Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! La Bella Sicilia!

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 28.03.2017 08:20

marze_na napisał(a):do ich tworzenia wykorzystano 2200 kg złota .

... te zdjęcia trzeba oglądać w ciemnych okularach bo nieźle dają po oczach ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.03.2017 08:41

Marmurowe koronki całkiem, całkiem.

Zwróciliście uwagę, że Adam i Ewa zarówno tu jak i w poprzedniej katedrze mają w ciekawy sposób zaznaczone mięśnie brzucha?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.03.2017 09:07

marze_na napisał(a):Wstęp do katedry jest bezpłatny. Zapłacić musimy, jeśli chcemy wejść na dach katedry - 4€.
Zakupione bilety umożliwiają również wejście do Kaplicy Świętego Krzyża.
I to rzekomo ja po kościołach latam 8O
4€ to dobra cena :oczko_usmiech:

marze_na napisał(a):Teraz możemy już iść na dach :hut: .
No wreszcie :smo:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 28.03.2017 09:43

Ciekawa ta historia z biznesmenem i dotarciem do katedry 8) .
Super są te Wasze zbliżenia na szczegóły, których gołym okiem nie można dostrzec 8O .
pzdr. :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.03.2017 12:49

kmichal napisał(a):
marze_na napisał(a):do ich tworzenia wykorzystano 2200 kg złota .

... te zdjęcia trzeba oglądać w ciemnych okularach bo nieźle dają po oczach ... :oczko_usmiech: ...

Trzeba przyznać, że na bogato się normańscy królowie urządzali.

piekara114 napisał(a):Zwróciliście uwagę, że Adam i Ewa zarówno tu jak i w poprzedniej katedrze mają w ciekawy sposób zaznaczone mięśnie brzucha?

Średniowieczny kaloryfer :lol: .
Ale najbardziej w tych przedstawieniach postaci podoba mi się układanie rysów twarzy.

mysza73 napisał(a):I to rzekomo ja po kościołach latam 8O

Do TAKICH :!: kościołów nie sposób nie wejść.
A jeśli jeszcze w pakiecie jest wejście na dach to już w ogóle dla nas jest pełnia szczęścia 8) .

mysza73 napisał(a):

A gdzie Ci się tak spieszy :smo: :?:
P.S. A propos princessy, Paweł kazał Ci polecić kokosowe pryncypałki dla odmiany :oczko_usmiech: .

tiwa napisał(a):Super są te Wasze zbliżenia na szczegóły, których gołym okiem nie można dostrzec 8O .

Czasem jestem zdziwiona oglądając zdjęcia, że tyle szczegółów można wyciągnąć.
Np. sufit w Cappella Palatina, na oko w życiu bym nie powiedziała, że on jest tak misternie pomalowany. Prędzej bym założyła, że przewodnik jednak mnie w balona robi :lol: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.03.2017 12:53

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):

A gdzie Ci się tak spieszy :smo: :?:
Boję się, że przed kolejnym wyjazdem nie skończysz tej relacji :smo:

marze_na napisał(a):P.S. A propos princessy, Paweł kazał Ci polecić kokosowe pryncypałki dla odmiany :oczko_usmiech: .
Dzięki, jutro zakupię skoro poleca :oczko_usmiech:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.03.2017 13:36

marze_na napisał(a):Katedra w Monreale

Inicjatorem budowy, a zarazem fundatorem katedry był w 1172 r. Wilhelm II, ówczesny król Sycylii, wnuk pierwszego króla Rogera II.
Celem, jaki przyświecał budowie kościoła wraz z klasztorem i biskupstwem, było ograniczenie rosnących wpływów arcybiskupa Palermo, Waltera z Milli.
(...)

Warto dodać, że była to trudna relacja, coś a la Młodego Anakina Skywalkera z Obi Wanem Kenobim ;)

Jeden chciał być lepszy od drugiego

Capella Palatiina - łza mi się w oku kręci jak sobie pomyślę,.... że nie mogłem tego zobaczyć na własne oczy....

Monreale - WIADOMO

Z góry chętnie zobaczę Katedrę oraz Złotą Muszlę i okoliczne góry!

:papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.03.2017 22:05

mysza73 napisał(a):Boję się, że przed kolejnym wyjazdem nie skończysz tej relacji :smo:

Też zaczynam mieć takie obawy :? . Wiesz, sezon się nam zaczyna :mrgreen: .

tony montana napisał(a):Capella Palatiina - łza mi się w oku kręci jak sobie pomyślę,.... że nie mogłem tego zobaczyć na własne oczy....

Monreale - WIADOMO

Szczerze mówiąc, Cappella Palatina zrobiła na nas jednak większe wrażenie.
Monreale może imponować wielkością, powierzchnia mozaik (ponad 6 tys m2) też działa na wyobraźnię. Za to mozaiki w CP wydają nam się bogatsze, delikatniejsze i bardziej skoncentrowane. Mniej tła, a więcej treści, jeden motyw goni następny. Mniejsza powierzchnia okazuje się w tym przypadku zaletą :).
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.03.2017 08:04

Katedra w Monreale, część II

180 stopni (jeśli wierzyć przewodnikom, bo nie liczyłam ;)) prowadzi na dach katedry.

Z dachu mamy przede wszystkim doskonały widok na krużganki dawnego opactwa benedyktynów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Łuki w stylu mauretańskim opierają się na 228 parach kolumn zdobionych polichromowanymi mozaikami, z romańskimi kapitelami, charakteryzujący się ogromną różnorodnością wykonania i bogactwem misternych zdobień.

Wśród kolumn podobno nie sposób znaleźć takiej samej pary :roll: .

Patrzymy i fotografujemy do woli, bo z bliska nie będzie okazji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.03.2017 08:05

Wspinamy się wyżej...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... po widoczki

Obrazek

Obrazek

W kierunku Palermo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i na otoczoną górami dolinę Conca d’Oro (Złota Muszla).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.03.2017 08:05

Jeszcze parę fotek z zewnątrz katedry.

Portyk między dwiema wieżami dobudowano w XVIII w.

Obrazek

Obrazek

Lewa wieża wygląda na niedokończoną, faktycznie natomiast została zniszczona uderzeniem pioruna.

Obrazek

Obrazek

Drzwi z brązu pochodzą z 1186 r. i są dziełem Bonanno Pisano, budowniczego Krzywej Wieży w Pizzie.
Z zewnątrz drzwi zdobione są 46 scenami ze Starego i Nowego Testamentu.

Obrazek

Obrazek

Zaglądamy na krużganki. Bilet wstępu do klasztornego wirydarza kosztuje 6 €. Trochę za dużo :? .
Mimo pochwał i zachęt płynących z przewodników i internetów nie zdecydowaliśmy się na taki wydatek.

Obrazek

Zdecydowanie najciekawszym elementem katedry oglądanej z zewnątrz są apsydy, na których wyraźnie odcisnęły się wpływy architektury arabskiej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN :papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 29.03.2017 08:26

marze_na napisał(a):... po widoczki

... widoczki, ach te piękne widoczki ... 8) ...
Pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.03.2017 08:57

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):Boję się, że przed kolejnym wyjazdem nie skończysz tej relacji :smo:

Też zaczynam mieć takie obawy :? . Wiesz, sezon się nam zaczyna :mrgreen: .
Wiem, wiem :wink: ,
a u mnie się kończy ... jeszcze tylko dwa mecze mi w Radomiu zostały :cry: ,

widoki z dachu i z dołu super :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.03.2017 09:11

marze_na napisał(a):180 stopni (jeśli wierzyć przewodnikom, bo nie liczyłam ;)) prowadzi na dach katedry.

Jak to tak, bez liczenia :?:

A krużganki bardzo, bardzo na tak..
I te płytki na "barierce" przy schodach do góry oraz absyda na zewnatrz także na tak...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.03.2017 09:48

Widoki na Złotą Muszlę spoko, szczególnie blokowiska Palermo ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! La Bella Sicilia! - strona 35
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies