marze_na napisał(a):Mikeee napisał(a):marze_na napisał(a):Toskania . Przełom sierpnia i września.
Doskonały wybór Będziecie zachwyceni. To będzie kolejne miejsce, do którego będziecie chcieli wracać
Powoli zaczynam się obawiać czy uda nam się pojechać jeszcze kiedyś gdzieś poza Italię .
tony montana napisał(a):Jak tak można, tyle razy do Italii w JEDNYM ROKU ;0
tony montana napisał(a):Czytaliście relacje Transalpa na tym forum?
_Piotrek_ napisał(a):Byłem tydzień i z dużych toskańskich miast, które planujesz zwiedzić, połowy nie widziałem, do tego jeszcze cała masa mniejszych miejsc - jak nic plan na kolejny wypad w te rejony ...
maxredaktor napisał(a):Dzięki za superciekawą relację, teraz będę czekał na Toskanię.
Mai napisał(a):Chętnie poczytam nową relację Toskania była naszym pierwszym włoskim kierunkiem, koniecznym po obejrzeniu filmu "Pod słońcem Toskanii" zobaczę co się zmieniło w ciągu tych kilku lat od naszego pobytu
marze_na napisał(a):aga_stella napisał(a): Bo... w maju Ciao Sycylia
My też w maju lądujemy na Sycylii .
Jakie masz plany na tą przebogatą w atrakcje wyspę
aga_stella napisał(a):Kiedy będziecie?
aga_stella napisał(a):10 maja lądujemy w Catanii, bierzemy auto i jedziemy w okolice Palermo (na 3 noce).
Sobota na Palermo. Niedziela Monreale i...? No właśnie podpowiedz co jeszcze zobaczyć
aga_stella napisał(a):Chcę też zobaczyć Caltagirone, ale to może zrobimy jadąc (wracając) z Palermo.
marze_na napisał(a):Wąwóz Zingaro jest ok. godzinę jazdy od Palermo. Podobnie Segesta. Może nawet uda się zobaczy oba miejsca w jeden dzień.
Oba pokazaliśmy w relacji.
Godzinę jazdy w drugą stronę jest Cefalu. Też warto zwiedzić. Na maj mam tam zarezerwowane dwa noclegi.
marze_na napisał(a):Gdybym miała zobaczyć coś po drodze z Palermo to zamiast Caltagirone wybrałabym mozaiki w Villa Romana del Casale koło Piazza Amerina.
aga_stella napisał(a):Dzięki bardzo. Wybrałam Zingaro
aga_stella napisał(a):marze_na napisał(a):Gdybym miała zobaczyć coś po drodze z Palermo to zamiast Caltagirone wybrałabym mozaiki w Villa Romana del Casale koło Piazza Amerina.
O Villa Romana del Casale myślę, ale na zdjęciach mnie nie zachwyca. Ale... nie widziałam jeszcze Waszych (męża) fotek)
Na Caltagirone się nastawiłam. Może uda się zrobić jedno i drugie.
aga_stella napisał(a):Baw się dobrze na nartach
aga_stella napisał(a):Plany się krystalizują. Ale... 10 maja lądujemy w Catanii, bierzemy auto i jedziemy w okolice Palermo (na 3 noce).
Sobota na Palermo. Niedziela Monreale i...? No właśnie podpowiedz co jeszcze zobaczyć
W Poniedziałek jedziemy w okolice Syrakuz, noclegi mamy w Fontane Bianche (4 noce). Tu w zasadzie wiem co będziemy robić (Syrakuzy, Note, Modica, Ragusta, Marzamemi). Musimy też jechać m.in. na Etnę, bo ja wprawdzie już tam byłam, ale nikt z towarzyszy podróży. Chcę też zobaczyć Caltagirone, ale to może zrobimy jadąc (wracając) z Palermo.
tony montana napisał(a):aga_stella napisał(a):Plany się krystalizują. Ale... 10 maja lądujemy w Catanii, bierzemy auto i jedziemy w okolice Palermo (na 3 noce).
W Poniedziałek jedziemy w okolice Syrakuz, noclegi mamy w Fontane Bianche (4 noce). Tu w zasadzie wiem co będziemy robić (Syrakuzy, Note, Modica, Ragusta, Marzamemi). Musimy też jechać m.in. na Etnę, bo ja wprawdzie już tam byłam, ale nikt z towarzyszy podróży. Chcę też zobaczyć Caltagirone, ale to może zrobimy jadąc (wracając) z Palermo.
Mała uwaga jesli chodzi o Fontane Bianche - w maju może nie być tak źle, ale zimą była to straszna dziura, wszystko zamknięte
Miałem tam rezerwację w styczniu '17, ale na szczęscie zrezygnowałem i mielismy kilka noclegów w sercu NOTO, co serdecznie polecam
Może przemyślcie, jeśli macie taką możliwość, oczywiście Wasz wybór, może w maju już coś tam się dzieje
aga_stella napisał(a):Wiem, czytałam Twoją relację i trochę zaczęłam się zastanawiać. Ale my musimy jechać na Etnę (ja byłam - widziałam, reszta uczestników nie) i stąd ta lokalizacja. My traktujemy to miejsce trochę jak bezę wypadową, a jak dopisze pogoda (na Krecie w tym samym czasie mieliśmy 30 stopni, choć liczyliśmy na mniej), to skorzystamy nieco z plaży.
marze_na napisał(a):W 2019 roku coroczna Infiorata odbedzie się w Noto w dniach 17-19 maja.
Aga_stella, może skorzystasz z okazji, jak jeszcze będziecie.