Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! La Bella Sicilia!

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 04.11.2019 21:55

Ten jajeczny zapach bardzo intensywny jest?
Bo mam obawy co do mojego nosa. Jak czuję zbyt mocny zapach (bez znaczenia ładny, czy brzydki), to zaczynam się dusić. Kaszlę i zalewam się łzami 8O Nawet płyn do spryskiwaczy w aucie wywołał kiedyś taką reakcję.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.11.2019 07:25

aga_stella napisał(a):Ten jajeczny zapach bardzo intensywny jest?

Tak, ale tylko przy tych termalnych błotkach, a że one są zlokalizowane tuż obok portu to smrodek wita turystów przypływających na Vulcano. Na samym wulkanie zapach nie jest już szczególnie uciążliwy.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 06.11.2019 22:17

30.05 - Lipari, spacer z widokiem na Vulcano

Kolejny dzień na Eoliach w całości spędzimy na Lipari. Po śniadaniu udajemy się na spacer na punkty widokowe zlokalizowane na południowym krańcu wyspy.

Obrazek

Z naszego B&B na pierwszy punkt widokowy Punta della Crapazza jest ok 3 km :hut: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wczoraj oglądaliśmy Lipari z Vulcano, a dzisiaj patrzymy z Lipari na Vulcano :D .

Obrazek

Kadry znowu ubarwia nam morze żółtych kwiatków 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fragolini di Lipari.

Obrazek

Obrazek

W dole Spiaggia Praia di Vinci.

Obrazek

Obrazek

Wyspy Liparyjskie, zwłaszcza Salina, słyną z upraw kaparów. Dziko rosnące można tu znaleźć bez trudu :D .

Obrazek

Dalej nasza spacerowa ścieżka prowadzi w stronę Osservatorio Geofisico.

Obrazek

Obrazek

... :hut:
Ostatnio edytowano 02.02.2023 17:49 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 06.11.2019 22:24

marze_na napisał(a):
Wczoraj oglądaliśmy Lipari z Vulcano, a dzisiaj patrzymy z Lipari na Vulcano :D .

Obrazek

... :hut:

Poproszę o fotkę. Na tapetę sobie w stawię :smo: Bardzo mi się podoba.
To żółte kwiecie bardzo dodaje uroku. Ciekawe jak długo to kwitnie.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.11.2019 20:05

aga_stella napisał(a):Poproszę o fotkę. Na tapetę sobie w stawię Bardzo mi się podoba.

Poszło na maila :D . Chociaż wydaje mi się, że widoki z drugiego punktu widokowego będą jeszcze lepsze :smo: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.11.2019 20:07

30.05 - Lipari, spacer z widokiem na Vulcano - część II

Dla lepszych widoków mijamy budynek osservatorio i idziemy na krawędź klifu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mamy stąd piękny widok na sąsiednią Vulcano 8) .

Obrazek

I nie mniej piękny na skaliste, liparyjskie wybrzeże.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę zoom'a ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze trochę zabawy rybim okiem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i możemy powoli opuszczać to urokliwe miejsce :D .

Obrazek

Przez San Salvatore wracamy do naszego B&B na małą sjestę :). Po drodze łapiemy jeszcze widok na Lipari.

Obrazek

Obrazek

:papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.11.2019 20:09

marze_na napisał(a):
aga_stella napisał(a):Poproszę o fotkę. Na tapetę sobie w stawię Bardzo mi się podoba.

Poszło na maila :D . Chociaż wydaje mi się, że widoki z drugiego punktu widokowego będą jeszcze lepsze :smo: .

Moim zdaniem są lepsze (choć i tamte piękne) :D Cudne po prostu! :hearts:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 07.11.2019 21:46

Widoki z klifów super 8) !
Doskonale uzupełniły mi to, co widziałam od strony morza :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.11.2019 19:01

maslinka napisał(a):Cudne po prostu! :hearts:

dangol napisał(a):Widoki z klifów super !

Mieliśmy ochotę przynajmniej na jeszcze jeden punkt widokowy, ale okazało się, że wypatrzona na google maps ścieżka nie nadaje się jednak na spacer w sandałach i sukience :roll: :lol: . Widok dwóch grup wycieczkowych ubranych w lekkie stroje trekingowe upewnił nas co do konieczności zmiany planów :mrgreen: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.11.2019 19:09

Liparyjskie rekomendacje

Widoki widokami, ale turysta jeść coś przecież musi :D .

Bardzo dobry makaron za niewygórowaną cenę zamówiliśmy w La Tavernella.
Siadaliśmy z rezerwą, bo lokal mieści się przy głównym deptaku Via Vittorio Emanuele, parę metrów od portu. Tymczasem okazało się, że jest miło, smacznie i niedrogo, a do tego bez coperto 8) .
To zresztą nie pierwszy i nie ostatni lokal bez coperto z jakim stołowaliśmy się na Sycylii i we Włoszech w ogóle :D .

Na szybką przekąskę warto zajrzeć do rosticcerii Mancia E Fui również na Via Vittorio Emanuele.
Po sycylijskie arancini, fagottini, foccacie czy calzone zawsze ustawiała się kolejka :D .

Najlepsze cannolo na Lipari serwują w Pasticceria D'Ambra Giovanni.
Kupicie tu też inne tradycyjne sycylijskie słodkości. Przed wejściem są stoliki więc można usiąść tu na kawkę.

Obrazek

Będąc na Wyspach Liparyjskich koniecznie spróbować trzeba likierowego wina malvasia. Gęste, słodkie o bursztynowej barwie. Przypominało mi trochę toskańskie Vin Santo.
Malvasia jest obok kaparów najpopularniejszym prodotto tipico eoliano.

W wino (nie tylko malwaziję :wink: ) zaopatrywaliśmy się tutaj.

Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.11.2019 19:20

Od tych słodyczy to ślinotoku dostałam...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.11.2019 15:15

piekara114 napisał(a):Od tych słodyczy to ślinotoku dostałam...

Podstawa wielu sycylijskich dolci to masa z ricotty. Napychają tym rurki, bułeczki, rogaliki, tarty. Tylko serek z cukrem i ewentualnie skórką z cytryny. Prosto i pysznie.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.11.2019 15:21

30.05 - Lipari, Porticello i dawne kopalnie pumeksu

Północno-wschodnia część wyspy Lipari zbudowana jest głównie z dwóch wulkanicznych skał - pumeksu i obsydianu. Wydobycie i eksport pumeksu jeszcze do niedawna stanowiło tu główne źródło dochodu, ale postępująca degradacja środowiska doprowadziła do wstrzymania eksploatacji kopalni odkrywkowych. Nie bez znaczenia był tu też argument wpisania Wysp Liparyjskich na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Lipari postawiło więc na turystykę, a zamknięte cave do pomice są dzisiaj jedną z turystycznych atrakcji.
Trzeba zobaczyć :hut: .

Popołudniu udajemy się do portu, gdzie swój przystanek mają autobusy linii URSO zapewniające transport po wyspie. W budce wywieszony jest rozkład jazdy i cennik, a bilety kupuje się u kierowcy.

Łapiemy kurs do Porticello, za bilet w dwie strony płacimy po 2,60 €. Kierowca wysadza nas przy drodze i pokazuje gdzie mamy czekać na kurs powrotny. Pozostaje nam kilkusetmetrowy spacer na Spiaggia di Porticello.
Spacer z widokiem na górę pumeksu :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pumeks to wulkaniczna skała magmowa zbudowana z porowatego szkliwa wulkanicznego powstałego z silnie gazującej, pienistej lawy. Liparyjski pumeks uchodził ponoć za najlepszy na świecie.
Widok tak ogromnych pokładów tej skały robi na nas ogromne wrażenie :!:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.11.2019 15:22

Kopalnie zamknięto kilkanaście lat temu. Służąca wydobyciu infrastruktura nie zdążyła się jeszcze rozsypać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wydobywany pumeks ładowano prosto na statki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podczas spaceru plażą zebraliśmy sobie trochę pumeksu

Obrazek

Obrazek

i kawałków obsydianu.

Obrazek

:papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.11.2019 16:10

marze_na napisał(a):Podczas spaceru plażą zebraliśmy sobie trochę pumeksu
. . .
i kawałków obsydianu.

Jak dobrze wiedzieć , że nie tylko ja wracam z wyjazdów wszelakich z kamieniami :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! La Bella Sicilia! - strona 59
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone