09.10 - z Castellammare del Golfo do TrapaniO ile uroku Castellammare odmówić nie można to trzeba obiektywnie przyznać, że dla turysty niezmotoryzowanego pobyt tutaj może kojarzyć się nieco z zesłaniem
.
Po analizie połączeń internetowych zdawałam sobie sprawę, że wydostać się stąd nie będzie łatwo. Castellammare bez wątpienia warte jest jednak takiego trudu
. My niestety skomplikowaliśmy sobie sprawę jeszcze bardziej wybierając na podróż do Trapanii niedzielę
. Niedziela jest bowiem dniem, w którym wszelka komunikacja autobusowa zamiera i pozostają jedynie połączenia trenitalii. Całe trzy na dobę
.
Od poniedziałku do soboty jest odrobinę lepiej; niewiele, ale zawsze. Z myślą o pracownikach i uczniach około 6.30 odjeżdża z centrum miasteczka autobus do Trapani. Jeden
.
Od poniedziałku do soboty kursują też autobusy z centrum Castellammare na oddaloną o ok. 4 km stację kolejową.
Tak imponująca
siatka połączeń nie pozostawia nam więc żadnego wyboru. Wczesna pobudka, szybkie śniadanie i ok. 8.30 maszerujemy na stację. Jeden kilometr, drugi, trzeci ... a mi nieustannie towarzyszą wspomnienia jednej internautki, która opisywała na swoim blogu jak to miło spędziła cały dzień na stacji kolejowej w Castellammare, bo poranny pociąg nie przyjechał...
Na stacji pusto.
Kasy nie ma, ale jest działający biletomat. My swoje bilety mamy już jednak w kieszeni. Poniewiaż nie spodziewaliśmy się zbyt wiele po tej stacji kupiliśmy bilety dzień wcześniej w
tabacchi na rogu Corso Giuseppe Garibaldi i Via Francesco Crispi.
Pociąg przyjechał spóźniony jedynie jakieś 15 minut, o czym odpowiednio wcześniej zostaliśmy uprzedzeni przez megafon. Milutko
.
W pociągu tłumy
.
Czy jedzie z nami maszynista
Trochę śpimy, trochę czytamy, trochę gapimy się na krajobrazy za oknem.
Przejeżdżamy przez Castelvetrano, Mazara del Vallo, Marsalę. Miałam nawet pomysł, żeby wysiąść w Mazara albo w Marsalii i przejść się po miasteczku. Pomysł okazał niewykonalny, bo niedzielne połączenia z Marsalii do Trapanii to te same trzy pociągi, które jadą z Castellammare
.
Do Trapanii docieramy w południe (prawie godzinę spóźnienia względem rozkładu
) pokonawszy
treno ponad 130 km i przejechawszy przez całe południowo-zachodnie wybrzeże Sycylii
.
Dla porównanie trasa samochodem zajmuje wg. google maps 40 minut i jest ok. 100 km krótsza
.
W następnym odcinku połazimy po Trapanii.