Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bułgaria, nigdy więcej !!!

Stolicą Bułgarii jest Sofia – miasto o wyjątkowej historii, którego początki sięgają już starożytności. Gest kręcenia głową w dwie strony Bułgarzy odbierają jako przyznanie racji lub wyrażenie zgody. Odwrotnie niż w pozostałej części Europy! Narodowym kwiatem Bułgarii są róże. Z tego państwa pochodzi aż 50% całkowitej światowej produkcji olejku różanego.
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 27.07.2009 11:35

kulka53 napisał(a):bobemce , dzięki za te wskazówki, przydadzą się nie tylko jacky'emu :wink:
Nad morzem nie byliśmy, ale już tyle negatywnych opinii się naczytałem i naoglądałem mało zachęcających zdjęć, że raczej mnie tam nie zobaczą :wink: , jeżeli chodzi o morze, wybieramy CRO. Każdy kraj ma coś do zaoferowania, szczególnie bałkański kraj, my w czasie naszych krótkich urlopów staramy się zobaczyć jak najwięcej.

dzięki za poszerzenie, choć akurat w większości tych miejscowości byłem...

Pavel Bania - 2 lata temu - rozczarowanie - jedyny basen termalny w budynku sanatoryjnym, drugi zewnętrzny - nieczynny...
później sprawdzałem - w budowie były prywatne obiekty - będąc przejazdem zajrzę - bo zapowiadały się w stylu węgierskim...

Hisaria - byłem aż 3 dni, rozczarowany, w budynku SPA - ładny basen ale chłodna woda...
inny w sąsiedztwie - też z chłodną - rozmawiałem z dyżurującym lekarzem - zdziwiony zapotrzebowaniem wodą ciepłą jako moczydłem - po co to komu...

oj - zabrałbym ich na moczydła słowackie, węgierskie, chorwackie, austriackie, bo BG ma dobrą wodę a brak wyobraźni...
...
co do walorów Morza Czarnego...

nie zamierzam przekonywać nikogo o jakiejkolwiek wyższości...

( nota bene nad Jadranem i M. Śródziemnym byłem też z kilka razy, z różnych stron )
jedynie wskażę, skąd się biorą stereotypowe opinie...

najczęściej z faktu, że ludziska wybierają przede wszystkim lokalizację z uwagi na parametry hotelu ...
na początek wystarcza informacja, że plaża jest...
ale tak się składa, że nie zawsze lokalizacja dobrego hotelu pokrywa się lokalizacją dobrej ( czystej, zadbanej ) plaży...

ja znalazłem sobie na pewnego rodzaju remedium - po sporej ilości wypadów nad Morze Czarne upatrzyłem sobie kilka miejscowości, gdzie plaża (prawie) zawsze jest bez zastrzeżeń, jadę w ciemno i zaczynam od sprawdzenia, czy faktycznie jest ok...
wtedy parę kroków wstecz - uruchomienie poszukiwania kwatery prywatnej i już ...
nie jestem kapryśny jak idzie om kwaterę, wystarcza czysty - przyjemnie umeblowany pokój, non stop ciepła woda, aneks kuchenny - może być nawet wspólny z innymi pokojami - wspólne wieczory spędzane z Bułgarami - są rewelką, zawsze są nas ciekawi - przynoszą rakijkę - i nieraz ciężko jest żonkom zagonić nas do pokoi...
na widoki z okien - bardzo często albo niedokończone inwestycje, rupieciarnie od sąsiada - przymykam oko - może i od lat oswoiłem się - lecz widoki te nie przeszkadzają mi w relaksie na plaży ani też nie towarzyszą mi "majakom sennym"...
podkreślam - wybieram plażę i okolice - miejscowość - kwaterę...
....
Velike Trnovo - mam do powtórki, byłem tylko jeden wieczór...
szczególnie przegapioną twierdzę...
przełęcz Szipka i okolice też do powtórki - przejeżdżałem - z zatrzymania się zrezygnowałem - było załamanie pogody, na dworze deszcz i spadek temperatury...
...
polecam "przyjrzenie się" (rozumiane jako zatrzymanie się na nocleg) wielu walorom bułgarskich wiosek, miasteczek i miast będąc przejazdem do / z Grecji lub Turcji ...
...
taką samą politykę stosuję do Rumunii i Węgier...
...
choć tytuł wątku nie nastraja optymistycznie - więc zdecydowanie przekornie - przedstawiam inne widzenie...
...
PS - gdybym miał wybrać między hotelowiskiem w BG a CRO - przy tej samej ofercie cenowej - wybrałbym i poleciłbym CRO, póki co, nie lubię dawać zarobić długoterminowo hotelarzom - choć mam zasadę "nigdy nie mów nigdy"...

:wink: :wink: :P :P
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 30.07.2009 21:15

najnowsze doniesienia z Bułgarii to sporo wolnych miejscówek ...
czy tak samo odnotowano wrażenia w innych krajach bałkańskich ?

:lol: :lol: :P :P
given2fly
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) given2fly » 31.07.2009 19:45

Jestem wlasnie w BG w Słonecznym i nie żałuje, że tu przyjechalem, jest piekna pogoda, morze czyste, plaza moze byc no i wiele wiele atrakcji (trzeba przyznac, ze wiecej niz w Cro). Na prawde warto BG odwiedzic, bo jest ok
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 31.07.2009 21:19

given2fly napisał(a):Jestem wlasnie w BG w Słonecznym i nie żałuje, że tu przyjechalem, jest piekna pogoda, morze czyste, plaza moze byc no i wiele wiele atrakcji (trzeba przyznac, ze wiecej niz w Cro). Na prawde warto BG odwiedzic, bo jest ok

czyli - więcej niż wygrane na loterii..
choć powstaje pytanie co do punktu odniesienia...

Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.08.2009 14:26

Hejjj!

Pierwszy raz byłem w Bułgarii w 1976r, a więc w zupełnie innych czasach. Tam właśnie, u stóp Pirinu w miejscowości Sandanski, przy mocno zakrapianej imprezie, umacniającej przyjaźń polsko-bułgarską dowiedzieliśmy się że w Polsce wprowadzono kartki na cukier. Biesiadujący z nami Bułgarzy oferowali się, że będą nam przysyłali słodkie paczki. ;)

Ostatnie moje wizyty (jak do tej pory), to góry w czerwcu 2007 oraz przejazd z przystankami przy okazji objazdu całej Turcji w lipcu tego samego roku.
Mój pierwszy wieczór w czerwcu, to poszukiwanie właściwego miejsca w zapadającym zmroku, przy kropiącym deszczyku. Właściwe miejsce - to punkt startu w góry następnego poranka, który umożliwia powrót do samochodu po zatoczeniu pętli. Stawiam wóz na poboczu, ale nawet przy pomocy latarki nie bardzo potrafię się odnaleźć. Widzę nad szosą światełko i podjeżdżam kilkadziesiąt metrów stromą, wyboistą drogą. Podchodzę do ni to domku, ni to szałasu, zza którego dobiega lekki tupot i pobekiwanie owiec. W środku czterech mężczyzn przy stole, na którym rakija i zakąski. Witam się, zadaję nurtujące mnie pytania.
Oczywiście, da się tędy wyruszyć w góry i dojść do głównego grzbietu.
- Szlak? A po co szlak? W świetle dziennym wszystko będzie widać.
Dziękuję i próbuję się pożegnać.
- Hola hola! A skąd jesteś? Co tu robisz? Gdzie będziesz spał?
Opowiadam krótko i wyjaśniam, że zwykłem sypiać w moim wygodnym hotelu na kółkach.
- Nie ma mowy! Chodź tu do nas, najpierw siadaj i napij się z nami, zjedz coć, a potem tu masz wygodne wyrko.
Wykręcam się, ale nie jest to łatwe. Trzej mężczyźni wkrótce kończą zakrapianą naradę i schodzą do wioski, czwarty pozostaje tu na noc. Muszę trochę z nim wypić, częstuję w zamian puszką słowackiego piwa. W szałasie jest bardzo gorąco, jako że warzy się ser z mleka, wydojonego z całego stada owiec. Wiem, że w wozie będzie mi się spało lepiej, może mój gościnny gospodarz jakoś to zrozumie...
--

Wprawdzie moim ulubionym narodem na szeroko pojętych Bałkanach są Rumuni, ale nie mam powodu nie lubić Bułgarów. Miałem szereg kontaktów i żadne nie były nieprzyjemne. Mam nadzieję, że jeszcze niejeden raz zawitam do Bułgarii.

Garść fotek z wyjazdu sprzed dwóch lat zamieściłem (i jeszcze będę zamieszczał) w wątku Kulki53: forum/viewtopic.php?t=18028&start=480 . Tutaj tylko jako ciekawostka taka jedna:

Obrazek

Dla mnie było to pewnego rodzaju zaskoczenie, ten znak w prawej części tabliczki. No cóż...
Więcej fotek pod adresem http://wfs.cba.pl/Bulgar07/Bulgar07.html

Pozdrawiam,
Franz
http://wfs.freehost.pl
http://wfs.cba.pl
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 04.08.2009 08:06

Twoje fotoreportaże utwierdzają mnie w zamiarze - realizacji dojazdu do Diawolsko Garło, Jagodinskiej Pesztery i Biełogradczika...

Poprzednia strona

Powrót do Bułgaria - България