Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! La Bella Sicilia!

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.04.2020 10:42

Te relacje to są SKARBY. Ja tez dziękuję, że chciało Ci się ją prowadzić. Czasem nie mam serca do niektórych relacji, skoro np tylko 3 osoby raz na jakiś komentują, ale potem zawsze sobie powtarzam, że to też dla sienie samego :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.04.2020 10:51

marze_na napisał(a):Serdecznie dziękuję wszystkim za obecność. Zwłaszcza za tą aktywną, bo Wasze komentarze pomogły mi dociągnąć temat do końca :D .

Pozdrawiamy :!:
Marzena & Paweł

Ja co prawda nie byłam zbyt aktywna w komentarzach :oops: ... ale byłam obecna cały czas :oczko_usmiech:
Mam nadzieję, że kiedyś (oby szybciej niż później :roll: ) mi się przyda :oczko_usmiech:

Czekam na Wasze kolejne relacje z Italii :D
Dzięki :papa:
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 28.04.2020 16:12

Przyłączam się do podziękowań.
Ukłony dla Pawła za doskonałą robotę. A białego dzbana na białym murze nie zapomnę. Nie mówiąc o innych zdjęciach.
Ciebie podziwiam za skrupulatność w rachunkach. Ja do nich nie mam cierpliwości.
:hut:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.04.2020 06:39

tony montana napisał(a):Czasem nie mam serca do niektórych relacji, skoro np tylko 3 osoby raz na jakiś komentują, ale potem zawsze sobie powtarzam, że to też dla sienie samego :)

Też sobie to powtarzam, ale z coraz mniejszym przekonaniem :smo: .

mysza73 napisał(a):Mam nadzieję, że kiedyś (oby szybciej niż później ) mi się przyda

I tego Ci życzę :D .

aga_stella napisał(a):Ukłony dla Pawła za doskonałą robotę.

Dziękuję w imieniu męża :wink: .

aga_stella napisał(a):Ciebie podziwiam za skrupulatność w rachunkach.

Skrzywienie zawodowe :mrgreen: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.05.2020 13:56

https://turystyka.wp.pl/wlochy-sycylia- ... 153416833a

Trzeba będzie skorzystać skoro tak zapraszają :oczko_usmiech:
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 05.05.2020 15:28

Też bardzo Wam dziękuję za relację, ciekawe opisy i mistrzowskie zdjęcia. I się nie zniechęcajcie, bo skrytoczytaczy jest tu z pewnością więcej. Ostatnio odsyłałem do Waszej i jeszcze kilku innych cro.plowych sycylijskich relacji parę osób z innych forów :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.05.2020 17:57

mysza73 napisał(a):https://turystyka.wp.pl/wlochy-sycylia-doplaci-turystom-do-wakacji-6506909153416833a

Ten artykuł trzeba traktować w kategoriach fake newsa :mrgreen: .
Ktoś źle przetłumaczył, coś tam od siebie dodał i w efekcie przekaz ma tyle wspólnego z rzeczywistością co informacja sprzed kilkunastu dni o tym, że Chorwacja 1 czerwca otwiera się dla turystów :roll: :lol: .
Na razie jest tylko projekt, który zakłada, że vouchery dostaną włoskie biura podróży na noclegi w dużych sieciach hoteli. Klient biura do każdych zakupionych dwóch dób trzecią dostanie gratis. Pomysł już wywołał sprzeciw wśród mniejszych hotelarzy.

maxredaktor napisał(a):Też bardzo Wam dziękuję za relację, ciekawe opisy i mistrzowskie zdjęcia. I się nie zniechęcajcie, bo skrytoczytaczy jest tu z pewnością więcej. Ostatnio odsyłałem do Waszej i jeszcze kilku innych cro.plowych sycylijskich relacji parę osób z innych forów :)

Dziękuję serdecznie i pozdrawiam :D .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.05.2020 18:05

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):https://turystyka.wp.pl/wlochy-sycylia-doplaci-turystom-do-wakacji-6506909153416833a

Ten artykuł trzeba traktować w kategoriach fake newsa :mrgreen: .
Ktoś źle przetłumaczył, coś tam od siebie dodał i w efekcie przekaz ma tyle wspólnego z rzeczywistością co informacja sprzed kilkunastu dni o tym, że Chorwacja 1 czerwca otwiera się dla turystów :roll: :lol: .
Na razie jest tylko projekt, który zakłada, że vouchery dostaną włoskie biura podróży na noclegi w dużych sieciach hoteli. Klient biura do każdych zakupionych dwóch dób trzecią dostanie gratis. Pomysł już wywołał sprzeciw wśród mniejszych hotelarzy.

Ojtam, ojtam :oczko_usmiech:
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 28.12.2021 20:51

Większość relacji tylko przeglądam - nie sposób zajmować się wszystkim.
Część dotyczącą Palermo przeczytałam 2x, drugi raz ze zrozumieniem :wink:
Dziękuję za ten przewodnik, mam nadzieję niebawem zweryfikować Twoje opisy bo lecimy 6 stycznia.
Nie byliście w Katakumbach Kapucynów-nie starczyło czasu czy świadoma decyzja?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.12.2021 21:16

margaret-ka napisał(a):Większość relacji tylko przeglądam - nie sposób zajmować się wszystkim.
Część dotyczącą Palermo przeczytałam 2x, drugi raz ze zrozumieniem :wink:
Dziękuję za ten przewodnik, mam nadzieję niebawem zweryfikować Twoje opisy bo lecimy 6 stycznia.
Nie byliście w Katakumbach Kapucynów-nie starczyło czasu czy świadoma decyzja?

Mam nadzieję, że będzie relacja :oczko_usmiech: i będę miała świeżą ściągawkę na kwiecień :oczko_usmiech:
A relacje Marzenki przeczytałam już ze 3 razy :oczko_usmiech:
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 29.12.2021 18:46

mysza73 napisał(a):Mam nadzieję, że będzie relacja :oczko_usmiech:

Sama na to liczę, bo to by oznaczało, że uda się szczęśliwie wylecieć i wrócić, co teraz niekoniecznie jest takie oczywiste :oczko_usmiech:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.12.2021 21:31

margaret-ka napisał(a):lecimy 6 stycznia

Na długo? Tylko do Palermo czy będzie czas na coś więcej?

margaret-ka napisał(a):Nie byliście w Katakumbach Kapucynów-nie starczyło czasu czy świadoma decyzja?

Można powiedzieć, że i jedno i drugie :D .
Katakumby nie były na liście palermitańskich priorytetów na tyle wysoko, żeby wystarczyło nam czasu na wizytę.
Ale w przyszłości, kto wie, może jeszcze będzie okazja :hut: .

margaret-ka napisał(a):Sama na to liczę, bo to by oznaczało, że uda się szczęśliwie wylecieć i wrócić, co teraz niekoniecznie jest takie oczywiste

W takim razie życzę powodzenia i trzymam kciuki.
Miło byłoby poczytać o Palermo z innego punktu widzenia. Bo Palermo trochę jak Neapol - nie każdemu przypasuje i nie każdy się tam odnajdzie :mrgreen: .
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 30.12.2021 21:17

marze_na napisał(a): Tylko do Palermo

Tylko, albo aż ... Lecimy z Wrocka czwartek- niedziela. A gdybyśmy wybrali się na tydzień to pewnie aż tyle czasu by na Palermo nie przypadło :wink:
marze_na
Koneser
Re: Buongiorno! Benvenuti! La Bella Sicilia! Palermo styczeń

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.03.2023 22:28

PALERMO - STYCZEŃ 2023

Forumowe relacje Tonego, Danusi czy Margaret-ki pokazywały, że Sycylia zimą to niekoniecznie najlepszy pomysł ze względu na kapryśną pogodę, ale mimo to postanowiliśmy zaryzykować. Ostatecznie przekonał mnie obserwowany na kamerce widok ludzi kąpiących się w morzu na plaży w Mondello w Święta Bożego Narodzenia :roll: :D . Pogoda na południu Europy na przełomie grudnia i stycznia rzeczywiście rozpieszczała.

Kupiliśmy bilety w cenie średnio atrakcyjnej, za to w bardzo atrakcyjnej zarezerwowaliśmy apartament na Vuccirii, w samym sercu Palermo :).
Czasu do wylotu nie zostało za dużo, w sam raz tyle, żeby poczytać o kulinarnej stronie Palermo i wytypować parę miejsc, gdzie warto zajrzeć w poszukiwaniu najlepszych smaków. Bo wymyśliłam sobie, że tym razem polecimy przede wszystkim jeść i buszować po bazarach 8) .

Po raz trzeci zapraszam więc do Palermo.
Bez przedłużania, zapowiedzi, fotograficznych zajawek ... przynajmniej w założeniu ma być szybko i konkretnie, bo kolejny wyjazd za pasem :hut: .
Później już się z relacjami raczej nie wygrzebię.

Wylot wcześnie rano 17 stycznia.
Za wybór miejsca tradycyjnie nie płaciliśmy, ale tym razem ryanair zrobił nam niespodziankę i wylosował miejsca przy oknie :D .
Cieszyłam się bardzo, przede wszystkim na widoki chorwackiego wybrzeża i Zatoki Neapolitańskiej.
Radość niestety była przedwczesna, bo niemal cały czas lecieliśmy w chmurach :evil: . Tylko na moment pokazały się Alpy, później na nieco dłuższą chwilę Adriatyk.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Edit: to jednak już nad Morzem Tyrreńskim :D .

Przetarło się dopiero przed samym Palermo.

Obrazek

Obrazek

Aeroporto di Palermo Falcone e Borsellino wita podróżnych :hut: .

Obrazek

Obrazek

Trochę wieje :) .

Obrazek

Do Palermo pojedziemy ulubionym środkiem transportu :mrgreen: .
Odjazd bezpośrednio z terminala. Coś jak w podkrakowskich Balicach. Treno już czeka na paronie.

Obrazek

:papa:
Ostatnio edytowano 27.03.2023 22:46 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.03.2023 22:35

Ale fajnie, że piszesz. Zastanawiałam się czy coś skrobniesz...

marze_na napisał(a):Forumowe relacje Tonego, Danusi czy Margaret-ki pokazywały, że Sycylia zimą to niekoniecznie najlepszy pomysł ze względu na kapryśną pogodę, ale mimo to postanowiliśmy zaryzykować.
Ciekawa jestem jak miałaś. Koleżanka trafiła swego czasu na piękną pogodę. Miałam oko na Sycylię w tym terminie, ale bałam się zaryzykować....

marze_na napisał(a):Tylko na moment pokazały się Alpy, później na nieco dłuższą chwilę Adriatyk.
Ale jak się pokazały. Majestatyczne.

marze_na napisał(a):Odjazd bezpośrednio z terminala. Coś jak w podkrakowskich Balicach.
Ciekawe czy cena też tak wygórowana jak w Krakowie :? Nie pisząc już o częstotliwości kursów :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! La Bella Sicilia! - strona 77
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone