Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Budapeszt po japońsku

Aż 20% całej populacji Węgier mieszka w stolicy państwa – Budapeszcie. Na terenie państwa znajduje się Balaton czyli największe europejskie jezioro. W Budapeszcie znajduje się bardzo dobrze rozwinięty system metra, które otwarto już w 1896 roku – starsze w Europie jest jedynie metro londyńskie. Węgry są ojczyzną wielu dziś używanych wynalazków. Pochodzi stąd długopis, syfon, kostka Rubika i zapałki. Na Węgrzech aż do 1941 roku obowiązywał tu ruch lewostronny.
Nefer
Koneser

Postnapisał(a) Nefer » 04.04.2020 21:42

Gyor nie jest mi znane z autopsji, a tylko ze zdjęć. Ale są to zdjęcia z początku lat 80., kiedy to mój ojciec był w Gyor na konferencji naukowej.
Teraz z przyjemnością obejrzałem bardziej współczesne widoczki. :) Miło z wami pospacerować. :)
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 05.04.2020 11:04

Sara76 napisał(a):Budapeszt w Twojej odsłonie robi niesamowite wrażenie.

Dzięki! :)

Nefer napisał(a):Gyor nie jest mi znane z autopsji, a tylko ze zdjęć. Ale są to zdjęcia z początku lat 80., kiedy to mój ojciec był w Gyor na konferencji naukowej.
Teraz z przyjemnością obejrzałem bardziej współczesne widoczki. :) Miło z wami pospacerować. :)

To był bardzo miły spacer :) Szkoda tylko, że było tak gorąco ;)
CROberto
Cromaniak

Postnapisał(a) CROberto » 05.04.2020 11:31

Gýor na Twoich zdjęciach opustoszały ,jak teraz nasze miasta podczas epidemi...
Senny - klimatyczny. :)
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 05.04.2020 14:52

CROberto napisał(a):Gýor na Twoich zdjęciach opustoszały ,jak teraz nasze miasta podczas epidemi...
Senny - klimatyczny. :)

Wtedy był opustoszały z powodu upału...
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 05.04.2020 15:05

Trafiłam na Twoją relację prawie po fakcie, ale już ją wchłonęłam i jak zwykle wspaniale mi się czytało. Budapeszt odwiedziłam dwa razy w latach dziewięćdziesiątych :lol: i najlepiej zapamiętałam Basztę Rybacką i widok z niej na Parlament.To niewiele, co innego się wtedy dla mnie liczyło.
Bardzo mnie zaintrygował ten ruin bar oraz niektóre pomniki.
A w tym roku mam zarezerwowany jeden nocleg w Gyor :roll: :( . Co będzie z tym wyjazdem kto to wie... Ostatnie wpisy forumowiczów tutaj trochę podnoszą na duchu. :)
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 05.04.2020 16:32

pomorzanka zachodnia napisał(a):Trafiłam na Twoją relację prawie po fakcie, ale już ją wchłonęłam i jak zwykle wspaniale mi się czytało.

Bardzo się cieszę :D

pomorzanka zachodnia napisał(a):Budapeszt odwiedziłam dwa razy w latach dziewięćdziesiątych :lol: i najlepiej zapamiętałam Basztę Rybacką i widok z niej na Parlament.To niewiele, co innego się wtedy dla mnie liczyło.

Rozumiem, co masz na myśli ;)
Ja tak mam ze Sztokholmem, który odwiedziłam w 1999 roku w ramach wymiany młodzieży, a który baaardzo mi się podobał. Będąc (późną ;)) nastolatką, miałam inne priorytety niż zwiedzanie :oczko_usmiech: Teraz trochę żałuję, bo taki wyjazd to jednak dość problematyczny jest, głównie finansowo i nie wiem, czy tam jeszcze będę...

pomorzanka zachodnia napisał(a):A w tym roku mam zarezerwowany jeden nocleg w Gyor :roll: :( .

Wieczorem musi być tam bardzo klimatycznie 8)

pomorzanka zachodnia napisał(a):Co będzie z tym wyjazdem kto to wie... Ostatnie wpisy forumowiczów tutaj trochę podnoszą na duchu. :)

Trzeba myśleć pozytywnie :)
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 05.04.2020 18:16

19 sierpnia (poniedziałek): Spacer po Győrze - część druga

Zmierzamy w stronę rzeki... Przystajemy na placu, obok studni, z którą związana jest legenda:

IMG_5515 (Custom).JPG

Na zdjęciu obcięłam górną część dekoracyjnej kraty, którą wieńczy kogut. A legenda opowiada właśnie o żelaznym kogucie i półksiężycu (ten jest widoczny) zdobiącym miejską fontannę.

Brzmi to mniej więcej tak ;):
Kiedy Győr został zajęty przez Turków, ich dowódca udał się na spacer, aby obejrzeć miejskie fortyfikacje. Umocnienia zrobiły na nim duże wrażenie. Zatrzymał się przy studni i powiedział: "Prędzej ten kogut zapieje, a półksiężyc będzie w pełni, niż miasto zostanie zdobyte".
Niedługo potem, gdy wojska chrześcijańskie szykowały się do szturmu, jeden z żołnierzy, pod osłoną nocy, przedostał się za mury. O świcie podszedł pod fontannę i zaczął piać jak kogut. W tym samym momencie promienie sięgnęły półksiężyca i Turkom wydawało się, że przybrał on pełne kształty. Wówczas, podczas powstałej paniki, zaprószono ogień i wysadzono zapasy prochu. W ten sposób miasto zostało zdobyte.

Pomnik stojący obok też z pewnością nawiązuje do tej legendy - jeden z walczących trzyma metalowego koguta:

IMG_5519 (Custom).JPG

IMG_5520 (Custom).JPG

Zostawmy legendy ;) i chodźmy na spacer wzdłuż Raby:

IMG_5525 (Custom).JPG

Na wodzie można zobaczyć "pływającą fontannę", która w nocy jest podświetlona:

IMG_5529 (Custom).JPG

Na półwyspie znajduje się kolejny pomnik (nie mam pojęcia, kogo przedstawia, ale raczej jest to kobieta ;)):

IMG_5528 (Custom).JPG

a za obeliskiem - kąpielisko termalne:

IMG_5530 (Custom).JPG

Tam pewnie wywiało wszystkich ludzi ;) Wcale im się nie dziwię...

My tymczasem smażymy się w pełnym słońcu, ale dzielnie idziemy pustym nabrzeżem:

IMG_5536 (Custom).JPG

IMG_5538 (Custom).JPG

Na postumencie jakiś facet na koniu ;):

IMG_5541 (Custom).JPG

IMG_5542.JPG

a obok armaty i pan, który padł:

IMG_5544 (Custom).JPG

Bynajmniej nie od wystrzału ;)

Fontanna kusi, żeby do niej wejść:

IMG_5547 (Custom).JPG

Nie robimy tego, ale szukamy cienia i miejsca, gdzie można się schłodzić od środka ;)

Mijamy Károla Kisfaludy'ego - węgierskiego dramaturga, jednego z ważniejszych poetów węgierskiego romantyzmu, uważanego za prekursora węgierskiego teatru narodowego:

IMG_5555 (Custom).JPG

W tle widać ciuchcię. Wagoniki są przynajmniej zadaszone...

Docieramy do głównego deptaku:

IMG_5575 (Custom).JPG

IMG_5576 (Custom).JPG

na którym wzrok przykuwa dziwna rzeźba:

IMG_5574.JPG

To posąg św. Jerzego, który, zamiast zbroi, ma na sobie rzymską togę. Natomiast smok, zawsze przedstawiany obok świętego, bardziej przypomina skrzydlatego kameleona ;)

Mina Jerzego wyraża zakłopotanie. Myśli pewnie: "Co mam zrobić z takim gadem?" ;)

Podoba mi się też pomnik wioślarza:

IMG_5566 (Custom).JPG

bo przypomina o naszych kajakowych przygodach w Chorwacji :mrgreen:

Jak widać, Győr, podobnie jak Budapeszt, jest miastem pomników :)

Mijamy stragan z książkami:

IMG_5569 (Custom).JPG

Napis na górze "wozu" mówi o 300 forintach, tymczasem na karteczkach napisano 600 ;):

IMG_5570 (Custom).JPG

Wreszcie znajdujemy jakąś knajpkę z wolnymi stolikami w cieniu. (Nie jest to łatwe, bo większość restauracji jest jeszcze zamknięta.) Zamawiamy colę (dla Małża ;)) i małego krafta dla mnie :D:

IMG_5584 (Custom).JPG

To lokal śniadaniowy (nie Pasa Kebab, który widać na zdjęciu, tylko miejsce obok ;)), w którym śniadania serwują do 14:00 ;), załapujemy się rzutem na taśmę. W porządku, i tak byśmy dużo nie zjedli w taki upał. Skończyły się już gofry na słono, które były naszym pierwszym wyborem, więc poprzestajemy na tostach. Wszystko bardzo smaczne, jak to na Węgrzech :D

Po lunchu mamy więcej siły, więc możemy jeszcze trochę pozwiedzać ;)

Tak uroczo prezentuje się deptak:

IMG_5591 (Custom).JPG

I ludzi przybyło! 8O

Ten pan bardzo się śpieszy (spogląda na zegarek):

IMG_5590.JPG

(To Gábor Baross - dziewiętnastowieczny polityk.)

Nam też zaczyna się śpieszyć - musimy dotrzeć do samochodu, zanim miną opłacone dwie godziny parkowania.

Na ostatnią atrakcję turystyczną nie poświęcimy więc dużo czasu, a szkoda, bo pewnie warto przyjrzeć się bliżej neobarokowemu ratuszowi z końca XIX wieku:

IMG_5593 (Custom).JPG

Z tego, co widziałam w internecie, budynek pięknie prezentuje się zwłaszcza wieczorem, kiedy jest podświetlony. Podobnie jak fontanny znajdujące się naprzeciw:

IMG_5594 (Custom).JPG

Obiecujemy sobie, że tu kiedyś wrócimy, koniecznie z noclegiem :) Być może w drodze do Cro, kto wie... :D

Tymczasem zmierzamy do auta, mijając ciekawy budynek sali koncertowej i konferencyjnej:

IMG_5600 (Custom).JPG

I to koniec naszego spaceru po Győrze, który okazał się bardzo sympatycznym miastem 8) Wiem, że mało widzieliśmy, ale kiedyś postaramy się to nadrobić :D

Końca dobiegają też nasze węgierskie, bardzo upalne, wakacje. Zabawne jest to, że mieliśmy tu dużo wyższe temperatury niż na Hvarze... 8O

Pobyt w Budapeszcie już podsumowałam, pozostaje mi jeszcze podziękować Czytelnikom za miłe towarzystwo i komentarze :D
Dzięki!!! :D :D :D

Mam nadzieję, że relacja się Wam przyda 8)
Do zobaczenia, mam nadzieję, już niedługo :roll: w jakiejś kolejnej...

Vég :papa: (to po węgiersku - koniec 8))
elka21
Mistrz Europy UEFA

Postnapisał(a) elka21 » 05.04.2020 18:39

maslinka napisał(a):Mam nadzieję, że relacja się Wam przyda 8)

Na pewno.
Budapeszt miał być w tym roku, ale wszystko wskazuje na to, że odwiedzimy go raczej w przyszłym roku :roll:
Mówi się trudno, a przez ten czas, zajrzę tu nie jeden raz, i będzie czas na szczegółowe zaplanowanie zwiedzania.
Dziękuję za relację, i czekam na kolejną :D :papa:
mchrob
Cromaniak

Postnapisał(a) mchrob » 05.04.2020 19:29

maslinka napisał(a):Z żalem opuszczamy Budapeszt, który "wystroił się" na jutrzejsze święto państwowe - Dzień św. Stefana:

20.08 zeszłego roku wracaliśmy z Chorwacji właśnie przez Węgry. No i już będę pamiętał że to ich święto narodowe ;)
Zawsze robimy zakupy podczas takiego tranzytu a w tym roku niestety nie udało się. No i nie było zapasu wina, salami i kiszonek :roll:

Dzięki za świetną jak zwykle relację.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 05.04.2020 20:26

elka21 napisał(a):
maslinka napisał(a):Mam nadzieję, że relacja się Wam przyda 8)

Na pewno.

Cieszę się :)

mchrob napisał(a):Dzięki za świetną jak zwykle relację.

A ja dziękuję za towarzystwo :D
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 05.04.2020 20:35

Dziękuję za fajną relację. Trzeba kiedyś powrócić do Budapesztu. Już dość blisko było rok temu na powrocie z Grecji, ale się nie udało :(
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 05.04.2020 21:40

piekara114 napisał(a):Dziękuję za fajną relację. Trzeba kiedyś powrócić do Budapesztu. Już dość blisko było rok temu na powrocie z Grecji, ale się nie udało :(

Uda się w końcu :)
My też planowaliśmy przez kilka lat, ale zawsze coś stawało na przeszkodzie - problemy zdrowotne, słaba pogoda albo jeszcze coś innego...
Magda O.
Cromaniak

Postnapisał(a) Magda O. » 06.04.2020 09:51

Dziękuję za relację z jednego z moich ulubionych europejskich miast. Już sobie zanotowałam, co jeszcze jest tam do zobaczenia i teraz pozostaje czekać na możliwość wyjazdu...
Tydzień po świętach mieliśmy jechać z rowerami na weekend do Egeru. Poczekamy i w dogodnym momencie może rozszerzymy ten wyjazd jeszcze o Budapeszt :wink: coś mi się wydaje, że jak to wszystko się skończy to będziemy chcieli duuużo jeździć, więc skok z Egeru do Budapesztu to będzie sama przyjemność :oczko_usmiech:
Nefer
Koneser

Postnapisał(a) Nefer » 06.04.2020 10:01

Dzięki za kolejną, świetną relację :) .
Budapeszt świetny (wiadoma sprawa), ale i Gyor wart odwiedzin :) .
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 06.04.2020 13:39

Magda O. napisał(a):Tydzień po świętach mieliśmy jechać z rowerami na weekend do Egeru. Poczekamy i w dogodnym momencie może rozszerzymy ten wyjazd jeszcze o Budapeszt :wink: coś mi się wydaje, że jak to wszystko się skończy to będziemy chcieli duuużo jeździć, więc skok z Egeru do Budapesztu to będzie sama przyjemność :oczko_usmiech:

Eger też fajny :)
Byliśmy raz, ale bardzo krótko. Kiedyś trzeba będzie nadrobić 8)

Nefer napisał(a):Dzięki za kolejną, świetną relację :) .
Budapeszt świetny (wiadoma sprawa), ale i Gyor wart odwiedzin :) .

Dzięki za towarzyszenie mi w tej relacji :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Węgry - Magyarország

Budapeszt po japońsku - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies