Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Budva - 2010

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
mwxx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mwxx » 29.11.2010 18:25

agniecha...... tak mam już plan, właśnie czytam i szukam informacji i coraz bardziej nabieram ochoty,myślę że Czarnogóra jest bardziej dzika niż ułożone Cro, oczywiście nic nie ujmując Chorwacji
i chyba nie jest jeszcze tak oblegana przez turystów ?
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 29.11.2010 18:58

Oj z tymi turystami to jest różnie.
My byliśmy w połowie czerwca, niby przed pełnym sezonem turystycznym,
więc wczasowiczów nie powiem,że było mało.
Na plaży tłoków nie było, ale na deptaku to ludzi całkiem sporo.
Ogólnie Polaków niezbyt wielu, za to bardzo dużo ( oj dużo ) naszych wschodnich sąsiadów.
Tak jak w Chorwacji słyszy się język polski, to tam rosyjski.
mwxx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mwxx » 29.11.2010 20:58

mą bamą na Bałkany jest również Barwinek .. z tym że chcę polecieć do Czarnogóry przez Serbię ,
a wrócić przez Cro - Dubrownik i Bośnię Mostar i Sarajevo
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 30.11.2010 21:06

Super wyprawa przed tobą.
Ja w swoich planach też chciałam wracać przez Bośnię i Hercegowinę, Węgry ( moj plan był taki, żeby zobaczyć jeszcze jak najwięcej ) no ale musialam ustąpić pod naciskiem reszty ekipy z którą jechaliśmy, chodziło, o to, że trasa w większości wiodła niezbyt dobrymi drogami..i przez góry.
Pozdrawiam Agniecha.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.11.2010 21:38

Witaj, Agniecha! Dopiero teraz trafiłam na tę relację :oops: Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia.

I podoba mi się Budva. Nie przypuszczałam, że jest tam tak ładnie. W 2007 roku przejechaliśmy całe czarnogórskie wybrzeże, aż do Ulcinja. Budva kojarzy mi się z wielkim ośrodkiem turystyczno-rozrywkowym (dyskoteki, kluby, kasyna) i korkiem, w którym utknęliśmy. Ale to tylko wrażenie z przejazdu przez tę miejscowość. Nie poświęciliśmy jej zbyt wiele uwagi, bo szukaliśmy campingu (którego zresztą nie znaleźliśmy, bo warunki sanitarne pozostawiały wiele do życzenia).

Wtedy, po jednodniowej objazdówce czarnogórskiego wybrzeża, wróciliśmy do Chorwacji. Dzisiaj wiem, że trzeba "wrócić" do Czarnogóry i bliżej przyjrzeć się temu krajowi, nie tylko wybrzeżu :)

Pozdrawiam :papa:
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 01.12.2010 22:39

przepiekne zdjecia, piekna relacja i piekna budva (jak w niej niema zaduzo turystow i tlokow) :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 02.12.2010 09:46

Ale fajna relacja.
I te zdjecia z Budvy.... 8O :)

Pozdr.
krzysiek1975
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek1975 » 20.12.2010 21:27

Witam

normalnie i ja sie zauroczylem Czarnogora, czy mozna prosic namiary na hotel moj mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 21.12.2010 22:04

Witaj krzysiek1975. Tak jak pisałam wcześniej to hotel Aleksandar z biura Neckermann.Jest już nowy katalog na 2011 r.
Pozdrawiam i życzę udanych wakacji.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 24.12.2010 14:52

Miło popatrzeć na Budvę, w której 10 lat temu posiedzieliśmy kilka godzin. Czarnogóra jest piękna, ale my wówczas przeżyliśmy mały horror, opisany zresztą kiedyś na naszym forum. Wiem skądinąd, że obecnie sytuacja wygląda tam zupełnie inaczej.

Ładne zdjęcia. :D
justa999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) justa999 » 25.12.2010 23:43

W tym roku w lipcu równiż spędziłam tydzień w Czarnogórze. Czarnogóra ma stosunkowo krótkie wybrzeże, także wszystkie miejsca warte odwiedzenia w pierwszej kolejności można zobaczyć nie tracąc czasu na długie dojazdy. My mieszkaliśmy w Petrovacu, który jest mniej więcej w połowie wybrzeża Czarnogóry. Także w jedną stronę pojechaliśmy zwiedzać Budvę i Boke kotorska, Herzeg Novi a w druga stronę Bar, Ulcinj. Niestety ta dlugość wybrzeża ma swoje minusy, otóż nie ma tu tak wiele plaż jak w CRO i w związku z tym obłożenie jest podobne jak w Makarskiej. Nie wiem jedynie jak faktycznie jest w Ulcinj gdyż tam dotarliśmy późnym popołudniem.
justa999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) justa999 » 26.12.2010 00:04

jan_s1 napisał(a):Miło popatrzeć na Budvę, w której 10 lat temu posiedzieliśmy kilka godzin. Czarnogóra jest piękna, ale my wówczas przeżyliśmy mały horror, opisany zresztą kiedyś na naszym forum. Wiem skądinąd, że obecnie sytuacja wygląda tam zupełnie inaczej.

Ładne zdjęcia. :D

Ciekawa jestem co to był za horror...
według mnie jest tam całkiem inna atmosfera niż w Cro. W Cro czuje się bezpiecznie i spokojnie aż do przesady. Ale właśnie po ten spokój, zwolnienie tempa życia szczególnie na wyspie (mimo aktywnego zwiedzania tego co tylko się da) jeżdżę do Chorwacji na wakacje. Natomiast w Czarnogórze miałam wrażenie, że trzeba mieć rękę na pulsie. Ludzie nie są tam tak mili i pomocni jak w Cro. Do tego poczucia niepokoju przyczynił sie jeszcze przypadek, który widzieliśmy w stolicy Montenegro Podgoricy. Nagle na skrzyżowaniu jeden z samochodów (nazwę go A, żeby bylo wiadomo na koniec który jest który) z pasa do jazdy prosto zjechał na pas do skrętu w prawo zajeżdżając drogę innemu jadącemu. Gdy samochody ruszyły na zielonym tym razem ten drugi wyprzedził zajeżdżającego czyli A, stanął na środku skrzyżowania, wyciągnął łom z samochodu i poleciał dać nauczkę samochodowi A.
Nie wiem co było dalej bo bardzo szybko odjechaliśmy z tego miejsca.

Tak sobie teraz wspominam, że tam trzeba się również przyzwyczaić do ruchu drogowego. Po pierwsze wielu kierowców nie używa kierunkowskazów. Po drugie gdy droga z pierwszeństwem skręca a podporządkowana prowadzi na wprost, trzeba uważać bo wielu kierowców z Czarnogóry ma inną teorię pierwszeństwa. I jeszcze jeżeli chodzi o lewoskręt z drogi głównej to tubylcy skręcają licząc na to, że ten co jedzie prosto musi się zatrzymać bo inaczej stłucze sobie samochód. Po tygodniu stwierdziłam, że wszyscy są tam bardzo przezorni bo w każdej chwili ktoś może wyjechać, skręcić niespodziewanie. Sprowadza się to do tego , że jakoś się jeździ.
:roll:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 26.12.2010 12:37

justa999 napisał(a):

Proszę uprzejmie:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=22352&postdays=0&postorder=asc&start=0
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 26.12.2010 17:33

Witajcie wszyscy.
My nie mieliśmy jakiś strasznych przygód i cały pobyt minął nam
naprawdę przyjemnie.
Jedynym minusem jak dla mnie były tłumy rosyjsko-języcznych turystów.
Myślę, że przez 10 lat Czarnogóra zmnieniła się jednak na lepsze.
justa999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) justa999 » 26.12.2010 21:44

jan_s1 napisał(a):
justa999 napisał(a):

Proszę uprzejmie:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=22352&postdays=0&postorder=asc&start=0

No spoko, poczytałam. Myslalam, że to ja trafiam na takie ciągłe kontrole itd. Choć duzo się zmieniło to już wiem skąd taki niepokoj towarzyszył nam gdy wyjeżdżaliśmy z naszej bazy wypadowej tzn. Petrovaca, który wyglada mi na typowo turystyczne miasteczko.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора