Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bujanie przy wulkanie – Eolie 2017

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 25.09.2017 19:51

No i już :roll: po rejsie…

To i owo się tu pojawi, w tempie różnym oczywiście. No i niekoniecznie pod kątem żeglarskim :mrgreen: , bo przecież ze mnie raczej szczur lądowy. Fakt, czasem balast wykwalifikowany :D , ale akurat na tegorocznym jachcie balastowanie nie miało wielkiego znaczenia, więc wykazać się nie mogłam :wink: .

Od poprzednich moich rejsów trochę czasu już minęło… W międzyczasie miałam ochotę na udział w pływaniu po Cykladach (nie tyle ze względu na potrzebę żeglowania, ile na ciągotki do miejsc, w których mogłabym być :wink: ), ale termin wybrany przez Kapitana nijak nie pasował do moich możliwości zgłoszenia się do załogi. W tym roku wrześniowy termin był jak najbardziej sprzyjający :), a akwen również kuszący 8) , pomimo tego że to nie Grecja, a Italia.

Tak więc, po krótkiej rodzinnej naradzie :wink: , dość szybko przyjęliśmy Kapitańską ofertę. Zwłaszcza, że zapowiadał się rejsik „emerycki” :lol: .

Przed wyjazdem :roll: zaczęłam troszkę wątpić w słuszność decyzji, gdyż informacje z archipelagu nieco mnie zaniepokoiły :oczko_usmiech: .
Po pierwsze, zagrożenie trzęsieniami ziemi. Może nie tak katastrofalnymi jak w drugiej połowie sierpnia na Ischii (gdzie siła wyniosła około 4 stopni), ale jednak… Od końca lipca do początku września na morzu w rejonie Wysp Liparyjskich stacje sejsmiczne odnotowały kilka wstrząsów, m.in. 30 VII o magnitudzie 3,3 z epicentrum na głębokości 15 km, a 4 IX o sile 3,4 stopni (tyle, że epicentrum było na głębokości 262 km).

Kolejne niepokojące wieści dotyczyły nie niszczących sił natury, lecz :roll: zagrożenia spotkania z uchodźcami, którzy być może chcieliby dosiąść się na nasz pokład :wink: . Otóż, wczesnym rankiem 6 IX na jednej z plażyczek (niedostępnej drogą lądową) na zachodnim wybrzeżu Lipari, rybacy wypatrzyli 44 osoby (w tym 7 dzieci i 8 kobiet) … W innym miejscu na Lipari tego samego dnia wylądowało 63 uchodźców (w tym około połowy grupy stanowiły kobiety i dzieci)

Uważać trzeba też będzie na :roll: szalejące wodoloty, gdyż jeden z nich 8 IX wrąbał się w skały na mieliźnie przy cyplu Monte Rosa na Lipari, a rok temu jeden z wodolotów zakończył żywot na skałach wybrzeża Stromboli.

Ponownie groźby natury… 11 i 12 IX przez Eolie przewaliła się silna wichura, ulewa, grzmoty i błyskawice. Powódź zagrażała uliczkom Lipari i Canneto oraz Vulcano, marina Ginostra na Stromboli została dosłownie zmieciona przez wiatr. Zamknięto porty, unieruchomiono promy i wodoloty, odwołano lekcje w szkołach…

W obliczu :mrgreen: takich wiadomości, rejs wcale tak „emerycko” się nie zapowiadał! A jak było, o tym będzie w kolejnych odcinkach :) .

SPIS TREŚCI:

1. Katania :arrow: str. 1 - 9

2. Portorosa :arrow: str. 9

3. Wyspa Vulcano: Gelso , wybrzeże wschodnie , Porto di Levante , Gran Cratere , Vulcanello, Porto di Ponente :arrow: str. 10 - 16

4. Z Vulcano na Salinę :arrow: str.16

5. Wyspa Salina: Rinella, wybrzeże zachodnie , Pollara, Punta di Perciato, Malfa , wybrzeże północne :arrow: str. 16 - 19

6. Z Saliny na Stromboli :arrow: str. 20

7. Wyspa Stromboli: Sciara del Fuoco, Strombolicchio, Scari, San Vincenzo :arrow: str. 20 - 23

8. Ze Stromboli na Lipari :arrow: str. 23 - 25

9. Wyspa Lipari: miasto Lipari, :arrow: str. 25 - 28

10. Z Lipari na Vulcano (w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara, m.in. Pontili na Lipari i Lingua na Salinie) :arrow: str. 28 - 31

11. Wyspa Vulcano: Porto di Ponente , Porto di Levante :arrow: str. 31

12. Z Vulcano do Portorosa (wzdłuż zachodniego wybrzeża wyspy, z przystankiem przy Grotta del Cavallo) :arrow: str. 31 - 34

13. Z Portorosa na lotnisko w Katanii i powrót do domu :arrow: str. 34 - 35
Ostatnio edytowano 26.10.2019 11:35 przez dangol, łącznie edytowano 35 razy
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 25.09.2017 20:02

dangol napisał(a):Bujanie przy wulkanie – Eolie 2017

... oczywiście będę zaglądał - z samolotu wysepki prezentują się pięknie, ale zapewne z wody jeszcze piękniej ... :D ...
Pozdrawiam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.09.2017 20:12

Pobujam się :wink: :lol:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.09.2017 20:16

Czekałam na tą relację 8) :!:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 25.09.2017 22:24

Jestem, bo Stromboli to moje chyba niezrealizowane marzenie :? .
Co do trzęsień ziemi, to nawet w tej chwili w Grecji, trochę sie ich obawiam i nawet powiedziałem żonie jak mamy się zachowywać w takim przypadku :) . Na razie jednak jest pięknie i słonecznie :D , a dzisiaj byliśmy na święcie w monastyrze Ag. Ioannis, które to święto podobne lub takie same, opisywałaś w swojej relacji z Milos.
pzdr. :wink:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 26.09.2017 08:24

Baaaardzo interesująco się zapowiada, ale to żadna nowość u Ciebie, bo zawsze Twoje relacje czyta się bardzo dobrze.
Nie ukrywam, że taki rejs to moje marzenie... a gdyby odbył się gdzieś w Cro... to byłaby bajka :hearts: :hearts:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 26.09.2017 08:32

Stromboli była w planie pobytu 'sycylijskiego'... Wieki temu :roll: ale niestety nie udało się :(
Chętnie poczytam i pooglądam :!:

tiwa napisał(a):Jestem, bo Stromboli to moje chyba niezrealizowane marzenie :? .
Co do trzęsień ziemi, to nawet w tej chwili w Grecji, trochę sie ich obawiam i nawet powiedziałem żonie jak mamy się zachowywać w takim przypadku :) . Na razie jednak jest pięknie i słonecznie :D , a dzisiaj byliśmy na święcie w monastyrze Ag. Ioannis, które to święto podobne lub takie same, opisywałaś w swojej relacji z Milos.
pzdr. :wink:

Ty się nie obawiaj :wink: :!: Cieszcie się słońcem i klimatem, tu nie ma po co wracać :( :!: Zimno, mokro, ciemno...

pozdr
W.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 26.09.2017 17:49

kmichal napisał(a): z samolotu wysepki prezentują się pięknie, ale zapewne z wody jeszcze piękniej

Widoków z samolotu nie pokażę, bo godziny lotu nie sprzyjały ich oglądaniu. A nawet gdyby było inaczej, to z wylosowanych miejsc :roll: niewiele widziałabym.
Wysepki z morza będą widoczne wielokrotnie :) , fotki całego ich uroku nie są w stanie oddać…

Janusz Bajcer napisał(a): Pobujam się

Zapraszam :D

marze_na napisał(a): Czekałam na tą relację

Na pewno nie pokażę wszystkich miejsc, które Wy odwiedzicie zapewne już w 2018. Na wodzie będziemy dłużej, niż na lądzie :oczko_usmiech: , więc zwiedzanie z buta siłą rzeczy :roll: nieco po łebkach.
Z wejścia na Stromboli zrezygnowaliśmy już na etapie planowania rejsu (ani czasowo, ani kondycyjnie nam nie pasowało), ale Vulcano nie pominęliśmy 8) . Fumarole na nim jednak nieco mniejsze, niż na Waszym Solfatara, ale i u nas nieuważni mogliby się poparzyć :wink: . Jajeczko usadziłoby się momentalnie, ale ... nie zabraliśmy ani jego, ani patelni. Czajniczka i herbatki też nie, bo parzenie herbaty udało nam się :) już na Milosie, przy o wiele mniejszych i „chłodniejszych” oparach.

tiwa napisał(a): Stromboli to moje chyba niezrealizowane marzenie

Nasze spotkanie z wulkanem też :? nie zostało zrealizowane zgodnie z planem. Fakt, wejścia nad krater nie planowaliśmy wcale :wink: , ale cała reszta miała być :roll: bardziej spektakularna, niż była.

tiwa napisał(a): Co do trzęsień ziemi, to nawet w tej chwili w Grecji, trochę sie ich obawiam

Czytałam po powrocie o tym, co się wydarzyło na Kos :( . Trudno przy takich wieściach być całkiem na luzie, nawet jeśli jest się nieco dalej… Na szczęście mnie, nie licząc strachów przedwyjazdowych :wink: , udało się na miejscu uwolnić od obaw :) . No i na szczęście żadnych wstrząsów w tym czasie nie było.

tiwa napisał(a): dzisiaj byliśmy na święcie w monastyrze Ag. Ioannis

No tak, 25 września :!: Fajnie że trafiliście na święto, my to „nasze” miloskie do dziś wspominamy jako jedną z głównych atrakcji 8) tamtych wakacji.

janusz.w. napisał(a): Stromboli była w planie pobytu 'sycylijskiego'

Jak już wyżej wspomniałam, widok na wulkan mieliśmy tylko z poziomu wody… Więcej więc zobaczysz u Marzeny, jak się tam Mrooczki wybiorą :) .

janusz.w. napisał(a): Zimno, mokro, ciemno...

Niestety… Dzisiaj na szczęście było trochę przyjaźniej :) .
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 26.09.2017 18:08

Aby po powrocie jeszcze chociaż trochę czuć smaki Sycylii i Wysp Eolskich, wczoraj zrobiliśmy sobie arancini :P .

IMG_5074.JPG
Ostatnio edytowano 06.11.2019 09:22 przez dangol, łącznie edytowano 3 razy
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.09.2017 20:20

Płynę z Wami , chociaż do emerytury trochę mi jeszcze brakuje . . . :wink:

Pozdrawiam
Piotr
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 27.09.2017 06:29

dangol napisał(a):Aby po powrocie jeszcze chociaż trochę czuć smaki Sycylii i Wysp Eolskich, wczoraj zrobiliśmy sobie aranchni :P .

Obrazek

Wygląda bardzo smakowicie :D , aż ślinka cieknie :lol:
Płynę z Wami, coś tam kiedyś widziałam, chętnie sobie przypomnę :roll:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.09.2017 16:20

piotrf napisał(a): Płynę z Wami , chociaż do emerytury trochę mi jeszcze brakuje

Wsparcie dla „emerytów” jak najbardziej wskazane :) .

krakusowa napisał(a): Płynę z Wami, coś tam kiedyś widziałam, chętnie sobie przypomnę

Aniu, bardzo cieszę się :D z Twojego towarzystwa, zwłaszcza że w Twojej (jeszcze w czasach „filolkowych”) sycylijskiej relacji była też szczypta eolska 8) .
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.09.2017 16:21

Wczoraj, w ramach kontynuacji sycylijskich smaków, była caponata „dangoliana” :wink: . Jeszcze trochę wymaga dopracowania, ale od kilku próbowanych na Wyspach i tak była lepsza :) , chociaż niestety trochę :? gorsza od właściwego wzorca, który zachwycił moje podniebienie. Ale skoro trening czyni mistrza, to wszystko przede mną :D .

IMG_5075.JPG
Ostatnio edytowano 06.11.2019 09:24 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.09.2017 16:25

Czwartek, 14 września

Zanim rozpoczęliśmy bujanie po Morzu Tyrreńskim, musieliśmy dotrzeć do mariny Portorosa w pn. wsch. części Sycylii. Odbiór łódki miał nastąpić w sobotnie popołudnie, trzeba było dojechać na czas :) . Pasujący lot mieliśmy w czwartek wieczorem, z Berlina do Katanii (przeloty Ryanaira z Wrocławia do Palermo – skąd dojazd do mariny byłby dogodniejszy - mają być dopiero od listopada).

Ponieważ nasza 10-osobowa załoga na lotnisko miała dojechać z dwóch kierunków (4 z Bydgoszczy i okolic, 6 z Wrocławia i okolic), toteż spotkanie miało nastąpić już na terminalu Berlin-Schönefeld . Nasza szóstka dotarła tam z Wrocławia Polskim Busem, zatrzymującym się tuż przy terminalu B.

Odlot planowo miał nastąpić o 21:05, opóźnienie przy starcie było nieznaczne (ale tydzień wcześniej wyniosło około godziny, bo z takim poślizgiem wylądował w Berlinie samolot z Katanii).

Na aeroporto Catania Fontanarossa mieliśmy przylecieć o 23:45, faktycznie byliśmy około pół godziny później. Na szczęście mieliśmy zamówiony transport z lotniska do naszego miejsca noclegowego (pośredniczyła w tym właścicielka zarezerwowanego mieszkania), więc dość szybko dotarliśmy tam, gdzie już na nasz czekano, czyli do Etna Sicily House w dzielnicy Borgo, około 2 km na pn. od Piazza Duomo.
Za dwa noclegi całej załogi zapłaciliśmy 246 euro, więc cena była jak najbardziej OK. Miejsce również, chociaż dwie osoby musiały spać na rozkładanej kanapie w kuchni, na szczęście równie obszernej jak reszta mieszkania. Tyle, że spędziliśmy tam naprawdę mało czasu, nawet zaraz po przylocie. Porzuciliśmy bowiem bagaże, przebraliśmy się w letnie :) ciuchy i poszliśmy na powitalne, nocne piwko. W sumie niedaleko, bo tylko do kiosku przy skwerze na Piazza Cavour, gdzie przysiedliśmy na ławeczkach, niedaleko XVIII-wiecznej marmurowej fontanny Cerery. Oczywiście, nie byliśmy wyjątkami - prawie wszystkie ławki były zajęte (głównie przez lokalną młodzież).

Zgodnie uznaliśmy, że jednak lepiej dość szybko wrócić na zasłużony odpoczynek, odkrywanie Katanii zostawiając na nastanie dnia…
Ostatnio edytowano 06.11.2019 12:27 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.09.2017 21:38

dangol napisał(a):Na pewno nie pokażę wszystkich miejsc, które Wy odwiedzicie zapewne już w 2018.

Raczej nie w 2018 :D .
Nie mamy jeszcze żadnych konkretnych planów, ale Paweł mówi o Portugalii, ja spoglądam w stronę włoskiego obcasa, tęskni mi się też już za Chorwacją...

dangol napisał(a):odkrywanie Katanii zostawiając na nastanie dnia…

Jestem baaardzo ciekawa wrażeń :D .
Następna strona

Powrót do Włochy - Italia

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies