Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcasie.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Sara76
Cromaniak
Re: Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcas

Postnapisał(a) Sara76 » 08.07.2018 21:03

marze_na napisał(a):
maslinka napisał(a):Trulli widziałam już kilka razy w relacjach i niezmiennie mnie one zachwycają :D Na żywo dopiero muszą robić wrażenie!

Dokładnie tak. Przed wyjazdem naoglądałam się mnóstwa zdjęć z Alberobello, bo ono pojawia się obowiązkowo na każdym blogu czy przewodniku wspominającym o Apulii, a na miejscu i tak był ogromny efekt wow :D .

Potter napisał(a):To jest chyba główny powód dla którego mam ochotę wybrać się do Apulii.

Miejsce rzeczywiście niezwykłe 8) , ale mam nadzieję, że parę powodów jeszcze Ci dostarczę :wink: .

Mnie też te domki zachwyciły. Nie wiem dlaczego myślałam, że jest ich zdecydowanie mniej?
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 08.07.2018 23:27

Sara76 napisał(a):Mnie też te domki zachwyciły. Nie wiem dlaczego myślałam, że jest ich zdecydowanie mniej?

Też się nie spodziewałam takiej ilości. I to nie tylko w samym Alberobello, ale też gęsto rozsianych po okolicy.

Zapraszam na kolejną odsłonę :D .

Alberobello, dzielnica Rione Monti

Rione Monti to kilka równoległych uliczek pełnych trulli. Przeszliśmy chyba każdą :mrgreen: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trullo Siamese czyli syjamskie trullo, które ma dwa wejścia, po jednym na każdy stożek i wychodzące na dwie różne strony. Wg. opowiadań należało do dwóch braci zakochanych w tej samej dziewczynie, którzy pokłóciwszy się z tego powodu podzielili dom na dwie osobne części.

Obrazek

Mnóstwo tu sklepików z pamiątkami i warsztatów rękodzieła. Można też natknąć się na winiarnię lub kawiarenkę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(..)
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 08.07.2018 23:28

I jeszcze kilka 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwiecień to jeszcze zdecydowanie przed sezonem. Momentami wśród trulli robi się zupełnie pusto 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 08.07.2018 23:29

Trochę detali.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to chyba najczęściej fotografowane trulli. Stoją przy Via Monte Pertica.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przed nami kościół Parrocchia Sant'Antonio. Jak można się domyślić, również w formie trullo :).

CDN ...
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 09.07.2018 07:58

A do Katedry trullowej doszliście? Są tam zdjęcia naszego Papieża

Te znaki na dachach maja odpędzać złe duchy. My dostaliśmy właśnie taka skarbonkę trullo od naszych gospodarzy z Nardo przy wyjeździe, do dziś zbieram w niej piątki

Miałem teraz mozliwość wynajęcia niedrogiego apartmana w ALberobello - mial jednak minusy - brak klimy oraz parkingu

:papa:
Beata W.
Cromaniak

Postnapisał(a) Beata W. » 09.07.2018 08:10

W tym słonku domki prezentują się wspaniale. I też nie ukrywam, że są to widoki, które we mnie rozbudziły chęć wycieczki do Bari. Marzenka a Twoje super fotki tylko mnie utrzymują przy tym przekonaniu. Ale widzę też, że fajnie wybrać się tam poza sezonem :lol:
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 09.07.2018 08:51

tony montana napisał(a):A do Katedry trullowej doszliście?

Będzie w następnym odcinku :).

tony montana napisał(a):Miałem teraz mozliwość wynajęcia niedrogiego apartmana w ALberobello - mial jednak minusy - brak klimy oraz parkingu

To gdzie ostatecznie się zatrzymacie? Ostuni?

Beata W. napisał(a):W tym słonku domki prezentują się wspaniale. I też nie ukrywam, że są to widoki, które we mnie rozbudziły chęć wycieczki do Bari. Marzenka a Twoje super fotki tylko mnie utrzymują przy tym przekonaniu. Ale widzę też, że fajnie wybrać się tam poza sezonem :lol:

Mało ludzi to niewątpliwie zaleta przedsezonowego wyjazdu. Poza tym nie jest jeszcze szczególnie upalnie. W czerwcu temperatury w Apulii dały mi się już mocno we znaki i na wycieczki wybieraliśmy kierunki wyłącznie nadmorskie 8) .
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 09.07.2018 18:23

marze_na napisał(a):Tak przy okazji, jako wakacyjną lekturę polecam książkę "Miłość w Apulii" Chrisa Harrisona. Genialnie narysowany obraz południowych Włoch

Czytałam przed ubiegłorocznymi wakacjami, próbując wejść w klimat południa Italii. O Sycylii wtedy nic nie znalazłam, ale Włochy oczami nie-Włocha podobały mi się :wink:
A jeszcze bardziej podoba mi się to, co pokazujesz 8) (nie tylko wstawki kulinarne, oczywiście).
Buber
Cromaniak

Postnapisał(a) Buber » 09.07.2018 21:39

Właśnie wróciłem z wakacji i widzę takie cudowne miejsce, że już chciałbym tam pojechać i pomieszkać w którymś, z tych domeczków.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 10.07.2018 20:21

dangol napisał(a):A jeszcze bardziej podoba mi się to, co pokazujesz 8) (nie tylko wstawki kulinarne, oczywiście).

Cześć Danusiu. Miło Cię gościć :D .
W ilości kulinarnych wstawek w relacji niestety Ci nie dorównam. Zwłaszcza w Palermo zawiesiłaś wysoko poprzeczkę :smo: .

Buber napisał(a):Właśnie wróciłem z wakacji i widzę takie cudowne miejsce, że już chciałbym tam pojechać i pomieszkać w którymś, z tych domeczków.

Tony pisze, że można w Alberobello znaleźć nocleg w rozsądnej cenie :D .

Gdzie urlopowałeś?
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 10.07.2018 20:26

Alberobello, część III

Przed nami kościół św. Antoniego z Padwy. Kościół wzniesiono w 1927 r. dopasowując go stylem do tysiąca okolicznych trulli.

Obrazek

Obrazek

Kościół nie jest jakiejś szczególnej urody. Poglądowo dwie fotki wnętrza.

Obrazek

Obrazek

W tym miejscu kończy się zabytkowe Rione Monti. Klucząc trochę między domkami wracamy na Largo Martellotta, główną ulicę historycznego Alberobello.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z rzadka można trafić na jakieś opuszczone trullo. W sumie chętnie bym przygarnęła i się zaopiekowała GREEN.

Obrazek

(...)
Buber
Cromaniak

Postnapisał(a) Buber » 10.07.2018 20:28

marze_na napisał(a):Gdzie urlopowałeś?

Nisz /Ateny, Ateny/ Kefalooonia :D / Bitola
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 10.07.2018 20:28

Opuszczamy Rione Monti. Z żalem, bo to fantastyczne miejsce :hearts: .

Obrazek

Po drugiej stronie Largo Martellotta rozciąga się dzielnica Rione Aia Piccola. Tutaj trulli jest zdecydowanie mniej, ok. 400, są przy tym bardziej rozrzucone i nie stanowią tak zwartej zabudowy. Zdecydowana większość pełni funkcję mieszkalną.

Znajdziemy tu dwa nietypowe trulli. Pierwsze to jedyne w Alberobello trullo z balkonem - Casa D’Amore.
Domek był pierwszym nowoczesnym trullo, które zbudowano z użyciem zaprawy.

Obrazek

A to już Trullo Sovrano – jedyne dwukondygnacyjne trullo. Za niewielką opłatą (1,50€) można zajrzeć do środka.

Obrazek

Wewnątrz znajdziemy oryginalne wyposażenie mieszkalne, urządzoną kuchnię i sypialnię.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czas żegnać się z Aberobello.

Obrazek

Obrazek

:papa:
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 10.07.2018 20:31

Buber napisał(a):
marze_na napisał(a):Gdzie urlopowałeś?

Nisz /Ateny, Ateny/ Kefalooonia :D / Bitola

Nie wiem dlaczego, ale byłam przekonana, że Grecja :D .
Twoje zdjęcia z Kelafonii muszą być bajeczne!
Buber
Cromaniak

Postnapisał(a) Buber » 10.07.2018 20:39

Powiedzmy, że są ładne ... BAJECZNE to tylko u WAS :D .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Apulia! Dolce far niente na obcasie. - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies