Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buenos dias Mexico!

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
beret
Odkrywca
Buenos dias Mexico!

Nieprzeczytany postnapisał(a) beret » 15.05.2019 23:09

Bywacie czasami w miejscach tak pięknych, że chcielibyście podzielić się widokiem z innymi? Zachęcić do ich odwiedzenia?
Ja osobiście właśnie mam tak po wizycie w Meksyku, który zaskoczył mnie pod każdym względem pomimo tego, iż do tej pory udało mi się zwiedzić kawał świata, być na kilku kontynentach a w naszej ukochanej Chorwacji ponad 20 razy! :mrgreen:

Ale od początku.... od stycznia wraz ze swoją lubą nie mogliśmy usiedzieć na miejscu, wpierw wybraliśmy się na kilkudniową wycieczkę organizowaną we własnym zakresie na Islandię ( swoją drogą ta podróż również ma zadatki na dobra opowieść w postaci relacji bowiem Islandia zimą w samochodzie terenowym robi przeogromne wrażenie) później była jeszcze Teneryfa ( również polecam!) i Anglia. Jednocześnie gdzieś w głowie cały czas człowiek myślałem, że chciałby wybrać się gdzieś dalej.... może USA i Floryda, a może Bali? A może USA i Dominikana lub Bahamy? Po sprawdzeniu cen okazało się, że w chwili obecnej ta ostatnia opcja odpada ze względu na to, iż do końca roku jeszcze kilka dalszych wycieczek w planach i budżet może nie udźwignąć tego ciężaru. :roll:

W pewnym momencie w naszych głowach pojawił się Meksyk, szybki research i już wiemy, że jedziemy właśnie tam! Po kilku dniach w internetach udaje nam się zarezerwować bilet do Nowego Jorku za 1300 zł od osoby w dwie strony z Wilna skandynawskimi liniami SAS (komuś udało się kiedyś polecieć za ocean taniej :D ). W pierwszym momencie byliśmy bardzo zadowoleni zarówno z ceny jak i z wybranej linii co zmieniło się w dniu planowanego odlotu..... ale o tym później bo relacja musi mieć swoją chronologię, a to dopiero jest wstępny post mający na celu określenie i naszkicowanie planu podróży.

Wracając do tematu przewodniego Nowy Jork , w którym wcześniej nie byłem miał być urozmaiceniem naszej podróży i rzeczywiście był! Pięknie miasto, na pewno niedługo tam wrócę bo w kilka dni nie da się zobaczyć nawet głównych atrakcji tego miasta, a jest ich wierzcie mi na prawdę sporo! Oczywiście z racji tego, że chcieliśmy wycisnąć z naszej wycieczki jak najwięcej zaplanowaliśmy również wizytę w Waszyngtonie oraz Batimore ( miasto najlepszego crabcake), a następnie mieliśmy przystąpić do zwiedzania Nowego Jorku.

Kolejnym etapem naszej 2 osobowej wycieczki był długo wyczekiwany Mekscyk, do którego udało się kupić bilety z Nowego Jorku jeszcze przed wylotem z Polski za równowartość ok 250 $ amerykańskich w 2 strony od osoby co każe przyjąć , iż koszt lotów na trasie Wilno-Nowy Jork- Cancun i w drogę powrotną wyniosły na osobę ok. 2300 zł polskich co uważam za wynik dość przyzwoity o ile nie wyśmienity! Jeżeli chodzi o sam Meksyk to całkowicie nas zauroczył chociaż jest kilka minusów, które postaram się opisać w treści przedmiotowej relacji bo może ktoś z Was wybiera się w tamte rejony i poszukuje informacji chociażby praktycznych typu: gdzie wynająć auto w meksyku i ile to kosztuje, jak jest z kaucją itp. z czym ja miałem problem bowiem w polskich internetach jest bardzo mało informacji nt. temat.

Reasumując cześć wstępną będzie tutaj o noclegach w luksusowych resortach w Meksyku (niewiele), noclegach w namiocie na plaży, prysznicu pod palmami, lagunie Bacalar, mekskańskim jedzeniu ( do tej pory na myśl tacos cieknie nam ślinka) i wielu wielu innych ciekawych rzeczach, których wcześniej nie wiedziałem o Meksyku.

Nie chciałbym żeby ta relacja była jedynie suchym podawaniem faktów, wklejaniu zdjęć także zapraszam wszystkich zainteresowanych tym kierunkiem do dyskusji. Razem stwórzmy z tej relacji miniprzewodnik po Meksyku, który pozwoli na sprawniejsze odwiedzenie tego przepięknego kraju!

A na zachęte kilka zdjęć:
Załączniki:
meksyk6.jpg
meksyk5.jpg
meksyk2.jpg
meksyk1.jpg
IMG-20190510-WA0015.jpg
IMG-20190510-WA0014.jpg
IMG-20190509-WA0002.jpg
IMG-20190508-WA0010.jpg
IMG-20190507-WA0016.jpg
IMG-20190507-WA0014.jpg
IMG-20190507-WA0005.jpg
IMG-20190502-WA0030.jpg
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 15.05.2019 23:43

Chętnie poczytam .. tym bardziej że fotki na zachętę cudowne.
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 15.05.2019 23:53

Zapowiada się ekscytująco :D
Zdjęcia piękne 8)
Chętnie poznam szczgóły - również kulinarne- tequila itakietam :wink:
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 16.05.2019 14:52

Ja pier***e ale czad 8O
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.05.2019 21:13

Mało na forum o Meksyku ...
Więc zaglądam tu bez krzyku :wink:
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 18.05.2019 17:27

Te 1300 zł zostało zagrożone? Cenowo ta kwota, szczególnie SAS'em, bardziej wygląda na EF niż na promocje :?:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.05.2019 22:27

Buen día, amigo, estamos esperando la continuación.
Empezaste maravillosamente y curiosamente

Pozdrawiam
Piotr
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 22.05.2019 23:30

Nie wiem czy zrozumiał ...
Ale jakby co, tydzień minął i dziwna cisza w temacie.
Będzie ta relacja, czy nie ?
Maraska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maraska » 23.05.2019 17:49

Ja też jestem bardzo chętna na relację, tym bardziej że też w planach Meksyk i też Cancun, także będę chłonąć i widoki na zdjęciach i info pozazdjęciowe:-) Pisz pisz, czekamy!!
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 24.05.2019 08:39

Wow pięknie tam! Z chęcią poczytam i pooglądam ;)

Powrót do Ameryka Północna