Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! "Słoneczna" Emilia-Romania

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 12.05.2016 21:58

marze_na napisał(a): Zamordowawszy Odoakera i jego rodzinę Teodoryk ogłosił się królem Ialii. Nowy władca na swoją rezydencję wybrał Ravennę.[/i].

czyli Ravenna też wyraźnie zaznaczyła się na kartach historii.

te mozaikowe ławki kojarzą mi się trochę z Barceloną...

kmichal napisał(a):te foty są po prostu 'the best" ... :D ...

i ja pod tym stawiam swoją sygnaturkę 8)

a jak tam kolanko?

pozdrawiam,
Michał
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.05.2016 10:20

Mikeee napisał(a):

Dzięki Panowie :D .

Mikeee napisał(a):a jak tam kolanko?

Na razie pracuję nad kątem zgięcia i wg. rehabilitantów idzie świetnie 8) .
Za tydzień - półtora odstawiam kule i czekam na to jak na zmiłowanie, bo słabo sobie z nimi radzę :? .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.05.2016 10:24

10.03 Ravenna, część II

Basilica di San Giovanni Evangelista została wzniesiona w V w. przez cesarzową Galię Placydię.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na tle prostej formy wyróżnia się marmurowy gotycki portal z XIV w.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wnętrze bardzo proste i puste. Poważnie uszkodzony w wyniku bombardowań w czasie II wojny światowej kościół odbudowano w takiej właśnie formie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oprócz korynckich kolumn największą ozdobą bazyliki są umieszczone na ścianach ocalałe fragmenty mozaik.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najbardziej przypada nam do gustu jednorożec 8) .

Obrazek

Obrazek

Obchodzimy jeszcze kościół dookoła, przez kratę zaglądamy na dziedziniec przylegającego do niego dawnego zgromadzenia Benedyktynów i kierujemy się w stronę głównego miejskiego deptaku.

Obrazek

Obrazek

Jest i deptak. Szczerze mówiąc czuję się nieco rozczarowana :? .

Obrazek

Owym deptakiem dochodzimy do centralnego placu miasta Piazza Del Popolo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest już dobrze po 17stej, więc pora najwyższa rozejrzeć się za jakimś przybytkiem z pastą i pizzą. Sprawdzamy miejscówki polecane przez właściciela naszego B&B i okazuje się, że wszystkie otwierane są najwcześniej o 19.00. Te, które nie znalazły się na liście polecanych podobnie. Na szczęście w Romanii mają piadinę romagnolę :D . Piadina to podawany na ciepło cienki placek z mąki pszennej, wody i smalcu wypełniony przeróżnymi farszami z sera, wędlin i warzyw. Taki lokalny fast food, którego tradycja sięga ponoć aż cywilizacji etruskiej. Dla nas w sam raz by dotrwać do otwarcia restauracji :mrgreen: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejny dzień upłynie nam z mozaikami.

:papa:
Ostatnio edytowano 08.01.2021 19:59 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 13.05.2016 10:55

marze_na napisał(a):Kolejny dzień upłynie nam z mozaikami.

Ogromne wrażenie. I żadnego rozczarowania.
Rawenny niewiele pamiętam, mozaiki w szczegółach.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 13.05.2016 12:11

marze_na napisał(a):
Mikeee napisał(a):

Dzięki Panowie :D .

A ja ich nie widzę ... :evil: ,
ale jutro wszystko nadrobię :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.05.2016 18:10

Mikeee napisał(a):te mozaikowe ławki kojarzą mi się trochę z Barceloną...

Tak samo mi się skojarzyło :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.05.2016 10:03

11.03 - Ravenna, dzień II

Bazylika Sant’Apollinare Nuovo

Zespół wczesnochrześcijańskich zabytków Rawenny w 1996 r. wpisano na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Wybudowane w V i VII w. budowle sakralne skrywają niezwykłej urody mozaiki. Wstęp do Baptysterium Arian jest wolny. Pozostałe czyli Baptysterium Ortodoksów, Mauzoleum Galli Placydii, kościoły San Vitale i Sant’Apollinare Nuovo oraz Oratorium Sant’Andrea w Muzeum Arcybiskupim można zwiedzić na jednym bilecie łączonym. Cena 11,50 euro. Zdecydowanie warto :!:

Pogoda tradycyjnie nas nie rozpieszcza :evil: . Siąpi i wieje, ale na szczęście dużą część dnia spędzimy pod dachem.

Po drodze do Bazyliki Sant’Apollinare Nuovo mijamy pałac króla Teodoryka, który w istocie pałacem wcale nie był :roll: :? . Ocalała ściana to prawdopodobnie fasada przedsionka kościoła San Salvadore, bo takie imię nosił pierwotnie kościół Sant’Apollinare Nuovo. Wewnątrz odnaleźć można fragmenty mozaik.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to już Bazyliki Sant’Apollinare Nuovo, nazwana pierwotnie San Salvadore.

Obrazek

Świątynia zbudowana została przez Teodoryka Wielkiego w 504 roku. W IX w. do kościoła przeniesiono z pobliskiego Classe relikwie św. Apolinarego i od tego czasu bazylika znana jest jako Sant’Apollinare Nuovo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla kontrastu w nawie bocznej mamy barokową kaplicę :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

O ile w Bazylice Sant’Apollinare w Classe mozaiki zachowały się w absydzie, tutaj zdobią całe ściany nawy głównej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

U samej góry przedstawiono sceny z Nowego Testamentu, a pomiędzy oknami umieszczono wizerunki apostołów i proroków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najniższy pas mozaik przedstawia procesję męczenników kościoła do Chrystusa na tronie po jednej stronie oraz pochód męczennic do Maryi z Dzieciątkiem po drugiej stronie.
Pierwotnie mozaiki te przedstawiały orszaki Teodoryka z jednej i jego żony z drugiej strony. Cesarz Justynian nakazał jednak usunąć obydwa cykle i zastąpić je korowodami świętych i męczenników.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawe jest przedstawienie Trzech Króli, którym korony zamieniono na frygijskie czapki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest też mozaika przedstawiająca pałac Teodoryka. Wiadomo więc jak wyglądała królewska siedziba, a nie wiadomo gdzie dokładnie stała :D .

Obrazek

Obrazek

W następnym odcinku odwiedzimy Baptysterium Ariańskie :papa: .
Ostatnio edytowano 08.01.2021 21:01 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 16.05.2016 10:13

... bardzo ładna ta Wasza Ravenna ... 8) ... u mnie w planach na kiedyś też jest ... :wink: ... tylko nie wiem kiedy to "kiedyś" nastąpi i czy w ogóle nastąpi ... :roll: ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 16.05.2016 10:29

marze_na napisał(a):11.03 - Ravenna, dzień II

Bazylika Sant’Apollinare Nuovo

Zespół wczesnochrześcijańskich zabytków Rawenny w 1996 r. wpisano na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Wybudowane w V i VII w. budowle sakralne skrywają niezwykłej urody mozaiki. Wstęp do Baptysterium Arian jest wolny. Pozostałe czyli Baptysterium Ortodoksów, Mauzoleum Galli Placydii, kościoły San Vitale i Sant’Apollinare Nuovo oraz Oratorium Sant’Andrea w Muzeum Arcybiskupim można zwiedzić na jednym bilecie łączonym. Cena 11,50 euro. Zdecydowanie warto :!:

Po obejrzeniu zdjęć zdecydowanie się zgadzam, że warto :P ,
kiedyś Ravenna znajdzie się na mojej drodze :oczko_usmiech:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 16.05.2016 10:50

Też mam nadzieję kiedyś na trochę się zatrzymać, może jakiś dłuższy przystanek jak już na południe się zdecydujemy w końcu :wink:

Super relacja, pozdrawiam :papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.05.2016 07:59

kmichal napisał(a):... bardzo ładna ta Wasza Ravenna ... 8) ... u mnie w planach na kiedyś też jest ... :wink: ... tylko nie wiem kiedy to "kiedyś" nastąpi i czy w ogóle nastąpi ... :roll: ... :mrgreen: ...

Problem w zasadzie mam nieco podobny :mrgreen: . Tyle, że w planach jest caluteńka Italia i z uwagi na skalę tematu też mam poważne wątpliwości co do realizacji :? .

mysza73 napisał(a):Po obejrzeniu zdjęć zdecydowanie się zgadzam, że warto :P

A najlepsze dopiero przed nami :smo: .

Beata W. napisał(a):Też mam nadzieję kiedyś na trochę się zatrzymać, może jakiś dłuższy przystanek jak już na południe się zdecydujemy w końcu :wink:

Dużo dalej niż nad Gardę nie jest :wink: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.05.2016 08:01

Babtysterium Ariańskie

Babtysterium Arian wzniesione zostało w czasach panowania króla Teodoryka. Zbudowane zostało na planie ośmiokąta z czterema apsydami. Co ciekawe, sam budynek znajduje się obecnie ponad 2 m poniżej poziomu placu.
Całość z zewnątrz wygląda bardzo niepozornie.

Obrazek

Wewnątrz zresztą też. Dopóki nie zadrze się głowy do góry :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mozaika na sklepieniu przedstawia scenę Chrztu w Jordanie, wokół dwunastu apostołów w procesji prowadzonej przez św. Piotra i św. Pawła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wpisujemy się do wystawionej księgi pamiątkowej i ruszamy dalej.

Chyba pobiłam rekord długości odcinka :mrgreen: .

:papa:
Ostatnio edytowano 09.01.2021 15:26 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.05.2016 08:14

marze_na napisał(a):
Obrazek

Pięknie ... ale bym tak popatrzeć nie mogła, bo mój błędnik jeszcze nie całkiem doszedł do siebie i oczopląs by mi chyba wrócił ... :roll: :smo:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.05.2016 10:29

mysza73 napisał(a):Pięknie ... ale bym tak popatrzeć nie mogła, bo mój błędnik jeszcze nie całkiem doszedł do siebie i oczopląs by mi chyba wrócił ... :roll: :smo:

To chyba lepiej, że zamiast do Ravenny nad Adriatyk pojechaliście :roll: :? :wink: .

:smo:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.05.2016 17:28

marze_na napisał(a):Obrazek

A ja się śmiałem z My Little Pony a to jak widać film na faktach...

:oczko_usmiech:

Pzdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! "Słoneczna" Emilia-Romania - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone