Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! La Bella Sicilia!

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.01.2020 19:12

piekara114 napisał(a):Sycylia mnie kusi na początek maja (jedna z opcji), ale nie wiem jak z pogodą, a chciałbym jednak trochę na plaży poleżeć... Muszę lepiej zgłębić temat pogody, wiatru i deszczu...

Ile byś nie zgłębiała tematu to jest niestety loteria :? .
Ja byłam pewna, że w ostatnim tygodniu maja bez problemu poleżymy na plaży i pokąpiemy się w morzu. Tymczasem ubiegłoroczna wiosna była tak zimna i paskudna, że na początku czerwca temperatura wody na Sycylii ledwie przekroczyła 20 stopni. W Cefalu siedzieliśmy na plaży w bluzach, na Liparyjskich już można było położyć się w stroju kąpielowym, ale popływaliśmy dopiero przedostatniego dnia na południowym wybrzeżu w Sampieri.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.01.2020 19:20

To mnie nie zachęciłaś... Kąpiel w 20 st. jest dla mnie akceptowalna, ale słońce u plażą choć na kilka godzin to must....

Rozeznawałam temat pogody na teraz na nasze ferie (od dziś) i wyszło, że najbardziej deszczowy okres i ryzyko codziennych deszczów jest dość duże (i od razu widzę przed oczyma relację Tonego). Od piątku do poniedziałku jest na wyspie koleżanka i czekam na jej relację odnośnie pogody, na co trafiła....
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.01.2020 20:08

piekara114 napisał(a):To mnie nie zachęciłaś...

Słonecznej pogody Ci nie zagwarantuję :wink: .
Dla odmiany nasz pierwszy raz w Apulii był pod koniec kwietnia. Nawet nie brałam stroju, a potem żałowałam, bo pogoda była plażowa 8) .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.01.2020 18:19

piekara114 napisał(a):
Rozeznawałam temat pogody na teraz na nasze ferie (od dziś) i wyszło, że najbardziej deszczowy okres i ryzyko codziennych deszczów jest dość duże (i od razu widzę przed oczyma relację Tonego). Od piątku do poniedziałku jest na wyspie koleżanka i czekam na jej relację odnośnie pogody, na co trafiła....

Taka zima to tam pewnie raz na 10 lat się zdarza ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.01.2020 18:21

Cieszę się, że jest ciąg dalszy :D

Bardzo klimatyczne zdjęcia. A ostatnie wyjątkowo pyszne :mrgreen:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.01.2020 16:30

tony montana napisał(a):Taka zima to tam pewnie raz na 10 lat się zdarza ;)

Myślę, że ona raczej stulecia była :oczko_usmiech: .

maslinka napisał(a):Cieszę się, że jest ciąg dalszy :D

Trochę uda się podgonić przed narciarskim urlopem :D .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.01.2020 16:40

Syrakuzy - Ortygia, Castello Maniace

Południowy kraniec Ortygii zajmuje imponujących rozmiarów twierdza Castello Maniace.

Obrazek

Obrazek

Podczas pierwszej wizyty nie udało nam się zajrzeć do środka, bo Castello Maniace otwarty jest tylko do 13stej.
Tym razem mieliśmy więcej szczęścia :). Nie dość, że zamek był otwarty, to z racji pierwszej niedzieli miesiąca, a dodatkowo przypadającego na 2 czerwca Dnia Republiki Włoskiej (Festa della Repubblica) można było zwiedzić go za darmo 8) .

Obrazek

Normalnie bilet wstępu kosztuje 4 euro. Zaoszczędziliśmy więc w sam raz tyle, ile potrzeba na cappuccino z cannolo :wink: .

Obrazek

Zamek Castello Maniace został zbudowany między 1232 a 1240 rokiem za panowania Fryderyka II Hohenstaufa.
Nazwa zamku pochodzi od nazwiska bizantyjskiego dowódcy wojskowego Giorgio Maniace, który w 1038 roku odbił Syrakuzy, z rąk Arabów i zbudował w miejscu obecnego zamku pierwszą twierdzę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zamek zbudowany jest na planie kwadratu, z czterema wieżami w rogach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.01.2020 16:41

W XIV i XV w. zamek był rezydencją kolejnych królów Sycylii. W drugiej połowie XV wieku, za panowania Ferdynanda II Aragońskiego, wykorzystywany był również jako więzienie. XVI wiek przyniósł rozbudowę twierdzy o nowe fortyfikacje w odpowiedzi na częste napadów pirackich Saracenów na nadmorskie miasta wschodniej Sycylii.

W strukturach wojskowych zamek pozostawał do lat 70. XX wieku, kiedy to został zdemilitaryzowany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ruszamy zgodnie z kierunkiem zwiedzania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W swojej burzliwej historii Castello Maniace niejednokrotnie ulegał poważnym zmieszczeniom. Te najpoważniejsze spowodowały trzęsienia ziemi oraz potężny wybuch beczek z prochem w 1704 roku.
Trzeba przyznać, że twierdzę pięknie odrestaurowano :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.01.2020 16:43

Największe wrażenie robi główna sala zamku przykryta gotyckim sklepieniem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to już zamek oglądany z murów twierdzy.

Obrazek

Do zwiedzania udostępniono niemal wszystkie zakamarki twierdzy.

Obrazek

Obrazek

W najdalej wysuniętym krańcu mieściły się stanowiska artyleryjskie i magazyny amunicji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Warto było zajrzeć :hut: .
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 27.01.2020 17:56

marze_na napisał(a):Palazzo Impellizzeri stoi w wąskiej uliczce Via della Maestranza i bardzo trudno zrobić mu zdjęcie :wink: .

Dzięki wielkie za info. Piękne te maszkarony, czy jak je nazwać.
Twierdza Castello Maniace robi wrażenie (ale na własne oczy jej nie widziałam :( )
Główna sala zamku przykryta gotyckim sklepieniem - też niczego sobie :smo: , czytaj robiąca bardzo duże wrażenie.

marze_na napisał(a):Trochę uda się podgonić przed narciarskim urlopem :D .

Cieszy mnie to bardzo :D
A kiedy jedziesz?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.01.2020 23:16

aga_stella napisał(a):A kiedy jedziesz?

W piątek po pracy.
Chyba, że mnie wcześniej w tej pracy wykończą :roll: :evil:.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.01.2020 09:21

piekara114 napisał(a): Od piątku do poniedziałku jest na wyspie koleżanka i czekam na jej relację odnośnie pogody, na co trafiła....
Właśnie z koleżanka rozmawiałam: zero deszczy, codziennie ok. 20 st, na plaży chłodniej, ale można było posiadzieć. Bardzo zadowolona z pobytu i pogody.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.01.2020 23:13

Syrakuzy - Ortygia, część III

Wracamy na urokliwe uliczki Ortygii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z nadmorskiej promenady mamy widok na odwiedzony przed chwilą Castello Maniace.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mijamy słodkowodne Źródło Aretuzy, z którego naturalnie, nie posadzony ludzką ręką, wyrasta papirus. To ponoć ewenement na skalę Europy.

Według mitologii nimfa Aretuza uciekając przed niechcianym uczuciem bogiem rzeki Alfejosem dotarła z Peloponezu aż do Syrakuz, gdzie bogini łowów Atremida zamieniła ją w źródełko.

Obrazek

Obrazek

Powoli zbliżamy się na Piazza Duomo.

Obrazek

Obrazek

Plac Katedralny na Ortygii niezmiennie pozostaje jednym z najładniejszych jakie widziałam w Italii 8) .
Otaczają go jasne, barokowe fasady kościołów i pałaców wzniesione w XVII i XVIII w. podczas odbudowy po tragicznym trzęsieniu ziemi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Największą ozdobą i najważniejszym zabytkiem jest tu Katedra Narodzenia Najświętszej Maryi Panny.

Obrazek

CDN

:papa:
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 29.01.2020 10:20

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a):Sycylia mnie kusi na początek maja (jedna z opcji), ale nie wiem jak z pogodą, a chciałbym jednak trochę na plaży poleżeć... Muszę lepiej zgłębić temat pogody, wiatru i deszczu...

Ile byś nie zgłębiała tematu to jest niestety loteria :? .
Ja byłam pewna, że w ostatnim tygodniu maja bez problemu poleżymy na plaży i pokąpiemy się w morzu. Tymczasem ubiegłoroczna wiosna była tak zimna i paskudna, że na początku czerwca temperatura wody na Sycylii ledwie przekroczyła 20 stopni. W Cefalu siedzieliśmy na plaży w bluzach, na Liparyjskich już można było położyć się w stroju kąpielowym, ale popływaliśmy dopiero przedostatniego dnia na południowym wybrzeżu w Sampieri.

Właśnie tak planujemy tegoroczne wakacje na Sycylii - przełom maja i czerwca. Przyznam, że bardzo chciałabym w tym czasie poplażować, ale jeśli się nie uda - trudno. Na szczęście ta wyspa ma tyle do zaoferowania, że nie będziemy się nudzić :wink:
Ps. w zeszłym roku udało nam się polecieć na 3 dni do Palermo na początku grudnia. Jednego dnia było tak ciepło, że chodziliśmy w krótkich rękawkach, także wszystko jest możliwe :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.01.2020 10:37

Magda O. napisał(a):Właśnie tak planujemy tegoroczne wakacje na Sycylii - przełom maja i czerwca. Przyznam, że bardzo chciałabym w tym czasie poplażować, ale jeśli się nie uda - trudno. Na szczęście ta wyspa ma tyle do zaoferowania, że nie będziemy się nudzić

Zdania nie zmieniam i uważam, że to najlepszy termin na sycylijską eskapadę.
Mamy do dokładniejszego zwiedzenia jeszcze zachodnią część Sycylii + Egady i na pewno wybierzemy się na przełomie maja i czerwca.
Trzymam się tezy, że tak zimna i kapryśna wiosna długo się w Italii nie powtórzy :oczko_usmiech: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! La Bella Sicilia! - strona 65
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone