aga_stella napisał(a): a tu proszę elegancko na tacy podane.
Sama próbowałam znaleźć gotowca, ale blogi, na które trafiałam opisywały raczej jednodniowe wycieczki z Milazzo czy Tropei. A jak już ktoś płynął sam i na dłużej to nie podawał jak i za ile .
aga_stella napisał(a): Którą z dzielnic Palermo polecasz na nocleg? Mam ochotę jeszcze raz pozwiedzać miasto i nie raczej z niego nie wyjeżdżać.
Na pewno którąś z czterech historycznych dzielnic centro storico odchodzących od Quattro Canti.
My dwa razy zdecydowaliśmy się na dzielnicę Albergheria ze względu na bliskość dworca kolejowego i targu Ballarò .
Nawet spaliśmy przy tej samej ulicy Via delle Pergole (przy okazji polecam B&B XENIA PALERMO ).
Albergheria to kulturowy tygiel. Zamieszkana jest przede wszystkim przez imigrantów. Śmialiśmy się nawet, że łatwiej tu o lokal z kebabem niż knajpkę z włoskim jedzeniem . W żaden sposób nie budziło to jednak naszego niepokoju, a szlajamy się naprawdę do późna .
Poza tym wszędzie stąd jest blisko. Wszystkie najważniejsze zabytki i miejsca warte odwiedzenia w zasięgu spaceru.