napisał(a) joajer » 24.09.2008 21:06
A ja motocyklem po raz któryś, ale pierwszy od kilku lat ,w czerwcu(początek) przejechałem przez prawie całe wybrzeże HR. W czerwcu, było super, turystów prawie zero i cenowo jakby taniej, ale to pewnie dlatego,że u nas drogo. W sierpniu zaliczyłem po raz drugi BG autem(1-szy raz 5 lat temu) i nie zauważyłem wielu zmian poza łatwiejszym przekraczaniem granicy. BG- nie kombinat turystyczny jak np Słoneczny Brzeg, ale inne, niewielkie miejscowości przypominają mi lata 80-te, nawet w Warnie problem znaleźć dobry market, klimat jakiś nietaki. Nesebar przypomina miasteczka HR, byłby nawet fajny gdyby nie to że go wcale nie widać bo zrobiono z niego wielki targ i widać tylko stragany. Po kilku dniach jedzenia tamtejszej żywności miałem dosyć, wszystko przyprawione podobnie, przyprawą-Czubrica. Grilla nie było za bardzo z czego zrobić, sklepów mięsnych znanych z Polski nie ma. Dużo w BG śmieci i bałaganu, nawet w kurortach, w hotelach wygląda super, ale zaraz za płotem, jeśli nie ma tam innego hotelu jest bałagan np gruz, śmieci lub chaszcze. Ale jest jakieś ale! Super morze, przez 3 tygodnie temperatura morza była prawie taka sama, w HR różnie to bywa. B. fajne plaże, może trochę zaśmiecone ale fajne, w dzień mieliśmy 30-34st.C a wieczorami 21-23 czyli super, cenowo też dobrze. Do zwiedzania to może nie za bardzo ta Bułgaria(nadmorska) ale do wypoczynku na plaży, leniuchowania, popijania to polecam. Nie dotarł tam też kapitalistyczny terror tzn: tego nie wolno, tamtego nie wolno, za to zapłać, za tamto zapłać itp. Na pewno warto odwiedzić ten kraj.