Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bułgaria ???

Stolicą Bułgarii jest Sofia – miasto o wyjątkowej historii, którego początki sięgają już starożytności. Gest kręcenia głową w dwie strony Bułgarzy odbierają jako przyznanie racji lub wyrażenie zgody. Odwrotnie niż w pozostałej części Europy! Narodowym kwiatem Bułgarii są róże. Z tego państwa pochodzi aż 50% całkowitej światowej produkcji olejku różanego.
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 14.05.2011 19:48

krzycholu napisał(a):W Bułgarii tez znajdziesz prywatne kwatery ( svobodne staje) aczkolwiek najwięcej jest hotelowych kompleksów z basenami i bezpośrednim dostępem do morza.
W samym Słonecznym Brzegu mozna naliczyć kilkadziesiąt hoteli ale w mniejszych miejscowościach znajdziesz masę małych pensjonatów i prywatnych kwater w dobrej cenie 25-30 pln od osoby, zależy od standartu i terminu urlopu.

no to fajnie krzychu :) tylko mnie utwierdziłeś żeby jechać w ciemno :)
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 15.05.2011 16:15

killer napisał(a):bzyq74 :arrow: Siedzę już trochę na Bulgaricusie.Tam z trasami też nie jest łatwo :D Bardzo mało ludzi jechało z 3-miasta i to stanowi pewien problem....Ale to nic- twardym trza być :lol: Pozdrav

w Polsce mozna sobie poradzić - z 3 city to pewnie DK1:
Dojazd to mają opanowany na bulgaricusie:
Ważne aby zdecydować czy przez Serbie czy Rumunie:
przez Serbie:
to DK1 do granicy -> Cieszyn-> Zilina - > Bratysława -> Budapeszt -> Belgrad -> Sofia i do celu
(można skorygować przejścia graniczne z Serbią jak dużo turbanów) przez Kelebija z Węgrami i Bregovo z Bułgarią.
Przez Rumunię więcej opcji pewnie wschodnią Słowacją i Węgry, ale głównie przez Transylwania ( Kluż/Sibiu/Braszow) z opcją lub bez trasy transfogarskiej (droga 7c)
Raczej omijać drogę Oradea-Deva i Timisoara-Craiowa (zelazne wrota) bo remonty i zła nawierzchnia.
Można też przez Ukraine, ale to dla wytrwałych :)
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 15.05.2011 20:22

killer napisał(a):bzyq74 :arrow: Siedzę już trochę na Bulgaricusie.Tam z trasami też nie jest łatwo :D Bardzo mało ludzi jechało z 3-miasta i to stanowi pewien problem....Ale to nic- twardym trza być :lol: Pozdrav

Masz dwie możliwe trasy: albo jedziesz przez Rumunię albo przez Serbię.
Wszystko zależy od tego jak będziesz jechał przez Polskę.
Jeśli jedziesz przez Łódź, Katowice, Kraków, to chyba lepszym rozwiązaniem jest przejazd przez Rumunię.
Jeśli jedziesz przez Kalisz, Wrocław, Czechy, to potem Węgry, Serbia. Czasowo jedzie się podobnie tymi trasami.
Problemem jest to że nie wiem jak wygląda teraz przejazd z Sopotu do południowej granicy Polski. Czy lepiej jechać przez Łódź, czy lepiej przez Wrocław. Tutaj można najwięcej stracić, kilka lat temu jak jechałem z Krakowa do Gdańska przez Łódź to straciłem mnóstwo czasu w korkach i robotach drogowych, m-dzy Łodzią a Gdańskiem ale to było 4 lata temu, może teraz jest lepiej :D
radkoski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 15.05.2011 21:27

A jak z drogą przez Serbię??
W porównaniu do Rumunii...

Właśnie z wlkp myślałem o Wrocławiu bo tamtędy jeżdże na HR i Węgry :wink:
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 15.05.2011 23:13

radkoski napisał(a):A jak z drogą przez Serbię??
W porównaniu do Rumunii...

Właśnie z wlkp myślałem o Wrocławiu bo tamtędy jeżdże na HR i Węgry :wink:

Myślę że tutaj nie ma jednakowej opinii - ilu ludzi tyle opinii.
Jedni wolą jechać przez Serbię, bo jak wpadasz na autostrady w Czechach, lub Słowacji to jedziesz non stop autostradami do Bułgarii. Wygodniej, ale dalej.
Przez Słowację i Rumunię bliżej, ale mniej autostrad.
Ja bym powiedział tak: wygoda i drożej (więcej autostrad) w wariancie przez Serbię kontra przygoda i taniej (mniej autostrad, więcej policji w krzakach, ograniczeń prędkości itp) w wariancie przez Rumunię.
Jednak jadąc z Wrocławia to droga przez Serbię wydaje się jednak rozsądniejszym rozwiązaniem, co innego ludzie wyjeżdżający z Krakowa, czy miejsc jeszcze bardziej na wschód Polski tutaj można mieć dylemat, Serbia, czy Rumunia....
Pozdrav
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 16.05.2011 06:50

radkoski napisał(a):Właśnie z wlkp myślałem o Wrocławiu bo tamtędy jeżdże na HR i Węgry :wink:

Rok temu jechałem z Wro do Obzoru. W jedną stronę A4 do Cieszyna, później Zilina, Bratyslawa, Gyor itd. Wracałem przez Rumunie dlatego że chciałem zaliczyć trasę Transfagorską i musiałem dzieciaki zostawić w Polsce wschodniej u dziadków.

Przez Serbie poszło b. gładko, nie stałem w Szeged bo zrobiłem objazd przez Tompę. Powrót przez Rumunię, pomimo że rozłożony przez dwa dni to była szkoła przetrwania, nigdy więcej.
radkoski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 16.05.2011 17:41

A jak w Serbii z autostradami? Są płatne? Jak tak ile kosztują?
I co lepiej ominąć?
Przez jakie miasta jechać z Wrocławia?
Czy może polecicie konkretne autostrady :wink:

Dzięki za info
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 16.05.2011 18:51

radkoski napisał(a):A jak w Serbii z autostradami? Są płatne? Jak tak ile kosztują?
I co lepiej ominąć?
Przez jakie miasta jechać z Wrocławia?
Czy może polecicie konkretne autostrady :wink:

Dzięki za info

W Serbii masz jedną autostradę, pozostałość po Jugosławii budowaną za czasów Tity.
Przejazd nią płaci się na trzech bramkach: 3,5 EUR 2,5 EUR 7,5 EUR
Jedziesz od granicy z Węgrami w Szeged do miejscowości Nisz w Serbii, potem odbijasz na przejście graniczne na Bułgarię.

Pozdrav
radkoski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 16.05.2011 21:27

Dzięki kolego :wink: za informacje
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 03.06.2015 21:12

a jak wygląda w Bułgarii płatność za autostradę, np. A1 Sofia-Burgas?
I czy to jest autostrada czy droga szybkiego ruchu? płatna?
wkrak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wkrak » 03.06.2015 22:59

Sol-Wagon napisał(a):a jak wygląda w Bułgarii płatność za autostradę, np. A1 Sofia-Burgas?
I czy to jest autostrada czy droga szybkiego ruchu? płatna?

W Bułgarii obowiązują winiety do poruszania się po drogach zamiejskich, czyli również na autostradzie Sofia - Burgas. 5 euro za tydzień i 13 euro za miesiąc, trzeba kupić po przekroczeniu granicy. Spokojnie A1 Sofia-Burgas jest autostradą.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 04.06.2015 06:16

dzięki serdeczne
Poprzednia strona

Powrót do Bułgaria - България