napisał(a) Kir » 13.03.2006 14:05
who napisał(a):Już czterokrotnie byłem w Kotorze, zawsze z wielką przyjemnością. Jednak "nie zdobyłem się" na jazdę niżej, do Budvy, Strego Baru i oczywiście Ulcinja.
A co Cię powstrzymywało? obawy o bezpieczeństwo? te 100 km nie robi wielkiej różnicy chyba ze nie wyściubiasz nosa za zatokę kotorską
who napisał(a): Niby to blisko od Kotoru - ok. 100km, ale właśnie - czy warto? Widoki? Architektura? Inne walory? Jaka droga? Widziałem fotki Ulcinja - śliczne te mury nad zatoczką. Punkt startowy - Ston lub Żuljana. Warto więc
Trudno przebić widoki w Kotorze. Dalej będzie trochę inaczej ale znowu nie aż tak bardzo. Droga nad morzem jest bardzo dobra choć bywają korki. Gorzej jest we wnętrzu kraju. Dla mnie jednak prawdziwa Czarnogóra jest wewnątrz lądu i poniżej Baru.
Co do architektury to Kotor jest najpiękniejszy w Mn, sorry ale Ucinij i Budwa to XVIII-XIX wieczne rekonstrukcje starych miast, wiekszość budynków wyglada tak samo, jakby je jedna ekipa wziosła, mało ornamentów. Za to poza zatoką kotorską warto zajrzeć do manasterów, na mnie robą kolosalne wrażenie, nawet te XIXw
Jeżeli szukasz wschodniego klimatu warto pojechać po monasterach. Jeżeli szukasz przedsionka Albani to nie jedz do plastikowego Ulcinija tylko do Starego Baru koniecznie w piątek rano i zobacz jak naprawdę żyją Albańczycy w biednych osiedlach przy murach
Jeżeli szukasz widoków to jedz nad Szkoderskie, niewiele widoków w Europie moze się równać. Albo jedz w głąb lądu - kanion Moracy, kanion Tary.
Jak dla mnie jeżeli chce się zwiedzać z południowej Dalmacji to jedna wycieczka to zatoka Kotorska: Perast, Risan, Kotor i okolice, monastery w okolicach Herceg-Novi, jak starczy czasu to Budwa i okoliczne monastery.
I druga wycieczka - przez Niksic nad Szkoderskie, 2 dniowa ale naprawdę warto