- nie ma bezpośredniego zejścia do morza - ale plaża na stronie jest pokazana, więc jak sie do niej dostać?
Pisałem już o tym wcześniej - jest transport hotelowym busem w cenie pobytu lub samodzielnie, my tylko samodzielnie...
- gdzie zaopatrzeć się w spożywkę? jest w pobliżu jakiś sklep/market/restauracja poza hotelem? jak wygląda to cenowo?
My jeździliśmy na zakupy głównie do supermarketu w Kavarnie, bardzo dobrze zaopatrzony - ceny zbliżone do naszych, niektóre artykuły trochę tańsze niż u nas inne nieznacznie droższe, ale bez wielkich różnic. W owoce zaopatrywaliśmy się przy drodze do Kavarny - pyszne arbuzy i melony tam mają i nie tylko...
- jakie są ceny paliwa w Bułgarii? jeśli się zdecydujemy to będzie nasz 'pierwszy raz' w tamtych stronach, więc każda informacja jest miło widziana...
ceny paliwa - ja tankowałem diesla po 2,23 - 2,26 (1 euro - 1,95 lv)
- czy w pobliżu jest jakieś miasteczko do którego można 'skoczyć' wieczorem na spacer, lody, kolację?
Balchik, Kavarna - ok. 10 km, do Balchika jeździliśmy na obiady często do Kavarny zresztą też, trochę tak na przemian Balchik na pewno ładniejszy, z promenadą nad samym morzem... do Varny 60 km, do Kraneva 30 km, do Złotych Piasków ok. 40 km
- czy w samym hotelu są jakieś dodatkowe atrakcje dla dzieci (jakies animacje, sala zabaw itp)
animacji jako takich nie ma, są 2 brodziki i 2 baseny, extra zjeżdżalnia, plac zabaw na powietrzu, ping pong, plac zabaw w budynku dla młodszych dzieci...
Polecam zajrzeć na forum poświęcone Bułgarii: http://www.bulgaricus.com/forum/index.php
Pozdrawiam.
Artur