Część załogi zażywała kąpieli w pobliżu łódki, ja jednak

musiałam w tym celu dotrzeć na brzeg. Jacyś „przybrzegowi” chętni też byli, tyle że raczej wybrali się tam wpław

. Na szczęście udało mi się znaleźć pomoc

.
Pumeksowe strome ściany schodzą do samego morza… Na Lipari wydobywano kiedyś jeden z najlepszych pumeksów na świecie.
Wyspa utworzona została w wyniku czterech erupcji wulkanicznych, z których najsilniejsza była trzecia, między 20 000 lat p.n.e. i 13 000 lat p.n.e.
Ostatnia odnotowana erupcja wystąpiła w V wieku naszej ery, pumeksowy popiół pokrył wówczas liparyjskie wioski.
Obecnie wulkany na wyspie uznawane są za nieczynne, w zachodniej części Lipari wciąż jednak występują zjawiska geotermalne, spotyka się fumarole…
Wulkaniczny pumeks i obsydian pokrywają północno-wschodnią część wyspy Lipari. Pumeks jeszcze do niedawna był masowo eksploatowany, stąd tak liczne

pozostałości infrastruktury górniczej na terenie Cave di Pomice – kamieniołomu pumeksu. Ta wulkaniczna skała magmowa zbudowana jest z porowatego drobnoziarnistego szkliwa wulkanicznego powstałego z pienistej lawy. Kiedy lawa wydostaje się na powierzchnię, na skutek obniżenia ciśnienia rozpuszczone w niej gazy wydzielają się w postaci pęcherzyków, jednocześnie lawa gęstnieje …
Kopalnie pumeksu były źródłem utrzymania i miejscem pracy dla wielu mieszkańców Wysp Eolskich. Postępująca degradacja środowiska wpłynęła na decyzję o wstrzymaniu wydobycia w kopalniach odkrywkowych.
Podczas plażowania pod pumeksowym zboczem, można zabrać sobie fajne kawałki pumeksu

. Na łódce zmieścilibyśmy ich sporo, niestety byliśmy ograniczeni pojemnością bagaży samolotowych

.
Oprócz pumeksu, pobliskie tereny były (już od czwartego tysiąca p.n.e.) miejscem eksploatacji

obsydianu, wykorzystywanego dawniej do wyrabiania narzędzi.
Obsydian to skała wylewna, złożona niemal wyłącznie ze szkliwa wulkanicznego, powstająca w wyniku natychmiastowego stygnięcia lawy. Barwa obsydianu może być brunatna, ciemnoszara, czarna – w zależności od obecności pigmentu hematytowego lub obecności niektórych minerałów. Rozłożenie barw może być jednolite, pasiaste, wstęgowe lub plamiste. Czysty obsydian, bez domieszek innych minerałów jest czarny i taki właśnie występuje na Lipari, gdzie wydobywano go już w neolicie. Najbogatsze złoża na wyspie to Fossa delle Rocche Rosse, pod pumeksowym Monte Pilato.
Na wybrzeżu też można go trochę znaleźć

wśród pumeksów, więc co nieco wzięliśmy sobie na pamiątkę

.