mysza73 napisał(a):czekam na deserek
Deserek raczej nie za prędko, ale kolejny odcineczek z Perugii przygotowałam
.
Perugia, Kościół św. Michała Archanioła (Chiesa di San Michele Arcangelo)Z Gubbio wracamy do Perugii na tyle wcześnie, że udaje nam się zobaczyć jeszcze dwa miejsca, na których mi zależało.
Wysiadamy z autobusu i przez Corso Giuseppe Garibaldi idziemy prosto w kierunku bramy Porta Sant'Angelo.
W XIV-wiecznej Porta Sant'Angelo mieści się muzeum dawnych instrumentów, a przy okazji można wdrapać się na szczyt i popatrzeć na Perugię z góry. Niestety tak jak się spodziewaliśmy, wejście na wieżę jest niemożliwe
.
Tu też, tak jak w innych odwiedzanych przez nas umbyjskich miastach, covid zamknął przed turystami wszystkie wieże widokowe.
Przysłowiowy rzut kamieniem jest stąd do kościoła św. Michała Archanioła, który wyróżnia charakterystyczna okrągła bryła.
Kościół ma długą i burzliwą historię.
Powstanie świątyni datuje się na V-VI wiek. Około 900 roku została ona gruntownie przebudowana, pod koniec XV wieku poważnie zniszczona i przekształcona w mały fort, a następnie znowu odbudowana dla celów sakralnych.
Z entuzjazmem przyjmujemy fakt, że kościół jest otwarty
. Z nieco mniejszym to, że akurat trwa w nim ceremonia ślubna. Cichutko wchodzimy do środka.
To nie pierwszy ślub w jakim pozwalamy sobie uczestniczyć we Włoszech
.
Stajemy tak, żeby za bardzo nie rzucać się w oczy, bo ubiorem zdecydowanie odstajemy od zebranych w kościele osób
.
Są łzy podczas przysięgi i gromkie brawa po jej złożeniu. Oczywiście przyłączamy się do tych owacji na cześć Młodej Pary
.
Gdy atmosfera się rozluźnia można dyskretnie porozglądać się po wnętrzu.
Centralnie umieszczone prezbiterium oddziela do obejścia 16 kolumn korynckich pochodzących z wcześniejszej pogańskiej świątyni.
Freski na ścianach odkryto podczas renowacji kościoła w 1948 roku.
Chiesa di San Michele Arcangelo była wysoko na mojej liście
perugiańskich priorytetów. więc cieszę się, że udało nam się zajrzeć do środka
.
Przez zabytkową bramę Arco Etrusco wracamy do historycznego centrum.
Brama została wzniesiona jeszcze w czasach etruskich, w III lub II wieku p.n.e. Przebudowywano ją później dwukrotnie, za czasów cesarza Augusta oraz w XVI wieku, kiedy to na jednej z wież dobudowano renesansową loggie.
W następnym odcinku pożegnamy się z Perugią