Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Skarby Umbrii i Rzym na deser

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.04.2022 11:05

wiola2012 napisał(a):Eremo delle Carceri zasługuje na odwiedziny.

Zdecydowanie tak :hut: .

wiola2012 napisał(a):Ostatnia wieczerza - MDXC (1590)

Dopiero teraz zwróciłam uwagę na datę na zdjęciu :roll: :lol: .
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 29.04.2022 18:17

Cóż, powtórzę za innymi, że Asyż mi się bardzo podoba. To wieczorne oświetlenie dodaje mu bajkowego klimatu.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.04.2022 21:40

megidh napisał(a):Cóż, powtórzę za innymi, że Asyż mi się bardzo podoba.

Całe szczęście :wink: , bo jeszcze trochę do pokazania mi zostało :hut: .

Po raz ostatni zapraszam na uliczki Asyżu :)
Potem zostanie już tylko TA bazylika i wieczorne widoki spod Rocca Maggiore :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mały przegląd lamp ulicznych :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i uroczy kwiatkowy zakątek.

Obrazek

Obrazek

Kościół Santo Stefano zbudowany między XII a XIII wiekiem.

Obrazek

Obrazek

Wnętrze jednonawowe oświetlone jest małymi okienkami. Strop wykonano z drewna, a ściany zdobią pozostałości fresków m.in. Madonna ze świętymi Franciszkiem i Szczepanem autorstwa Giotta.

Obrazek

Obrazek

A to Chiesa di San Pietro, który został zbudowany przez benedyktynów w X wieku. Później kościół był kilkakrotnie przebudowywany, a jego ostateczny kształt pochodzi XIII wieku.

Obrazek

Obrazek

Wnętrze odrestaurowanego w 1954 roku kościoła ma trzy nawy oddzielone filarami oraz półkolistą absydę z kopułą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W następnym odcinku zajrzymy w końcu do Bazyliki św. Franciszka.

Obrazek

:papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 01.05.2022 08:15

marze_na napisał(a):W następnym odcinku zajrzymy w końcu do Bazyliki św. Franciszka.
Nie żeby mnie się Asyż nie podobał, bo bardzo mnie się podoba :oczko_usmiech:
Ale czekam też na przeprowadzkę do Perugii :smo:

A podeślesz namiary na auto w Trapani? :mrgreen:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.05.2022 10:21

mysza73 napisał(a):Nie żeby mnie się Asyż nie podobał, bo bardzo mnie się podoba

No myślę :smo: .

mysza73 napisał(a):Ale czekam też na przeprowadzkę do Perugii

Z Perugii to my na razie jeszcze nawet zdjęć nie przejrzeliśmy :roll: .

mysza73 napisał(a):A podeślesz namiary na auto w Trapani?

Wakacje?
Zostawiłam linka w odpowiednim wątku :hut: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.05.2022 09:51

Bazyliki św. Franciszka, kościół dolny

15 lipca 1228, zaledwie dwa lata po śmierci Franciszka, papież Grzegorz IX ogłosił go świętym; a dzień później poświęcił miejsce budowy i położył kamień węgielny pod bazylikę.
W 1230 r. ukończono kościół dolny, a w 1236 r. górny. W kolejnych latach bazylikę rozbudowywano.

Obrazek

Na trawniku przed bazyliką zwraca uwagę napis PAX pokój i franciszkańskie TAU.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze większą uwagę przykuwa rzeźba przedstawiająca Franciszka na koniu :).

Obrazek

Obrazek

W 1230 r uroczyście przeniesiono ciało św. Franciszka do nowego kościoła (dziś dolnego), który pierwotnie był prostą budowlą jednonawową. Pod koniec XIII wieku do kościoła dobudowano kaplice boczne.
Zwiedzanie zaczniemy właśnie od kościoła dolnego.

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.05.2022 09:51

(...)

Bogatą dekorację kościoła stworzyli najwięksi artyści włoskiego malarstwa późnego gotyku. Autorami fresków pokrywających prawie całą dostępną przestrzeń ścian i sklepienia są tacy mistrzowie jak Cimabue, Giotto di Bondone, Pietro Lorenzetti i Simone Martini.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trudno o staranny i przemyślany kadr z powodu no photo :wink: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Półokrągłą apsydę doświetlają z trzy okna, w których zamontowano współczesne witraże z początku XX wieku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przed wyjazdem wypożyczyłam sobie przewodnik po Asyżu z cyklu Miejsca święte, który przeszło dekadę temu wydała Agora. Mimo sporej wagi i twardej okładki wrzuciłam do bagażu podręcznego. Pozycja okazała się genialna, bo żaden oglądany fresk w bazylice nie miał przed nami tajemnic 8) .
W transepcie oglądamy głównie sceny z życia Jezusa i cuda czynione przez św. Franciszka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mniej więcej w połowie nawy znajduje się zejście do Kaplicy Grobu św. Franciszka.
Po wybudowaniu kościoła dolnego i pochowaniu w nim świętego (25 maja 1230) pod głównym ołtarzem, przez kilka wieków miejsce jego spoczynku nie było dokładnie znane. W 1818 papież Pius VII pozwolił franciszkanom na poszukiwania grobu. W dniu 18 grudnia 1818 znaleziono sarkofag. Relikwie złożono w wykutej w skale kaplicy, w szerokiej kolumnie ustawionej w miejscu znalezienia ciała. Kolumnę – grobowiec umieszczony w centrum kaplicy otacza ozdobna krata. W czterech niszach umieszczono groby pierwszych czterech braci zakonu św. Franciszka, czyli błogosławionych Leona, Masseo, Anioła i Rufina.

CDN

tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.05.2022 09:58

Nie wiedząc za wiele o Asyżu przed przyjazdem tam w 2013 byłem zaskoczony, że:
a. miastecko jest tak małe
b. Duomo ma aż dwa kościoły

ps Wnętrza są wspaniałe :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 02.05.2022 10:22

marze_na napisał(a):Bazyliki św. Franciszka
Obrazek

A co Wy zrobiliście z ludźmi 8O 8O 8O 8O
Jak my byliśmy, to były tam dzikie tłumy :roll:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.05.2022 11:13

tony montana napisał(a):Nie wiedząc za wiele o Asyżu przed przyjazdem tam w 2013 byłem zaskoczony, że:
a. miastecko jest tak małe
b. Duomo ma aż dwa kościoły

To ja pojechałam do Asyżu trochę lepiej przygotowana :oczko_usmiech: .

mysza73 napisał(a):A co Wy zrobiliście z ludźmi
Jak my byliśmy, to były tam dzikie tłumy

Niewiarygodne, nie :?:
Pandemia skutecznie ograniczyła ruch turystyczny nawet w tak popularnym miejscu.
Nie narzekaliśmy na te pustki 8) .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.05.2022 10:30

Bazylika św. Franciszka, kościół górny

Przez transept kościoła dolnego wychodzimy na wewnętrzny dziedziniec i udajemy się do kościoła górnego bazyliki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podobnie jak w kościele dolnym ściany i sklepienia niemal w całości pokrywają freski.

Obrazek

Obrazek

Prezbiterium i transept zdobią freski Cimabuego namalowane w latach 1280–1283.
Chyba pierwszy raz widzimy taki efekt "utlenienia" użytych do malowania pigmentów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na ścianach nawy głównej freski zostały namalowane w trzech pasach. W górnej części przedstawiono sceny z Nowego i Starego Testamentu, a poziom najniższy tworzy cykl 28 scen z życia św. Franciszka, tzw. Legenda św. Franciszka. Cykl św. Franciszka powszechnie uznawany jest za dzieło Giotta, ale wielu badaczy to autorstwo kwestionuje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po wyjściu z bazyliki zaglądamy jeszcze raz na rozległy plac przed kościołem dolnym.

Obrazek

Obrazek

Pod arkadami znajdują się toalety. Warto zajrzeć nie tylko za potrzebą :oczko_usmiech: . I najlepiej do męskiej :mrgreen: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 03.05.2022 11:30

Bazylika robi wrażenie.
marze_na napisał(a):Pod arkadami znajdują się toalety. Warto zajrzeć nie tylko za potrzebą :oczko_usmiech: . I najlepiej do męskiej :mrgreen: .
Podobnie jak widoki z toalety :smo: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 03.05.2022 20:41

marze_na napisał(a):Trudno o staranny i przemyślany kadr z powodu no photo :wink: .

Jak na No photo, to kadry są świetne :)

marze_na napisał(a):Przed wyjazdem wypożyczyłam sobie przewodnik po Asyżu z cyklu Miejsca święte, który przeszło dekadę temu wydała Agora. Mimo sporej wagi i twardej okładki wrzuciłam do bagażu podręcznego. Pozycja okazała się genialna, bo żaden oglądany fresk w bazylice nie miał przed nami tajemnic 8) .

Wiedza waży :wink:
Na szczęście wśród przewodników są i wartościowe pozycje, chociaż starsze. Obecnie odnoszę wrażenie, że sporo wydawnictw stawia na szatę graficzną, a mniej na treść.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.05.2022 06:12

megidh napisał(a):Bazylika robi wrażenie.
Podobnie jak widoki z toalety :smo: .

Tylko dlaczego widokowe okno jest akurat w męskiej, a nie w damskiej :roll: :lol: :?:

wiola2012 napisał(a):Na szczęście wśród przewodników są i wartościowe pozycje, chociaż starsze. Obecnie odnoszę wrażenie, że sporo wydawnictw stawia na szatę graficzną, a mniej na treść.

Też mi się wydaje, że o dobrą pozycję coraz trudniej.
Parę razy sprawdziła mi się ta seria - Miasta Marzeń. Neapol, Florencja, Lizbona - zwiedzało się super. W kolejce do przetestowania na najbliższy czas mam jeszcze Porto, Barcelonę i oczywiście Wenecję 8) .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.05.2022 08:30

Asyż, Via della Rocca
Wieczorem udajemy się do górującej nad Asyżem twierdzy Rocca Maggiore. Nie interesuje nas jednak zwiedzanie (zresztą i tak jest już zamknięte :? ), ale widoki na miasto i bazylikę.

Mamy stąd oko na Katedrę św. Rufina i Bazylikę św. Klary.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szkoda, że wieczór jest dość pochmurny, bo zachód słońca nad Doliną Umbryjską mógłby być przepiękny :) .

Obrazek

W dole Bazylika św. Franciszka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Siadamy wygodnie i czekamy, aż zapalą się światełka :D .

Obrazek

Jeszcze raz Klara z Rufinem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bazylika św. Franciszka już świeci 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rocca Maggiore oświetlana jest kolorami włoskiej flagi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Łapiemy ostatnie kadry wieczornego Assisi i wracamy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żale będzie żegnać się z miastem świętego Franciszka.

Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Skarby Umbrii i Rzym na deser - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone