Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Przydadzą się na przyszłość i dla innych.
Szukając znalazłam taką stronkę
http://www.uwielbiambudapeszt.com/Dużym uławtwieniem dla nas była możliwość porozumiewania się po polski.
Z angielskim u nas średnio.
Nocowaliśmy w apartamencie Izabella. Koszt 60 euro za noc za całość. Nas były 4 osoby, nie wiem jak cena kształtuje się przy większej ilości. Znajdują się tam 2 łóżka małżeńskie (wygodne), 1 rozkładana kanapa 2-osobowa (albo źle ją rozłożyliśmy, albo coś z nią jest nie do końca w porządku, bo miała wybrzuszenie przez środek, poza tym dość miękki materac), 2 rozkładane łóżka 1 - osobowe (używaliśmy jednego - wygodne).
Jest to mieszkanie 2 pokojowe (jeden pokój przechodni) z oddzielnie wc i łazienka (wanna, pralka, suszarka do włosów), kuchnia w pełni wyposażona (czajnik elektryczny, zmywarka, lodówka, kuchenka mikrofalowa i gazowa). Na wyposażeniu TV, wifi, żelazko, ręczniki i wiatrak.
Mieszkanie usytuowane w zabytkowej kamienicy (z 1894), która wymaga remontu. Samo mieszkanie wygląda jakby ktoś mieszkał tam pomieszkiwał. W łazience suszy się uprana pościel, ręczniki. W kuchni niepsujące się produkty pewnie zostawione przez poprzednich turystów. Specyficzny zapach w mieszkaniu kojarzący mi się ze starszą osobą lub starą kamienicą (nie wiem jak to dobrze określić).
W kamienicy na dole znajduje się sklep spożywczy czynny od 6.00-22.00, można płacić kartą.
Parking na ulicy płatny ok. 400 forintów/godz., w godz. 8.00-18.00. My wieczorem opłaciliśmy parkowanie do ok. 10.00 następnego dnia, a potem przestawiliśmy auto na bezpłatny parking przy Parku Miejskim (ul. Dozsa Gyorgy) o. 10.30 już był prawie pełny. Stąd metrem (żółta linia M1) pojechaliśmy do centrum.
Mieszkanie położone blisko centrum, spokojnie można dojść na piechotę, ze Starego Miasta też wróciliśmy piechotą.
Dla nas główna
wada tego mieszkania, to okna wychodzące na ulicę, a co za tym idzie hałas. Uliczka nie duża, ale jeżdżą po niej trolejbusy i do tego załapaliśmy się na śmieciarkę z samego rana. Na 2 noce było ok., ale jakbyśmy chcieli dłużej pomieszkać