Nazwa wyspy łączona jest z Liparusem, wodzem ludu pochodzącego z Kampanii, który osiadł na Lipari około 1270 – 1125 p.n.e. Być może nazwa wywochodzi się jednak od greckiego liparos (żyzny)… Greccy koloniści zwali wyspę Meliginis, Meligunis (od melos – miód).
Castello di Lipari zajmuje malowniczy skalny klif (wysokości około 50 m) pomiędzy Marina Lunga i Marina Corta.
W czasie wykopalisk prowadzonych na wzgórzu Castello, znaleziono ślady neolitycznego osadnictwa z około 4000 p.n.e. oraz szczątki chat z epoki brązu XVII – X w. p.n.e. Około 580 p.n.e. na wyspę przybyli Grecy (z Rodos i okolic
) i założyli miasto, zamkowe wzgórze zajmował akropol , zniszczony potem przez Rzymian (w czasie wojem punickich Lipari była zapleczem floty kartagińskiej, stąd kilkukrotnie oblegali ją Rzymianie, ostatecznie zdobywając wyspę w 251 p.n.e.).
W czasach rzymskich wyspa była miejscem wypoczynku i kąpieli termalnych (w zachodniej części wyspy można oglądać pozostałości term, ale
nie mieliśmy okazji na zaglądnięcie w tamte strony).
Kolejny okres rozkwitu Lipari przypada na V wiek. Dobre czasy skończyły się, gdy w 729 r. wznowiła się działalność wulkaniczna na Monte Pelato. W latach 836-837 napadli na wyspę saraceńscy piraci, zniszczyli miasto Lipari i wymordowali większość mieszkańców.
Dopiero gdy w latach 1060-1090 Normanowie wypędzili Arabów z Sycylii, Lipari znowu została zaludniona. W miasteczku powstał klasztor, jakiś czas później ponownie siedziba biskupa.
Castello wybudowano w XIII-XIV wieku, obecny kształt jest wynikiem przebudowy przez Hiszpanów. Potężne mury wokół twierdzy powstały w połowie XVI wieku (po tym, jak w 1544 r. miasto zniszczył Barbarossa), z wykorzystaniem starszych fragmentów.
Twierdza strzegła miasta, jednocześnie pełniąc funkcję więzienia. Po przejęciu władzy przez faszystów, w 1922 r. założono tu obóz koncentracyjny, do którego aż do 1943 r. kierowano przeciwników reżimu…
Wirtualny spacer po całym Castello możecie odbyć
TU , a ja za chwilę pokażę Wam te nieliczne
miejsca, które zobaczyłam naocznie…
Wszystkich kościołów na terenie zamku (jest ich 5) nie zobaczyliśmy. Prawdę mówiąc, to ograniczyliśmy się tylko do jednego
, inne ledwo muskając okiem z daleka, nawet nie robiłam zdjęć.
Ulica Via Garibaldi…
Od niej potężne schody doprowadzają wprost pod katedrę.