Podczas kąpieli w takim siarkowym jacuzzi, dobrze jest
wysmarować się błotkiem i zostawić na kilkanaście minut do podeschnięcia. Siarka ma bowiem dobroczynne działanie na skórę (ale na oczy
trzeba uważać!), która po takiej kąpieli jest jędrna i gładka jak pupcia niemowlaka
.
Ciepłe siarczane błotko korzystnie działa też na choroby stawów, nerwobóle, reumatyzm… Fakt, przez cały rejs mój kręgosłup zupełnie mi nie doskwierał
, co na co dzień w domu
nie jest niestety regułą…
A jednemu z załogantów w trakcie kąpieli wyszła z palca drzazga
, tkwiąca tam od kilku miesięcy, bezskutecznie do tej pory usuwana.
Oczywiście, są też przeciwwskazania do kąpieli - przykładowo u osób z wysokim nadciśnieniem, z otwartymi ranami, w czasie ciąży… No i jak ktoś ma
drogi kostium kąpielowy, którego bez żalu nie chciałby się pozbyć (stąd te oferty za 3 euro
). Biżuterię też lepiej zdjąć przed wejściem do błocka, bo inaczej straci swój efektowny wygląd.
Większość naszych strojów trafiła od razu do kosza, bo spłukanie siarczanego błotka
łatwe nie jest. No ale na straty byliśmy przygotowani
, zabierając z polski kostiumy marki „tani Armani”.
Trójka (w tym ja i Grześ) tymczasowo jednak zachowaliśmy nasze błotne odzienie, spłukując je na tyle, ile się dało – kąpiel w termalnym błotku zamierzaliśmy bowiem powtórzyć
. Stroje nie trafiły oczywiście do jaskółek w kabinach, znalazły odpowiednią lokalizację w skrzyniach na odbijacze
.
Otoczenie siarkowego bajorka też jest mocno cieplutkie
, z otaczających go skał dymią fumarole (przy jednej ze skalnych wnęk jest ławeczka, można przysiąść i wysuszyć się, albo przynajmniej poinhalować).
Z chodzeniem po skałach bez klapek
trzeba uważać, o oparzenie stopy wcale nietrudno.
Gdy już błotka ma się dość i chcemy opuścić kąpielisko, dobrze jest - po wstępnym spłukaniu zaschniętych maseczek
- wejść tuż obok do morza i spłukać się lepiej
. Kąpiel w tym miejscu jest bowiem przyjemnością, a nie tylko koniecznością
, gdyż w morzu również są podwodne bąbelki
, oczywiście cieplutkie (czasem aż za bardzo
).
Na północ od siarkowych basenów jest zresztą bezpłatna plaża z termalnymi bąbelkami (może ciut mniej ciepłymi, niż przy skale nad błotkiem, ale jednak też grzeją) - Spiaggia “Acque calde”.