napisał(a) marze_na » 25.05.2017 20:53
09.10 - Trapani, część INa początek odcinka palemki
.
Takiemu widokowi nie potrafiliśy się oprzeć
.
Kupujemy sok z granatów i idziemy nad morze.
Mamy stąd dobry widok na Erice, średniowieczne miasteczko położone na szczycie Monte San Giuliano, zgodnie wymieniane wśród najatrakcyjniejszych miejsc turystycznych na Sycylii.
Sprawdzimy to oczywiście już następnego dnia
.
I widoczek w drugą stronę.
Miałam ogromną nadzieję na obejrzenie pięknego zachodu słońca nad Wyspami Egadzkimi. Niestety z każdą chwilą niebo nad Trapani coraz gęściej zasnuwały chmury.
Aż w końcu rozpadało się na dobre
.
Schronienie znaleźliśmy w miłej knajpce, gdzie przy winie szybko wróciły nam humory popsute nieco przez kapryśną aurę.
Przy okazji sprawdziliśmy kolejne smaki z sycylijskiej kuchni.
Pasta con le sarde - typowe sycylijskie danie, popularne zwłaszcza w zachodniej części wyspy.
Dodatkami do tego makaronu są sardele, koper włoski, cebula, orzeszki pini, rodzynki i szafran.
Paweł wybiera
busiate con pesto alla trapanese. Makaron busiate czyli długie swiderki rodem z Trapani. Niektórym kojarzą się z kablem telefonicznym
.
Pesto powstaje z pomidorów, bazylii, czosnku i migdałów.
Buonanotte