Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Skarby Umbrii i Rzym na deser

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.08.2022 20:14

U Pawła za Murami byłam tylko raz, ale to miejsce absolutnie mnie zachwyciło :hearts: :hearts: :hearts: :hearts:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.08.2022 20:25

Pozbierałem z podłogi to , co zostało z mojej szczęki i już mogę czekać na ciąg dalszy . . .

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.08.2022 22:35

Miałam się pytać o ilość wolnych medalionów, ale widzę, że uprzedziłaś moje pytanie...
Czekam na kamienie.
:papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.08.2022 08:09

mysza73 napisał(a):U Pawła za Murami byłam tylko raz

To Szwagierki tam nie zabrałaś?

piotrf napisał(a):Pozbierałem z podłogi to , co zostało z mojej szczęki

Mam teraz spore wyrzuty sumienia :roll: :wink: .

piekara114 napisał(a):Miałam się pytać o ilość wolnych medalionów, ale widzę, że uprzedziłaś moje pytanie...

Przyznaję, że sama tego nie liczyłam. Uwierzyłam włoskiej wikipedii :D .
attualmente vi sono 26 medaglioni liberi
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 16.08.2022 08:15

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):U Pawła za Murami byłam tylko raz

To Szwagierki tam nie zabrałaś?

Ona codziennie chciała do Watykanu chodzić :roll:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 16.08.2022 18:30

Bazylika przepiękna. Muszę wrócić do Rzymu i ją zobaczyć na własne oczy :) . Ciekawe ile medalionów się do tego czasu zapełni :idea:
Skromność papieża, Honoriusza III mnie zdziwiła, żeby nie zbliżenie na kolejnym zdjęciu i Twój opis, to bym go nie wypatrzyła :oops:.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.08.2022 14:55

Ostia Antica, cz.I

Ze stacji kolejowej Ostia Antica do kas biletowych dzieli nas ok. 500 metrów. Stajemy przed wejściem, patrzymy na mapkę, jaką otrzymaliśmy razem z biletami i już wiemy, że nie ma szans żebyśmy obeszli cały teren parco archeologico. Rozmiarem Ostia Antica ustępuje tylko Pompejom.
Niby człowiek wiedział, a jednak się zdziwił :oczko_usmiech: .

Obrazek

Leżąca niegdyś u ujścia Tybru do Morza Tyrreńskiego Ostia Antica była głównym portem handlowym starożytnego Rzymu. Miasto założono około 620 roku p.n.e. W okresie największego rozkwitu w II w. n.e. mieszkało tu ponad 50 tys. osób.
Krótko historię Ostii przybliża nam tablica przy wejściu.

Obrazek

Zanim przekroczymy bramy starożytnego miasta zaglądamy na położone poza murami ruiny nekropoli.

Obrazek

Spacerujemy wzdłuż fundamentów danych grobowców.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Są też bardzo dobrze zachowane cmentarne kolumbaria z niszami na urny.

Obrazek

Obrazek

Nekropolia przy Porta Romana odkopana została pod koniec XIX w. Znajduje się tu ok. sześćdziesięciu grobowców.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.08.2022 14:57

Po przejściu przez Porta Romana stajemy na Decumanus Maximus, głównej ulicy antycznej Ostii.

Obrazek

Obrazek

Po Prawej stronie znajdują się pozostałości dużego kompleksu Term Neptuna z II wieku n.e. ze świetnie zachowanymi czarno białymi mozaikami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Próbujemy odnaleźć mozaikę Neptuna, od której pochodzi dzisiejsza nazwa całego kompleksu oraz jego małżonki Salacji. Zarówno bóg morza jak i bogini otoczeni są przez delfiny i morskie potwory.

Obrazek

Obrazek

I kolejne mozaiki :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W kompleksie term Neptuna znajdowała się też palestra czyli starożytny plac do ćwiczeń :).

Obrazek

Obrazek

Frigidarium, caldarium, tepidaria ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mamy w termach całkiem niezły labirynt korytarzy i pomieszczeń.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz chwilę odpoczniemy :wink: . A później pójdziemy do teatru 8) .

Obrazek

marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 23.08.2022 07:18

Ostia Antica, cz.II

Opuszczamy teren, który zajmowały Termy Neptuna i kierujemy się w stronę ruin antycznego teatru.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teatr wraz z przylegającym do niego Piazzale delle Corporazioni stanowił centrum życia miasta i trzeba przyznać, że prezentował się elegancko 8) .

Obrazek

Obrazek

Teatr zbudowano za czasów Marka Agrypy, pod koniec I wieku p.n.e.. Następnie przebudowano go za panowania cesarzy Septymiusza Sewera i Karakali. Finalnie pod koniec II wieku n.e. mógł pomieścić do 4.000 osób.
Podczas prac archeologicznych zrekonstruowano tylko ok. 2/3 pierwotnej budowli.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka widoczków z trybun teatru.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 23.08.2022 07:19

Tuż za teatrem znajdowało się "centrum handlowe" Ostii, Piazzale delle Corporazioni.

Obrazek

Wokół dużego, prostokątnego placu miały swoje siedziby cechy i kupcy. Plac przed każdym z punktów handlowych wyłożony był czarno-białą mozaiką :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opuszczamy w końcu to centrum kulturalno-handlowe Ostii i zaglądamy do dzielnicy mieszkaniowej :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W niektórych casach wyeksponowano zachowane do dziś ścienne malowidła i marmurowe okładziny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.08.2022 07:50

Teatr mnie zaskoczył 8O bo zakładałam, że będzie z niego widać morze....

A "Sukiennice" całkiem całkiem :mrgreen:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 23.08.2022 18:17

piekara114 napisał(a):Teatr mnie zaskoczył 8O bo zakładałam, że będzie z niego widać morze....

Do morza jest ok. 4 km, a sam teatr jest dość niski i nie zbudowano go na żadnym wzniesieniu.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 24.08.2022 12:51

Ostia Antica, cz.III

Ostatni już raz zaglądamy do Ostii.
Zostało nam na mapce kilka miejsc, na które warto rzucić okiem.

Obrazek

Obrazek

W ruinach antycznego młyna i piekarni oglądamy kamienie młyńskie i dobrze zachowane piece chlebowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Grand Horrea to jeden z największych magazynów zbożowych dawnej Ostii.

Obrazek

Zaglądamy też do termopolium czyli antycznego baru - jadłodajni :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sporym zaskoczeniem jest fakt, że zachowane fasady domów mieszkalnych mają nawet po dwie kondygnacje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 24.08.2022 12:56

Ostia swoim rozmiarem zdecydowanie przerosła nasze oczekiwania. Czas zaczyna nas trochę naglić, przyspieszamy więc kroku jednocześnie starając się łapać co ciekawsze rzymskie artefakty :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skręcamy w stronę Forum.

Obrazek

Forum, czyli główny plac miasta, zostało całkowicie przebudowane za czasów panowania Hadriana (117-138 r.).
Najlepiej zachowanym budynkiem przy placu jest Capitolium, główna świątynia kolonii rzymskiej, prawdopodobnie oświęcona triadzie kapitolińskiej (Jowisz, Junona i Minerwa).

Obrazek

Obrazek

Kusi nas jeszcze, żeby zajrzeć na chwilę do drugiego dużego kompleksu term - Terme del Foro.

Obrazek

źródło http://www.ostia-antica.org

Łaźnie zbudowano ok 160 roku n.e., a w kolejnych latach, aż do końca IV wieku rozbudowywano.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W jednej z zachowanych niecek wyraźnie widoczny jest zastosowany system ogrzewania :).

Obrazek

Obrazek

Pokręcilibyśmy się tu dłużej, ale chcemy jeszcze zdążyć do Watykanu przed zamknięciem Bazyliki św. Piotra.
Mając świadomość, że nie odkryliśmy jeszcze wielu ciekawostek antycznej Ostii, kierujemy się do wyjścia.

Obrazek

Obrazek

Do Ostii z Rzymu można dojechać na zwykłym, 100-minutowym bilecie ATAC za 1,50 euro.
Przesiadka z metra na pociąg podmiejski na stacji Piramide lub Basilica S.Paolo.

tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 24.08.2022 14:39

marze_na napisał(a):Ostia swoim rozmiarem zdecydowanie przerosła nasze oczekiwania. Czas zaczyna nas trochę naglić, przyspieszamy więc kroku jednocześnie starając się łapać co ciekawsze rzymskie artefakty :).

Hmm moje też, nie sądziłem że Ostia Antica jest tak wielka! :)
Mozaiki fajne, zresztą "kamienie" też :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Skarby Umbrii i Rzym na deser - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone