Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bułgaria ! Polecam , warto !

Stolicą Bułgarii jest Sofia – miasto o wyjątkowej historii, którego początki sięgają już starożytności. Gest kręcenia głową w dwie strony Bułgarzy odbierają jako przyznanie racji lub wyrażenie zgody. Odwrotnie niż w pozostałej części Europy! Narodowym kwiatem Bułgarii są róże. Z tego państwa pochodzi aż 50% całkowitej światowej produkcji olejku różanego.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.08.2007 09:44

Kemping gdzieś w Bułgarii :cry:

Kemping gdzieś w Chorwacji :lol:

Wybór jest oczywisty, chyba tylko ślepy wybrałby pobyt na kempingu w Bułgarii
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 20.08.2007 10:12

Jak Ktoś nie ma ogródka, zapraszam do mnie, 1/2 ha, owoce wszelkiej maści gratis, parking darmowy, bieżąca woda, prysznic na ogródku, basen (dmuchany)w cenie.

no to masz teraz przekichane :wink:
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 20.08.2007 18:13

Rysio napisał(a):
arturo72 napisał(a):Ad.1 możliwość zabawy w morzu dla dzieci,bez ryzyka,że 1m od brzegu za 10cm dziecko zniknie nam pod wodą icon_smile.gif
Ad.2 plaża stanowi doskonałą zabawę dla dzieci oprócz rzucania kamieniami i robienia kaczek icon_smile.gif
Ad.3 po plaży jak i w wodzie można chodzić bez obuwia,co dla dzieci jest też nie bez znaczenia icon_smile.gif
Ad.4 wspomniana kasa za wypoczynek
i wiele innych.

Ad.1. Jadran to nie "gliniok" taki jak morze Czarne, więc tam nic i nikt nie znika. Dno dobrze widoczne nawet na 50 metrach, a dzieci to w każdym akwenie trzeba pilnować :wink:

Ad.2. Najlepsza zabawa jest wtedy jak sobie dzieciak wetrze piach w oczy, normalnie zabawa i ubaw po pachy :lol: Budowle jakie moja mała z kamyków jest w stanie zrobić, to Bułgarystom w najśmielszych snach się nie śniły, bo wystarczy jedna fala i wszystko idzie w pis.du się paść. Nie na daremno Pan kazał budować na skale :wink:

Ad.3. Moja mała biega po kamykach bez obuwia i nie narzeka, dopóki tata albo mama nie każe jej ubrać bucików przed wejściem do wody, ale nie stanowi to dla niej żadnego problemu. Na plus natomiast należy zaliczyć to, że nie trzeba myszy płukać Karcherem po powrocie z plaży. Wspomnienia znad Bałtyku mam silnie utrwalone. Piasek to za przeproszeniem człowiek miał nawet w d..e :D

Ad.4. Wspomniana kasa ... kasa, kasa, kasa ... czy Wy ciągle musicie wszystko liczyć, czy nie można tego kalkulatora nawet na 2 -3 tygodnie wyłączyć :?: Ponoć najtaniej wychodzi namiot na własnym ogródku, bo nawet na świetle w domu zaoszczędzimy. Jak Ktoś nie ma ogródka, zapraszam do mnie, 1/2 ha, owoce wszelkiej maści gratis, parking darmowy, bieżąca woda, prysznic na ogródku, basen (dmuchany)w cenie.
Dodatkowe atrakcje: bieg z kosiarką z przeszkodami :lol: Zapraszam :!: :D , i wiele, wiele innych ... :wink:

Skoro tak piszesz że piasek trzeba Karcherem myć i piszesz o kasie żeby jej nie liczyć,to zadam ci jedno pytanie.
Dlaczego ludzie którzy mają trochę kasy wybierają gorący piaseczek,jakoś nie jeżdżą do Chorwacji wubierają np.Dominikanę czy Seszele{przykład z mojego bliskiego podwórka}
Mi Chorwacja się podoba ale wielu moim znajomym nie.
Oglądałem ostatnio w księgarni katalog z najładniejszymi wybrzeżami światai o dziwo Chorwacji nie było z Europy tylko Szkocja i Norwegia reszta poza Europą.Oczywiście Chorwacja jest piękna ale od czasu do czasu trzeba skoczyć na bok,i nie ma co porównuwać kraju do kraju bo każdy kraj jest inny.Temat zamknięty.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.08.2007 18:47

Krystof, przynajmniej ogródek będę miał wykoszony ;-)

Mireks, problem np Dominikany jest prosty. Nie można dojechać samochodem, a siedzenie w hotelu i łażenie dzień w dzień na tą samą plażę przez 2 tygodnie nie jest dla mnie. Ceny wczasów niewiele przewyższają to co wydaję w Cro, bo last minute w wersji All Inclusive, dostaniesz już w okolicach 4tyś pln. Czy Ci co mają więcej kasy wybierają gorący piaseczek, nie wiem, znajomy mający znacznie więcej kasy niż ja, leci na tydzień na serf na jakieś egzotyczne wyspy zimą, po czym latem jedzie na 2 tygodnie do Cro :-) Co do Norwegii czy Szkocji to ... wejdź tam do wody :wink:
vongraf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vongraf » 20.08.2007 19:31

Dajcie państwo już spokój z tymi porównaniami bo to dwa różne kraje byłem w zeszłym roku w Bułgari, w tym w Chorwacji napewno warto zobaczyc oba.Zarówno pobyt w jednym bądz w drugim ma swoje wady i zalety.Z czystej ciekawości świata można spróbować pojechac wszędzie zawsze coś nowego zobaczymy.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 20.08.2007 19:37

Rysio napisał(a):Krystof, przynajmniej ogródek będę miał wykoszony ;-)

Mireks, problem np Dominikany jest prosty. Nie można dojechać samochodem, a siedzenie w hotelu i łażenie dzień w dzień na tą samą plażę przez 2 tygodnie nie jest dla mnie. Ceny wczasów niewiele przewyższają to co wydaję w Cro, bo last minute w wersji All Inclusive, dostaniesz już w okolicach 4tyś pln. Czy Ci co mają więcej kasy wybierają gorący piaseczek, nie wiem, znajomy mający znacznie więcej kasy niż ja, leci na tydzień na serf na jakieś egzotyczne wyspy zimą, po czym latem jedzie na 2 tygodnie do Cro :-) Co do Norwegii czy Szkocji to ... wejdź tam do wody :wink:

Rysiu,częściowo zgadzam się z twoją opinią,my możemy jechać samochodem ty i ja ale wiele osób tylko samolotem moi znajomi których namawiałem na Chorwację zadzwonili po bilet lotniczy to im Pani powiedziała że są tylko z Krakowa to oni zrezygnowali do Krakowa mają ok.350km,wybrali Grecję,co do Szkocji i Norwegii zgadza się woda zimna,W Szkocji byliśmy w 2001r,piękne fiordy i wiele innych rzeczy do oglądania,w Norwegii nie byliśmy nie wiem,wiem tylko z opowiadań,dla mnie i dla ciebie Chorwacja super,ale musimy zrozumieć też innych aby nie stać się wrogami dla nich.
A jak w przyszłym roku gdzie jedziesz,moja żona koniecznie chcę do Jordanii,jest jej to marzenie,a ja zastanawiam się nad Czarnogórą,może byłeś tam chętnie posłucham rad,pozdrawiam.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 20.08.2007 19:53

Dodam jeszcze jedno,my lubimy odpoczynek aktywny,plażowanie ze zwiedzaniem a są osoby które lubią tylko piaseczek gorący jak ich parzy w stopy i tak widocznie musi być.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.08.2007 20:03

Ja być może zrobię w tym roku jakiś krótki rekonesans w CG. Zresztą sam nie wiem. Korcula i Peljesać na ten rok są pewniakami po tygodniu co zrobię z 3 tygodniem jeszcze nie wiem. Gdzie mnie oczy poniosą :D Przyszły rok, również najprawdopodobniej rejony Chorwacji, choć myślę też o Grecji. Najlepiej pasowałby mi jakiś prom relacji Dubrownik ... coś tam w GR ale nie mogę nic takiego znaleźć. Jak nie to może na kołach pojadę. Ale za dalekie plany ;-)
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 20.08.2007 20:08

Krystof napisał(a):
Jak Ktoś nie ma ogródka, zapraszam do mnie, 1/2 ha, owoce wszelkiej maści gratis, parking darmowy, bieżąca woda, prysznic na ogródku, basen (dmuchany)w cenie.

no to masz teraz przekichane :wink:

No nie wiem. :wink: A podwójne drinki gratis? A ziemniaki na ognisko trzeba mieć swoje? No i cena jest za ar czy za owoce?A tak wogóle Twój czas się skończył i miałeś być w drodze. :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 20.08.2007 21:04

Rysio napisał(a):Ja być może zrobię w tym roku jakiś krótki rekonesans w CG. Zresztą sam nie wiem. Korcula i Peljesać na ten rok są pewniakami po tygodniu co zrobię z 3 tygodniem jeszcze nie wiem. Gdzie mnie oczy poniosą :D Przyszły rok, również najprawdopodobniej rejony Chorwacji, choć myślę też o Grecji. Najlepiej pasowałby mi jakiś prom relacji Dubrownik ... coś tam w GR ale nie mogę nic takiego znaleźć. Jak nie to może na kołach pojadę. Ale za dalekie plany ;-)

Korcula i Peljesac to strzał w dziesiątkę. Dwa razy z rzędu spędziłem tam niezapomniane wakacje - 2005 i 2006. :D Gdybyś potrzebowal konkretnych info to z przyjemnością służę. Ja w przyszłym roku wracam po kilku latach przygody z Dalmacją na północ , prawdopodobnie do dzikego Velebitu ( Donja Klada ) i Cres ( miejsce w trakcie poszukiwań ).
Sretan put za Hrvatsku . :D
I nie zapomni, szczególnie na Peljesacu zaśpiewać u ...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 21.08.2007 07:23

Andrzejku, bez nadinterpretacji, wszystkie gratisy opisane w moim poście i nic mniej ani więcej :wink: a co do startu, to jeszcze 67 h mi zostało 8)

Mkm, dzięki za dobre chęci, ale sam nie wiem o co pytać, no i po co. Jadę, dojadę, zobaczę gdzie i co mi się spodoba, tam się zatrzymam. Cieszę się że wybór dobry, pozostaje pakować manatki i w drogę :wink:
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 22.08.2007 10:43

Czytam Was i widze, że powstała sekta miłośników Chgorwacji.
Raz się wyrwał jeden z drugim do Chorwacji zobaczył co chciał zobaczyć nigdzie więcej nie był ale znawca jak cholera.
To , że zupełnie ktoś nic poza Chorwacją nie widział świadczy tylko o nim a nie o reszcie świata.
W Bułgarii najbardziej mi się nie podobaja Bułgarzy i na pewno ich bronić nie będę ale nie mogę czytać bredni o mało ciekawej linii brzegowej. Przejrzysta woda jest wynikiem kamienistego dna a nie czystości ale jak ktoś jest niezbyt rozgarnięty to zobaczy mętna wodę w Bułgarii i przeźroczytstą w Chorwacji i już ma gotowe terie o czystości.
Chorwaci wprawdzie uważają sie za nie wiadomo co i obrażają się za nazywanie Bałkanami ale stosunek do czystości maja własnie Bałkański. Pety na plaży, wysypiska śmieci w niedostepnych zatoczkach, graty na dnie są tam na porządku dziennym.
A jak ktos ma dzieci to wie , że pilnować trzeba zawsze ale inaczej pilnujesz gdy do miejsca tonięcia masz metr i możesz nie zdążyć dobiec a inaczej gdy 50 m i masz szanse zareagować,gdy dziecko oddali się na połowe tej odległości.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.08.2007 11:07

Łukasz napisał(a):Chorwaci wprawdzie uważają sie za nie wiadomo co i obrażają się za nazywanie Bałkanami ale stosunek do czystości maja własnie Bałkański. Pety na plaży, ......

Sprawdzałeś Łukaszu, czy to tylko pety Chorwatów :?: :wink:
Te pety na plaży w większości zostawiają "turyści" różnej nacji :!: :!: :!:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.08.2007 11:11

kszych
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kszych » 22.08.2007 11:19

Januszku nie jest ważne kto zostawia pety, tylko czy ktoś je potem sprząta!!!!!
Byłem w chorwacji i w Bułgarii i muszę stwierdzić że i w jednym i w drugim kraju można bez wysiłku znaleźć brudne plaże, dlatego nie rozumiem oburzenia forumowiczów na negatywne opinie dotyczące Chorwacji. :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bułgaria - България

Bułgaria ! Polecam , warto ! - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone