: mimo wszystko ja o Schifanoia wyczytałem w przewodniku i to dało mi kopa by tam pójść. Wszedłem i zatrzymałem się w pół kroku. A o tym, że to takie ekstremum, dowiedziałem się później. Więc to jednak prawda o działaniu dzieła; wstyd się przyznać, ale akurat w tym przypadku kanoniczny i fundamentalny tekst Muratowa przeczytałem po wizycie w Schifanoia, co tylko potwierdza wyjątkowość dzieła, bo nawet na mnie, prostaku i amatorze, PRZED lekturą wysławiającego tekstu, freski zrobiły epicko galaktyczno niezmierzalne wrażenie.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 28.06.2016 09:51

marze_na napisał(a):Następne Buongiorno! Benvenuti! będzie z Sycylii

... no i bardzo dobrze, czyli ja również, dzięki Wam, będę tam w tym roku ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.06.2016 08:20

marze_na napisał(a):Następne Buongiorno! Benvenuti! będzie z Sycylii :hut: .

mysza73 napisał(a):No to jesień będzie bardzo ciekawa ... :oczko_usmiech:

kaszubskiexpress napisał(a):Tę relację będę czytać z wyjątkowym zainteresowaniem.

kmichal napisał(a):... no i bardzo dobrze, czyli ja również, dzięki Wam, będę tam w tym roku ... :mrgreen: ...

Sama nie mogę się już doczekać :mrgreen: .

Ale póki co pora wracać na ulice Ferrary :D .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! "Słoneczna" Emilia-Romania - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies