Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buena Vista Widzew Club!

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
dubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dubaj » 20.02.2020 23:22

gusia-s napisał(a):To jeszcze nie będzie wyprawa jakiej bym chciała, troszkę heheszkowania :mrgreen:
muśnięcie kilku miejsc ... i pozostawienie otwartych drzwi na dłuższą gościnę ;)
Jeszcze Waćpanna nie dojechała, a już planuje drugi raz z dłuższą gościną?
Kubofilka na całego czy jakieś niebanalne powody są jeszcze do tego :wink: ?

Tak czy owak... będę czekał na relację :hut:
Nawet podsumowując wyjazd moje spostrzeżenia i opisy nie odzwierciedlają w pełni odczuć niektórych Companieros :smo:
dubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dubaj » 20.02.2020 23:27

Powrót po zachodzie słońca, na grobli 3 minuty postoju w knajpie po piwo... i auć auć...
w końcu jakaś przemoc...
Niestety w nierównej walce każdy wyłapał po 10 strzałów od komarów i drapiąc się... zwialiśmy do naszego hotelu :boss:

Niespodzianek ciąg dalszy - hotel do którego dojechaliśmy twierdzi, że rezerwację naszą odwołał 31 grudnia.
"ale tu mamy potwierdzenie rezerwacji z 13 stycznia oraz opłacenia noclegów z karty"

Kubańska zaradność i po chwili jedziemy do innej casy - jest basenik, wodę już nalewają, jest klimat....
Nic nie płacimy, po prostu miejscowe kombinatory przeniosły nam nocleg (musieli zapewne kombinować, bo na bookingu nadal ani słowa o odwołaniu rezerwacji).

Obrazek

Ogólnie wyszło super, bo zamiast standardowego hotelu... zamieszkaliśmy przy ciemnej ulicy w casie, w połowie której żyli właściciele. 

Wieczorne cuba libre, rozmowy nocne Polaków, a dla łowców przygód spacer po Moronie już bez dziennych biuropodróżniczych turystów...
Znowu inna Kuba, bardziej podejrzliwie patrząca po zmroku na białasów...

3:00 
Pora iść spać, jutro, tzn dzisiaj Cayo Guillermo!
:papa:
dubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dubaj » 21.02.2020 19:26

Poniedziałek
Za oknem dużo słoneczka...i właśnie taką pogodę zaplanowałem!
Dziś jedziemy na Cayo Guillermo - na plażę Hemingwaya: Playa Pilar :hut:

No i k...a tu mogę powiedzieć... to są Karaiby!

Ale najpierw dygresja o powiązaniach: na Kubie jest komunizm i oni idealnie pilnują turystów... by trafiali tam gdzie powinni.
My mieliśmy własny plan, więc kiero miał to utrudnione, równocześnie jedziemy już przez Guillermo, a tu nagle przy ulicy obok sklepu stoją właściciele naszej Casy (którzy tam pracowali)... kiero "zaskoczony" się zatrzymuje, a my możemy kupić cygara i inne pamiątki.
I na pewno "procencik" dla kierowcy będzie zapłacony.

Postój okazał się nadzwyczaj pozytywny, bo obok była budka z hamburgerami i sandwichami.
I znowu zamknęliśmy "lokal" - zamówienia dla 6 osób zamotany Kubańczyk zrealizował, dla siódmego z nas... hamburgerów brakło, wszystkiego po prostu brakło.
Zżarliśmy mu całe zapasy i Pan o 11:00 mógł zamykać budkę :oczko_usmiech:

Dobrze... proszę forumowej wycieczki - szykujcie się!

Obrazek

Zaraz jedna z najlepszych plaż Kuby!
:papa:
dubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dubaj » 21.02.2020 21:39

Senores y Senoras: Playa Pilar!
:hut:

I kończymy z małymi zdjęciami...

Obrazek
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 21.02.2020 22:31

dubaj napisał(a):Jeszcze Waćpanna nie dojechała, a już planuje drugi raz z dłuższą gościną?
Kubofilka na całego czy jakieś niebanalne powody są jeszcze do tego :wink: ? ...
Fanaberia taka :mrgreen:

dubaj napisał(a): ... znowu zamknęliśmy "lokal" - zamówienia dla 6 osób zamotany Kubańczyk zrealizował, dla siódmego z nas... hamburgerów brakło, wszystkiego po prostu brakło...
7 Companieros po gryzie od pozostałych i też byłby syty, nawet bardziej niż reszta :mrgreen:

Ale reglamentujesz te zdjęcia jak Internety na Kubie :evil:

Pilar grzechu warta :hearts:
Wydaje się, że wpław można przejść na widoczną lagunę, to tylko 1,5 km ;)
dubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dubaj » 22.02.2020 10:48

gusia-s napisał(a):Ale reglamentujesz te zdjęcia jak Internety na Kubie :evil:

Pilar grzechu warta :hearts:
Wydaje się, że wpław można przejść na widoczną lagunę, to tylko 1,5 km ;)

Reglamentuje, bo założeniem była relacja bardziej czytana niż pisana - czy to się przyjmuje... nie wiem :wink:
Pilar dla mnie najlepsza plaża Kuby na której byłem (a na wielu nie byłem), przegrywa w moich globalnych ocenach jedynie z Zanzi.

Wpłat ponoć można, równocześnie Companieros w swym braku rozsądku mają nieco rozwagi - jak się stawia na treningi "Havana Club" to się nie pływa tam gdzie sił może braknąć :P

Dobra dobra.... zaczynamy dzień zdjęciem - tu słów może być mniej :hut:

Obrazek

Miłego dnia :oczko_usmiech:
dubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dubaj » 22.02.2020 22:15

Rum, cygara, odważne kobiety, słoneczko... heheszki po widzewsku na całego... 8-)

Obrazek

Obrazek

:hut:
dubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dubaj » 24.02.2020 21:36

Wtorek
Śniadanko w casie (5Cuców) i ruszamy w najdłuższą podróż :papa:

5,5 h jazdy... i witamy w Varadero!
To takich ichni Hel z mnóstwem turystów, tutaj prawdziwej Kuby już nie uświadczysz.

I tylko.... nadchodzi północny wiatr - Kuba zaczyna pokazywać chmurne oblicze - co widać, co tu widać...

Obrazek

Tak więc wieczór już typowo alco-turystyczny: pub Factoria Varadero 43 Cerveceria ( tylko tam udało mi się napić kubańskiego piwa podczas tej wyprawy - smakowało bardzo bardzo ok, bo było robione na miejscu), następnie bary z występami na żywo: Beatles Bar i Casa la Chocolata... i w końcu wjeżdżamy do wypasionej dyskoteki Varadero Havana Club - wjazd 10 Cuca, dwa drinki (po 2,5 Cuca) cenie, tańce i ekscesy darmo :mrgreen:

Oj ciężko się wracało o tej 4 rano.... :roll:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 25.02.2020 00:44

dubaj napisał(a):I tylko.... nadchodzi północny wiatr - Kuba zaczyna pokazywać chmurne oblicze - co widać, co tu widać...
Piekno i straszno 8O
Z moim szczęściem do pogody napewno dane mi będzie zobaczyć :mrgreen:
Aktualnie zapowiada się lądowanie w czasie burzy z piorunami :roll:

Ogólnie chyba dość często tam się chmurzy.
W jakim okresie Wasza wyprawa się odbyła?
dubaj napisał(a): ... ekscesy darmo ...
Nie chcesz podzielić się szczegółami? :mrgreen:
dubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dubaj » 25.02.2020 18:19

gusia-s napisał(a):W jakim okresie Wasza wyprawa się odbyła?
16-26 styczeń... i to nie było to :?
Ja lubię 28-30, było 22-27.... Teraz w marcu będziesz miała... na pewno lepiej 8)
gusia-s napisał(a):
dubaj napisał(a): ... ekscesy darmo ...
Nie chcesz podzielić się szczegółami? :mrgreen:
Takie ekscesy mamy na jakie zasługujemy :wink:
Trzymam kciuki za Twoje :hut:
dubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dubaj » 25.02.2020 19:05

Środa
Dzień zaczął się kryzysem pogodowym idealnym na kryzys zmęczenie organizmu... intensywnym zwiedzaniem :wink:

A że komercyjne Varadero nie obfituje w historie magiczne i rewelacyjne, to zajmijmy się uwidocznieniem bluzy i porannej pogody, a potem już standard... samochody, nieoczekiwany nimf wodny w naszym basenie oraz misie i inne rozpogodzenia...

Tak czy owak w obliczu nadmiaru komentarzy przechodzimy dzisiaj na typową fotorelację :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Maraska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maraska » 25.02.2020 21:04

Ja tak tylko chciałam dopowiedzieć, bo też akurat wróciłam z Kuby, w temacie tej wizy wjazdowej na Kubę.
Jedyną linią lotniczą, która daje taka kartę do wypełnienia w cenie biletu jest rzeczywiście Air Canada.
Natomiast nie do końca jest tak na lotnisku, że nie wpuszczą do samolotu, jeśli się tej karty nie ma:-) My nie mieliśmy, startując z Gdańska. Nie mieliśmy podczas przesiadki we Frankfurcie.
Mieliśmy za to przesłane od Air Canada pisemne potwierdzenie, że taką kartę dostaniemy podczas ostatniego lotu z Montrealu na Kubę.
Tym samym lecąc Air Canada polecam spróbować napisać do linii lotniczych maila z prośbą o przesłanie takiego potwierdzenia, dostaliśmy je bez problemu:-)

Pozdrawiam i czytam dalej
Bea
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 25.02.2020 21:18

dubaj napisał(a):
Ja lubię 28-30, było 22-27.... Teraz w marcu będziesz miała... na pewno lepiej 8)
Też tak wolę ale niestety :evil:
Jutro start i zajrzyj w serwisy pogodowe, właśnie idzie tygodniowy niż :evil:
Wzrost temperatury w przyszły poniedziałek.
Mam nadzieję, że coś się odmieni na lepsze :(
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.02.2020 21:39

gusia-s napisał(a):
dubaj napisał(a):
Też tak wolę ale niestety :evil:
Jutro start i zajrzyj w serwisy pogodowe, właśnie idzie tygodniowy niż :evil:

Głowa do góry , będzie dobrze i wspaniale - tego się trzymajmy my lecimy w czwartek , inna wyspa , ale prognozy takie same :roll: , intensywność zwiedzania pozwoli zobaczyć tyle samo , a może nawet więcej :oczko_usmiech:
Bawcie się dobrze :papa:

Pozdrawiam
Piotr
dubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dubaj » 25.02.2020 22:25

Maraska napisał(a):Ja tak tylko chciałam dopowiedzieć, bo też akurat wróciłam z Kuby, w temacie tej wizy wjazdowej na Kubę.
Jedyną linią lotniczą, która daje taka kartę do wypełnienia w cenie biletu jest rzeczywiście Air Canada.
Natomiast nie do końca jest tak na lotnisku, że nie wpuszczą do samolotu, jeśli się tej karty nie ma:-) My nie mieliśmy, startując z Gdańska. Nie mieliśmy podczas przesiadki we Frankfurcie.
Mieliśmy za to przesłane od Air Canada pisemne potwierdzenie, że taką kartę dostaniemy podczas ostatniego lotu z Montrealu na Kubę.
Tym samym lecąc Air Canada polecam spróbować napisać do linii lotniczych maila z prośbą o przesłanie takiego potwierdzenia, dostaliśmy je bez problemu:-)
Bea
No właśnie słyszałem, że Katowice to luz, teraz Ty piszesz, że Gdańsk też luz... a jak pisali, że na Okęciu wymagają... tak i wymagali.
Oczywiście jako kibole postanowiliśmy przetestować system - w ogóle nie daliśmy Pani kart, tylko paszporty - a ona, że karty potrzebne, bo inaczej nas nie odprawi. Pokazaliśmy niewypełnione. Ona, że wypełnić trzeba...
Cóż... to Warszawa... coś tu śmierdzi kolejnym układem - ktoś musi mieć interes by wymagać byśmy kupowali te karty i dlatego na lotnisku w Wawie jest przykaz sprawdzania tychże kart.
(takie moje logiczne luźne przypuszczenie)

gusia-s napisał(a):Jutro start i zajrzyj w serwisy pogodowe, właśnie idzie tygodniowy niż :evil:
Będąc złym i niedobrym egoistą bardzo się cieszę z Twojej brzydkiej pogody - dzięki temu nie narzekam, że zamiast w marcu polecieliśmy w styczniu.... :wink:

A na poważnie - udanego zwiedzania i czekam na relację pani Gusiu :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna

Buena Vista Widzew Club! - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies