Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bujanie przy wulkanie – Eolie 2017

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
kulka53
Weteran
Re: Bujanie przy wulkanie – Eolie 2017 (Katania)

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.10.2017 21:07

tony montana napisał(a):
kulka53 napisał(a):Nie mogłoby mnie tu zabraknąć :cool: , zwłaszcza że też nieco w wulkanicznym klimacie ostatnio przebywaliśmy :)

Kiedy zaczynacie relację? :)

Jak skończymy poprzednią :cool: :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 03.10.2017 16:18

kulka53 napisał(a): też nieco w wulkanicznym klimacie ostatnio przebywaliśmy

Wulkany… Wciąż towarzyszyły nam ich widoki :) , ale póki co trochę jeszcze poplączemy się po mieście. W cieniu Etny :) oczywiście, chociaż akurat tego dnia o cień nie było łatwo :lol: . Ale, jak dla mnie, lepiej to niż uciekanie przed deszczem :wink: , nawet jeśli ma się w pamięci całkiem niezłą „instrukcję”, jaką opublikował Tony :D .

Bardzo jestem ciekawa kolejnych wrażeń z wyspiarskiej 8) Grecji, super widoków i luzu… Cierpliwe jednak poczekam na nową relację, póki co zaglądając do poprzedniej, również (jak zwykle :) ) pasjonującej. Rodos jest OK, ale wciąż tajemnicze „okolice” bardziej mnie intrygują :wink: ...
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 03.10.2017 18:45

Chętnie poczytam, tym bardziej, że też zaliczyłem jeden, niestety mały wulkanik, a tu będzie ich cała masa.
A w ogóle ... wszystkie wyspy i wysepki to jest bajka, zupełnie inne klimaty jak na stałym lądzie.
i proszę więcej smakołyków :D .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.10.2017 19:36

Buber napisał(a):i proszę więcej smakołyków :D .

Pod tą prośbą również się podpisuję :D :!:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 03.10.2017 20:09

Smakołyki będą się w relacji pojawiać, bo dla mnie poznawanie nowych miejsc zawsze łączy się z odkrywaniem lokalnej kuchni. Tyle, że na łódce możliwości są trochę :roll: ograniczone... Przy 10-osobowej załodze, gdy nie każdy lubi takie "odkrycia" :wink: , eksperymentowanie z daniami nie za bardzo jest zresztą wskazane. Trattorie też :mrgreen: nie zawsze były w zasięgu wtedy, kiedy by się przydały...

Na razie więc kolejne domowe wprawki w arancini, tym razem ze szpinakiem i owczym serem.

IMG_5081.JPG

Smacznego :papa:
Ostatnio edytowano 06.11.2019 09:30 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 03.10.2017 21:15

10 dni temu zeszłam z pokładu, bujało mnie jeszcze kilka kolejnych dni... już przeszło :( i tęsknię za tym stanem więc ładuję się na tę łajbę i pobujam się tu! :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 04.10.2017 15:56

gusia-s napisał(a): tęsknię za tym stanem więc ładuję się na tę łajbę i pobujam się tu!

A ja :idea: czekam na Twoje morskie opowieści...

Bujałyśmy, chociaż po różnych wodach, w tym samym terminie :) .
Podczytywałam u Kapitańskiej :wink: , że Was nieźle :roll: wyhuśtało (nas jednego dnia też, ale generalnie mieliśmy luzik :) ), no i że woda w Jadranie :mrgreen: zimna była. Chorwacki wrzesień okazał się więc mniej przyjazny, niż aura zastana na wyspach greckich :) (donosiły o tym Kulki, Tiwa i Potter) czy na ponoć kapryśnej w tym okresie Sycylii… Koniecznie musisz więc się rozgrzać, chociażby na naszej łódce :D , zapraszam więc!
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 04.10.2017 16:09

Na Piazza Duomo wracaliśmy wielokrotnie :) , więc fotki z tego miejsca pokażę w różnym oświetleniu (tylko nocnego zabraknie, bo w takiej odsłonie widzieliśmy je jedynie jadąc z lotniska na nocleg). Kilka słów o katedrze, fontannie Słonia i miejskiej bramie będzie więc później…

28-IMG_2423.JPG

29a-20170915_085915.jpg

29-IMG_2422.JPG

30-DSCN0406.JPG

31-P9150027.JPG

Bo najpierw MUSI być targowisko!
Ostatnio edytowano 06.11.2019 17:59 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 05.10.2017 09:49

dangol napisał(a):
gusia-s napisał(a): tęsknię za tym stanem więc ładuję się na tę łajbę i pobujam się tu!

Podczytywałam u Kapitańskiej :wink: , że Was nieźle :roll: wyhuśtało (nas jednego dnia też, ale generalnie mieliśmy luzik :) ), no i że woda w Jadranie :mrgreen: zimna była. Chorwacki wrzesień okazał się więc mniej przyjazny, niż aura zastana na wyspach greckich :) (donosiły o tym Kulki, Tiwa i Potter) czy na ponoć kapryśnej w tym okresie Sycylii… Koniecznie musisz więc się rozgrzać, chociażby na naszej łódce :D , zapraszam więc!

Z tym bujaniem może być naprawdę kiepsko. Nigdy nie miałam żadnych objawów choroby morskiej aż do podróży promem sprzed niecałego tygodnia. To chyba tak jest jak z alergią. Zawsze może się pojawić. Na 10 godzin podróży może przez w sumie godzinę było normalnie, reszta to masakra, byleby przetrwać i dotrwać do końca. Dlatego w Twojej relacji pozostanę na lądzie i tylko na monitorze pogrzeje się w ciepełku i popodziwiam widoki. Tym bardziej, że tylko łajbą można tak te wysepki w krótkim czasie podglądnąć.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 05.10.2017 13:57

Lidia K napisał(a):
dangol napisał(a):

Z tym bujaniem może być naprawdę kiepsko. Nigdy nie miałam żadnych objawów choroby morskiej aż do podróży promem sprzed niecałego tygodnia. To chyba tak jest jak z alergią. Zawsze może się pojawić. Na 10 godzin podróży może przez w sumie godzinę było normalnie, reszta to masakra, byleby przetrwać i dotrwać do końca. Dlatego w Twojej relacji pozostanę na lądzie i tylko na monitorze pogrzeje się w ciepełku i popodziwiam widoki. Tym bardziej, że tylko łajbą można tak te wysepki w krótkim czasie podglądnąć.

Lidia święta prawda jest w tym co piszesz. Moja sis zaprawiona w mazurskich rejsach pod żaglami, jak i morskich różnymi kutrami, promami i stateczkami, nigdy nie odczuwała choroby morskiej - jednak tym razem ratowało ją jedynie stanie za sterem i ciągłe żucie imbiru. Mimo to jeden dzień miała fatalny gdzie nawet ster okazał się niewystarczający, spędziła go z konieczności na burcie zawietrznej :D
Mnie nie dopadło tym razem :D

dangol - ja sobie na razie poczytam u Ciebie, potem u Kapitańskiej mam nadzieję i może mnie najdzie aby coś skrobnąć. Tymczasem nawet fotek nie przebrałam i nie ma kiedy zasiąść do wspomnień :) Może jak spadnie śnieg i zostanę uziemiona w domu, bo teraz jeszcze realizujemy pasję karawaningową więc weekendy zajęte ;)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 05.10.2017 14:31

Lidia K napisał(a): Nigdy nie miałam żadnych objawów choroby morskiej aż do podróży promem sprzed niecałego tygodnia. To chyba tak jest jak z alergią.

Fakt, :roll: bywa różnie… Masakrycznych objawów nie miałam nigdy, ale dwa razy :oczko_usmiech: były blisko. Na szczęście obyło się bez efektów „wybuchowych” :wink: .
Kiedyś, w Chorwacji przy spokojnym morzu, martwa fala na wiele godzin odebrała mi chęć zjedzenia czegokolwiek.
W tym roku, w czasie szalejącego maltempo, musiałam cały czas siedzieć w kokpicie („przyklejona” do relingu :mrgreen: ) i patrzeć na bałwaniące się morze, bo to i tak było lepiej, niż chwilka pod pokładem :lol: . Krótkie zejście na siusiu wywołało taki mętlik w żołądku, że o mały włos Neptun miałby uciechę (tak na pewno by się skończyło, gdybym musiała w WC zabawić ciut dłużej :wink: ).

gusia-s napisał(a): tym razem ratowało ją jedynie stanie za sterem i ciągłe żucie imbiru

Nie wiem, czy to siła sugestii, czy faktycznie pozytywne działanie :wink: - na uspokojenie błędnika na rejsy zawsze zabieram akupresurowe opaski na nadgarstki. Kiedyś były to plasterki, teraz miałam praktyczniejsze opaski wielokorotnego użytku.

gusia-s napisał(a): teraz jeszcze realizujemy pasję karawaningową więc weekendy zajęte

Jasne, trzeba wykorzystać złotą (no, nie zawsze) jesień 8) . Ale jak spadnie śnieg, nie będziesz miała wymówki :wink: .
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 05.10.2017 14:40

Kapitańska się melduje :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 05.10.2017 15:54

beatabm napisał(a): Kapitańska się melduje :D

Witam serdecznie, fachowa pomoc mile widziana :D . Ostrzegam jednak, że z cycaniem na łódce to u nas blado :( (w porównaniu :lol: , oczywiście). Ale spoko, w ten weekend nadrabiamy 8) na dorocznym winobraniu u Kapitana! A jak będzie mało, przesiądziemy się na Queen :D .
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 05.10.2017 19:52

Po drodze na targ jest fontanna dell’Amenano, wyjątkowo więc najpierw kilka zdań z nią związanych. Fontanna została zbudowana w 1867 r. z marmuru z Carrary. Wizerunek greckiego rzecznego boga Amenano odnaleziono na monetach z V w. p.n.e.(widniał tam pod postacią byka z ludzką głową), w Katanii figura młodego Amenano symbolizuje rzekę, do której kaskadowo uchodzi woda z fontanny. Właśnie przy fontannie znajduje się jedno z nielicznych miejsc w Katanii, gdzie każdy może zobaczyć podziemną rzekę Amanano płynącą tu od starożytności. W średniowieczu zwano ją Judicello, bo przebiegała przez dzielnicę żydowską. Dawniej rzeka Amenano płynęła po powierzchni i miała kilka odgałęzień. Bieg rzeki zmienił się wskutek wylewu lawy po erupcji Etny w 1669 r. Dziś rzeka płynie tylko pod ziemią, widoczna jest jedynie poniżej fontanny , w piwnicy Ostello Agora (przy Piazza Curro, kilka kroków za targiem rybnym) oraz w parku Pacini, tuż przed dopływem do morza niedaleko portu.

32-P9150031.JPG

33-IMG_2424.JPG

34-20170915_085847.jpg

35-IMG_2425.JPG

36-IMG_2426.JPG
Ostatnio edytowano 06.11.2019 18:01 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 05.10.2017 19:54

Tuż za fontanną znajdują się kamienne schodki prowadzące na Peschiera – targ rybny położony przy Porta Carlo V, bramie powstałej w latach 1541-1553 (przebudowanej w XVIII w.), będącej jedynym ocalałym fragmencie XVI-wiecznych murów Karola V.

37-20170915_090618.jpg

38-IMG_2430.JPG

39-DSCN0397.JPG

40-P9150037.JPG

Ponieważ w Katanii nie chcieliśmy tracić czasu na samodzielne pichcenie, na świeże ryby i inne morskie stwory tylko popatrzyliśmy (ale trochę czasu nam to zajęło :wink: ). Na śniadanie nabyliśmy sobie, zgodnie z indywidualnymi upodobaniami, jakieś owoce, sery, bułeczki z oliwkami…

41-IMG_2429.JPG

42-20170915_091328.jpg

43-IMG_2431.JPG

44-IMG_2432.JPG

45-P9150039.JPG

A Was wkrótce trochę zanudzę targowymi fotkami, których każdy z nas napstrykał :mrgreen: mnóstwo. Oczywiście tu będzie tylko ich część, a dawka i tak spora :lol: .
Ostatnio edytowano 06.11.2019 18:05 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Bujanie przy wulkanie – Eolie 2017 - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies