Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! La Bella Sicilia!

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 25.03.2020 14:18

tony montana napisał(a):Wiecie co? Jak patrzę na te Modike i kochane Scicli to mi się płakać chce słysząc co się dzieje w Italii

Ja sobie przypominam przeróżne miłe chwile i przyjazne gesty, jakie spotykały nas podczas podróży po Włoszech również ze strony tego starszego pokolenia i serce mi się kraje na myśl z czym teraz muszą się zmagać...

Magda O. napisał(a):może chociaż przynajmniej uda się wyskoczyć w listopadzie/grudniu na przedłużony weekend do Palermo, jak w zeszłym roku... a letnie wakacje za rok.

Też się tego trzymam. Tyle, że nie Palermo a Bari chodzi mi po głowie :hut: .

maxredaktor napisał(a):Kurczę, jak ja już tęsknię za Włochami...

Idę zatem na kawę:

Uwielbiam ten filmik :hearts: .
Parę dni temu ktoś wrzucił na włoskiej grupie na FB. Oglądałam już z kilkanaście razy. Bardzo poprawia nastrój :D .
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 25.03.2020 22:18

05.06, Plaża w Sampieri

Z Scicli nad morze jest ok. 10 kilometrów. Dojazd w zasadzie bezproblemowy nawet gdy nie ma się do dyspozycji auta :D .
Najbliżej i najwygodniej dojedziemy do Donnalucaty, gdzie kursuje autobus linii AST. My jednak odpuszczamy rozwiązanie najprostsze i wybieramy się pociągiem do Sampieri.

Raz, że co pociąg to pociąg :wink: , a dwa, że chcemy przejść plażą do ruin starej cegielni, które najpierw wypatrzyliśmy na google maps, a potem z okien pociągu, który wiózł nas z Syrakuz.
Chętnych na taką wycieczkę od razu uprzedzam, że stację kolejową dzieli od plaży ponad dwukilometrowy spacer :oczko_usmiech: .

Obrazek

Oto stacja kolejowa Sampieri :D .

Obrazek

Ledwo ruszyliśmy pieszo ku morzu, a już zatrzymał się koło nas samochód :D . Kierowca proponuje podwiezienie, ale wzbraniamy się trochę, bo to przecież niedaleko i nie chcemy robić problemu. Pan nie odpuszcza, więc niech mu będzie :wink: . Chwilę później zostawia nas przy samiuśkiej plaży 8) .

Obrazek

Jest dopiero parę minut po 9.00. Dajemy słońcu jeszcze chwilę, żeby wzniosło się trochę wyżej na niebie i idziemy poszukać jakiegoś baru.

Obrazek

Obrazek

A potem już spiaggia 8) .

Obrazek

Idziemy brzegiem przed siebie.

Obrazek

Obrazek

Sampieri zostaje coraz dalej i dalej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Strefy z leżakami dopiero szykują się do sezonu, który na Sycylii rozpoczyna się oficjalnie 15 czerwca.

Obrazek

Obrazek

Piękny piaseczek :D

Obrazek

O bezludziowe miejsce nie trudno 8) ,

Obrazek

Obrazek

Rozkładamy manele i biegniemy popływać. Wyjątkowo brzydkiej i zimnej wiośnie zawdzięczamy bardzo rześką temperaturę wody, niewiele ponad 20 stopni.

Obrazek

Obrazek

CDN

:papa:
Ostatnio edytowano 02.02.2023 18:44 przez marze_na, łącznie edytowano 2 razy
aga_stella
Cromaniak

Postnapisał(a) aga_stella » 25.03.2020 22:39

Aleś urwała :!: . Jak moja ciekawość została rozbudzona.
Plaża w Sampieri bardzo ładna. Aż jestem zaskoczona.
Sol-Wagon
Cromaniak

Postnapisał(a) Sol-Wagon » 26.03.2020 08:16

maxredaktor napisał(a):
tony montana napisał(a):Wiecie co? Jak patrzę na te Modike i kochane Scicli to mi się płakać chce słysząc co się dzieje w Italii

Widać że mój ban na ten kraj przedłuży się o kilka lat :(

Na ten rok wszelkie wyjazdy zagraniczne odpadają, to fakt. Co do przyszłego roku, to większym wyzwaniem mogą być fundusze, niestety.

Kurczę, jak ja już tęsknię za Włochami...

Idę zatem na kawę:

https://www.youtube.com/watch?v=0YZYcBCzkBw

to co nie wydasz w tym roku, możesz wydać w przyszłym...
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 26.03.2020 19:16

Takie pustki w Sampieri, jak u nas zima w tym miasteczku
Tylko morze ma inny kolor i spokojne :)
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 26.03.2020 19:40

Ciekawe czy i w pełnym sezonie ta plaża jest w tak znikomym stopniu zastawiona leżakami? Jeśli tak to fajn kierunek na lipiec.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 26.03.2020 19:57

aga_stella napisał(a):Plaża w Sampieri bardzo ładna. Aż jestem zaskoczona.

Pooglądałam ją sobie wcześniej w internetach czy warto w ogóle zawracać sobie głowę.
Plaża bardzo mi się spodobała, bo szeroko, pusto i miękki, drobniutki piasek.
Zresztą ta w Donnalucata też wygląda fajnie 8) . Niestety już zabrakło nam dni, żeby sprawdzić :wink: .

tony montana napisał(a):Takie pustki w Sampieri, jak u nas zima w tym miasteczku

O ile dobrze pamiętam Sampieri kojarzyło Ci się trochę chorwacko? W sumie to miałam podobnie :D .

piekara114 napisał(a):Ciekawe czy i w pełnym sezonie ta plaża jest w tak znikomym stopniu zastawiona leżakami?

Jeśli wierzyć zdjęciom satelitarnym na google maps (jeden zrzut ekranu wrzuciłam tu na początku strony) to tak jest.
My przeszliśmy całość tam i z powrotem i rzeczywiście mijaliśmy tylko trzy leżakowe strefy szykujące się dopiero na otwarcie.
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 26.03.2020 20:37

Tak, parę domków jakby żywcem z Dalmacji tam się przeniosło, nie spotkałem na Sycylii więcej tego klimatu :)
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 26.03.2020 23:22

05.06, Plaża w Sampieri, część II

Widok na lewo, widok na prawo...

Obrazek

Obrazek

Nie zwykliśmy długo wylegiwać się na plaży dlatego idziemy się nieco rozejrzeć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wydmy niczym nad Bałtykiem 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z naturą w roli głównej :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W następnym odcinku dotrzemy już do starej cegielni :hut: .

Obrazek

Magda O.
Cromaniak

Postnapisał(a) Magda O. » 27.03.2020 09:13

Generalnie to nie lubię takich szerokich, piaszczystych plaż, ale w obecnej sytuacji bym nie wybrzydzała - biorę nawet taką, byle w ogóle być na jakiejkolwiek plaży :wink: za to miasteczko wygląda uroczo.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 27.03.2020 17:31

Magda O. napisał(a):Generalnie to nie lubię takich szerokich, piaszczystych plaż, ale w obecnej sytuacji bym nie wybrzydzała

Dla mnie piaszczyste to jedyne właściwe 8) . Im więcej piachu tym lepiej :D . A określenie plaża kamienista uważam za niedorzeczność :lol: :wink: .

Zapraszam na ostatnią porcję piachu :mrgreen: .
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 27.03.2020 17:39

Sampieri, cegielnia Fornace Penna

Mimo niezbyt wysokiej temperatury morze zachęca do kąpieli 8) .

Obrazek

Jeszcze popływamy, ale najpierw obejrzymy ten przykład archeologia industriale jak o dawnej cegielni pisze włoska wikipedia.

Obrazek

Zostawiamy nasz plażowy ekwipunek, bo chociaż jest raczej z tych skromnych to jednak zawsze balast. Chyba nikt go z tej pustej plaży nie buchnie :wink: .

Obrazek

Wejście na teren Fornace Penna nie jest w żaden sposób zagrodzone.

Obrazek

Obrazek

Cegielnia została wybudowana w latach 1909-1912 i działała prężnie jedynie do 1924 roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W nocy 26 stycznia w ciągu kilku godzin budynek zniszczył pożar, który jako ustalono, wybuchł w wyniku podpalenia.

Obrazek

Obrazek

Z obawy, żeby nic nie spadło nam na głowę, nie decydujemy się na wejście do środka :? .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czytałam, że były kiedyś pomysły, żeby przekształcić te ruiny w hotel, ale ostatecznie zwyciężyły racje tych, którzy postrzegają cegielnie jako pomnik architektury industrialnej.

Obrazek

Obrazek

Teraz możemy wracać na plaże 8) .

Obrazek

Na pociąg powrotny zbieramy się po 16stej. Tym razem dystans ok 2,5 km do stacji pokonujemy pieszo.
W końcu to pora sjesty, na ulicach żywego ducha, nie mija nas ani jeden samochód :roll: .

aga_stella
Cromaniak

Postnapisał(a) aga_stella » 27.03.2020 19:00

Kocyk/ręcznik pamiętam z jakiejś innej relacji. Ma ładną kolorystykę i pasuje jak ulał to otoczenia.
Miejsce bardzo ładne. Podoba mi się.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 27.03.2020 19:24

aga_stella napisał(a):Kocyk/ręcznik pamiętam z jakiejś innej relacji.

Mieliśmy go rok wcześniej w Apulii :D .
maxredaktor
Cromaniak

Postnapisał(a) maxredaktor » 27.03.2020 19:39

Plaża kamienista rzeczywiście brzmi jak oksymoron. Za to ta w Sampieri bardzo mi przypadła do gustu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! La Bella Sicilia! - strona 73
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies