Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcasie.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser
Re: Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcas

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.11.2018 07:32

Otranto, część I

Ponownie korzystamy z kolei FSE. Cena biletu 3,50 €.

Otranto wita nas chmurami :? .

Obrazek

Obrazek

Z plażowym ekwipunkiem pod pachą udajemy się więc najpierw na zwiedzanie miasteczka.

Obrazek

Miejska plaża jeszcze świeci pustkami.

Obrazek

Dostępu do starego miasta bronią podwójne miejskie mury.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na Corso Garibaldi tłoczno.

Obrazek

Natychmiast uciekamy w boczne uliczki.

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.11.2018 07:36

Szybko trafiamy na Piazza Basilica, przy którym stoi blisko 1000-letnia katedra Santa Maria Annunziata.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaglądamy do środka.

Obrazek

Obrazek

To, co od wejścia robi ogromne wrażenie to mozaika pokrywająca niemal całą podłogę :!:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawie jest również na suficie 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na ścianach można wypatrzeć nieźle zachowane fragmenty fresków.

Obrazek

Obrazek

Takie kolumienki :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec schodzimy do krypty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Warto wspomnieć w tym miejscu jeszcze o historii 800 męczenników z Otranto, którzy w 2013 roku zostali kanonizowani przez papieża Franciszka.

Gdy w sierpnu 1480 muzułmańscy Turcy zdobyli południowowłoskie Otranto, wzięli w niewolę wszystkich mężczyzn od 15. roku życia i zażądali od nich przejścia na islam. W imieniu całej grupy krawiec Antonio Primaldo oświadczył, że wolą umrzeć niż wyrzec się wiary w Chrystusa. Wszystkich mężczyzn Turcy wyprowadzili po pięćdziesięciu na wzgórze Minervy i ścięli. Jako pierwszy zginął Antonio Primaldo. Ciała pomordowanych leżały niepogrzebane cały rok, nim chrześcijanie odbili miasto z rąk Turków. Męczennicy z Otranto zostali otoczeni spontanicznym kultem, następnie zatwierdzonym przez władze duchowne.

Kości i czaszki męczenników umieszczone są w gablotach za ołtarzem w bocznej kaplicy (Cappella dei Martiri) katedry (fotki brak).

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.11.2018 07:38

Wracamy na uliczki Otranto.

Obrazek

Obrazek

Kolorowa strona miasteczka :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN

:papa:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 15.11.2018 11:19

Fajna ta ośmiornica na przedostatnim zdjęciu :lol: Chociaż straganów ostatnio raczej unikam :mrgreen:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 15.11.2018 11:26

Beata W. napisał(a):Chociaż straganów ostatnio raczej unikam :mrgreen:

Zdjęcia tego nie oddają, ale to wszystko to akurat sklepiki. Zarówno w Lecce jak i w Otranto dużo było takich miejsc z rękodziełem i pamiątkami "no china".
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 15.11.2018 11:53

marze_na napisał(a):
Beata W. napisał(a):Chociaż straganów ostatnio raczej unikam :mrgreen:

Zdjęcia tego nie oddają, ale to wszystko to akurat sklepiki. Zarówno w Lecce jak i w Otranto dużo było takich miejsc z rękodziełem i pamiątkami "no china".

Nawet chyba bardzo klimatyczne sklepiki :wink: Ale i tak bym miała problem z nich wyjść i tanio by nie było :evil:
A Oranto bardzo ładne miasteczko :lol:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 15.11.2018 12:43

Muszę przyznać, że swoimi włoskimi wojażami strasznie zaostrzyliście mi apetyt na ten kraj ... :wink: ...
Na początek ruszamy do stolicy ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 15.11.2018 13:00

Beata W. napisał(a):Ale i tak bym miała problem z nich wyjść i tanio by nie było :evil:

A ja patrzę, zachwycam się, patrzę, zachwycam się, patrzę, zachwycam się ... po czym stwierdzam, że drogo i bez problemu wychodzę. Dopiero później potrafię sobie długo wyrzucać, że trzeba było kupić, bo takie ładne :mrgreen: .

kmichal napisał(a):Muszę przyznać, że swoimi włoskimi wojażami strasznie zaostrzyliście mi apetyt na ten kraj ... :wink: ...

Rozumiem, że jesteś absolutnym włoskim debiutantem :?:
Też zaczynaliśmy w Rzymie :D. Wybór o tyle słuszny, że nikt włoską stolicą nie powinien być rozczarowany. Można nie lubić włoskiego bałaganiarstwa, gadatliwości, temperamentu ... ale w zderzeniu z taką liczbą zabytków i taką rzeszą turystów z różnych stron świata to się gdzieś rozmywa i przestaje razić.

Ale powiem Ci w sekrecie, że prawdziwe Włochy zaczynają się na południe od Rzymu :oczko_usmiech: .
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 15.11.2018 13:03

kmichal napisał(a):Muszę przyznać, że swoimi włoskimi wojażami strasznie zaostrzyliście mi apetyt na ten kraj ... :wink: ...
Pozdrawiam.

To kiedy ten Rzym :?: Ja z miłą chęcią kiedyś tam jeszcze wrócę :lol:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 15.11.2018 13:17

marze_na napisał(a):Rozumiem, że jesteś absolutnym włoskim debiutantem

... nie do końca - była już Garda i trochę większa okolica z Mediolanem, Weroną, Wenecją, Bergamo, Mantovą, Trydentem itp. oraz ciut Sycylii z Etną na czele ... :oczko_usmiech: ...

marze_na napisał(a):Wybór o tyle słuszny, że nikt włoską stolicą nie powinien być rozczarowany. Można nie lubić włoskiego bałaganiarstwa, gadatliwości, temperamentu ... ale w zderzeniu z taką liczbą zabytków i taką rzeszą turystów z różnych stron świata to się gdzieś rozmywa i przestaje razić.

... dlatego właśnie wybór padł na Rzym, żeby też za dużo nie jeździć ( pamiętamy jeszcze te km zrobione w Andaluzji ... :wink: ... ); a tych innych turystów to ja nie chcę, wolę gadatliwych miejscowych ... :hut: ...

marze_na napisał(a):Ale powiem Ci w sekrecie, że prawdziwe Włochy zaczynają się na południe od Rzymu .

... zapewne, następny we włoskiej kolejce jest Neapol i Sycylia ... :hut: ...

Beata W. napisał(a):To kiedy ten Rzym Ja z miłą chęcią kiedyś tam jeszcze wrócę

... w ferie zimowe, czyli w tym roku w styczniu ... :) ...
Pozdrawiam.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 15.11.2018 13:26

Ciekawe jaką pogodę traficie w Rzymie. A Sycylia mocno w głowie siedziała mi właśnie na ferie ale ostatecznie przegrała jednak z grecką wyspą :wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 15.11.2018 13:29

Beata W. napisał(a):Ciekawe jaką pogodę traficie w Rzymie

... no właśnie to jest jedyny znak zapytania ... :wink: ...

Beata W. napisał(a):A Sycylia mocno w głowie siedziała mi właśnie na ferie ale ostatecznie przegrała jednak z grecką wyspą

... czyżby Kreta ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 15.11.2018 13:32

kmichal napisał(a):
... czyżby Kreta ... :wink: ...
Pozdrawiam.

U nas też znak zapytania co do pogody, no nie będzie wyspa, która marzy mi się od dawien dawna czyli Santorini :wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 15.11.2018 13:34

Beata W. napisał(a):będzie wyspa, która marzy mi się od dawien dawna czyli Santorini

... to masz tak jak moja małżonka ... :oczko_usmiech: ... ale kto wie może latem tam zajrzymy ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 15.11.2018 13:40

kmichal napisał(a):
Beata W. napisał(a):będzie wyspa, która marzy mi się od dawien dawna czyli Santorini

... to masz tak jak moja małżonka ... :oczko_usmiech: ... ale kto wie może latem tam zajrzymy ... :wink: ...
Pozdrawiam.

W końcu plany są po to żeby je realizować :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcasie. - strona 2...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone