Czekolada z Modiki
Niemal dokładnie na przeciwko katedry św. Piotra znajduje się Antica Dolceria Bonajuto - najstarsza w mieście wytwórni czekolady, która od 1880 r. dochowuje wierności unikatowej recepturze.
Unikalna receptura Cioccolato di Modica wywodzi się od Azteków, a na kontynent europejski przywieźli ją i zaszczepli Hiszpanie w XVI wieku. Przepis na aztecki xocolatl wyjątkowo dobrze przyjął się w Modice i dziś czekolada jest bez wątpienia dumą miasta.
Czekoladę tą wytwarza się wyłącznie z trzech składników: masy kakaowej, cukru i naturalnych przypraw (dodatków smakowych). Żadnego mleka, żadnych tłuszczów.
Proces wytwarzania odbywa się w stosunkowo niskiej temperaturze, która umożliwia połączenie składników, ale nie rozpuszcza całkiem kryształków cukru. Ta metoda pozwala ponoć zachować więcej wartości odżywczych i walorów smakowych ziaren kakaowych. Z drugiej strony ten nierozpuszczony cukier jest wyraźnie widoczny i wyczuwalny.
W czekoladowym królestwie spędzamy sporo czasu. Nie dość, że kolejka jest dość długa, to wybór asortymantu bogaty .
Żeby było łatwiej podjąć decyzję można degustować .
Sklepów z tradycyjnie wytwarzanymi słodkościami jest w Modice dużo więcej. Wracając do auta zajrzeliśmy z ciekawości do jeszcze jednego. Po obowiązkowej degustacji doszliśmy do wniosku, że czekolada niczym nie ustępuje tej z polecanej przez przewodniki Dolceria Bonajuto.
Kiedy opuszczamy Modikę zapalają się już pierwsze światła.