Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! La Bella Sicilia!

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.03.2017 21:27

marze_na napisał(a): Oddaje nam papier i poleca udać się do kantorka, żeby dopełnić formalności. Po paru dniach blokada na karcie została zdjęta w pełnej kwocie. Sicily by Car nie taka straszna jak ją w internetach malują :lol: .
:papa:

Ja tez się czytałem w necie o tych oszustwach, potem Ty mnie trochę na początku relacji swojej nastraszyłaś.... ale w sumie za 120 Euro za 10 dni daliśmy (CHYBA) radę się zmieścić, blokadę z karty zdjęto od razu, mandat póki co żaden nie przyszedł

Ach, jak żałuje tej Enny....

Takie lokale rodzinne lubię najbardziej, szczególnie na greckich wyspach jest w takich fantastycznie - jedzenie pyszne, niedrogo i zawsze słodki bonusik po jedzeniu

:boss: :papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.03.2017 16:21

Franz napisał(a):
marze_na napisał(a):Najbardziej podoba nam się widok na malowniczo położoną na skale miejscowość Calascibetta 8) .

Piękne, widokówkowe ujęcia.

Sycylię pewnie zjechałeś już wzdłuż i wszerz :D ?

tony montana napisał(a):
marze_na napisał(a): Oddaje nam papier i poleca udać się do kantorka, żeby dopełnić formalności. Po paru dniach blokada na karcie została zdjęta w pełnej kwocie. Sicily by Car nie taka straszna jak ją w internetach malują :lol:

Ja tez się czytałem w necie o tych oszustwach, potem Ty mnie trochę na początku relacji swojej nastraszyłaś....

Etam, gdybyś się nastraszył to byś dokupił ubezpieczenie i nie patrzył, że kosztuje drugie tyle co wypożyczenie :oczko_usmiech: .

tony montana napisał(a):Ach, jak żałuje tej Enny....

My w sumie tylko przez nią przelecieliśmy, ale nie odczuwam jakiejś szczególnej potrzeby powrotu. Gdyby się trafiła okazja to zajrzymy na pewno do Grotta Azzurro kupić arancini i wino na wynos :). Potem sprawdzimy jeszcze raz widoki z castello i pojedziemy dalej :hut: .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.03.2017 17:43

marze_na napisał(a):Sycylię pewnie zjechałeś już wzdłuż i wszerz :D ?

Zaledwie liznąłem. Z włoskiego objazdu na Sycylię przeznaczyłem trzy dni.

Pozdrawiam,
Wojtek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.03.2017 10:44

marze_na napisał(a):Autko oddane, a my rozpoczynamy kolejny etap podróży.

Chyba potrzebny jakiś doping ... :roll: ,
Ma-rze-na, Ma-rze-na, Ma-rze-na ... :smo:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.03.2017 10:51

mysza73 napisał(a):
marze_na napisał(a):Autko oddane, a my rozpoczynamy kolejny etap podróży.

Chyba potrzebny jakiś doping ... :roll: ,
Ma-rze-na, Ma-rze-na, Ma-rze-na ... :smo:

Ten autobus do Palermo trochę jedzie, mimo że autostradą ... Poza tym pamiętam jak entuzjastycznie przyjmowałaś Neapol :lol: , a to miasta w odbiorze dość podobne :oczko_usmiech: .
Lublin sobie na razie pooglądaj :smo: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.03.2017 10:59

marze_na napisał(a):Lublin sobie na razie pooglądaj :smo: .

Widziałam ... ile można patrzeć na te Wasze mroczkowe fotki :o :smo:
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 07.03.2017 13:41

Ja też czekam na dalszy ciąg :D
Zbliżasz się już do rejonów przez nas planowanych do obejrzenia.
Tylko nie wiem czy uda nam się do Palermo dojechać.
Czy spaliście już tylko w Palermo czy jeszcze gdzieś? :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.03.2017 13:55

Mai napisał(a):Czy spaliście już tylko w Palermo czy jeszcze gdzieś? :)

Po Palermo było jeszcze Castellammare del Golfo i Trapani. Na pierwszej stronie jest mapka z planem, którego mniej więcej udało nam się trzymać.
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 07.03.2017 14:24

Plan widziałam w związku z tym wiem że będziecie w miejscach które planujemy zobaczyć ;)
My lecimy do Trapani, i ciągle się waham czy spać tylko tam - czy jeszcze gdzieś :) np. Castellammare del Golfo.
Waham się bo z dzieckiem łatwiej mi mieć jedną bazę wypadową :) [przetestowane na innych wyjazdach ;) ]
A ponieważ lecimy już za prawie dwa miesiące to czekam z niecierpliwością na dalszy ciąg Waszej podróży :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.03.2017 15:25

Mai napisał(a):My lecimy do Trapani, i ciągle się waham czy spać tylko tam - czy jeszcze gdzieś :) np. Castellammare del Golfo.

Jak będziecie mieć do dyspozycji samochód, to jedna baza jest chyba lepszym pomysłem. Oczywiście jeśli koncentrujecie się na jednej części wyspy i nie planujecie wypadów po 100 km i więcej :).

Mai napisał(a):A ponieważ lecimy już za prawie dwa miesiące to czekam z niecierpliwością na dalszy ciąg Waszej podróży :D

Chciałabym skończyć do Wielkanocy, żeby wyrobić się przed następnym wyjazdem :hut: , ale czy się uda :roll: .

P.S. Palermo zdecydowanie warto uwzględnić w planach 8) .
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 07.03.2017 21:43

Dalekie wyprawy samochodowe dla nas nie straszne ;) ale tam większość podróży chcemy odbyć komunikacją zbiorową, auto może na 3-4 dni. Jakbyśmy chcieli na cały pobyt to wyszło by ponad 500euro 8O , masakryczne ceny :( Dlatego też między innymi jedna cześć wyspy. A muszę jeszcze trochę kasy zostawić na Barcelonę do której z Trapani lecimy ;)

Liczę że uda Ci się relację skończyć przed kolejnymi wojażami :) siadam i czekam ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.03.2017 22:11

Marzena, dawaj kolejny odcinek, rano przy herbatce będę czytała i oglądała :mrgreen:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.03.2017 23:01

Mai napisał(a):Dalekie wyprawy samochodowe dla nas nie straszne ;) ale tam większość podróży chcemy odbyć komunikacją zbiorową, auto może na 3-4 dni.

W takim razie rzeczywiście można zastanawiać się nad więcej niż jedną bazą wypadową.
Ja sprawdzałam połączenia korzystając z działu transport na blogu jedziemynasycylię. W jednym miejscu zebrane są wszystkie możliwości dostania się z punktu A do B z linkami do stron przewoźników i rozkładów jazdy. Sami ocenicie czy dacie radę zrealizować plan startując z jednego miejsca.

Z doświadczenia mogę natomiast zdecydowanie odradzić podróżowanie komunikacją w niedzielę :lol: .

Mai napisał(a):Jakbyśmy chcieli na cały pobyt to wyszło by ponad 500euro 8O , masakryczne ceny :(

Niestety koszty wypożyczenia samochodu są na Sycylii horrendalne :roll: :evil: .

Mai napisał(a):A muszę jeszcze trochę kasy zostawić na Barcelonę do której z Trapani lecimy ;)

Piękny plan 8) .

piekara114 napisał(a):Marzena, dawaj kolejny odcinek, rano przy herbatce będę czytała i oglądała :mrgreen:

Rozumiem, że nasze zdjęcia w pracy widzisz :D . Do którejś herbatki będą, ale raczej nie do tej jutrzejszej :smo: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.03.2017 23:06

piekara114 napisał(a):Marzena, dawaj kolejny odcinek, rano przy herbatce będę czytała i oglądała :mrgreen:

A to Ty już se w robocie załatwiłaś, że zdjęcia widzisz :wink: ,
a Twoja pogoń za flamingami to kiedy ruszy :?: :roll:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 08.03.2017 08:19

Pogoda może nie idealna, ale widoki ładne :)
Katedra w Ennie rewelacyjna 8O , przepiękne wnętrze :idea:
I spalanie, hmmm... :cool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! La Bella Sicilia! - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies