Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcasie.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
tony montana
Weteran
Re: Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcas

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.11.2018 07:27

Piekne kolory w zajawce :) Rozumiem, że skupiliście się na Adriatyku tym razem tylko? (pytam, bo Jońskie między Porto Cesareo a Golfo di Taranto) ma jeszcze bardziej hardcore'owe kolory czasami)

Lecce jest kochane i przepiekne

:papa:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 01.11.2018 11:49

Marzena, dzięki za odpowiedź :) Na razie jakoś tak na poważnie nie szukam(na pewno nie mam zamiaru nic rezerwować pół roku do przodu), tylko się powoli rozglądam i przeraził mnie fakt, że te bilety są teraz 2x droższe niż powiedzmy tydzień wcześniej. No, ale jak pisałam-nie znam się.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.11.2018 19:07

marze_na napisał(a):
ruzica napisał(a):Na razie na interesujący mnie termin majowo-czerwcowy bilety drogie Chwilowo wymyśliłam kierunek zastępczy, ale łudzę się, że może stanieją. Ja w ogóle nie wiem kiedy te bilety rezerwować, żeby jak najmniej przepłacić? Strasznie zielona samolotowo jestem
Szczerze to ja też nie wiem. Niby trochę już z ryanem i wizzairem latam, ale ich polityki cenowej jakoś nie rozgryzłam.(...) Powszechna teoria, że najtaniej jest na 6 -8 tygodni przed wylotem w moim wypadku niekoniecznie się sprawdza :? .

Specjalistką od latania zdaje się być ostatnio Beata. Jak wróci z Cypru może coś Ci podpowie.

Właśnie dziś o 1 w nocy zameldowałam się w domu :cry: :cry: Dobrze, że choć wielkiego szoku termicznego nie ma, bo ostatnio to w 1go listopada to kurtki zimowe i kozaki były obowiązkowe....

*************************************************************************************

Specjalistką od latania to ja nie jestem, bo ja dużo nie latam (główne wakacje letnie to samochodem), nie to co Mroczki, Tony czy Mysza :D ... ale w pracy sporo biletów to już kupuję, no i wkręciłam się w czytanie w forum o lataniu i jakieś tam wnioski mam....

Linie tradycyjne - ceny są dość stałe, oczywiście trochę skaczą, ale nie tak jak w low costach... Najdroższe są tu bilety kupowane na kilka dni przed (wynik lotów zw. z biznesem) i bilety w jedną stronę. Często taniej jej dokupić lot powrotny (na jednej rezerwacji obowiązkowo) za np. 6 miesięcy z myślą nawet o jego nie wykorzystaniu, bo tak jest sporo taniej... Np. lot LOTem z Warszawy do dużego portu w Europie w opcji OT (jeden kierunek) może być nawet 3 stówy droższy (i więcej) niż kupiony w opcji RT (lot w obie strony, ważne, aby na miejscu być min. 3 dni, a najlepiej min.5,7 wtedy jeszcze taniej....).... Jak mamy potrzebę dojechać do Wawy (najwięcej połączeń z Europą z PL),to warto dokupić lot z innego polskiego miasta, bo będzie to zapewne tańsze niż bilet PKP do Wawy, a często cena lotu wzrośnie ledwie o 30-50 zł i to w opcji RT. No i w droższej opcji biletu można go przebukować (i datę i nazwisko)...

Tanie linie lotnicze, czyli low costy..... W moim przypadku loty najtańsze na tanie linie są rzeczywiście na 10 do 6 tyg. przed lotem oraz w momencie umieszczenia rozkładu na kolejny sezon, no ale tych biletów jest mega mało i trzeba nie myśleć tylko rezerwować na tanie daty i kierunki, a potem myśleć dopiero o urlopie i reszcie, a to nie dla mnie...
Jak mówimy o low costach to zwykle myślimy o Ryn. i Wizz, a to nie koniec możliwości, bo jeszcze mamy kilka innych linii jak easyjet, norwegian, level (najbliżej Wiedeń, ale lata do Dubrownika :D ), Laudamotion czy Eurowings.
Najważniejsze to przeglądać z okna prywatnego, bo w przeciwnym wypadku wiedzą czego szukasz i będą Ci windować ceny i nie szukać na swoją datę lotów, tylko na kilka dni przed lub po i przesuwać w kalendarzu, aby podejrzeć ceny... Systemy zapamiętują najczęściej wyszukiwane daty i ceny w górę... Tańsze loty są w tygodniu, najdroższe w soboty... Długie weekendy - wiadomo wyższe ceny, więc warto przemyśleć, aby zahaczyć lotami o daty spoza szczytu....i warto w lotach po Europie brać pod uwagę kiedy są ferie w GB i DE, bo w tych okresach też drożej będzie,zwłaszcza np. w kierunkach hiszpańskich i na Kanary (dużo wycieczek i lotów w okresie niemieckich ferii zimowych). W wakacje loty droższe, wiadomo, ale w tym roku w czerwcu było sporo promocji na wylot na 7 dni np. na Kretę w lipcu za 200-300 zł RT....Ale czy to się powtórzy to jest to zagadka...
Często można kupić tani bilet w jedną stronę (zwłaszcza z dużym wyprzedzeniem), a potem myśleć o drugim bilecie...oraz rozważyć lot z przesiadką np. w Bergamo (z PL jedne z tańszych lotów, a tam już sporo możliwości). Ryzyko takie, że linia odwoła nam jeden z odcinków takiego składanego lotu lub tak go przesunie, że nie zdążymy się przesiąść... Jak to mówią, jest ryzyko jest zabawa i tanie latanie :lol: Niestety w low costach nie da się kupić trasy składanej (nawet w ramach jednej linii) na jednej rezerwacji i mieć bezpieczeństwo, że jak powstanie jakieś opóźnienie/zmiana to nam linia pomoże (tak tylko jest w liniach tradycyjnych i to tych należących do tego samego sojuszu, czyli np. lot LOTem i Lufthansą na jednym bilecie) - sorry taką opcją wprowadził Ryan. dla kilku wybranych przesiadek (chyba nawet w Bari to działa), ale to wyjątek...
No i jak ceny zaczynają powoli rosnąć to pewnie będzie promocja :D :roll: , taka -20% lub 1 000 000 biletów taniej, bilety będą tańsze na wybrane trasy i daty, ale że trafisz za założony kierunek i termin, to ciężko tak trafić...tu trzeba być elastycznym, bo może majówka zamiast na Sycylii będzie na Krecie itp....Ale po zakończonej promocji ceny spadają, więc znowu jest ryzyko, jest zabawa....
Warto należeć do kluby WDC (w wizzair, Ryan. nie ma), ale przy założeniu, że polecimy ze 2 razy w roku tą linią i opłaca się dla 2 osób lub rodziny/gruoy min. 4 osób (u mnie 2+1 loty mam droższe w klubie niż bez niego - zbyt wysoki koszt przynależności do klubu dla grupy 3-7 osób).
I kolejna zagadka, co będzie z Twoim bagażem (zabiorę za darmo, czy trzeba będzie jednak dopłacić), bo linie mocno mieszają i często wprowadzają zmiany...
Ja robię tak, że zakładam max. cenę na osobę (bez dodatków, u nas to miejsca obok siebie) i jak spadnie poniżej tego poziomu (czyli akceptowalnego) to kupuję... Warto patrzeć też na loty z Berlina (perełki cenowe (np. Kanary <300 zł RT/os) i kierunki z PL niedostępne....), no ale jak mam 600 km w jedną stronę i średnio już mi się to opłaca, ale Szczecin, Poznań, Wrocław czemu nie...

No i są jeszcze czartery, ale to w ostatniej chwili można kupić w dobrej cenie, no ale 20 kg bagażu w cenie jest... I czartery, zwłaszcza w sezonie, mocno zmieniają godziny lotów (problemy z samolotami, ich rezerwacja i zmiany z powodu opóźnień i siatka połączeń pada), a to obsługa głównie turystów z biur podroży, którzy mają zapis w umowie, że pierwszy i ostatni dzień to na transfer jest, więc zamiast planowanych 7 dni może wyjść 5 dni na miejscu....

Taką mam wiedzę, która z każdym tygodniem coś się zmienia, tak jak sytuacja pod niebem... Coraz częściej spotykam się z opinią (także osób pracujących przy rezerwacjach biletów), że era taniego latania właśnie się kończy... A raczej era taniego normalnego latania, bo pewnie niedługo będą bilety na klasę eco-basic za 1 eur, ale w opcji stojącej, z torebką na smartfona i bez korzystania z wc....

Rodzice chcą coś na maj i mam im wyszukać, myślę, że zajmę się tym po 15.11 najwcześniej, najtańsze bilety już poszły, ale zawsze coś może się trafić, zwłaszcza, że mam kierunek nieokreślony, ale ma być ciepło... :lol: No ale ja wróżka z Babiej Góry to nie jestem :mrgreen:

Ale się rozpisałam.... 8O :roll:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 01.11.2018 20:21

8O Beata, dzięki za ten super poradnik- przewodnik lotniczy. Wdzięczna jestem niezmiernie, pozdrawiam :papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.11.2018 08:42

tony montana napisał(a):Rozumiem, że skupiliście się na Adriatyku tym razem tylko? (pytam, bo Jońskie między Porto Cesareo a Golfo di Taranto) ma jeszcze bardziej hardcore'owe kolory czasami)

Jońskie czeka na osobny wyjazd :).
Chociaż była koncepcja, żeby zajrzeć na Baia Verde. Niestety w Gallipoli dopadły nas chmury i zmoczyła ulewa i to był koniec wycieczki :lol: .

piekara114 napisał(a):Ale się rozpisałam.... 8O :roll:

Mówiłam, że specjalistka :smo: .
Z "trików", o których piszesz, stosuję ten, że nigdy nie szukam cen na ten najbardziej interesujący mnie dzień tylko tydzień wcześniej.
Podstawą jest elastyczność. Zakładam np. że chcę lecieć po 20stym sierpnia i obojętne mi czy będzie to 21.08 czy 25.08. Niby oczywiste, ale siostra moja cioteczna wybierając się do Portugalii najpierw zarezerwowała noclegi, a potem szukała lotu na konkretny dzień. No i polecieli do Faro w cenie takiej, która z tanim lataniem nie miała wiele wspólnego :roll: .

piekara114 napisał(a):Często można kupić tani bilet w jedną stronę (zwłaszcza z dużym wyprzedzeniem), a potem myśleć o drugim bilecie...oraz rozważyć lot z przesiadką

To przerabiam właściwie rok w rok planując dwutygodniowy urlop :hut: .
Trafiała się super oferta w jedną stronę to brałam, a później zastanawialiśmy się jak dojechać/wrócić. W tym roku np. wyświetlił mi się pewnego pięknego dnia lot do Lizbony za 122 zł to go kupiliśmy. Powrotny kupiliśmy chyba ze dwa miesiące później oglądając przeróżne opcje z Lizbony i Faro, z przesiadkami i bezpośrednio. Podobnie było z powrotem z Sycylii, gdzie też długo szukałam najtańszej opcji. Ostatecznie bardziej opłacało nam się zostać na wyspie dwa dni dłużej i lecieć z przesiadką w Bolonii niż wracać prosto do PL :D . W szukaniu opcji z przesiadkami bardzo pomocna jest wyszukiwarka azair.

Patrz Marta, easyJetem z Berlina chcą Cię wysłać :wink: . Nawet przesiadać się nie musisz 8) .

easyJet.jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.11.2018 09:18

Azair (przypomniałam sobie o nim po wyłączeniu laptopa) jest spoko, ale ma często błędy cenowe (zaczytuje informacje o cenach co pewien czas), ale zawsze jest w jakiś sposób pomocny... Tam jest fajna funkcja, gdzie można podejrzeć jak kształtowała się cena lotu w przeszłości, ale przy swoim locie widzę, że średnio idealnie to nie działa... (przy danym locie jest ikonka siedzeń, a obok wykresu i jak kliknie się na wykres to pokazuje wykres cenowy.... jak piszę nie wykres nie widział mojego spadku ceny na Cypr, jak sprawdzałam z ciekawości na 2 tyg. przed lotem)...

Marta, a gdzie planujesz tą majówkę?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.11.2018 09:24

piekara114 napisał(a):Azair (przypomniałam sobie o nim po wyłączeniu laptopa) jest spoko, ale ma często błędy cenowe (zaczytuje informacje o cenach co pewien czas)

Tam jest informacja, kiedy obowiązywała wyświetlana cena. W powyższym screenie odpowiednio 163 i 9 godzin temu.
Najfajniejsze jest w tej wyszukiwarce to, że podrzuca pomysł połączenia, na który sama pewnie nigdy bym nie wpadła. I że szuka wśród kilku wybranych lotnisk jednocześnie. Potem i tak wchodzę bezpośrednio na stronę danego przewoźnika.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 02.11.2018 14:41

piekara114 napisał(a):
Marta, a gdzie planujesz tą majówkę?

To już raczej czerwcówka będzie, bo możemy najwcześniej 27.05 lecieć. Najgorsze jest to, że to ja muszę się dostosować do nich(w sensie do lotów), a nie oni do mnie :? W ogóle to my oboje mamy raczej sztywne terminy urlopów, więc ciężko będzie być aż tak bardzo elastycznym. A odpowiadając na pytanie, to jak to gdzie :?: W Apulii ofkors :wink:

A Berlin dla mnie spoko, mam rzut kamieniem. Jak nic sensownego nie znajdę to pojedziemy gdzieś samochodem, ogóeny cel na 2019 jest Byle nie do Chorwacji :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.11.2018 14:52

Jak południe Włoch to nawet bym na Berlin nie patrzyła, bo do Bari to z PL spokojnie można świetne ceny trafić. Koleżanka w sierpniu leciała z KTW za 210zl RT za 2 os. Bilet kupiła w lipcu jakoś.
Berlin na dalsze kierunki się opłaca. No chyba że tam masz najbliżej.
Na chyba fru.pl możesz ustawić alert informacyjny z górną granicą ceny i będziesz dostawać informacje jak cena będzie poniżej ustalonej kwoty....
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.11.2018 20:27

Lecce, część II

Środę, 20 czerwca, zaczynamy spacerem po barokowym Lecce.

Tym razem w ulice starego miasta zaprasza nas Porta San Biagio.

Obrazek

Obrazek

Ciepła kolorstyka zabudowy Lecce utrzymana w odcieniach beżowo-miodowych to zasługa miejscowego piaskowca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę czasu spędzamy przy stoiskach i sklepikach z rękodziełem i pamiątkami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powoli kierujemy się w stronę górującej nad miastem, 70-metrowej dzwonnicy.

Obrazek

Obrazek

Tak docieramy w końcu na jeden z najważniejszych placów miasta, Piazza Del Duomo.

Obrazek

CDN :papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 06.11.2018 11:34

Lecce, Katedra Santa Maria Assunta

Piazza del Duomo z kazdej strony otoczony jest barokową zabudową.

Najważniejsza jest Katedra Wniebowzięcia Marii Panny.

Obrazek

Na placu znajdują się też Pałac Biskupi oraz Palazzo del Seminario - dawne seminarium mieszczące dziś bibliotekę i muzeum diecezjalne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze widok w stronę wejścia na plac.

Obrazek

Obrazek

Pierwsza katedra stanęła tu w połowie XII w., a w 1230 r. rozbudowano ją w stylu romańskim. To co oglądamy dzisiaj, to efekt przebudowy z II połowy XVII w., kiedy na zlecenie biskupa Luigi Pappacoda na planie romańskiej budowli wzniesiono barokową świątynię według projektu Giuseppe Zimbalo.
Cechą charakterystyczną katedry jest to, że posiada dwie fasady, jedną skromniejszą, a drugą bardziej ozdobną, zwieńczoną figurą św. Oronzo, patrona miasta.

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 06.11.2018 11:35

Zaglądamy do środka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Drewniany sufit pokrywają XVII-wieczne malowidła.

Obrazek

We wnętrzu znajduje się 12 bogato zdobionych ołtarzy bocznych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest i szopka :).

Obrazek

Pierwsza duża dawka barocco leccese za nami. Piazza del Duomo zdecydowanie przypadł nam do gustu, zaglądaliśmy tam często, także po zmroku.
W wieczornej odsłonie także wygląda świetnie, co pokażemy w którymś z najbliższych odcinków :hut: .

:papa:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 06.11.2018 13:15

No to pooglądam dalej co mnie minęło w te wakacje :lol:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 06.11.2018 13:49

Beata W. napisał(a):No to pooglądam dalej co mnie minęło w te wakacje :lol:

Zapraszam :D . Tam to spokojnie przynajmniej trzy wakacyjne wyjazdy można zaplanować :hut: .
Drugiego podejścia nie planujesz?
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 06.11.2018 15:34

marze_na napisał(a):
Beata W. napisał(a):No to pooglądam dalej co mnie minęło w te wakacje :lol:

Zapraszam :D . Tam to spokojnie przynajmniej trzy wakacyjne wyjazdy można zaplanować :hut: .
Drugiego podejścia nie planujesz?

No nie, stwierdziłam, że na razie Włochy na wakacje nie są mi pisane. Chociaż do Bari chętnie na jakiś dłuższy weekend się wybiorę jak czas i budżet pozwoli. W sumie nabyłam ostatnio kartę Wizz więc kto wie :lol:
A przyszły rok będzie raczej grecki :lol: Więc Apulię na razie oglądam w relacjach :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcasie. - strona 2...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone