Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bułgaria ! Polecam , warto !

Stolicą Bułgarii jest Sofia – miasto o wyjątkowej historii, którego początki sięgają już starożytności. Gest kręcenia głową w dwie strony Bułgarzy odbierają jako przyznanie racji lub wyrażenie zgody. Odwrotnie niż w pozostałej części Europy! Narodowym kwiatem Bułgarii są róże. Z tego państwa pochodzi aż 50% całkowitej światowej produkcji olejku różanego.
renpol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) renpol » 17.08.2007 11:20

Podstawową zaletą Sinemorca jest to iż ta wioska, w której poza sezonem mieszka raptem kilkaset osób jest jeszcze zupełnie nieprzeładowana turystami tak jak ma to miejsce na całym bez wyjątku wybrzeżu bułgarskim, dzięki czemu nie dotarła tam jeszcze szpetota bud-straganów jaka powszechnie panuje w Bułgarii.
Drugi wielki plus to plaże, których jest tam kilka i z wyjątkiem jednej, są również luźne - ewenement jeśli chodzi o Bułgarię.
Dla mnie absolutnym hitem jest plaża, która na jednej z map oznaczona była jako "Kosa piasku" (to moje, autorskie tłumaczenie z bułgarskiego). I tak w istocie ta plaża wygląda patrząc z wysokiej góry (w pobliżu). Ale to dopiero początek atrakcji. Plaża ta bowiem, długości ponad jednego kilometra ma jakby 2 brzegi; morski (słony) i rzeczny (słodki) albowiem Sinemorec leży u ujścia rzeki Weleki do Morza Czarnego a ujście to ma właśnie miejsce na w/w plaży. Nic dziwnego że najpiękniejsze i najciekawsze miejsce na całej "kosie" to właśnie ujście Weleki i tam oczywiście plażowaliśmy. Jest to idealne miejsce dla dzieci i dla wędkarzy. Woda w ujściu rzeki ma nie więcej niż półtora metra (a i to maksymalnie). A ponieważ rzeka + morze = masa ryb, to miejsce to jest oczywiście ukochane przez wędkarzy, choć ci starają sie nie przeszkadzać plażowiczom.
Naszym ulubionym miejscem na tej plaży był punkt tuż za ujściem Weleki i tu ciekawostka - aby się do niego dostać trzeba było sforsować to ujście brodząc zazwyczaj po pas w wodzie. Piszę zazwyczaj bo zdażyło się raz że było to po szyję a co ciekawe parę razy ujście było zamknięte (fale morskie naniosły piach) i dało się przejść suchą stopą.
W otoczeniu plaży są piękne skały, dzieki czemu można tam ponurkować w ciekawej senerii - podobnej do tej w podwodnej Chorwacji. Można tam też wybrać się na spacer i dojść dzikimi, zupełnie już dziewiczymi dróżkami brzegiem morza aż do Ahtopola (będzie z 5 km). I co miłe, na plaży tej jest niewiele ludzi bo jakoś dziwnie wszyscy kumulują się na plaży o nazwie Butamiata, obok hotelu TUI, gdzie las parasoli miesza się ze zgiełkiem, tłumem i wszystkim tym co w BG mi się nie podobało.
renpol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) renpol » 17.08.2007 11:23

Mieszkałem w hotelu 3* Kalofer, który mogę smiało polecić. Bardzo blisko do plaży (jeden papierosek:) i na całe szczęście troche w głębi. Gdybym miał zakwaterowanie gdzieś przy głównej alei to bym sie chyba załamał. Bardzo duży pokój (aż za duży), czyściutki, z widoczkiem na basen i na główną drogę, która biegnie przez Słoneczny (hałas nie jest zauważalny). Codziennie sprzątany pokój, śniadania typowe - codziennie jajecznica, sadzone jajko, mortadela, jakaś tlusta wędlina, dużo owoców.
Teraz coś o pogodzie: na 2 tygodnie pobytu zanotowałem jedną burzę w środku nocy i jeden 30 minutowy opad, po którym znów była patelnia. Temperatura codziennie od 33 do 37 stopni. W związku z czym wyglądam jak murzyn:).
Żarcie - full wypas za śmieszne pieniądze. Praktycznie codziennie jedliśmy w restauracji Condor, która była chyba najpopularniejsza sądząc po kolejkach do stolików (kolejki mimo to, że miejsc tam było na ok. 300 osób!).
Zwiedziłem oczywiście Nessebar i Sozopol. Sozopol jest genialną alternatywą dla Słonecznego i chyba następnym razem wybrałbym się właśnie tam. Byłem też w Swiętym Vłazie. Dziura okrutna i wszędzie pod górke. W miejscowym biurze wykupiłem również wycieczkę do Istambułu. Niezapomniane przeżycie.
Podsumowując jedzenie w knajpach tanie (olbrzymie porcje), piwsko tanie, drinki z parasolkami jeszcze tańsze (spróbowałem chyba wszystkich jakie tam były dostępne), drogie są skutery wodne i loty na spadochronie (ale i tak je zaliczyłem:), pogoda drut....
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.08.2007 11:24

renpol napisał(a):Chociaż "arturo 72 " ma pojęcie o Bułgarii !!! A reszta ........

Ja preferuję spędzanie wakacji na kempingach, czy możesz mi jako osoba mająca pojęcie o Bułgarii polecić jakiś dobry kemping nad morzem.

Takiego jak ten na pewno nie ma w Bułgarii, ale może znasz podobny do tego w ostateczności może być taki
renpol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) renpol » 17.08.2007 11:25

Obzor jest świetnym miejscem na wypoczynek w Bułgarii, jednym z najlepszych wg. mnie a to ze względu na 6-cio kilometrową, piękną plażę, dzięki czemu nie ma tłumów jak niestety w większości miejsc, które widzieliśmy. Plusem jak i minusem są spore fale, które w Obzor są podobno zawsze. Dla dzieci frajda ale kto lubi pływać czy nurkować będzie trochę zawiedziony - dlatego my spędziliśmy tam bardzo udanych 5 dni.
Są tam 2 ładne deptaki; jeden wdłuż plaży, drugi w centrum - na tym masa straganów ze wszystkim możliwym.
Knajp jest koło 200 (taką dostaliśmy informację i to się chyba potwierdziło, z tego co widzieliśmy), kilka możemy polecić, jest w czym wybierać. Obzor jest dość atrakcyjny cenowo, napewno nie jest to miejsce drogie. Sklepików spożywczych i straganów owocowo-warzywnych jest bez liku. Jest też dyskoteka (chyba dwie), ale nie byliśmy w niej.

Generalnie Obzor jest zadbanym kurortem wypoczynkowym a jedyne czego brakuje to jakiegoś zabytkowego centrum jak w Sozopolu czy Neseberze. Są za to spadochrony, paralotnie, banany, skutery i wiele innych atrakcji plażowych.
renpol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) renpol » 17.08.2007 11:29

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.08.2007 11:34

renpol napisał(a):Podstawową zaletą Sinemorca jest to iż ta wioska, w której poza sezonem mieszka raptem kilkaset osób jest jeszcze zupełnie nieprzeładowana turystami tak jak ma to miejsce na całym bez wyjątku wybrzeżu bułgarskim, dzięki czemu nie dotarła tam jeszcze szpetota bud-straganów jaka powszechnie panuje w Bułgarii.
Drugi wielki plus to plaże, których jest tam kilka i z wyjątkiem jednej, są również luźne - ewenement jeśli chodzi o Bułgarię.
Dla mnie absolutnym hitem jest plaża, która na jednej z map oznaczona była jako "Kosa piasku" (to moje, autorskie tłumaczenie z bułgarskiego). I tak w istocie ta plaża wygląda patrząc z wysokiej góry (w pobliżu). Ale to dopiero początek atrakcji. Plaża ta bowiem, długości ponad jednego kilometra ma jakby 2 brzegi; morski (słony) i rzeczny (słodki) albowiem Sinemorec leży u ujścia rzeki Weleki do Morza Czarnego a ujście to ma właśnie miejsce na w/w plaży. Nic dziwnego że najpiękniejsze i najciekawsze miejsce na całej "kosie" to właśnie ujście Weleki i tam oczywiście plażowaliśmy. Jest to idealne miejsce dla dzieci i dla wędkarzy. Woda w ujściu rzeki ma nie więcej niż półtora metra (a i to maksymalnie). A ponieważ rzeka + morze = masa ryb, to miejsce to jest oczywiście ukochane przez wędkarzy, choć ci starają sie nie przeszkadzać plażowiczom.
Naszym ulubionym miejscem na tej plaży był punkt tuż za ujściem Weleki i tu ciekawostka - aby się do niego dostać trzeba było sforsować to ujście brodząc zazwyczaj po pas w wodzie. Piszę zazwyczaj bo zdażyło się raz że było to po szyję a co ciekawe parę razy ujście było zamknięte (fale morskie naniosły piach) i dało się przejść suchą stopą.
W otoczeniu plaży są piękne skały, dzieki czemu można tam ponurkować w ciekawej senerii - podobnej do tej w podwodnej Chorwacji. Można tam też wybrać się na spacer i dojść dzikimi, zupełnie już dziewiczymi dróżkami brzegiem morza aż do Ahtopola (będzie z 5 km). I co miłe, na plaży tej jest niewiele ludzi bo jakoś dziwnie wszyscy kumulują się na plaży o nazwie Butamiata, obok hotelu TUI, gdzie las parasoli miesza się ze zgiełkiem, tłumem i wszystkim tym co w BG mi się nie podobało.

Galeria Sinemorca Naszego Niezawodnego

Może i ładnie, w Chorwacji piękniej :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.08.2007 11:51

8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O

Pytanie :?: Kto z Cromaniaków chciałby wypoczywać na takiej plaży - podpis świadczy, że to plaża w Sozopolu :lol:

Edit: Ponoć się fotka nie wyświetla, więc pokażę ją tu, bo zastrzeżeń co do praw autorskich nie ma ;-)

Obrazek

Znów znikła ale teraz już przez IS więc powinno być oki ;-)
Ostatnio edytowano 17.08.2007 12:36 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
renpol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) renpol » 17.08.2007 12:23

Też jeździłem do Chorwacji . Znam też ten kraj !
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.08.2007 12:31

renpol napisał(a):Też jeździłem do Chorwacji . Znam też ten kraj !

No to dobrze - tyko powiedz, gdzie wg Ciebie ładniej, i znasz namiary na dobre kempingi :?:
renpol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) renpol » 17.08.2007 12:35

W/g mnie i Cro i BG są ładne ! A Kempy mnie nie interesują - lecz apartamenty .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.08.2007 12:37

Rysio napisał(a):8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O

Pytanie :?: Kto z Cromaniaków chciałby wypoczywać na takiej plaży - podpis świadczy, że to plaża w Sozopolu :lol:

Edit: Ponoć się fotka nie wyświetla, więc pokażę ją tu, bo zastrzeżeń co do praw autorskich nie ma ;-)

Obrazek

Znów znikła ale teraz już przez IS więc powinno być oki ;-)

Obrazek

2 x nie :!: :!:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.08.2007 12:45

renpol napisał(a):W/g mnie i Cro i BG są ładne ! A Kempy mnie nie interesują - lecz apartamenty .

No to nie jadę do BG , bo mnie interesuje pobyt na dobrych kempingach :lol:

A na plaży chcę mieć cień od drzewa, a nie od parasola oraz na horyzoncie zielone wysepki

Obrazek
arturo72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo72 » 17.08.2007 12:50

[quote="Rysio"]8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O

Naciągany argument !
W Gradacu na plaży też jeden człowiek leżał praktycznie na drugim,całe szczęście,że mieliśmy kawałek wolnej plaży w Brist,a Makarska,Baska ? tam jest pusto?
Tak jak w Cro tak i w Błg są plaże gdzie jest tłok i są plaże gdzie jest w miare wolnego miejsca.
Nikt nikogo nie ma zamiaru na siłę zapchać do Błg,jak człowiek jest przykuty dupą do jednego miejsca to ciężko takiego ruszyć,choćby nie wiem jakich się używało argumentów ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.08.2007 12:58

arturo72 napisał(a):Nikt nikogo nie ma zamiaru na siłę zapchać do Błg,jak człowiek jest przykuty dupą do jednego miejsca to ciężko takiego ruszyć,choćby nie wiem jakich się używało argumentów ;)

Bo czasem argumentów brakuje :wink: patrz post wyżej.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.08.2007 13:10

Arturo, do do cholery pokaż mi choć jedną ładną plażę na zdjęciu w BG :!: :!: :!: :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bułgaria - България

Bułgaria ! Polecam , warto ! - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone