Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcasie.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser
Re: Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcas

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 23.11.2022 22:25

piekara114 napisał(a):A ja poczułam smak tego pistacjowego nadzienia :hearts:

Uwielbiam wszystko co pistacjowe :D . Lody, granitę, kremy ... i pizzę z pistacjami też :mrgreen: .

piekara114 napisał(a):Super ta promenada nad morzem... Bardzo lubię takie miejsca: mury i morze obok...

To w Monopoli tez mogłoby Ci się spodobać.

mysza73 napisał(a):Cudnie :hearts: :hearts: :hearts:

Nie zaprzeczę :smo: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 24.11.2022 09:11

mysza73 napisał(a):
marze_na napisał(a):04.10 Giovinazzo, cz.II
Obrazek
Cudnie :hearts: :hearts: :hearts:

Cudnie cudnie :)
I faktycznie nie rozróżniłbym z Monopoli. a w Monopoli już byłem zatem ...... :oczko_usmiech: :smo: :smo:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 24.11.2022 10:50

tony montana napisał(a):I faktycznie nie rozróżniłbym z Monopoli.

Podobne, ale bez przesady :D . W Monopoli mają jednak zupełnie inny port i efektowną miejską plażę.
Plaża, to jedyne czego mi w Giovinazzo brakowało

tony montana napisał(a): a w Monopoli już byłem zatem ...... :oczko_usmiech: :smo:

ewidentnie musisz wrócić, bo co nieco zapomniałeś :oczko_usmiech: :smo:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 24.11.2022 10:57

Giovinazzo, cz.III ostatnia :)

Wracamy do katedry z nadzieją, że może będzie już otwarta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety ciągle zamknięte. Trudno, poparzymy chociaż z góry :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok na historyczne centrum i nadmorską promenadę.

Obrazek

Obrazek

Przez uliczki i zaułki ...

Obrazek

Obrazek

... wracamy do portu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A potem już prosto na stację kolejową.
I tak zabawiliśmy w Giovinazzo dłużej niż planowaliśmy, a mamy przecież jeszcze coś w planach na popołudnie. Mało brakowało, a spóźnilibyśmy się na wybrany pociąg.
Dosłownie kilkadziesiąt metrów przed budynkiem dworca zatrzymał nas na ulicy nieprawdopodobny jazgot. Podnieśliśmy głowy do góry i 8O 8O 8O ...

Obrazek

Stadko papużek w najlepsze wije sobie gniazdka w koronach drzew :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poczytałam sobie później skąd papugi w Apulii :?:
Ta papuga to mnicha. Pochodzi z Ameryki Południowej, introdukowana w USA i w Europie, w ostatnich latach mocno rozprzestrzeniła się w rejonie Morza Śródziemnego.
Jest jedyną papugą, która buduje gniazda, do tego nie byle jakie, bo wielolokalowe :lol: . Kolejne pary dobudowują swoje lokum do już istniejącego gniazda, a takie rozbudowywane konstrukcje mogą przekraczać nawet 3 m średnicy i masę ponad 200 kg.

W Apulii mnicha wcale nie jest proszonym gościem. Czyni duże szkody w uprawach owoców i migdałów. Taka ładna, a taka wredna :wink: .

Obrazek

Obrazek

Biegiem, ale na pociąg zdążyliśmy :).

Obrazek

A mnichy jeszcze uda nam się spotkać 8) .

:papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 24.11.2022 11:23

marze_na napisał(a):Giovinazzo, cz.III ostatnia :)
Poczytałam sobie później skąd papugi w Apulii :?:
Ta papuga to mnicha. Pochodzi z Ameryki Południowej, introdukowana w USA i w Europie, w ostatnich latach mocno rozprzestrzeniła się w rejonie Morza Śródziemnego.
Jest jedyną papugą, która buduje gniazda, do tego nie byle jakie, bo wielolokalowe :lol: . Kolejne pary dobudowują swoje lokum do już istniejącego gniazda, a takie rozbudowywane konstrukcje mogą przekraczać nawet 3 m średnicy i masę ponad 200 kg.
Obrazek
Niezłe te ich apartmany :lol:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 25.11.2022 00:16

Oglądam i podziwiam. Czy tam są jakieś brzydkie miejscowości, brzydkie kościoły i placyki bez uroku? Czy to sprawiedliwe :wink: ?
Myślałam też, że lepszej słodkości jak cannolo nie ma we Włoszech, a na Twoich zdjęciach widzę ciacha, na których widok ślinka mi cieknie. Które lepsze?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.11.2022 09:32

mysza73 napisał(a):Niezłe te ich apartmany :lol:

Później w Trani mieliśmy trochę więcej czasu i poobserwowaliśmy sobie proces budowy. Prześmieszne były walki o materiał budowlany, a potem kłótnie o sposób jego ułożenia :lol: . Gdzie mi z tym patykiem do salonu :mrgreen: .

wiola2012 napisał(a):Czy tam są jakieś brzydkie miejscowości, brzydkie kościoły i placyki bez uroku?

Pewnie tak, ale niewiele :wink: . Staramy się omijać :D .

wiola2012 napisał(a):Myślałam też, że lepszej słodkości jak cannolo nie ma we Włoszech, a na Twoich zdjęciach widzę ciacha, na których widok ślinka mi cieknie. Które lepsze?

Oceniając cannolo vs pasticciotto to wyżej (odrobinę) stawiam jednak cannolo 8) .
Jestem straszny łasuch, mąż zresztą też i jeśli mówimy o dolci to prawdziwy raj jednak jest w Neapolu i w ogóle w Kampanii :hearts: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.11.2022 12:14

marze_na napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Myślałam też, że lepszej słodkości jak cannolo nie ma we Włoszech, a na Twoich zdjęciach widzę ciacha, na których widok ślinka mi cieknie. Które lepsze?

Oceniając cannolo vs pasticciotto to wyżej (odrobinę) stawiam jednak cannolo 8) .
Jestem straszny łasuch, mąż zresztą też i jeśli mówimy o dolci to prawdziwy raj jednak jest w Neapolu i w ogóle w Kampanii :hearts: .

W takim razie tam nie pojadę , bo gdzie dobre jedzenie i słodkości , tam niebezpieczeństwo , że do kraju wróci kilka kilogramów obywatela więcej :mrgreen:
Sprawdzone :oops: :oops:

Pozdrawiam
Piotr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.11.2022 17:44

piotrf napisał(a):W takim razie tam nie pojadę , bo gdzie dobre jedzenie i słodkości , tam niebezpieczeństwo , że do kraju wróci kilka kilogramów obywatela więcej :mrgreen:
Sprawdzone :oops: :oops:

Nam udaje się póki co utrzymać balans między kaloriami przyjętymi, a spalonymi 8) .
Mało tego, często przywożę kilo-dwa obywatela mniej :lol: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.11.2022 22:02

marze_na napisał(a):Oceniając cannolo vs pasticciotto to wyżej (odrobinę) stawiam jednak cannolo 8) .

Ja jestem łasuch za siebie i męża :mrgreen: . Przedostatnie cannolo wszamałam już prawie wsiadając do autobusu, a ostatnie jeszcze na lotnisku. Jak ja je lubię :hearts: .
Od jakiegoś czasu poluję na okazyjne loty do Neapolu, a po Twoim wpisie wzrosła moja motywacja :D . Neapol chcę połączyć z Positano i Amalfi, oczywiście komunikacją publiczną :wink: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.11.2022 11:45

wiola2012 napisał(a):Od jakiegoś czasu poluję na okazyjne loty do Neapolu, a po Twoim wpisie wzrosła moja motywacja :D .

To jeszcze na zachętę :wink:

wiola2012 napisał(a):Neapol chcę połączyć z Positano i Amalfi, oczywiście komunikacją publiczną :wink: .

W tym roku do Positano poszliśmy piechotą 8) .
Jakoś trzeba te kalorie spalać :oczko_usmiech: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.11.2022 12:04

Marzena , czy sędziowie nie uznają takich filmików za faule :idea: :?: :smo:

:papa:

Pozdrawiam
Piotr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.11.2022 12:19

piotrf napisał(a):Marzena , czy sędziowie nie uznają takich filmików za faule :idea: :?: :smo:

Mam nadzieję, że nie :oops: :wink: .
Na wszelki wypadek może porzućmy te neapolitańskie dolci i wróćmy do Apulii :D .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.11.2022 12:54

Trani, villa comunale i port

W Trani byliśmy już wprawdzie podczas pierwszej wizyty w Apulii, ale mieliśmy ogromną ochotę na powtórkę :D .

Od stacji kolejowej, prościutko wzdłuż Via Cavour, idziemy w stronę morza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Całe nabrzeże zajmuje tu ładny miejski park, Villa Comunale.
Miejsce w sam raz na piknik :). Wybieramy ławeczkę i wyciągamy przekąski.
Dolce far niente upływa nam na obserwowaniu papużek 8) .

Obrazek

Obrazek

Okazuje się, że mnichy zadomowiły się także w Trani. Przed czterema laty nie spotkaliśmy w Apulii żadnej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z parku mamy ładne widoki na Katedrę św. Mikołaja Pielgrzyma i port.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schodzimy do portu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Porto di Trani.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.11.2022 12:55

Jeśli czegoś mi przy pierwszej wizycie w Trani brakowało, to przede wszystkim czasu na powłóczenie się bez celu po uliczkach wokół portu.
Nadrabiamy :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najbardziej podoba nam się zabudowa starej dzielnicy żydowskiej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Via San Nicola zgodnie z przewidywaniami prowadzi nas prosto do katedry, ale to już w następnym odcinku :papa: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcasie. - strona 4...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies