Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bułgaria ! Polecam , warto !

Stolicą Bułgarii jest Sofia – miasto o wyjątkowej historii, którego początki sięgają już starożytności. Gest kręcenia głową w dwie strony Bułgarzy odbierają jako przyznanie racji lub wyrażenie zgody. Odwrotnie niż w pozostałej części Europy! Narodowym kwiatem Bułgarii są róże. Z tego państwa pochodzi aż 50% całkowitej światowej produkcji olejku różanego.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 16.08.2007 08:19

renpol napisał(a):Rysio - jeśli jesteś maniakiem ? to Twoja sprawa ! Moim zdaniem warto zwiedzić też inne kraje !

Jasne że tak, ale jeśli chodzi o Bułgarię, to chyba tylko po to, by od nowa w roku następnym w pełni docenić Chorwację :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.08.2007 08:47

lider napisał(a):Czy miałeś taki apartament :roll: ,że właściciel na dzień dobry zaprowadził Cię do WC ? 8O i pokazał jak to u nich się robi? :?: tzn dla niewtajemniczonych "kupamy do muszli,ale podcierając papier wrzucamy do kubła na śmieci" :evil: -muchy padają kurde 3 świat a dom 2 letni,oni poprostu mają rury kanalizacyjne fi 50 i 75 i się zapychaja,nie jest tak jednak wszędzie... :wink:

Potwierdzam - "kupamy":wink: do muszli, ale podcierając się, papier wrzucamy do kubła na śmieci również w Grecji.
Tak "kupałem" w Kokkino Nero.
Już w autobusie mówiła o tym pilotka, a później rezydentka przy przydzielaniu pokoi w pensjonacie.
Jak ktoś często "kupa" to w koszu kupa :wink: :lol:
A kosze na kupy z całej okolicy były przy głównej ulicy. 8O
ka.rad
Turysta

Postnapisał(a) ka.rad » 16.08.2007 09:53

Janusz Bajcer napisał(a):
lider napisał(a):Czy miałeś taki apartament :roll: ,że właściciel na dzień dobry zaprowadził Cię do WC ? 8O i pokazał jak to u nich się robi? :?: tzn dla niewtajemniczonych "kupamy do muszli,ale podcierając papier wrzucamy do kubła na śmieci" :evil: -muchy padają kurde 3 świat a dom 2 letni,oni poprostu mają rury kanalizacyjne fi 50 i 75 i się zapychaja,nie jest tak jednak wszędzie... :wink:

Potwierdzam - "kupamy":wink: do muszli, ale podcierając się, papier wrzucamy do kubła na śmieci również w Grecji.
Tak "kupałem" w Kokkino Nero.
Już w autobusie mówiła o tym pilotka, a później rezydentka przy przydzielaniu pokoi w pensjonacie.
Jak ktoś często "kupa" to w koszu kupa :wink: :lol:
A kosze na kupy z całej okolicy były przy głównej ulicy. 8O

Dżizys Kurde Ja Piernicze! - :mrgreen: normalnie aż się ciśnie na usta po przeczytaniu postu lightowa wersja cytatu z filmu 'dzień świra'
no ale co tam, co kraj to.... obyczaj :?:
ale i tak dobrze że nie wykorzystują w tej 'technologii' wersji
oszczędnościowej z bilecikiem MZK jako materiału do podcierania - to dopiero ekologia :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.08.2007 10:09

Kilka "kupowych" papierków przeleciało przez ichniejsze cienkie rury :lol:
gdyż miałem tzw. odruch nabyty - jak czyścić odbyty :smo: :lool: :papa:
ka.rad
Turysta

Postnapisał(a) ka.rad » 16.08.2007 10:46

w kontekście powyższego tematu jakże hmm :oops: gównianego:
było kiedyś powiedziane przez niezwykłego Człowieka - Filozofa
/na pewno Januszu skojarzysz kogo mam na myśli i celowo nie daję tu żadnego dopisku 'śp.' dla tego Człowieka - ponieważ człowiek żyje tak długo jak długo żyje o nim Pamięć /
że jest na tym świecie kilka a może i kilkanaście prawd /prowd
między innymi: świynto prowda, nojwyzso prowda, tys prowda
a mnie tu w kontekście powyższych postów nasuwa sie jeszcze
jedna często cytowana -zwłaszcza podczas żartobliwie prowadzonych przez Jegomościa dysput: gówno prowda
Czasem i z taką prawdą przychodzi nam się jak widać zetknąć a i jak wspominasz zmierzyć :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.08.2007 11:17

Kojarzę :la: :papa:
renpol
Odkrywca

Postnapisał(a) renpol » 16.08.2007 13:37

Poruszyliście jakiś ,, śmierdzący temat " !!! Ja o niczym takim nie słyszałem w Bułgarii tego lata ! A jak ktoś miał taki apartament ........ no cóż - jego problem ! :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.08.2007 14:26

To co opisane w sprawie "kupania" było teraz, a nie 30 lat temu.

Lider na końcu posta napisał "nie jest tak jednak wszędzie..." (w Bułgarii)

W Grecji penie też nie jest tak wszędzie jak w Kokkino Nero, natomiast w Chorwacji z czymś takim sie nie spotkałem, co nie znaczy, że i tam ma ktoś cienkie rury kanalizacyjne.

Każdy kraj ma swoje plusy i minusy i każdy sam wybiera sobie miejsce na wakacje.

A i wrażenia po wakacjach nawet z tego samego miejsca pobytu mogą być inne.
renpol
Odkrywca

Postnapisał(a) renpol » 16.08.2007 18:27

Polecam również bułgarską kuchnie . Dla nas jest smacznie .
I znów komuś nie będzie posowała ?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2007 18:44

renpol napisał(a):Polecam również bułgarską kuchnie . Dla nas jest smacznie ....

Dla mnie też :wink: i to by było na tyle co mi w BG pasuje :lol:
renpol napisał(a):.. I znów komuś nie będzie posowała ?

Na 100 % masz rację :lol: :lol: :lol: ale...o gustach (w tym i kulinarnych) się nie dyskutuje :wink:
Pozdrav :papa:
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 16.08.2007 19:02

Renpol, TAK niezadowolonych to tu się raczej nie spotyka, a na bulgaricusie dość często takie opinie widzę :wink:
madzia1981
Cromaniak

Postnapisał(a) madzia1981 » 16.08.2007 19:07

renpol napisał(a):Polecam również bułgarską kuchnie . Dla nas jest smacznie .
I znów komuś nie będzie posowała ?

Z gówna skok na kulinarię :D szok.
Może doczekamy się jakiś fotek (niekoniecznie kibelka :wink: )?
platon
Cromaniak

Postnapisał(a) platon » 16.08.2007 20:49

Zatrucia pokarmowe.Kto pije ten jakoś żyje. :wink: Znajomej córka jeszcze po powrocie była na kroplówce.Zresztą spotyka to większość turystów głównie dzieci i kobiety.Dwa ,trzy dni stracone w wiadomym miejscu. :wink:
arturo72
Croentuzjasta

Postnapisał(a) arturo72 » 16.08.2007 20:58

Rysio napisał(a):
renpol napisał(a):polecam strone bulgaricus.com

Kiedyś tam wlazłem i poprosiłem o przedstawienia argumentów, które by mnie przekonały do zamiany Chorwacji na Bułgarię i ... nie doczekałem się :D

nikt ci nie każe zmieniać Cro na Błg i jechać "sto" razy do Błg,a tam jest naprawdę wiele rzeczy czego nie ma w Cro.
Ja jestem ciekawy Świata i w przeciwieństwie do ciebie lubię coś nowego pozwiedzać,zobaczyć jak żyją ludzie w innej kulturze itp:

Ad.1 Plaża(do wyboru-piaszczysta lub skałkowa)
Ad.2 Ceny(żyjąc na urlopie w Cro jak w Błg musiałbym wydać 10tys.zł)
Ad.3 Kuchnia,szczególnie sałatki w tym szopska(nikt z mojej rodziny nie miał problemów żołądkowych)
Ad.4 Widoki,zabytki (jakże różne niż w Cro)
Ad.5 Dojazd ( sam dojazd jest przygodą,szczególnie przez Rumunię gdzie po drodze temperatura jest +15st. w górkach -5st,a na miejscu +30st :)
Co do ubikacji,to ja stosowałem normy "polskie" i było wszystko ok ;)
Ostatnio edytowano 16.08.2007 21:14 przez arturo72, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 16.08.2007 21:10

arturo72 napisał(a):
Rysio napisał(a):
renpol napisał(a):polecam strone bulgaricus.com

Kiedyś tam wlazłem i poprosiłem o przedstawienia argumentów, które by mnie przekonały do zamiany Chorwacji na Bułgarię i ... nie doczekałem się :D

nikt ci nie każe zmieniać Cro na Błg i jechać "sto" razy do Błg,a tam jest naprawdę wiele rzeczy czego nie ma w Cro.
Ja jestem ciekawy Świata i w przeciwieństwie do ciebie lubię coś nowego pozwiedzać,zobaczyć jak żyją ludzie w innej kulturze itp.

Jak pozbierają śmieci to pojadę :wink: a coś nowego, to będę miał w tym roku, mianowicie Korcula i Peljesać, bo tam jeszcze nie byłem. Nie byłem też na Rabie, Pagu, Bracu (choć widziałem go z każdej strony), Mljecie, Lastowie (może jakiś taxi boatem odwiedzę w tym roku), ciągnie mnie Czarnogóra i parę innych ciekawych miejsc także trochę czasu na uprzątnięcie śmieci mają, a jak Bułgarzy, chcą żyć jak w chlewie to nie zabraniam :D ale beze mnie :D :wink:

Na Bulgaricusie przeczytałem dobry tekst i chyba sporo w nim prawdy

To jest "problem" cywilizacyjny. Poprostu oni nie wiedzą, że ma być inaczej, 95% tych ludzi nigdzie nie była zagranicą, a 5% która ma jakieś pojęcie nic nie może z tym zrobić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bułgaria - България

Bułgaria ! Polecam , warto ! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies