Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcasie.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser
Re: Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcas

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.10.2018 22:31

Apulia, czerwiec 2018

Nie minęły nawet dwa miesiące, a znowu wylądowaliśmy w Bari 8) . To chyba najlepszy dowód na to, że ten kawałek Italii szczególnie nas oczarował :hearts: .
Tej miłości mocno sprzyja też wizzair proponując bilety na trasie z Wrocławia do Bari w takich cenach, że aż żal nie korzystać :oczko_usmiech: .

Tym razem do Apulii zawitaliśmy na cztery dni, podczas których udało się poznać ten fantastyczny region z jeszcze innej strony. Było barokowo i było lazurowo.
I bardzo już upalnie :hut: .

Poranki i wieczory upływały nam na spacerach wśród zabytków uroczego Lecce :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ciągu dnia głównie łapaliśmy słońce na cudownych plażach apulijskiego wybrzeża 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tradycyjnie już, najczęściej i najchętniej, kilometry pokonywaliśmy naszym ulubionym środkiem transportu :mrgreen: .

Obrazek

Obrazek

Zapraszamy :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 29.10.2018 22:37

Apulijskie Algarve... nie może mnie tu zabraknąć. Chętnie zapoznam się z wszystkimi miejscówkami z zajawki na mapie... jeśli można prosić.
Ostatnio edytowano 30.10.2018 12:46 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.10.2018 09:20

Ja pikole 8O 8O 8O :hearts: :hearts: :hearts:
Ja nie wiem co Wy robicie z tym aparatem, ale normalne aparaty nie robią TAKICH zdjęć :!: :smo:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.10.2018 12:47

Aż boję się co pokażesz z Algarve... :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.10.2018 13:24

te kiero napisał(a):Chętnie zapoznam się z wszystkimi miejscówkami z zajawki na mapie... jeśli można prosić.

Obiecuję, że do każdego oglądanego fragmentu wybrzeża będzie mapka :D .

te kiero napisał(a):Aż boję się co pokażesz z Algarve... :)

Trochę więcej plaż :lol: .

mysza73 napisał(a):Ja pikole 8O 8O 8O :hearts: :hearts: :hearts:
Ja nie wiem co Wy robicie z tym aparatem, ale normalne aparaty nie robią TAKICH zdjęć :!: :smo:

To nie aparat :wink: , to wybrzeże Salento :hearts: . Wystarczy, że zaświeci słońce 8) .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.10.2018 14:52

Cudne lazury :hearts:
Chociaż Lecce też niczego sobie :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 31.10.2018 09:18

maslinka napisał(a):Cudne lazury :hearts:
Chociaż Lecce też niczego sobie :D

Cześć Maslinko.
Zaczniemy właśnie od Lecce :hut: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 31.10.2018 09:35

Miejsc na pokładzie jeszcze sporo :nice: , zupełnie inaczej niż w samolotach do Bari :wink: .
Startujemy :hut: .

Za bilety na trasie Wrocław – Bari i Bari – Wrocław zapłaciliśmy łącznie 315 zł. Cena bazowa z wizzair discount club. Tym razem obyliśmy się bez wykupywania opcji priority.
Wybór miejsca pobytu nie nastręczał nam żadnych problemów. Jednogłośnie i bezapelacyjnie zwyciężyło Lecce, nie bez powodu zwane Florencją południa. Lecce bardzo chcieliśmy odwiedzić już w kwietniu, ale jednodniowa wycieczka z Bari czy Monopoli nie wydawała się najszczęśliwszym pomysłem. Teraz pojawiła się możliwość, żeby odbić to sobie z nawiązką :).

We wtorek 19 czerwca po niespełna dwugodzinnym locie lądujemy w Bari.
Tym razem z lotniska do centrum jedziemy autobusem linii 16, który ma przystanek zaraz przy wyjściu z terminala. Bilet bez problemu można kupić u kierowcy w cenie 1,50€. Kupiony w kiosku kosztuje tylko eurosa. Niestety nie udało mi się zlokalizować punktu sprzedaży biletów na lotnisku :? . Ponoć można je kupić w księgarni, ale takowej tam nie znalazłam :roll: .
Podróż autobusem trwa ok. 40-45 minut, ale ma tą zaletę, że można wysiąść przy samym Bari Vecchia. Przystanek autobusowy znajduje się w okolicy Piazza Garibaldi. Oczywiście nie możemy sobie odmówić przyjemności spaceru po starym mieście i zajrzeniu w znane juz kąty 8).
Zdjęć nie wrzucam, temat wyczerpaliśmy tutaj ;).

Później idziemy na stację kolejową Bari Centrale. W budynku dworca, na lewo od głównego wejścia znajduje się świetnie zaopatrzony Spar z dużym wyborem serów i wędlin, często w promocyjnych cenach (ostatnio na przykład wróciliśmy do domu w kilogramem grana padano w walizce w cenie ok. 8 €/kg !). Robimy więc szybko podstawowe zakupy śniadaniowe na cały pobyt. Potem siadamy w dworcowym barze i przy filiżance kawy czekamy na pociąg do Lecce oglądając mecz Polski z Senegalem na MŚ. Marna rozrywka :evil: .

Obrazek

Do Lecce zawiezie nas frecciabianca, najstarsza i najwolniejsza ze wszystkich sióstr freccia. Bilety w taryfie super economy, kupione parę tygodni przed wyjazdem, kosztowały 9,90€ od osoby.

Obrazek

Dzięki uprzejmości nc+go nasi kopacze ciągle dostarczają nam nie lada emocji :nice: .

Obrazek

Po niespełna półtoragodzinnej podróży docieramy do Lecce :hut: .

(...)
Ostatnio edytowano 31.10.2018 10:45 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 31.10.2018 09:36

Lecce, 19-23.06.2018

-------------------------------------------------------------------------------------------
1. Lecce, część I
2. Lecce, część II
3. Piazza del Duomo i Katedra Santa Maria Assunta
4. Wieczór w Lecce część I i część II
4. Barok i Piazza Sant'Oronzo
5. Teatr Rzymski
6. Bazylika Santa Croce

-------------------------------------------------------------------------------------------

Przez cztery dni będziemy gościć w Mesciu Tore Apartament. Przestronne mieszkanie zlokalizowane jest na parterze, z wejściem prosto z ulicy do dużego salonu. Dalej są dwie sypialnie, kuchnia, jadalnia, łazienka i wyjście na prywatne patio na wewnętrznym dziedzińcu. Można się przyczepić do małej łazienki, ale biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny miejscówka jest rewelacyjna. Za cały pobyt płacimy 108€ :).

Mieszkamy przy Via Giuseppe Battaglini.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:hearts:

Obrazek

Po rozpakowaniu bagaży wyruszamy na pierwszy spacer po Lecce.

Obrazek

Obrazek

Do prowadzącej na stare miasto Porta Rudiae dzieli nas dokładnie 450 metrów :).

Obrazek

Obrazek

Dalej mamy wszystko to, co w szanującym się włoskim mieście być powinno 8) .

Są tętniące życiem deptaki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Są kościółki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Są gwarne placyki.

Obrazek

Obrazek

I obowiązkowo skuterki :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo nam się w tym Lecce podoba :!:
:papa:
Ostatnio edytowano 27.11.2018 18:17 przez marze_na, łącznie edytowano 2 razy
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.10.2018 09:57

Widzę, że Vespa Wam się spodobała (a możą już takie cudo nabyliście? :smo: )
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 31.10.2018 10:05

Udało mi się dokończyć poprzednią relację i bezproblemowo przejść do następnej ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 31.10.2018 10:15

mysza73 napisał(a):Widzę, że Vespa Wam się spodobała (a możą już takie cudo nabyliście? :smo: )

Zawsze nam się vespy podobały :!:
Paweł ostatnio zapatrzył się mocno na Piaggio Liberty Medley. Tylko nie bardzo mielibyśmy gdzie trzymać skuter w bloku :? :( .

kmichal napisał(a):Udało mi się dokończyć poprzednią relację i bezproblemowo przejść do następnej ... :oczko_usmiech: ...

Miło Cię gościć :D .
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 31.10.2018 10:48

Z powodu podanego Ci na priv, acz szczerze zupełnie przypadkowo zaglądnąłem tu 3 dni temu. I tak sobie delikatnie poczytałem. Nie wypowiem się bo Włoch to ja prawie nie znam. Tylko nieco biznesowo, ale to okolice Firenze. Ale przyłączę się do grona podkreślających Twoje "skandaliczne" zachowanie. ŻART. Owszem, oglądałem połączenia Krakowsko-Katowickie z Włochami, i czasem bywały promocje. Ale skandaliczne 59 zeta za łeb znalezione wczoraj... Z Wrocka? No to ja się Tobie nie dziwię.
Będę tu zaglądał. A właściwie małżonka, bo ona mi od dawna chce wybić Chorwację z głowy... Tylko, że jak ja pójdę na taką wojnę to będzie rzeźnia :lol:
Poradnik w zakresie komunikacji pociągami wraz z mapkami - the best...
A... Żużel... Do czasy wybycia z dawnego zielonogórskiego tylko Falubaz... I pomyśleć że z Dowhanem do jednej szkoły chodzilim, a ojce nasze o rzut beretem się niedaleko Buczaca rodzili... Stare dobre czasy.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 31.10.2018 16:30

Na razie na interesujący mnie termin majowo-czerwcowy bilety drogie :? Chwilowo wymyśliłam kierunek zastępczy, ale łudzę się, że może stanieją. Ja w ogóle nie wiem kiedy te bilety rezerwować, żeby jak najmniej przepłacić? Strasznie zielona samolotowo jestem :oops:

Abakus68 napisał(a): tylko Falubaz....

Radzę uważać na słowa, Zdzisławie :mrgreen: :wink: :lol:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 31.10.2018 19:48

Abakus68 napisał(a):przyłączę się do grona podkreślających Twoje "skandaliczne" zachowanie. ŻART.

Takie miłe wizyty sprawiają, że chce mi się "skandalizować" jeszcze więcej :mrgreen: .

Abakus68 napisał(a):Owszem, oglądałem połączenia Krakowsko-Katowickie z Włochami, i czasem bywały promocje. Ale skandaliczne 59 zeta za łeb znalezione wczoraj...

Moja przygoda z Włochami zaczęła się właśnie od znalezienia pierwszego taniego lotu. To był akurat Rzym, który okazał się sporo tańszy niż daleko posunięta już w planach kreteńska Chania.
Polecieliśmy i przepadliśmy :D .

Abakus68 napisał(a):Będę tu zaglądał. A właściwie małżonka, bo ona mi od dawna chce wybić Chorwację z głowy...

Ja bym tej Chorwacji z głowy całkiem nie wybijała. Ale warto sprawdzić czy po drugiej stronie Jardanu też jest fajnie :hut: .
Osobiście świetnie czuję się i tu i tu, a tęsknota za Chorwacją prawdopodobnie zaowocuje wizytą na Hvarze w przyszłym roku 8) .

Abakus68 napisał(a):Poradnik w zakresie komunikacji pociągami wraz z mapkami - the best...

Najprościej i najwygodniej jest wziąć auto prosto z wypożyczalni na lotnisku. Jednocześnie jest to jednak opcja bardzo kosztowna. Zwłaszcza we Włoszech :? . Chcemy pokazać, że akurat w Italii można inaczej :!: Ilość przewoźników, siatka połączeń i częstotliwość kursowania naprawdę robią tu wrażenie :!:

Czy rozkład jazdy jest ograniczeniem? Jeśli ktoś chce jednego dnia obskoczyć trzy miejsca to na pewno tak. Ale jeśli w grę wchodzi podróż z punktu A do punktu B to już niekoniecznie. A że czasem trzeba poczekać? Można wstąpić na kawę, pójść na lody, pogapić się na morze, po raz enty zrobić rundę po uliczkach w poszukiwaniu ciekawych kadrów czy architektonicznych detali... Włochy powoli uczą mnie, że nie ma się co spieszyć :D .
Wolność dla kierowcy, który może bezkarnie raczyć się winem, a w czasie jazdy do woli patrzeć na boki zamiast na drogę to już wartość dodana do tych zaoszczędzonych euro. O walorach poznawczych przebywania wśród miejscowych już nawet nie wspominam.

Abakus68 napisał(a):A... Żużel... Do czasy wybycia z dawnego zielonogórskiego tylko Falubaz...

Jakoś się nie dziwię się. Tam Falubaz jak religia :lol: .

ruzica napisał(a):Na razie na interesujący mnie termin majowo-czerwcowy bilety drogie Chwilowo wymyśliłam kierunek zastępczy, ale łudzę się, że może stanieją. Ja w ogóle nie wiem kiedy te bilety rezerwować, żeby jak najmniej przepłacić? Strasznie zielona samolotowo jestem

Szczerze to ja też nie wiem. Niby trochę już z ryanem i wizzairem latam, ale ich polityki cenowej jakoś nie rozgryzłam. Jak się uprę na jakiś kierunek (np. Portugalia w tym roku) to uparcie, nawet codziennie sprawdzam cenę i jak stwierdzę, że wreszcie jest akceptowalna i dużo niższa już raczej nie będzie to kupuję. Powszechna teoria, że najtaniej jest na 6 -8 tygodni przed wylotem w moim wypadku niekoniecznie się sprawdza :? .
Na pocieszenie dodam tylko, że ja nigdy nie szukam z takim wyprzedzeniem jak Ty teraz. Z różnych względów nie planuję długoterminowo. Za lotem na maj zaczęłabym się ostrożnie rozglądać pewnie dopiero w styczniu :D .

Specjalistką od latania zdaje się być ostatnio Beata. Jak wróci z Cypru może coś Ci podpowie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcasie. - strona 2...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone