napisał(a) marze_na » 09.11.2019 19:09
Liparyjskie rekomendacjeWidoki widokami, ale turysta jeść coś przecież musi
.
Bardzo dobry makaron za niewygórowaną cenę zamówiliśmy w
La Tavernella.
Siadaliśmy z rezerwą, bo lokal mieści się przy głównym deptaku Via Vittorio Emanuele, parę metrów od portu. Tymczasem okazało się, że jest miło, smacznie i niedrogo, a do tego bez coperto
.
To zresztą nie pierwszy i nie ostatni lokal bez coperto z jakim stołowaliśmy się na Sycylii i we Włoszech w ogóle . Na szybką przekąskę warto zajrzeć do rosticcerii
Mancia E Fui również na Via Vittorio Emanuele.
Po sycylijskie arancini, fagottini, foccacie czy calzone zawsze ustawiała się kolejka
.
Najlepsze cannolo na Lipari serwują w
Pasticceria D'Ambra Giovanni.
Kupicie tu też inne tradycyjne sycylijskie słodkości. Przed wejściem są stoliki więc można usiąść tu na kawkę.
Będąc na Wyspach Liparyjskich koniecznie spróbować trzeba likierowego wina
malvasia. Gęste, słodkie o bursztynowej barwie. Przypominało mi trochę toskańskie Vin Santo.
Malvasia jest obok kaparów najpopularniejszym
prodotto tipico eoliano.
W wino (nie tylko
malwaziję ) zaopatrywaliśmy się
tutaj.