Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcasie.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
maslinka
Weteran
Re: Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcas

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.11.2022 16:54

Moja koleżanka właśnie jest w Bari. Trochę jej zazdroszczę ;) (zwłaszcza, że siedzę zasmarkana w domu) i widzę, że mam czego - jest pięknie, zwłaszcza wieczorem :D Cudny spacer :hearts:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.11.2022 18:41

piekara114 napisał(a):Super ten nocny klimat.

maslinka napisał(a):jest pięknie, zwłaszcza wieczorem

Lubię Bari w każdym wydaniu, ale wieczorem chyba rzeczywiście jeszcze zyskuje :D .

maslinka napisał(a):Moja koleżanka właśnie jest w Bari. Trochę jej zazdroszczę

Po sezonie Bari jest najlepszym wyborem na pobyt w Apulii ze względu na największe możliwości komunikacyjne.
No i to jednak duże miasto, więc baza gastronomiczna nie kurczy się gwałtownie wraz z odpływem wakacyjnych turystów.
W sezonie wybierałabym między Monopoli, Gallipoli i Otranto.

wiola2012 napisał(a):O darmowych niedzielach muszę pamiętać.

Nam akurat często przytrafia się urlop na przełomie miesięcy, bo ja mogę lecieć "po vacie" :lol: .
Najwięcej zaoszczędziliśmy dotąd na darmowym wstępie do Galerii Uffizi we Florencji i do Doliny Świątyń w Agrigento. Było na kolację 8).
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.11.2022 20:26

marze_na napisał(a):
wiola2012 napisał(a):O darmowych niedzielach muszę pamiętać.

Nam akurat często przytrafia się urlop na przełomie miesięcy, bo ja mogę lecieć "po vacie" :lol: .
To Ty jak mój mąż :roll:
Cholera nigdy nie można lecieć kiedy się chce, tylko trzeba się tych vatów, zusów i innych pitów dopasowywać :roll:
No i też za długo nie można powczasować, bo przecie koło "pierwszego" penje trza płacić :twisted:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.11.2022 20:43

mysza73 napisał(a):To Ty jak mój mąż :roll:
Cholera nigdy nie można lecieć kiedy się chce, tylko trzeba się tych vatów, zusów i innych pitów dopasowywać :roll:
No i też za długo nie można powczasować, bo przecie koło "pierwszego" penje trza płacić :twisted:

Aga , wybierz urlop w październiku i postaw Go przed faktem dokonanym . . . przeca urlop to urlop i kwita :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.11.2022 20:50

piotrf napisał(a):

Aga , wybierz urlop w październiku i postaw Go przed faktem dokonanym . . . przeca urlop to urlop i kwita :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
Taaaa, wywalą go z roboty i wtedy to nie będzie za co na te wywczasy jechać :roll:
Już się przyzwyczaiłam, że urlop muszę zawszę w określonym terminie planować :?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.11.2022 22:02

Mam tak od zawsze, od pierwszego miesiąca pracy jeszcze na studiach. Przez prawie 20 lat można przywyknąć :oczko_usmiech: .
Zresztą lubię liczyć te wszystkie PITy, CITy i VATy.
Gorzej, że my się jeszcze próbujemy wpasować w kalendarz żużlowy, żeby jakiejś fajnej imprezy nie opuścić i to już jest naprawdę wariactwo :lol: .
Czasem tylko fajnej ceny na lot szkoda :? .
Ostatnio edytowano 11.11.2022 22:35 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.11.2022 22:11

03.10.2022 - Altamura

Połączenie między Bari, a Altamurą zapewniają Ferrovie Appulo Lucane. Wszystko co trzeba wiedzieć o kolejach w Bari zebrałam już tutaj, nie ma więc sensu się powtarzać :smo: .
Tym bardziej, że nie podejrzewam, żeby jednak ktoś skorzystał :mrgreen: .

Cena biletu 3,40€, czas przejazdu nieco ponad godzinę.

Przed 10 meldujemy się na dworcu.

Obrazek

Chętnych na przejazd jest sporo, przy czym przynajmniej 9 na 10 oczekujących wybiera się trochę dalej niż my, bo do Matery. Wybór oczywiście nie dziwi, bo zaczynając przygodę z tym regionem sami mieliśmy Materę na samym szczycie priorytetów.
Pociąg podstawia się na tyle długi, że każdy bez problemu znajduje miejsce siedzące.

Obrazek

Potem jeszcze ok. kilometrowy spacer od dworca w Altamurze i już stajemy przed Porta Bari prowadzącą do historycznego centrum.

Obrazek

Historia miasta sięga V wieku p.n.e., kiedy to w miejscu dzisiejszej Altamury powstała ufortyfikowana osada. Miasto było zamieszkane do około X wieku naszej ery. Następnie zniszczone przez Saracenów zostało opuszczone i zapomniane aż do czasu, gdy w XIII wieku starożytnymi ruinami zainteresował się Fryderyk II Hohenstauf, król Sycylii, książę Szwabii i cesarz rzymski.
Z rozkazu króla odbudowano miasto i otoczono je solidnymi murami. To właśnie od tych murów wzięła się nazwa Altamura (alta – wysoki, muro – mur).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fryderyk II zadbał też o zasiedlenie podniesionej z gruzów Altamury. Wezwał do zamieszkania w mieście także ludność z sąsiednich krajów, w tym Greków i Żydów, dla zachęty udzielając zwolnień i specjalnych przywilejów m.in. prawa do uprawy ziemi i budowy domów bez płacenia podatków. Miasto podzielił na cztery dzielnice: grecką i saraceńską na wschodzie oraz łacińską i hebrajską na zachodzie.

Pamiątką po tych wydarzeniach jest dziś Federicus - organizowany corocznie średniowieczny festiwal na cześć cesarza Fryderyka II, podczas którego odtwarzane są wszystkie tradycje i obrzędy charakterystyczne dla tamtych czasów. Są więc parady w historycznych strojach, średniowieczne targi, pokazy sokolnictwa, pokazy łucznictwa, występy żonglerów i połykaczy ognia, błaznów i tancerzy.
Ważnym punktem obchodów Federicusa jest Palio di San Marco - turniej drużyn reprezentujących cztery średniowieczne dzielnice Altamury. Każda z ekip przywdziewa na tę okoliczność historyczne barwy i sztandary: czarno-zielona to saraceńska, żółto-czerwona łacińska, biało-niebiańska greka, a biało-czarna hebrajska.
Flagi powiewające na ulicach są wspomnieniem po dopiero co zakończonej, tegorocznej edycji Federicusa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sercem Altamury jest Piazza Duomo z Katedrą Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny (Cattedrale di Santa Maria Assunta).

Obrazek

Z budową katedy Santa Maria Assunta również wiąże się legenda związana z postacią cesarza Fryderyka II.
Legenda ta głosi, że Fryderyk II przejeżdżając przez miasto w drodze do Ziemi Świętej, zostawił tu chorych na malarię żołnierzy, których uzdrowiło tutejsze powietrze i woda. Aby uczcić cudowne ozdrowienie swojej armii, cesarz nakazał wybudować okazałą katedrę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bogato zdobiony portal wejściowy powstał w II połowie XIV wieku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Luneta przedstawia Maryję z Dzieciątkiem i dwoma aniołami, pod nimi znalazała się Ostatnia Wieczerza, a w łukach wyrzeźbiono 22 sceny ewangeliczne z życia Jezusa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaglądamy do środka, ale natychmiast mam ochotę uciec z krzykiem. Wyjątkowo przykry przykład barokizacji :roll: .
A mogłoby być tak pięknie jak w obu kościołach oglądanych wcześniej w Bari :? .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opuszczamy Piazza Duomo i idziemy sprawdzić czy w Altamurze jest jeszcze na czym oko zawiesić.

Obrazek

:papa:
Ostatnio edytowano 14.11.2022 11:16 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.11.2022 22:31

mysza73 napisał(a):Taaaa, wywalą go z roboty i wtedy to nie będzie za co na te wywczasy jechać :roll:
Już się przyzwyczaiłam, że urlop muszę zawszę w określonym terminie planować :?

" Kowalski , lubicie spocone kobiety , ciepłe piwo i zatłoczone kurorty ? - Nie panie dyrektorze - To na urlop nad morze pojedziecie w październiku "

A na narty w lipcu :smo: choćby na dwa , trzy dni
Cóż , poznałem to . . . i zmieniłem pracę , bo życia szkoda - z gumy nie jest :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 12.11.2022 00:58

A chlebek kupiliście w Altamurze? :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 12.11.2022 13:32

tony montana napisał(a):A chlebek kupiliście w Altamurze? :)

Byliśmy już po śniadaniu :oczko_usmiech:.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.11.2022 11:53

03.10.2022 - Altamura, cz.II

Opuszczamy Piazza Duomo.

Obrazek

Obrazek

Kręcimy się trochę po uliczkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czasem trafi się jakiś kościółek :) .

Obrazek

Obrazek

Charakterystyczne dla zabudowy Altamury są takie urocze podwórka, ślepe zaułki zwane „claustro”.
W obrębie historycznego centrum jest ich podobno ok. 80.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kiedy zuważamy na murze strzałki z napisem "Uno tra gli archi più bassi d'Europa" postanawiamy podążyć we wskaznym kierunku. Tak odnajdujemy Arco Basso, jeden z najniższych łuków w Europie :D .

Obrazek

Piszą, że 1,40 m 8) .

Obrazek

Wracamy na Corso Federico II di Svevia i tak jak przyszliśmy, przez Porta Bari opuszczamy średniowieczną Altamurę.

Obrazek

Obrazek

Jesteśmy z powrotem na stacji kolejowej. Ferrovie Appulo Lucane zawiozą nas dalej do Graviny.

Obrazek

Obrazek

mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.11.2022 14:15

marze_na napisał(a):03.10.2022 - Altamura, cz.II
Kiedy zuważamy na murze strzałki z napisem "Uno tra gli archi più bassi d'Europa" postanawiamy podążyć we wskaznym kierunku. Tak odnajdujemy Arco Basso, jeden z najniższych łuków w Europie :D .

Piszą, że 1,40 m 8) .

Obrazek

Nie od dziś wiadomo, że małe jest piękne :oczko_usmiech:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 14.11.2022 15:02

marze_na napisał(a):
tony montana napisał(a):A chlebek kupiliście w Altamurze? :)

Byliśmy już po śniadaniu :oczko_usmiech:.

warto zaopatrzyć się w ten słynny smakołyk na zaś ;)

Ładna ta Altamura, my poświęciliśmy jej niewiele czasu w sumie też, jakieś 1,5 h

wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 14.11.2022 18:29

Połączenie między Bari, a Altamurą zapewniają Ferrovie Appulo Lucane. Wszystko co trzeba wiedzieć o kolejach w Bari zebrałam już tutaj, nie ma więc sensu się powtarzać :smo: .
Tym bardziej, że nie podejrzewam, żeby jednak ktoś skorzystał :mrgreen: .

No jak nie, jak tak :D . Jeśli tylko będziemy w Bari sami, to na 100 % będziemy korzystać z komunikacji.

Sercem Altamury jest Piazza Duomo z Katedrą Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny (Cattedrale di Santa Maria Assunta).

Zdobienia nad wejściem są niesamowite. Przyjrzałam się z bliska (powiększyłam sobie :oops:) detalom, ornamentom, postaciom. Coś pięknego.
Urocze są też zaułki i podwórka :hearts: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.11.2022 21:48

tony montana napisał(a):Ładna ta Altamura, my poświęciliśmy jej niewiele czasu w sumie też, jakieś 1,5 h

Dokładnie tyle czasu spędziliśmy w Altamurze :D .
Głównym celem na ten dzień była jednak Gravina in Puglia.

wiola2012 napisał(a):Jeśli tylko będziemy w Bari sami, to na 100 % będziemy korzystać z komunikacji.

Ze dwa razy robiłam przymiarki do wypożyczenia auta w Apulii i dla naszej dwójki zupełnie mi się to nie kalkuluje.
Przydałoby się do objechania Gargano, ale lepiej już pojechać swoim :roll: .

wiola2012 napisał(a):Zdobienia nad wejściem są niesamowite. Przyjrzałam się z bliska (powiększyłam sobie ) detalom, ornamentom, postaciom. Coś pięknego.

Ja mam ogromną słabość do takich klimatów :D .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcasie. - strona 4...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies