Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bułgaria ! Polecam , warto !

Stolicą Bułgarii jest Sofia – miasto o wyjątkowej historii, którego początki sięgają już starożytności. Gest kręcenia głową w dwie strony Bułgarzy odbierają jako przyznanie racji lub wyrażenie zgody. Odwrotnie niż w pozostałej części Europy! Narodowym kwiatem Bułgarii są róże. Z tego państwa pochodzi aż 50% całkowitej światowej produkcji olejku różanego.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.08.2007 07:19

renpol napisał(a):Rysio - jeśli jesteś maniakiem ? to Twoja sprawa ! Moim zdaniem warto zwiedzić też inne kraje !

Jasne że tak, ale jeśli chodzi o Bułgarię, to chyba tylko po to, by od nowa w roku następnym w pełni docenić Chorwację :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.08.2007 07:47

lider napisał(a):Czy miałeś taki apartament :roll: ,że właściciel na dzień dobry zaprowadził Cię do WC ? 8O i pokazał jak to u nich się robi? :?: tzn dla niewtajemniczonych "kupamy do muszli,ale podcierając papier wrzucamy do kubła na śmieci" :evil: -muchy padają kurde 3 świat a dom 2 letni,oni poprostu mają rury kanalizacyjne fi 50 i 75 i się zapychaja,nie jest tak jednak wszędzie... :wink:

Potwierdzam - "kupamy":wink: do muszli, ale podcierając się, papier wrzucamy do kubła na śmieci również w Grecji.
Tak "kupałem" w Kokkino Nero.
Już w autobusie mówiła o tym pilotka, a później rezydentka przy przydzielaniu pokoi w pensjonacie.
Jak ktoś często "kupa" to w koszu kupa :wink: :lol:
A kosze na kupy z całej okolicy były przy głównej ulicy. 8O
ka.rad
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ka.rad » 16.08.2007 08:53

Janusz Bajcer napisał(a):
lider napisał(a):Czy miałeś taki apartament :roll: ,że właściciel na dzień dobry zaprowadził Cię do WC ? 8O i pokazał jak to u nich się robi? :?: tzn dla niewtajemniczonych "kupamy do muszli,ale podcierając papier wrzucamy do kubła na śmieci" :evil: -muchy padają kurde 3 świat a dom 2 letni,oni poprostu mają rury kanalizacyjne fi 50 i 75 i się zapychaja,nie jest tak jednak wszędzie... :wink:

Potwierdzam - "kupamy":wink: do muszli, ale podcierając się, papier wrzucamy do kubła na śmieci również w Grecji.
Tak "kupałem" w Kokkino Nero.
Już w autobusie mówiła o tym pilotka, a później rezydentka przy przydzielaniu pokoi w pensjonacie.
Jak ktoś często "kupa" to w koszu kupa :wink: :lol:
A kosze na kupy z całej okolicy były przy głównej ulicy. 8O

Dżizys Kurde Ja Piernicze! - :mrgreen: normalnie aż się ciśnie na usta po przeczytaniu postu lightowa wersja cytatu z filmu 'dzień świra'
no ale co tam, co kraj to.... obyczaj :?:
ale i tak dobrze że nie wykorzystują w tej 'technologii' wersji
oszczędnościowej z bilecikiem MZK jako materiału do podcierania - to dopiero ekologia :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.08.2007 09:09

Kilka "kupowych" papierków przeleciało przez ichniejsze cienkie rury :lol:
gdyż miałem tzw. odruch nabyty - jak czyścić odbyty :smo: :lool: :papa:
ka.rad
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ka.rad » 16.08.2007 09:46

w kontekście powyższego tematu jakże hmm :oops: gównianego:
było kiedyś powiedziane przez niezwykłego Człowieka - Filozofa
/na pewno Januszu skojarzysz kogo mam na myśli i celowo nie daję tu żadnego dopisku 'śp.' dla tego Człowieka - ponieważ człowiek żyje tak długo jak długo żyje o nim Pamięć /
że jest na tym świecie kilka a może i kilkanaście prawd /prowd
między innymi: świynto prowda, nojwyzso prowda, tys prowda
a mnie tu w kontekście powyższych postów nasuwa sie jeszcze
jedna często cytowana -zwłaszcza podczas żartobliwie prowadzonych przez Jegomościa dysput: gówno prowda
Czasem i z taką prawdą przychodzi nam się jak widać zetknąć a i jak wspominasz zmierzyć :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.08.2007 10:17

Kojarzę :la: :papa:
renpol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) renpol » 16.08.2007 12:37

Poruszyliście jakiś ,, śmierdzący temat " !!! Ja o niczym takim nie słyszałem w Bułgarii tego lata ! A jak ktoś miał taki apartament ........ no cóż - jego problem ! :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.08.2007 13:26

To co opisane w sprawie "kupania" było teraz, a nie 30 lat temu.

Lider na końcu posta napisał "nie jest tak jednak wszędzie..." (w Bułgarii)

W Grecji penie też nie jest tak wszędzie jak w Kokkino Nero, natomiast w Chorwacji z czymś takim sie nie spotkałem, co nie znaczy, że i tam ma ktoś cienkie rury kanalizacyjne.

Każdy kraj ma swoje plusy i minusy i każdy sam wybiera sobie miejsce na wakacje.

A i wrażenia po wakacjach nawet z tego samego miejsca pobytu mogą być inne.
renpol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) renpol » 16.08.2007 17:27

Polecam również bułgarską kuchnie . Dla nas jest smacznie .
I znów komuś nie będzie posowała ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2007 17:44

renpol napisał(a):Polecam również bułgarską kuchnie . Dla nas jest smacznie ....

Dla mnie też :wink: i to by było na tyle co mi w BG pasuje :lol:
renpol napisał(a):.. I znów komuś nie będzie posowała ?

Na 100 % masz rację :lol: :lol: :lol: ale...o gustach (w tym i kulinarnych) się nie dyskutuje :wink:
Pozdrav :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.08.2007 18:02

Renpol, TAK niezadowolonych to tu się raczej nie spotyka, a na bulgaricusie dość często takie opinie widzę :wink:
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 16.08.2007 18:07

renpol napisał(a):Polecam również bułgarską kuchnie . Dla nas jest smacznie .
I znów komuś nie będzie posowała ?

Z gówna skok na kulinarię :D szok.
Może doczekamy się jakiś fotek (niekoniecznie kibelka :wink: )?
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 16.08.2007 19:49

Zatrucia pokarmowe.Kto pije ten jakoś żyje. :wink: Znajomej córka jeszcze po powrocie była na kroplówce.Zresztą spotyka to większość turystów głównie dzieci i kobiety.Dwa ,trzy dni stracone w wiadomym miejscu. :wink:
arturo72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo72 » 16.08.2007 19:58

Rysio napisał(a):
renpol napisał(a):polecam strone bulgaricus.com

Kiedyś tam wlazłem i poprosiłem o przedstawienia argumentów, które by mnie przekonały do zamiany Chorwacji na Bułgarię i ... nie doczekałem się :D

nikt ci nie każe zmieniać Cro na Błg i jechać "sto" razy do Błg,a tam jest naprawdę wiele rzeczy czego nie ma w Cro.
Ja jestem ciekawy Świata i w przeciwieństwie do ciebie lubię coś nowego pozwiedzać,zobaczyć jak żyją ludzie w innej kulturze itp:

Ad.1 Plaża(do wyboru-piaszczysta lub skałkowa)
Ad.2 Ceny(żyjąc na urlopie w Cro jak w Błg musiałbym wydać 10tys.zł)
Ad.3 Kuchnia,szczególnie sałatki w tym szopska(nikt z mojej rodziny nie miał problemów żołądkowych)
Ad.4 Widoki,zabytki (jakże różne niż w Cro)
Ad.5 Dojazd ( sam dojazd jest przygodą,szczególnie przez Rumunię gdzie po drodze temperatura jest +15st. w górkach -5st,a na miejscu +30st :)
Co do ubikacji,to ja stosowałem normy "polskie" i było wszystko ok ;)
Ostatnio edytowano 16.08.2007 20:14 przez arturo72, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.08.2007 20:10

arturo72 napisał(a):
Rysio napisał(a):
renpol napisał(a):polecam strone bulgaricus.com

Kiedyś tam wlazłem i poprosiłem o przedstawienia argumentów, które by mnie przekonały do zamiany Chorwacji na Bułgarię i ... nie doczekałem się :D

nikt ci nie każe zmieniać Cro na Błg i jechać "sto" razy do Błg,a tam jest naprawdę wiele rzeczy czego nie ma w Cro.
Ja jestem ciekawy Świata i w przeciwieństwie do ciebie lubię coś nowego pozwiedzać,zobaczyć jak żyją ludzie w innej kulturze itp.

Jak pozbierają śmieci to pojadę :wink: a coś nowego, to będę miał w tym roku, mianowicie Korcula i Peljesać, bo tam jeszcze nie byłem. Nie byłem też na Rabie, Pagu, Bracu (choć widziałem go z każdej strony), Mljecie, Lastowie (może jakiś taxi boatem odwiedzę w tym roku), ciągnie mnie Czarnogóra i parę innych ciekawych miejsc także trochę czasu na uprzątnięcie śmieci mają, a jak Bułgarzy, chcą żyć jak w chlewie to nie zabraniam :D ale beze mnie :D :wink:

Na Bulgaricusie przeczytałem dobry tekst i chyba sporo w nim prawdy

To jest "problem" cywilizacyjny. Poprostu oni nie wiedzą, że ma być inaczej, 95% tych ludzi nigdzie nie była zagranicą, a 5% która ma jakieś pojęcie nic nie może z tym zrobić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bułgaria - България

Bułgaria ! Polecam , warto ! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone