Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! La Bella Sicilia!

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 21.11.2016 19:45

marze_na napisał(a):więc udało nam się przez weekend przejrzeć i wybrać zdjęcia z paru kolejnych sycylijskich dni .

... czekam na nie z niecierpliwością ... 8) ...
Pozdrawiam.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.11.2016 18:53

Zabytkowa zabudowa oczywiście fajna, a przede wszystkim jak zwykle ładnie przez Was pokazana :) , ale najbardziej ucieszyła mnie wzmianka o arancini. Dla mnie zwiedzanie nowych miejsc to także odkrywanie lokalnej kuchni, już sobie wyobraziłam smak :P ryżowych kulek. Liczę oczywiście na to, że będą jeszcze inne wstawki gastronomiczne :wink: .
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.11.2016 17:26

longtom napisał(a):Przegapić Mroczkowe foty to grzech.
Więc jestem. :)

To prawda.

Pzdr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.11.2016 11:48

kmichal napisał(a):... czekam na nie z niecierpliwością ... 8) ...

No trochę nam zeszło :oczko_usmiech: .

dangol napisał(a):Dla mnie zwiedzanie nowych miejsc to także odkrywanie lokalnej kuchni, już sobie wyobraziłam smak :P ryżowych kulek. Liczę oczywiście na to, że będą jeszcze inne wstawki gastronomiczne :wink: .

To zupełnie jak dla nas :D .
Na pewno wspomnimy o wszystkich sycylijskich smakach z jakimi się spotkaliśmy. O tym czego nie odważyliśmy się spróbować też będzie :roll: :wink: .
Z jednej strony to kuchnia prosta, z drugiej ma swoje korzenie głęboko w historii łączy więc wpływy wielu kultur.

Vjetar napisał(a):
longtom napisał(a):Przegapić Mroczkowe foty to grzech.
Więc jestem. :)

To prawda.

Dzięki :D . Lecimy więc z kolejną porcją.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.11.2016 11:54

26.09 - Taormina - część II

Budzik dzwoni nieprzyzwoicie wcześnie. Wychodzimy na ciemne jeszcze ulice Taorminy.

Obrazek

Mniej więcej w połowie Corso Umberto I znajduje się widokowy Piazza IX Aprile, z którego chcieliśmy obejrzeć wschód słońca.

Obrazek

Obrazek

Wschód słońca nieszczególny, bo wyłaziło za wzgórzem, więc musielibyśmy iść na inny punkt widokowy daleko za Porta Messina.

Obrazek

Obrazek

Spektakularnego wschodu słońca może i nie było, ale była za to niemal zupełnie pusta Taormina 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chwilę spędzamy na Piazza del Duomo, gdzie obok katedry San Nicolo z XIII w. uwagę zwraca też fontanna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fontannę wieńczy rzeźba kobiecego centaura. Taką samą postać odnaleźć można również w herbie Taorminy.

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.11.2016 11:55

Miasteczko bardzo powoli budzi się do życia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Osobną sesję zdjęciową zrobiliśmy Etnie. Wierzcie lub nie, ale tak wyraźnie już jej później nie zobaczyliśmy. Nawet mieszkając przez trzy dni w Katanii :roll: :evil: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wielopoziomowy parking jeszcze pewnie pusty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kręcimy się tak do 8.00, bo o 8.00 otwierają duży simply market, a my nie dość, że nie mamy nic na śniadanie to brakuje nam też dezodorantów, szamponu i paru innych kosmetyków, których nie dało się zmieścić w bagażu podręcznym.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakupy zrobione, można wracać na śniadanie :mrgreen: .

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.11.2016 11:56

Najważniejszym zabytkiem Taorminy jest Teatro Greco zbudowany w III w. p.n.e. To właśnie do teatru udajemy się zaraz po śniadaniu. Tym razem nie pchamy się już jednak na Corso Umberto, tylko kręcimy się trochę równoległymi uliczkami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu i tak trafiamy na Piazza IX Aprile, którego ozdobą jest kościół San Giuseppe.

Obrazek

Obrazek

Kolejny plac na drodze do Teatro Greco to Piazza Vittorio Emanuele II. Stoi tu XV-wieczny Palazzo Corvaia. W 1411 r. obradował tu nawet sycylijski parlament.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obok pałacu stoi XVII-wieczny kościół Santa Caterina.

Obrazek

Mijamy jeszcze cudownie zielone zakątki Taorminy

Obrazek

Obrazek

i wreszcie docieramy do kasy teatru.

:papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.11.2016 11:59

Proszę o jeden bilet więcej :wink:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.11.2016 12:26

marzena napisał(a): ... kręcimy się trochę równoległymi uliczkami.

Obrazek

Super te schodkowe uliczki :P ... i te cudne zielone drzewka w doniczkach :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 27.11.2016 13:02

Poranna Taormina piekna a Etna jak zwykle grozna...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.11.2016 13:35

Fajna ta poranna Taornima...i dymiąca Etna...
marze_na napisał(a):Obrazek

marze_na napisał(a): brakuje nam też dezodorantów, szamponu i paru innych kosmetyków, których nie dało się zmieścić w bagażu podręcznym.
A to też sposób na zmieszczenie się tylko do bagażu podręcznego...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.11.2016 14:10

przemieszczając się palcem po mapie - Sycylii - wiedziałem, że tam musi być super, ale nie wiedziałem, że aż tak;
zdjęcia miażdżąco wyborne
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 27.11.2016 21:31

... po tym co pokazujesz to już na 100% wiem, że do Taorminy jeszcze wrócimy ... 8) ...
Pozdrawiam.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 27.11.2016 23:38

Dla mnie wyjście w miasto o 4 czy 5 nie byłoby problemem, ale moja żona pewnie patrzyłaby na mnie jak na jakiegoś zwyrola. :)
Fajne te puste uliczki.
:mrgreen:

Wczoraj na canal + oglądałem "Uroki Sycylii". Ciekawie pokazane.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.11.2016 07:55

Janusz Bajcer napisał(a):Proszę o jeden bilet więcej :wink:

Dla grup są zniżki :oczko_usmiech: .

mysza73 napisał(a):Super te schodkowe uliczki :P ...

Bo Taormina jest genialnie położona 8) .

tony montana napisał(a):Etna jak zwykle grozna...

Po tym wyjeździe mogłabym się podpisać jedynie pod stwierdzeniem, że Etna jak zwykle zachmurzona :roll: .

piekara114 napisał(a): A to też sposób na zmieszczenie się tylko do bagażu podręcznego...

Raczej konieczność. Nieprzekraczalne 100 ml pojemności. Przetestowaliśmy :mrgreen: , więcej nie przejdzie :oczko_usmiech: .

te kiero napisał(a):zdjęcia miażdżąco wyborne

Dzięki :D .

kmichal napisał(a):... po tym co pokazujesz to już na 100% wiem, że do Taorminy jeszcze wrócimy ... 8) ...

Niedługo dojdziemy do miejsc, które już znasz :D . I to ze zdecydowanie bardziej słonecznej strony :evil: :wink: .

kaszubskiexpress napisał(a):Dla mnie wyjście w miasto o 4 czy 5 nie byłoby problemem, ale moja żona pewnie patrzyłaby na mnie jak na jakiegoś zwyrola. :)

Pod koniec września wystarczyło koło 5.30 :lol: .

kaszubskiexpress napisał(a):Wczoraj na canal + oglądałem "Uroki Sycylii". Ciekawie pokazane.

Też obejrzałam przed wyjazdem. Zresztą łykałam wtedy wszystko co związane z Sycylią :D . Bardzo podobał mi się Makłowicz w podróży, na Sycylii nakręcili aż cztery odcinki 8) . Wszystkie dostępne.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! La Bella Sicilia! - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone