Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcasie.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
maslinka
Weteran
Re: Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcas

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.11.2022 15:54

Moja koleżanka właśnie jest w Bari. Trochę jej zazdroszczę ;) (zwłaszcza, że siedzę zasmarkana w domu) i widzę, że mam czego - jest pięknie, zwłaszcza wieczorem :D Cudny spacer :hearts:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.11.2022 17:41

piekara114 napisał(a):Super ten nocny klimat.

maslinka napisał(a):jest pięknie, zwłaszcza wieczorem

Lubię Bari w każdym wydaniu, ale wieczorem chyba rzeczywiście jeszcze zyskuje :D .

maslinka napisał(a):Moja koleżanka właśnie jest w Bari. Trochę jej zazdroszczę

Po sezonie Bari jest najlepszym wyborem na pobyt w Apulii ze względu na największe możliwości komunikacyjne.
No i to jednak duże miasto, więc baza gastronomiczna nie kurczy się gwałtownie wraz z odpływem wakacyjnych turystów.
W sezonie wybierałabym między Monopoli, Gallipoli i Otranto.

wiola2012 napisał(a):O darmowych niedzielach muszę pamiętać.

Nam akurat często przytrafia się urlop na przełomie miesięcy, bo ja mogę lecieć "po vacie" :lol: .
Najwięcej zaoszczędziliśmy dotąd na darmowym wstępie do Galerii Uffizi we Florencji i do Doliny Świątyń w Agrigento. Było na kolację 8).
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.11.2022 19:26

marze_na napisał(a):
wiola2012 napisał(a):O darmowych niedzielach muszę pamiętać.

Nam akurat często przytrafia się urlop na przełomie miesięcy, bo ja mogę lecieć "po vacie" :lol: .
To Ty jak mój mąż :roll:
Cholera nigdy nie można lecieć kiedy się chce, tylko trzeba się tych vatów, zusów i innych pitów dopasowywać :roll:
No i też za długo nie można powczasować, bo przecie koło "pierwszego" penje trza płacić :twisted:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.11.2022 19:43

mysza73 napisał(a):To Ty jak mój mąż :roll:
Cholera nigdy nie można lecieć kiedy się chce, tylko trzeba się tych vatów, zusów i innych pitów dopasowywać :roll:
No i też za długo nie można powczasować, bo przecie koło "pierwszego" penje trza płacić :twisted:

Aga , wybierz urlop w październiku i postaw Go przed faktem dokonanym . . . przeca urlop to urlop i kwita :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.11.2022 19:50

piotrf napisał(a):

Aga , wybierz urlop w październiku i postaw Go przed faktem dokonanym . . . przeca urlop to urlop i kwita :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
Taaaa, wywalą go z roboty i wtedy to nie będzie za co na te wywczasy jechać :roll:
Już się przyzwyczaiłam, że urlop muszę zawszę w określonym terminie planować :?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.11.2022 21:02

Mam tak od zawsze, od pierwszego miesiąca pracy jeszcze na studiach. Przez prawie 20 lat można przywyknąć :oczko_usmiech: .
Zresztą lubię liczyć te wszystkie PITy, CITy i VATy.
Gorzej, że my się jeszcze próbujemy wpasować w kalendarz żużlowy, żeby jakiejś fajnej imprezy nie opuścić i to już jest naprawdę wariactwo :lol: .
Czasem tylko fajnej ceny na lot szkoda :? .
Ostatnio edytowano 11.11.2022 21:35 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.11.2022 21:11

03.10.2022 - Altamura

Połączenie między Bari, a Altamurą zapewniają Ferrovie Appulo Lucane. Wszystko co trzeba wiedzieć o kolejach w Bari zebrałam już tutaj, nie ma więc sensu się powtarzać :smo: .
Tym bardziej, że nie podejrzewam, żeby jednak ktoś skorzystał :mrgreen: .

Cena biletu 3,40€, czas przejazdu nieco ponad godzinę.

Przed 10 meldujemy się na dworcu.

Obrazek

Chętnych na przejazd jest sporo, przy czym przynajmniej 9 na 10 oczekujących wybiera się trochę dalej niż my, bo do Matery. Wybór oczywiście nie dziwi, bo zaczynając przygodę z tym regionem sami mieliśmy Materę na samym szczycie priorytetów.
Pociąg podstawia się na tyle długi, że każdy bez problemu znajduje miejsce siedzące.

Obrazek

Potem jeszcze ok. kilometrowy spacer od dworca w Altamurze i już stajemy przed Porta Bari prowadzącą do historycznego centrum.

Obrazek

Historia miasta sięga V wieku p.n.e., kiedy to w miejscu dzisiejszej Altamury powstała ufortyfikowana osada. Miasto było zamieszkane do około X wieku naszej ery. Następnie zniszczone przez Saracenów zostało opuszczone i zapomniane aż do czasu, gdy w XIII wieku starożytnymi ruinami zainteresował się Fryderyk II Hohenstauf, król Sycylii, książę Szwabii i cesarz rzymski.
Z rozkazu króla odbudowano miasto i otoczono je solidnymi murami. To właśnie od tych murów wzięła się nazwa Altamura (alta – wysoki, muro – mur).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fryderyk II zadbał też o zasiedlenie podniesionej z gruzów Altamury. Wezwał do zamieszkania w mieście także ludność z sąsiednich krajów, w tym Greków i Żydów, dla zachęty udzielając zwolnień i specjalnych przywilejów m.in. prawa do uprawy ziemi i budowy domów bez płacenia podatków. Miasto podzielił na cztery dzielnice: grecką i saraceńską na wschodzie oraz łacińską i hebrajską na zachodzie.

Pamiątką po tych wydarzeniach jest dziś Federicus - organizowany corocznie średniowieczny festiwal na cześć cesarza Fryderyka II, podczas którego odtwarzane są wszystkie tradycje i obrzędy charakterystyczne dla tamtych czasów. Są więc parady w historycznych strojach, średniowieczne targi, pokazy sokolnictwa, pokazy łucznictwa, występy żonglerów i połykaczy ognia, błaznów i tancerzy.
Ważnym punktem obchodów Federicusa jest Palio di San Marco - turniej drużyn reprezentujących cztery średniowieczne dzielnice Altamury. Każda z ekip przywdziewa na tę okoliczność historyczne barwy i sztandary: czarno-zielona to saraceńska, żółto-czerwona łacińska, biało-niebiańska greka, a biało-czarna hebrajska.
Flagi powiewające na ulicach są wspomnieniem po dopiero co zakończonej, tegorocznej edycji Federicusa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sercem Altamury jest Piazza Duomo z Katedrą Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny (Cattedrale di Santa Maria Assunta).

Obrazek

Z budową katedy Santa Maria Assunta również wiąże się legenda związana z postacią cesarza Fryderyka II.
Legenda ta głosi, że Fryderyk II przejeżdżając przez miasto w drodze do Ziemi Świętej, zostawił tu chorych na malarię żołnierzy, których uzdrowiło tutejsze powietrze i woda. Aby uczcić cudowne ozdrowienie swojej armii, cesarz nakazał wybudować okazałą katedrę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bogato zdobiony portal wejściowy powstał w II połowie XIV wieku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Luneta przedstawia Maryję z Dzieciątkiem i dwoma aniołami, pod nimi znalazała się Ostatnia Wieczerza, a w łukach wyrzeźbiono 22 sceny ewangeliczne z życia Jezusa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaglądamy do środka, ale natychmiast mam ochotę uciec z krzykiem. Wyjątkowo przykry przykład barokizacji :roll: .
A mogłoby być tak pięknie jak w obu kościołach oglądanych wcześniej w Bari :? .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opuszczamy Piazza Duomo i idziemy sprawdzić czy w Altamurze jest jeszcze na czym oko zawiesić.

Obrazek

:papa:
Ostatnio edytowano 14.11.2022 10:16 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.11.2022 21:31

mysza73 napisał(a):Taaaa, wywalą go z roboty i wtedy to nie będzie za co na te wywczasy jechać :roll:
Już się przyzwyczaiłam, że urlop muszę zawszę w określonym terminie planować :?

" Kowalski , lubicie spocone kobiety , ciepłe piwo i zatłoczone kurorty ? - Nie panie dyrektorze - To na urlop nad morze pojedziecie w październiku "

A na narty w lipcu :smo: choćby na dwa , trzy dni
Cóż , poznałem to . . . i zmieniłem pracę , bo życia szkoda - z gumy nie jest :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.11.2022 23:58

A chlebek kupiliście w Altamurze? :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 12.11.2022 12:32

tony montana napisał(a):A chlebek kupiliście w Altamurze? :)

Byliśmy już po śniadaniu :oczko_usmiech:.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.11.2022 10:53

03.10.2022 - Altamura, cz.II

Opuszczamy Piazza Duomo.

Obrazek

Obrazek

Kręcimy się trochę po uliczkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czasem trafi się jakiś kościółek :) .

Obrazek

Obrazek

Charakterystyczne dla zabudowy Altamury są takie urocze podwórka, ślepe zaułki zwane „claustro”.
W obrębie historycznego centrum jest ich podobno ok. 80.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kiedy zuważamy na murze strzałki z napisem "Uno tra gli archi più bassi d'Europa" postanawiamy podążyć we wskaznym kierunku. Tak odnajdujemy Arco Basso, jeden z najniższych łuków w Europie :D .

Obrazek

Piszą, że 1,40 m 8) .

Obrazek

Wracamy na Corso Federico II di Svevia i tak jak przyszliśmy, przez Porta Bari opuszczamy średniowieczną Altamurę.

Obrazek

Obrazek

Jesteśmy z powrotem na stacji kolejowej. Ferrovie Appulo Lucane zawiozą nas dalej do Graviny.

Obrazek

Obrazek

mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.11.2022 13:15

marze_na napisał(a):03.10.2022 - Altamura, cz.II
Kiedy zuważamy na murze strzałki z napisem "Uno tra gli archi più bassi d'Europa" postanawiamy podążyć we wskaznym kierunku. Tak odnajdujemy Arco Basso, jeden z najniższych łuków w Europie :D .

Piszą, że 1,40 m 8) .

Obrazek

Nie od dziś wiadomo, że małe jest piękne :oczko_usmiech:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 14.11.2022 14:02

marze_na napisał(a):
tony montana napisał(a):A chlebek kupiliście w Altamurze? :)

Byliśmy już po śniadaniu :oczko_usmiech:.

warto zaopatrzyć się w ten słynny smakołyk na zaś ;)

Ładna ta Altamura, my poświęciliśmy jej niewiele czasu w sumie też, jakieś 1,5 h

wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 14.11.2022 17:29

Połączenie między Bari, a Altamurą zapewniają Ferrovie Appulo Lucane. Wszystko co trzeba wiedzieć o kolejach w Bari zebrałam już tutaj, nie ma więc sensu się powtarzać :smo: .
Tym bardziej, że nie podejrzewam, żeby jednak ktoś skorzystał :mrgreen: .

No jak nie, jak tak :D . Jeśli tylko będziemy w Bari sami, to na 100 % będziemy korzystać z komunikacji.

Sercem Altamury jest Piazza Duomo z Katedrą Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny (Cattedrale di Santa Maria Assunta).

Zdobienia nad wejściem są niesamowite. Przyjrzałam się z bliska (powiększyłam sobie :oops:) detalom, ornamentom, postaciom. Coś pięknego.
Urocze są też zaułki i podwórka :hearts: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.11.2022 20:48

tony montana napisał(a):Ładna ta Altamura, my poświęciliśmy jej niewiele czasu w sumie też, jakieś 1,5 h

Dokładnie tyle czasu spędziliśmy w Altamurze :D .
Głównym celem na ten dzień była jednak Gravina in Puglia.

wiola2012 napisał(a):Jeśli tylko będziemy w Bari sami, to na 100 % będziemy korzystać z komunikacji.

Ze dwa razy robiłam przymiarki do wypożyczenia auta w Apulii i dla naszej dwójki zupełnie mi się to nie kalkuluje.
Przydałoby się do objechania Gargano, ale lepiej już pojechać swoim :roll: .

wiola2012 napisał(a):Zdobienia nad wejściem są niesamowite. Przyjrzałam się z bliska (powiększyłam sobie ) detalom, ornamentom, postaciom. Coś pięknego.

Ja mam ogromną słabość do takich klimatów :D .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcasie. - strona 4...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone