Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bułgaria | Topola | sierpień 2010

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 20.09.2010 10:13

- nie ma bezpośredniego zejścia do morza - ale plaża na stronie jest pokazana, więc jak sie do niej dostać?
Pisałem już o tym wcześniej - jest transport hotelowym busem w cenie pobytu lub samodzielnie, my tylko samodzielnie... ;)

- gdzie zaopatrzeć się w spożywkę? jest w pobliżu jakiś sklep/market/restauracja poza hotelem? jak wygląda to cenowo?
My jeździliśmy na zakupy głównie do supermarketu w Kavarnie, bardzo dobrze zaopatrzony - ceny zbliżone do naszych, niektóre artykuły trochę tańsze niż u nas inne nieznacznie droższe, ale bez wielkich różnic. W owoce zaopatrywaliśmy się przy drodze do Kavarny - pyszne arbuzy i melony tam mają i nie tylko...

- jakie są ceny paliwa w Bułgarii? jeśli się zdecydujemy to będzie nasz 'pierwszy raz' w tamtych stronach, więc każda informacja jest miło widziana...
ceny paliwa - ja tankowałem diesla po 2,23 - 2,26 (1 euro - 1,95 lv)

- czy w pobliżu jest jakieś miasteczko do którego można 'skoczyć' wieczorem na spacer, lody, kolację?
Balchik, Kavarna - ok. 10 km, do Balchika jeździliśmy na obiady często do Kavarny zresztą też, trochę tak na przemian Balchik na pewno ładniejszy, z promenadą nad samym morzem... do Varny 60 km, do Kraneva 30 km, do Złotych Piasków ok. 40 km

- czy w samym hotelu są jakieś dodatkowe atrakcje dla dzieci (jakies animacje, sala zabaw itp)
animacji jako takich nie ma, są 2 brodziki i 2 baseny, extra zjeżdżalnia, plac zabaw na powietrzu, ping pong, plac zabaw w budynku dla młodszych dzieci...

Polecam zajrzeć na forum poświęcone Bułgarii: http://www.bulgaricus.com/forum/index.php

Pozdrawiam.
Artur
aniah
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniah » 20.09.2010 11:47

dziekuję za informacje - właśnie 'studiuję' to Bułgarskie forum:)
darciu2
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darciu2 » 24.09.2010 09:18

Byłem w Topoli 2 i 3 lata temu na kempingu(totalny odjazd, jak za Gierka).
Kavarna biedna i zaniedbana, lepiej wygląda Balczik i dalej na południe.
Niestety woda chłodniejsza niż na południu Bułgarii(Sozopol), wg miejscowych podobno jakiś zimny prąd od Rumuni ciągnie się tędy. Największy plus to spokój, dużo mniej ludzi niż na południu i lepsze ceny. Np euro najlepiej zawsze wymieniłem w banku w Kavarnie( nie pamiętam już nazwy).
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 08.10.2010 12:26

darciu2 napisał(a):Byłem w Topoli 2 i 3 lata temu na kempingu(totalny odjazd, jak za Gierka).
Kavarna biedna i zaniedbana, lepiej wygląda Balczik i dalej na południe.
Niestety woda chłodniejsza niż na południu Bułgarii(Sozopol), wg miejscowych podobno jakiś zimny prąd od Rumuni ciągnie się tędy. Największy plus to spokój, dużo mniej ludzi niż na południu i lepsze ceny. Np euro najlepiej zawsze wymieniłem w banku w Kavarnie( nie pamiętam już nazwy).

Tam się wszystko bardzo powoli zmienia, o ile w ogóle - to są zdecydowanie biedniejsze rejony BG. Za to ludzie, których tam spotkaliśmy są naprawdę otwarci. Jak widzieli polskie tablice w aucie albo słyszeli nasz język to się okazało, że nawet po polsku możemy sobie często porozmawiać. Co do chłodniejszej wody to termometrem jej nie mierzyłem, ale jest na pewno ciepła na tyle, że szoku termicznego nie ma... ;) A spokój tak naprawdę nie ma ceny o ile ktoś go tylko szuka... :)

Pozdrawiam.
Artur
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.10.2010 13:55

am1974 napisał(a):Po ostatnich relacjach na tym forum też zacząłem chorować na Turcję, ale za rok mamy już w planach Albanię - strasznie nas kusi pojechać tam... Na razie "studiuję" fora i przewodniki, zbieram informację i wciąga jak diabli ten temat - szkoda, że to jeszcze tyle czasu do następnych wakacji...

Pozdrawiam.
Artur

Może relacja PAP-a będzie pomocna (jeśli jej nie znasz)
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 11.10.2010 14:48

Janusz Bajcer napisał(a):
am1974 napisał(a):Po ostatnich relacjach na tym forum też zacząłem chorować na Turcję, ale za rok mamy już w planach Albanię - strasznie nas kusi pojechać tam... Na razie "studiuję" fora i przewodniki, zbieram informację i wciąga jak diabli ten temat - szkoda, że to jeszcze tyle czasu do następnych wakacji...

Pozdrawiam.
Artur

Może relacja PAP-a będzie pomocna (jeśli jej nie znasz)

Znam, znam... :) Do Albanii "przymierzam" się już od 2 lat i mam nadzieję, że za rok uda się nam tam pojechać i zobaczyć wszystko to co znamy ze zdjęć i relacji...

Pozdrawiam.
Artur
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 15.11.2010 09:46

Witam,ładne fotki,my właśnie zastanawiamy się czy nie pojechać do Bułgarii w 2011r,jesli znajomi się zgodzą to pewnie pojedziemy.A co sądzicie o Rawdzie,mam namiar na niedrogi hotel przy plaży,nie lubimy tłumów.pozdr.
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 15.11.2010 23:02

ElciaS napisał(a):Witam,ładne fotki,my właśnie zastanawiamy się czy nie pojechać do Bułgarii w 2011r,jesli znajomi się zgodzą to pewnie pojedziemy.A co sądzicie o Rawdzie,mam namiar na niedrogi hotel przy plaży,nie lubimy tłumów.pozdr.

Witaj,

W Rawdzie nie byłem akurat, wcześniej w Obzorze i okolicach i moim skromnym zdaniem, jeżeli się chce uciec od tłumów to płn. BG jest najlepsza, a cenowo też o wiele atrakcyjniejsza.

Wątek o Rawdzie - może być pomocny w podjęciu decyzji - na bulgaricus.com:
http://www.bulgaricus.com/forum/viewtopic.php?id=550&p=1

pozdrawiam
Artur
niuniek
Croentuzjasta
Bułgaria- Złote Piaski

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 06.12.2010 11:48

Witam
Jeżeli mogę mam pytanko do Artura, bo planuję wakacje w Złotych Piaskach i chciałbym kilka praktycznych porad , co do drogi, cen i atrakcji. Na jednym ze zdjęć jest wizyta na basenie z delfinami (wspaniała atrakcja dla dzieci) - prosiłbym o dokładny adres.
Jeżeli jest to możliwe, prosiłbym o kontakt na e-maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrawiam
Piotr
am1974
Croentuzjasta
Re: Bułgaria- Złote Piaski

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 06.12.2010 13:46

niuniek napisał(a):Witam
Jeżeli mogę mam pytanko do Artura, bo planuję wakacje w Złotych Piaskach i chciałbym kilka praktycznych porad , co do drogi, cen i atrakcji. Na jednym ze zdjęć jest wizyta na basenie z delfinami (wspaniała atrakcja dla dzieci) - prosiłbym o dokładny adres.
Jeżeli jest to możliwe, prosiłbym o kontakt na e-maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrawiam
Piotr

Witam,

Na zdjęciach jest pokazane delfinarium w Warnie, więcej informacji na stronie:
http://www.dolphinarium.festa.bg/en/

Ceny w Złotych Piaskach z autopsji mało atrakcyjne - jak to w kurorcie.
Odnośnie samej miejscowości polecam wątek:
http://www.bulgaricus.com/forum/viewtopic.php?id=902

My jechaliśmy przez Rumunię (3 raz już) - dokładną trasę musiałbym w wolnej chwili sprawdzić, korzystaliśmy z map TeleAtlasa w IGO.

Pozdrawiam.
Artur
Poprzednia strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Bułgaria | Topola | sierpień 2010 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone