Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bujanie przy wulkanie – Eolie 2017

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 28.09.2017 06:26

dangol napisał(a): Aniu, bardzo cieszę się :D z Twojego towarzystwa, zwłaszcza że w Twojej (jeszcze w czasach „filolkowych”) sycylijskiej relacji była też szczypta eolska 8) .

Bardzo mała szczypta :oczko_usmiech: a w zasadzie kilka ziarenek :smo:
Beata W.
Cromaniak
Re: Bujanie przy wulkanie – Eolie 2017 (Katania)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 28.09.2017 06:40

Wygląda ciekawie i smakowicie więc ja też chcę się pobujać :lol:
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 28.09.2017 09:13

Jak są pomarańczki, to jestem i ja :)
Widać, że pysznie żeście się bawili, że zacytuję Mikołajka.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 28.09.2017 10:32

dangol napisał(a):caponata „dangoliana” :wink: . Jeszcze trochę wymaga dopracowania, ale od kilku próbowanych na Wyspach i tak była lepsza :) , chociaż niestety trochę :? gorsza od właściwego wzorca, który zachwycił moje podniebienie. Ale skoro trening czyni mistrza, to wszystko przede mną :D .

niestety nie wiem jak smakuje dangoliana, ale wygląda świetnie. Sposób prezentacji masz już opanowany 8)

oczywiście będę stałym gościem :)

pozdrawiam,
M
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 28.09.2017 15:43

marze_na napisał(a): Paweł mówi o Portugalii, ja spoglądam w stronę włoskiego obcasa, tęskni mi się też już za Chorwacją

Każdy z kierunków fajny, chyba musicie rzucić monetą :lol: .

marze_na napisał(a): Jestem baaardzo ciekawa wrażeń

Ponieważ tylko to sycylijskie miasto mieliśmy okazję zobaczyć, więc ogólnie rzecz biorąc, podobało mi się (chociaż kilka innych, pokazanych przez Ciebie w relacji, zdecydowanie bardziej by mi si przypadło do gustu).
Minusem był towarzyszący nam skwar – oficjalna temperatura dobiegała 30 C, a odczuwalna wśród rozgrzanych murów była :oczko_usmiech: … Cóż, takie uroku dużego miasta.
Dzięki Twojej relacji, zobaczyłam sporo (chociaż nie wszystko, co Wam się udało), więc jestem zadowolona :D .

krakusowa napisał(a): w zasadzie kilka ziarenek

Lepszy rydz :wink:

Beata W.] ja też chcę się pobujać [/quote]
Witamy cieplutko :P , na razie bezwietrznie 8) .

[quote="maxredaktor napisał(a):
Widać, że pysznie żeście się bawili, że zacytuję Mikołajka

Bujanie bez pyszności byłoby połowiczną zabawą :wink: .

Mikeee napisał(a): Sposób prezentacji masz już opanowany

To jest najłatwiejsze :wink: . Wreszcze przydały się miseczki nabyte rok temu w Limone, pod wpływem :roll: impulsu i oczarowania miejscem. Na Eolskich też były fajne skorupy :) , ale na szczęście był hamulec (limity tanich linii) :lol: .
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 28.09.2017 15:50

Piątek, 15 września

Katania

Rano, zgodnie z prognozami pogody, obudziło nas słońce 8) . Chociaż dysponowaliśmy obszerną kuchnio-jadalnią, to jednak pierwsze sycylijskie śniadanie postanowiliśmy zjeść na mieście, wybierając tam to, co komu akurat się spodoba :) .
Na razie była więc tylko poranna toaleta (w mieszkaniu są dwie łazienki, więc poszło sprawnie) i rzut okiem z balkoników . Jeden wychodzi na mały wewnętrzny dziedziniec (nie ma na co patrzeć, ale jest dobre miejsce na suszenie ręczników :wink: ), z drugiego balkonu jest widok na Instituto Musicale Vincenzo Bellini, czyli szkołę muzyczną w Katanii założoną w 1951 r. (początkowo była to szkoła średnia, od 2004 r. szkoła wyższa). Wcześniej szkoła mieściła się przy Via Vittorio Emanuele II w pobliżu miejsca narodzin Belliniego, w 1985 r. została przeniesiona w obecne miejsce, czyli do dawnego Kolegium Najświętszego Serca (Collegio Sacro Cuore).

1-P9150009.JPG

2-IMG_2383.JPG

3-IMG_2384.JPG

Pora na spacer!
Etna Sicily House jest położony przy Via Empedocle, tuż przy jej zbiegu z Via Etnea (trzeba na noc zamykać okna, bo ulica :mrgreen: huczy na okrągło - na szczęście jest klima), więc dojście do serca Katanii mieliśmy bez błądzenia :wink: po zaułkach.

Znany nam już skwerek przy Piazza Cavour i fontanna Cerery, rzymskiej bogini urodzaju utożsamianej z grecką Demeter. Figura Ceres została wyrzeźbiona w 1757 r. przez Giuseppe Orlando, fontanna stała pierwotnie na Piazza Università.

4-P9150013.JPG

Kościół Santissimo Sacramento al Borgo...

5-IMG_2387.JPG

Palazzo Zappalà Asmundo zbudowany w latach 1909-11 dla barona Giuseppe Zappalà i jego żony Anny Grimaldi Asmundo (przez kilka lat po ślubie mieszkali w pałacu Zappalà Gemelli niedaleko rynku rybnego), w pałacu funkcjonował prywatny Teatro Minimo. Dzisiejszy wygląd budynku daleki jest od czasów swej świetności…

6-P9150015.JPG
Ostatnio edytowano 06.11.2019 17:47 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 28.09.2017 15:52

Do Ogrodu Botanicznego zaglądnęliśmy tylko przez ogrodzenie…

7-IMG_2388.JPG

8-IMG_2389.JPG

Nie weszliśmy również do Giardino Bellini. Był plan, że może w drodze powrotnej :wink: , ale oczywiście potem nie było już chęci (bo czas to pewnie by się znalazł).

9-IMG_2393.JPG

Widok w jedną z odchodzących w bok uliczek (Viale Regina Margherita)...

10-IMG_2391.JPG

Pomnik Giuseppe Garibaldiego (powstał w 1890 r.) , naszego „znajomego” z ubiegłorocznej Caprery…

11-IMG_2394.JPG

Budynek w tle (Via Etnea – róg Via Umberto I) to Palazzo Pancari Ferreri zbudowany w latach 1881-1900 (na na początku XX w. kupił go baron Pancari).

12-IMG_2392.JPG
Ostatnio edytowano 06.11.2019 17:49 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.09.2017 20:32

Katanię miałem okazję zwiedzić w styczniu, temperatura była "nieco" niższa ... ;)
Miasto ma ewidentnie w sobie "to coś"

Jestem oczywiście ciekaw całej wyprawy
:boss:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 30.09.2017 11:20

tony montana napisał(a): Katanię miałem okazję zwiedzić w styczniu, temperatura była "nieco" niższa

Zdecydowanie „nieco” :wink: (przed naszym wypadem ponownie przeglądałam Twoją relację), zupełnie :mrgreen: nie nadająca się na lody w bułce.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 01.10.2017 12:27

Elewacje są coraz bardziej ozdobne :) , znak że główna część miasta już blisko.

13-IMG_2397.JPG

14-IMG_2398.JPG

15-IMG_2399.JPG

Piazza Stesicoro – tu jeszcze wrócimy (trochę koślawych pętelek :roll: nakręcimy podczas spaceru po Katanii), więc teraz tylko dwie fotki od Via Etnea.

16-IMG_2403.JPG

17-IMG_2405.JPG

Kościół San Michele Arcangelo ai Minoriti - dawniej klasztorna świątynia minorytów.

18-IMG_2406.JPG

19-IMG_2407.JPG

Basilica della Collegiata, sanktuarium Maria Santissima dell’Elemosina… Fasadę zdobią figury świętych: Piotra, Pawła, Agaty i Apolonii.

20-IMG_2409.JPG

21-IMG_2410.JPG

22-IMG_2411.JPG
Ostatnio edytowano 06.11.2019 17:53 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.10.2017 17:27

dangol napisał(a):
tony montana napisał(a): Katanię miałem okazję zwiedzić w styczniu, temperatura była "nieco" niższa

Zdecydowanie „nieco” :wink: (przed naszym wypadem ponownie przeglądałam Twoją relację), zupełnie :mrgreen: nie nadająca się na lody w bułce.

Totez ich nie jedliśmy ;)

Ale lazury na niebie na tle katańskiego baroku
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.10.2017 18:38

Jak się wybierze odpowiedni termin :wink: , to o lazury znacznie łatwiej :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.10.2017 19:17

Na Piazza dell’ Università znajdują się dwa wielkie palazzo, plac nocą oświetlają cztery kandelabry z brązu, przedstawiające lokalne legendy.

23-IMG_2415.JPG

Tu legenda o Colapesce, który podczas nurkowania zobaczył pod wodą :o ogień z Etny… Cesarz Fryderyk II poprosił chłopca o dostrczenie dowodu na to, o czym opowiadał. Colapesce wskoczył w głębię z kawałkami drewna i już :roll: nie powrócił, ale na powierzchnię wypłynęło 8O spalone drewno…

24-IMG_2416.JPG

Palazzo Centrale (zwany też Palazzo dell'Università) – mieści się tu rektorat uniwersytetu oraz biblioteka.

25-IMG_2412.JPG

26-IMG_2414.JPG

Po wschodniej stronie Placu Uniwersyteckiego stoi Palazzo Sangiuliano, zbudowany przez Vaccariniego w latach 1738-1745 (jako Paterno Castello) dla markiza San Giuliano. U markiza bywały koronowane głowy, m.in. król Wiktor Emanuel II, król Humbert I z królową Małgorzatą Sabaudzką, król Wiktor Emanuel III, cesarzowa Maria Teresa, arcyksiążę Karol Ludwik, król Edward VII… Na początku XX w. w przyziemiach mieścił się teatr Macchiavelli, część pomieszczeń zajmował hotel Bristol. Obecnie w pałacu mieści się kilka firm.

27-IMG_2413.JPG
Ostatnio edytowano 06.11.2019 17:56 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.10.2017 21:03

Nie mogłoby mnie tu zabraknąć :cool: , zwłaszcza że też nieco w wulkanicznym klimacie ostatnio przebywaliśmy :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.10.2017 21:06

kulka53 napisał(a):Nie mogłoby mnie tu zabraknąć :cool: , zwłaszcza że też nieco w wulkanicznym klimacie ostatnio przebywaliśmy :)

Kiedy zaczynacie relację? :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Bujanie przy wulkanie – Eolie 2017 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies