Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Napoli Amore Mio.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.09.2017 15:33

Wychodzimy na teren rozległego parku o powierzchni 120 ha.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Symetrycznie przez środek, w kierunku wzgórza, poprowadzono kanał z tarasowymi kaskadami i fontannami.
Do efektu WOW zdecydowanie brakuje nam słońca i błękitnego nieba, w zasadzie jakiegokolwiek nieba :? :evil: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trasa wzdłuż głównego kanału ma około 3 km długości. Na końcu alei, u stóp wzgórza, założono ogród w stylu angielskim, którego ozdobą jest egzotyczna roślinność z różnych części świata oraz mała architektura antyczna.
Do ogrodu niestety nie doszliśmy :). Kilkukilometrowy dystans nie tyle dał nam w kość, co zanudził :roll: :lol: .
Bo biorąc pod uwagę tak ogromną powierzchnię parku, całość jest jednak słabo zagospodarowana.

Obrazek

Obrazek

Wzdłuż alei ustawiono trochę rzeźb i małej architektury. Większość trochę już nadgryziona zębem czasu :? :roll: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdecydowanie najciekawiej prezentują się zdobiące dłuuuugi ciąg wodny fontanny, których jest w parku pięć.
Te fontanny dłuższy czas motywowały nas być iść dalej :lol: . Po dotarciu do jednej, zadawaliśmy sobie pytanie to co jeszcze jedna? :wink:

Obrazek

Fontanna Delfinów

Obrazek

Obrazek

Bliżej lepiej może nie podchodzić :roll: :twisted:

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.09.2017 15:33

Fontanna Eola

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fontanna Ceres

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu powiedzieliśmy pass :lol: . Trzeba jeszcze wrócić do pałacu :oczko_usmiech: .
Kaskadę na końcu parku obejrzeliśmy już tylko dzięki uprzejmości wyświetacza w aparacie :mrgreen: .

Obrazek

Dodam jeszcze, że wzdłuż parku jeździ autobus. Można też pożyczyć rower albo wynając bryczkę. Wszystkie te opcje czywiście extra płatne :nice: .

Burbonowie mieli w planach wybudowanie monumentalnej alei o długości 20 kilometrów, która połączyłaby Casertę z Pałacem Królewskim w Neapolu.
To byłby dopiero spacer :roll: .

Wracamy do pałacu.

Obrazek

Po królewskich komnatach pochodzimy w następnym odcinku.

:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.10.2017 18:29

Chyba nogi w d.... weszłyby mi w tych ogrodach ;)

Z drugiej strony w lato weszliśmy jednego dnia na Wezuwiusza i zwiedziliśmy Pompeje z dziećmi wtedy w wieku 14 i 6,5 ;)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.10.2017 12:27

tony montana napisał(a):Chyba nogi w d.... weszłyby mi w tych ogrodach ;)

Mógłbyś się podwieźć proponowanymi środkami lokomocji :D .
Ja w takich sytuacjach przeliczam ewentualne koszty na gelaty albo vino della casa i w rezultacie zazwyczaj zostaję przy opcji pieszej :mrgreen: .

W ogrodach Reggia di Caserta nie tyle sam dystans był problemem, co fakt, że nie bardzo było po drodze na czym oko zawiesić :? .
Natomiast pałacowe wnętrza zrekompensowały wszystko 8) .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 02.10.2017 13:01

marze_na napisał(a):Natomiast pałacowe wnętrza zrekompensowały wszystko 8) .
No to czekam na te salony :lol:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.10.2017 16:37

marze_na napisał(a):Wychodzimy na teren rozległego parku o powierzchni 120 ha.

Ładnie. Trochę przypomina mi park krajobrazowy Wilhelmshohe w Kassel, ze słynnymi kaskadami.
marze_na napisał(a):Do efektu WOW zdecydowanie brakuje nam słońca i błękitnego nieba, w zasadzie jakiegokolwiek nieba :? :evil: .

Przynajmniej nie padało. Ja byłem mocno zrezygnowany na początku naszej ekskursji.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.10.2017 22:21

O Pozzuoli kiedyś już słyszałem w związku z Sophią L., ale o Solfatarze jakoś nigdy... a jedno i drugie warte zobaczenia. Podobnie jak Capua 8O . Nad Casertą bym się jeszcze zastanowił (te kilometry... :wink: ), ale może mnie wnętrza przekonają?
Na przyszłoroczny maj Włochy (południowe) są jedną z opcji 8O
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 03.10.2017 09:09

marze_na napisał(a):Po królewskich komnatach pochodzimy w następnym odcinku.

... chodziłem z Wami po parku to i po komnatach też chętnie pospaceruję ... 8) ...
Pozdrawiam.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.10.2017 20:05

walp napisał(a):Przynajmniej nie padało. Ja byłem mocno zrezygnowany na początku naszej ekskursji.

Słoneczna Italia :wink: .
Ale już w Toskanii nie mogliśmy narzekać. Chyba, że na blisko 40-stopniowe upały :roll: :lol: .

kulka53 napisał(a):Na przyszłoroczny maj Włochy (południowe) są jedną z opcji

U mnie też :oczko_usmiech: . Bo te południowe jednak mocniej zawładnęły sercem.
Ale może warto byłoby zrobić sobie małą przerwę we włoskich eskapadach. Forumowe relacje kuszą tyloma ciekawymi kierunkami :hut: .

mysza73 napisał(a):No to czekam na te salony

kmichal napisał(a):po komnatach też chętnie pospaceruję

Zapraszam. Prawie gotowe :).
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 03.10.2017 20:17

marze_na napisał(a):
walp napisał(a):Przynajmniej nie padało. Ja byłem mocno zrezygnowany na początku naszej ekskursji.

Słoneczna Italia :wink: .
Ale już w Toskanii nie mogliśmy narzekać. Chyba, że na blisko 40-stopniowe upały :roll: :lol: .

My również. I jaka to była cudowna przemiana. W relacji u mnie jeszcze zima, ale jedziemy ku słońcu. :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.10.2017 20:31

Pałac Królewski w Casercie (Reggia di Caserta) - wnętrza

Ciekawostką jest, że korytarze i komnaty Reggia di Caserta widział chyba każdy ;). A na pewno każdy miłośnik filmu i kina :).
Wnętrza pałacu były tłem paru kasowych hitów filmowych.
Dwa razy zagrały w Gwiezdnych Wojnach. W części Mroczne Widmo udawały wnętrza pałacu królowej Amidali na Naboo, a w Ataku Klonów pałac królowej Jamilli.
Reggia di Caserta zastąpił też wnętrza watykańskie w „Mission Impossible III” oraz w „Aniołach i Demonach”.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bogato zdobiona marmurowa klatka schodowa prowadzi na reprezentacyjne I piętro pałacu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kaplica królewska Cappella Palatina.

Obrazek

Obrazek

Wchodzimy na salony 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.10.2017 20:33

Pierwsze określenie jakie ciśnie się na usta to przepych. Bogate sztukaterie, freski, malowidła, marmury, ciężkie żyrandole.
No królewsko :mrgreen: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to już sala tronowa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Apartamenty prywatne okazują się szczególnie ciekawe ze względu na prezentowane tam meble.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.10.2017 20:34

Ładnie się Burbonowie urządzili :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dłużej zatrzymujemy się jeszcze w królewskiej bibliotece.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec sala, z której chyba najtrudniej było mi wyjść :).
Zgromadzono tu królewskie szopki z XVIII i XIX wieku. Neapolitańska słabość do szopek nie mogła ominąć królewskiego dworu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chyba wystarczy :papa: .
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 03.10.2017 21:18

marze_na napisał(a):Chyba wystarczy .

... czy ja wiem, hmmmm ... :wink: ... może lepiej tak, bo mi oczy wyskoczą z orbit ... 8O ... no ładnie, ładnie się urządzili ... :) ...
Pozdrawiam.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 04.10.2017 19:46

Ależ wypas 8O . Niesamowite bogactwo, przepych. Barok w czystej postaci.
Chyba nie umiałbym normalnie żyć w takich pomieszczeniach :wink:

pozdrawiam,
M
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Napoli Amore Mio. - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies