Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcasie.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcas

Postnapisał(a) te kiero » 13.08.2018 07:56

Wszystko super. Rewelacyjnie pokazane.
Ale jedźcie już do tej Portugalii... :wink:
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 13.08.2018 14:22

te kiero napisał(a):Ale jedźcie już do tej Portugalii... :wink:

15 DDW :hut: .

Ale...
Wczoraj od słowa do słowa doszliśmy z mężem zgodnie do wniosku, że bardziej cieszymy się i czekamy na kolejny tydzień w Apulii niż na zbliżający się urlop w Portugalii :roll: :mrgreen: .
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 13.08.2018 14:52

marze_na napisał(a):
te kiero napisał(a):Ale jedźcie już do tej Portugalii... :wink:

15 DDW :hut: .

Ale...
Wczoraj od słowa do słowa doszliśmy z mężem zgodnie do wniosku, że bardziej cieszymy się i czekamy na kolejny tydzień w Apulii niż na zbliżający się urlop w Portugalii :roll: :mrgreen: .

No przewraca się niektórym ... nie powiem gdzie :roll: :lol:
A ja się cieszę i na Waszą Portugalię i na Apulię (też mam coś z głową, bo nie powinnam się cieszyć na Wasze ciągłe włóczykijstwo :evil: :smo:)
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 16.08.2018 22:13

28.04-01.05 - Monopoli

-----------------------------------------------------------------------
1. Port i twierdza
2. Spiaggia Porta Vecchia
3. Kościoły, kościółki, krypty
4. Wieczory w Monopoli
5. Wschód słońca w Monopoli
6. Monopoli - pożegnanie
----------------------------------------------------------------------

Ostatnie trzy dni w Apulii zaplanowaliśmy spędzić w Monopoli. Nocleg zarezerwowaliśmy w Casa Vacanze Chiasso de Martino w całkiem niezłej jak na Monopoli cenie 50€ za dobę. Jeszcze w pociągu wklepałam w google maps adres i raźno pomaszerowaliśmy od stacji w kierunku centro storico.

Kiedy dotarliśmy na miejsce stanęłam jak wryta 8O .

Obrazek

:nice:

.
.
.
.
.
.
.
.

Odpaliłam stronę z rezerwacjami. Chiasso Martino 2 - zgadza się :? . Opinie w serwisie bardzo dobre, do tego zupełnie świeże. O co chodzi :roll: . Przecież tu od dawna nikt nie mieszka :evil: .

Obrazek

Obrazek

Zaczęliśmy przeglądać zdjęcia zamieszczone na bookingu. Jedno przedstawiało widok z okna i na tej podstawie próbowaliśmy zlokalizować naszą casa vacanze :lol: . Obeszliśmy okolicę w promieniu chyba 100 metrów :mrgreen: . Komedia, chociaż do śmiechu wcale nam nie było :wink: .
Już mieliśmy dzwonić do właściciela, ale Paweł postanowił jeszcze sprawdzić lokalizację tym razem w bookingowej aplikacji, która ... wysyłała nas parę ulic dalej :roll:

Zamiast na Chiasso de Martino trafiliśmy na Chiasso S. Martino. Tej drugiej na google maps nie znają więc umieścili nasze casa vacanze na tej pierwszej :lool: .
Można i tak. Swoją drogą, ile tych Martino można zrobić w jednym małym Monopoli :roll: . A mają tam jeszcze Vico S. Martino :D .

Szczęśliwie dotarliśmy w końcu pod właściwy adres :hut: . Zadzwoniliśmy do właściciela, który po chwili pojawił się z kluczami.
Casa Vacanze Chiasso de Martino mieści się przy wąziutkiej ślepej uliczce, w tym niewielkim budynku i zajmuje trzy kondygnacje.

Obrazek

Obrazek

O tak tu wąsko :oczko_usmiech: .

Obrazek

Obrazek

Na dole jest kuchnia i łazienka, na pierwszym piętrze sypialnia z podwójnym łóżkiem, a na drugim sypialnia w dwoma pojedynczymi łózkami. Na dachu do dyspozycji mamy taras. Czy polecam? Mieszkanie jest ciasne i niefunkcjonalne, a meble i wyposażenie nienajnowsze. Na plus można zaliczyć lokalizację, taras i cenę.
Na drugi raz poszukamy jednak czegoś innego.
Ostatnio edytowano 18.10.2018 20:35 przez marze_na, łącznie edytowano 2 razy
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 17.08.2018 07:40

marze_na napisał(a):Odpaliłam stronę z rezerwacjami. Chiasso Martino 2 - zgadza się :? . Opinie w serwisie bardzo dobre, do tego zupełnie świeże. O co chodzi :roll: . Przecież tu od dawna nikt nie mieszka :evil: .

Obrazek
Widać w Monopoli to norma :lol: (pamiętasz drzwi do mojego apartmana? :wink: )
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 17.08.2018 07:43

mysza73 napisał(a):Widać w Monopoli to norma :lol: (pamiętasz drzwi do mojego apartmana? :wink: )

Nawet je odnalazłam i zrobiłam im zdjęcie :oczko_usmiech: . Nic się nie zmieniły :mrgreen: .
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 17.08.2018 07:50

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):Widać w Monopoli to norma :lol: (pamiętasz drzwi do mojego apartmana? :wink: )

Nawet je odnalazłam i zrobiłam im zdjęcie :oczko_usmiech: . Nic się nie zmieniły :mrgreen: .

:oczko_usmiech:
Buber
Cromaniak

Postnapisał(a) Buber » 18.08.2018 08:52

Widzę, że trochę stresa z kwaterą było, ale te miejscówki są świetne, maja swój urok :D .
Matera wieczorową porą rewelacyjna, trzeba tam spędzić noc :nice: .
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 18.08.2018 10:40

Relacji z najpiękniejszymi fotkami przegapić nie można.
Wszystko nadrobione, teraz już na bieżąco ... :lol: ...
Pozdrawiam.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 19.08.2018 13:01

Buber napisał(a): te miejscówki są świetne, maja swój urok :D .

W miasteczkach Apulii do wynajęcia jest całe mnóstwo pokoi z aneksem urządzonych w suterenach starych kamienic. Kamienne, z łukowym sklepieniem, bez okien i z wejściem prosto z ulicy. Tak na południu mieszka tysiące Włochów.

Nasza rezerwacja na październik 8) .

Obrazek

Obrazek

kmichal napisał(a):Wszystko nadrobione, teraz już na bieżąco ... ...
Pozdrawiam.

Cześć! Miło Cię widzieć z powrotem na forum :D .
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 19.08.2018 13:43

Monopoli - port i twierdza

Zostawiamy bagaże i ruszamy na spacer.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przechodzimy przez Piazza Giuseppe Garibaldi.

Obrazek

I wchodzimy do portu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przysiadamy, żeby bliżej zapoznać się z otrzymaną w casa vacanze mapą Monopolii.

Obrazek

Obrazek

Port bardzo nam się podoba 8) . Jak całe Monopoli zresztą :mrgreen: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 19.08.2018 13:43

Wejścia do portu broni Castello di Carlo V zbudowany przez cesarza Karola V w połowie XVI w.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na ścianie zamku płaskorzeźba i tablica upamiętniające tragedię greckiego promu Heleanna z 28 sierpnia 1971 roku.
Prom zbudowano przerabiając tankowiec. Mimo, iż na pokład mógł zabrać tylko 620 pasażerów, tego dnia płynęły nim ponad 1100 osób. W wyniku pożaru w kuchni na promie wybuchł gaz. Dramat rozgrywał się ok 15 mil od wybrzeża Monopoli, więc z pomocą ruszyli tutejsi rybacy. W poszukiwaniu zaginionych i ratowaniu rozbitków brały też udział jednostki z Bari, Brindisi, Taranto.
Ostateczny bilans tej katastrofy to 24 zmarłych, 16 zaginionych, 1089 ocalałych.

Obrazek

Przy zamku ma swój początek lungomare.

Obrazek

Obrazek

ale to już w następnym odcinku ;).

:papa:
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 19.08.2018 15:30

marze_na napisał(a):Nasza rezerwacja na październik 8)
W jakim miasteczku taka klimatyczna miejscówka? I kiedy dokładnie lecicie?...Ja właśnie myślę czy południowe IT w październiku to dobry pomysł jak się chce trochę poopalać i pokąpać w morzu
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 19.08.2018 16:51

piekara114 napisał(a):W jakim miasteczku taka klimatyczna miejscówka?

To akurat w Martina Franca, Appartamento Bellini. Chcemy objechać parę klimatycznych miasteczek w interiorze.
Takie studia znajdziesz w całej Apulii. W okolicy Martiny, Locorotondo czy Alberobello można też wynająć mieszkanka urządzone w trullo, to jest dopiero klimat!
Na przykład tutaj jest świetna oferta.

piekara114 napisał(a): I kiedy dokładnie lecicie?...Ja właśnie myślę czy południowe IT w październiku to dobry pomysł jak się chce trochę poopalać i pokąpać w morzu

Lecimy 13-20.10. Między innymi z zamiarem popływania i poplażowania :), dlatego szukam jeszcze noclegu w Monopolii.
W październiku cieszyliśmy się ciepłym morzem i słońcem na Sycylii, na to samo liczę w Apulii.
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 19.08.2018 17:42

Monopoli ma swój fajny klimat, cieszę się, że miesiąc temu udało się odwiedzić to miasto.
Natomiast ceny apartamentów na lato - sporo wyższe niz w interiorze

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcasie. - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies