Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! "Słoneczna" Emilia-Romania

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.06.2016 07:29

Cattedrale di San Giorgio Martire (część I :wink: )

Romańsko-gotycką katedrę św. Jerzego i Najświętszej Marii Panny konsekrowano już w 1135 r.
Budowę ukończono w XIII wieku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marmurowa fasada czaruje bogactwem zdobień i ilością detali.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Korzystamy z okazji, że katedra jest jeszcze otwarta przed popołudniową przerwą i najpierw wchodzimy do środka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN 8)
Ostatnio edytowano 19.01.2021 20:42 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 03.06.2016 08:14

marze_na napisał(a):katedrę św. Jerzego i Najświętszej Marii Panny

... już z zewnątrz prezentuje się całkiem okazale ... 8) ...
Pozdrawiam.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 03.06.2016 16:43

Bardzo ciekawa przednia fasada katedry.

pozdrawiam,
Michał
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 05.06.2016 16:35

marze_na napisał(a):Rany, to prawdziwy biały kruk 8O .
Z ciekawości poszperałam. Nie ma tego żadna z wrocławskich bibliotek miejskich :!: Do kupienia w zasadzie tylko w antykwariatach :roll: .

nie, no nie przesadzajmy. Kilka lat temu kupiłem za grosze, dziś przeczytawszy post o "białym kruku" otwieram allegro a tam z 8 ofert, w tym za .....9,99 zł. Nie twórzmy mitów.
Książka którą w danym momencie możesz nabyć w kilku egzemplarzach, nie jest białym krukiem
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 05.06.2016 16:53

marze_na napisał(a):
Szczerze zaskakują mnie tłumy! Fakt, mamy weekend, pogoda dopisuje, ale takiego oblężenia starówki się nie spodziewałam. Mimo, że przeczytałam gdzieś, że Ferrara jest bardziej turystyczna niż Bolonia 8O .

No przecież że jest bardziej turystyczna.
Bolonia- którą uwielbiam- jest normalnym, sporym, żyjącym miastem. Jak wszędzie we Włoszech, ma zabytki, ale nie miejmy złudzeń - na włoską skalę to jest ewidentna druga liga (choć, jak napisałem: uwielbiam Bolonię).
Ferrara to zupełnie inna skala kulturowa. Dwór d'Estów, sam fakt z kilku (do policzenia na palcach ręki) wielkich poematów europejskich stanowiących rdzeń kulturowy Europy (tej prawdziwej, zwanej u nas z powodu wielosetletnich kompleksów, "Zachodnią"), aż dwa (Ariosta i Tassa), powstały w małej Ferrarze.
Po drugie- freski w pałacu Schifanoia, jak piszą znawcy - pod pewnymi względami nie mające sobie równych w całych Włoszech, to po prostu jeden z najświetniejszych wykwitów sztuki renesansu, jakie istnieją.
Samo to chyba wystarczy, by było zupełnie jasne, że Ferrara jest w jednoznaczny i ewidentny sposób bardziej turystyczna od bardzo fajnej, ale jak na Włochy- mocno zwyczajnej Bolonii.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 06.06.2016 09:33

komorfil napisał(a):Nie twórzmy mitów.

Rany :roll: , przepraszam...
Nie ma w bibliotekach, nie ma w księgarniach, na allegro nie spojrzałam. Ok. 10 sztuk wydawnictwa z 1958 r. wystawiane głównie przez antykwariaty...

komorfil napisał(a):No przecież że jest bardziej turystyczna.

Dla mnie Ferrara okazała się odkryciem i zaskoczeniem. Z tego względu, że z czterech miast jakie odwiedziliśmy opisywana i pokazywana była w najmniejszym zakresie. I najbardziej mgliste miałam o niej pojęcie.

Skali kulturowej miasta nie podważam. Ród d'Estów chętnie zapraszał na swój dwór humanistów, malarzy, poetów, muzyków...

kmichal napisał(a):... już z zewnątrz prezentuje się całkiem okazale ... 8) ...

Mikeee napisał(a):Bardzo ciekawa przednia fasada katedry.

Fasadzie jeszcze się przyjrzymy bliżej :D . Jak znajdę chwilę czasu :wink: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.06.2016 07:46

Cattedrale di San Giorgio Martire (część II)

Wchodzimy do środka. Wnętrze oczywiście po barokizacji z XVIII w. Całkiem klimatycznie 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wiem w jakim celu pod sklepieniami zamontowano te siatki, bo nie wygląda jakby miało się sypać :roll: .

Obrazek

Obrazek

Bogato zdobione ołtarze w nawach bocznych.

Obrazek

Obrazek

(...)
Ostatnio edytowano 19.01.2021 20:46 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.06.2016 07:46

(...)

Po wyjściu z katedry przypatrujemy się jeszcze chwilę dłuższą marmurowej fasadzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W łuku głównego portalu znajdują się św. Jerzy (patron katedry i miasta) na koniu, a poniżej sceny z Nowego Testamentu.

Obrazek

Obrazek

Wyżej rzeźba Matki Boskiej z Dzieciątkiem.

Obrazek

Obrazek

Nam jednak najbardziej podobają się umiejscowione wokół rzeźby przedstawienia Sądu Ostatecznego,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nad prawym portalem umieszczono popiersie papieża Klemensa VII, a w niszy obok postać Alberta d’Este, założyciela Uniwersytetu w Ferrarze (w 1391r.).

Obrazek

Obrazek

Łuki, kolumienki, rozetki ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnie pstryki i zajrzymy z róg :lol: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
Ostatnio edytowano 20.01.2021 18:23 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.06.2016 07:47

(...)

Zaskakująca jest południowa ściana katedry, do której przyklejone są sklepiki z charakterystycznymi podcieniami. Prawda, że urocze? 8)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Renesansową kampanilę dobudowano do katedry w latach w latach 1451-1493.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na Piazza Trento - Trieste jeszcze trochę zabawimy. Rozłożył się tu bowiem targ produktów regionalnych. Normalnie raj :hearts: .
Ale do raju zajrzymy już w następnym odcinku :oczko_usmiech: .

Obrazek

:papa:
Ostatnio edytowano 20.01.2021 18:45 przez marze_na, łącznie edytowano 2 razy
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.06.2016 07:54

marze_na napisał(a):Cattedrale di San Giorgio Martire (część II)
Wchodzimy do środka. Wnętrze oczywiście po barokizacji z XVIII w. Całkiem klimatycznie 8) .

Obrazek

Najbardziej podoba mi się to światło słoneczne pod sufitem :P ,
zewnętrze katedry zdecydowanie lepsze (zwłaszcza w Waszym wydaniu :mrgreen: ), więc jestem spokojniejsza, że dużo nie straciłam ... :smo:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 10.06.2016 08:08

marze_na napisał(a):Rozłożył się tu bowiem targ produktów regionalnych.

Ciekawe co mieli z Sardynii :wink: :D
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 11.06.2016 18:57

marze_na napisał(a):Nie wiem w jakim celu pod sklepieniami zamontowano te siatki, bo nie wygląda jakby miało się sypać :roll: .

ale dzięki tej siatce zdjęcia wyszły bardzo ciekawie...

a szczegóły fasady są piękne

pozdrawiam,
Michał
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 12.06.2016 12:11

mysza73 napisał(a):zewnętrze katedry zdecydowanie lepsze (zwłaszcza w Waszym wydaniu :mrgreen: ), więc jestem spokojniejsza, że dużo nie straciłam ... :smo:

Zdecydowanie nie masz powodu, żeby rozpaczać :smo: .
Bardziej, bym żałowała, że targu przy katedrze nie było :oczko_usmiech: .

Mikeee napisał(a):a szczegóły fasady są piękne

Z całego tego bogactwa najbardziej wpadli mi w oko grzesznicy wrzucani do kotła :? :roll: :lol: .

kulka53 napisał(a):
marze_na napisał(a):Rozłożył się tu bowiem targ produktów regionalnych.

Ciekawe co mieli z Sardynii :wink: :D

Musiałam się dobrze przypatrzeć zdjęciom, bo teraz cały ten targ zlewa mi się w jedno wielkie bogactwo serów, wędlin, win, oliwek i pomidorów :D . Jedyne chyba co potrafię zidentyfikować z regionem to cannoli z Sycylii - słodkie rurki z kremem z ricotty. Pycha 8) . I jeszcze chianti z Toskanii :D .

Sądząc ze zdjęć, Sardynia serami stoi :D .
Chyba rzeczywiście, bo czytam, że Sardynia, bardziej niż jakikolwiek inny region, jest ziemią pasterzy. To właśnie hodowanej tam rasie owiec Razza Sarda zawdzięczamy sery Pecorino Sardo oraz Fiore Sardo DOP, które można spożywać zarówno tuż po zrobieniu, jak i poddawać je starzeniu. Sardynia jest również największym producentem sera Pecorino Romano DOP.
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 12.06.2016 21:59

mysza73 napisał(a): ,
zewnętrze katedry zdecydowanie lepsze (zwłaszcza w Waszym wydaniu :mrgreen: ), więc jestem spokojniejsza, że dużo nie straciłam ... :smo:

tak, ważniejsze jest muzeum katedralne, bo tam przecież dwa fajne obrazy Cosme Tury, zgodnie z tym co pisał Muratow - dzieła bardzo ważne dla zrozumienia szkoły ferraryjskiej w malarstwie. Poza tym, no... Cosme Tura! Schifanoia.....
Oczywiście zgadzam się z tym, że szkoła ferraryjska nie jest może czymś dojmująco najważniejszym w malarstwie, ale ma swoje uroki i piękności, poza tym dla mnie zawsze ważne jest umiejscowienie w kontekście miejsca.
Oczywiście także zgodzę się, że katedra jako taka jest interesująca z zewnątrz (zwłaszcza wyławianie kontrastów i dialogów elementów gotyckich, romańskich w przetworzeniu właściwym dla czasów i miejsca powstania katedry, oraz oczywiście renesansowych.
Ale top Ferrary to i tak jest Schifanoia. Czekam z niecierpliwością. Całą Ferrarę można sobie darować dla tej jednej ściany, w której cudem przetrwały kosmiczne freski m. in. Tury.
To jest takie miejsce we Włoszech, które gdy tam pierwszy raz wchodzimy, nieodmiennie zostawia nas z tym archetypowym (wiem, że powtarzalnym u wielu kolejnych osób) zdziwieniem: to cudo istnieje naprawdę....
To jest jak z kopułą katedry florenckiej. Opisów tego doświadczenia jest mnóstwo. Trafiasz w końcu do tej Florencji, stajesz przed katedrą i wtedy w mig rozumiesz bezcelowość i bezsens wszelkich nawet najlepszych profesjonalnych fotografii. To co widzisz, różni się od nich w sposób niepojęty, to są dwa różne widoki.
Kolejnym takim miejscem jest Campo w Sienie. Kolejnym cudownie ocalała ściana z freskami w Schifanoia.
Pomyśleć, ile takich fresków było i przepadło.....
Czekam na relację z absolutnego nr 1 w Ferrarze!
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.06.2016 10:33

komorfil napisał(a):Ale top Ferrary to i tak jest Schifanoia. Czekam z niecierpliwością. Całą Ferrarę można sobie darować dla tej jednej ściany, w której cudem przetrwały kosmiczne freski m. in. Tury.
(...)
Czekam na relację z absolutnego nr 1 w Ferrarze!

Możesz się dziwić i nawet zarzucać nam ignorancję :wink: , ale wnętrz Palazzo Schifanoia nie zwiedzaliśmy.
Twój nr 1 w Ferrarze niestety nie pojawi się w naszej relacji. Nie da się ukryć, że mamy wyraźnie różny stosunek do sztuki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! "Słoneczna" Emilia-Romania - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone