Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BUDAPESZT JEDNODNIOWE ZWIEDZANIE - CO POLECICIE?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bambik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bambik » 27.05.2013 21:12

Zamierzam zwiedzić Budapeszt, będzie to jednodniowe zwiedzanie po drodze na Chorwację. Czy możecie udzielić mi kilku wskazówek?:

1. gdzie zostawić samochód?;
2. co zwiedzić? (interesują mnie Wasze doświadczenia, nie google);
3. gdzie zatrzymać się na nocleg? (w miarę tanio, może być camping lub motel);

Pozdrawiam forumowiczów.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.05.2013 21:44

Jeżli interesują cię nasze doświadczenia, to zapraszam do siebie

:D :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.05.2013 06:02

1. na płatnym parkingu.
Stawianie gdziekolwiek, biorąc pod uwagę pewne zawiłości madziarskiego, może spowodować, że spędzisz tam kilka dni ;)
A tak ogólnie, to zależy, gdzie zanocujesz - Oekotel lub Etap - są koło siebie, tuż pod Budapesztem.
Cena powinna się dalej trzymać na poziomie 19€. Dojazd dobry, bo autostradą (winieta!) ale w Budapeszcie są korki więc trochę trudno zaparkować, np i poruszasz się powoli.

Za to możesz dojechać szybciej i w więcej miejsc - na dzień dobry Wzgórze Zamkowe, później pojedź na Górę Gellerta do Cytadeli, później przejeżdżasz do Pestu, na Plac Bohaterów i do Lasu Wolności, gdzie masz Vajdahunyad, kopię siedmiogrodzkiego zamku. Warto też przejść się aleją Andrassy, przynajmniej do Muzeum Terroru i z powrotem.

Jeżeli starczy ci czasu, to wracasz do bazyliki św. Stefana, do parlamentu i nad bulwary, ale osobiście wątpię, żeby ci się chciało.

Alternatywna trasa: wzgórze Zamkowe, mosty, bulwary, św. Stefan, parlament, most i wyspa św. Małgorzaty, powrót.

Pod Budapesztem są też campingi - namiarów nie znam, ale podobno można się stamtąd wygodnie dostać do Budapesztu metrem czy autobusem: Maslinka albo Jacek powinni wiedzieć lepiej.
Nie jesteś już tak mobilny, za to nie masz problemów z samochodem - wzgórze Gellerta i Cytadelę raczej bym sobie wtedy darował, za to skupił na wzgórzu Zamkowym, bulwarach i spacerze wokół św. Stefana i parlamentu.

Baseny, podziemia, ZOO, zwiedzanie wewnątrz itp. raczej bym sobie odpuścił.
To jest dobre, jak już trochę poznasz miasto.

Pozdrawiam
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.05.2013 06:40

weldon napisał(a):1. na płatnym parkingu.
Stawianie gdziekolwiek, biorąc pod uwagę pewne zawiłości madziarskiego, może spowodować, że spędzisz tam kilka dni ;)

Ale po co płacić, skoro przy Placu Bohaterów jest wielki darmowy parking na ponad tysiąc samochodów, na którym (z tego, co zauważylem) zawsze są wolne miejsca?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.05.2013 06:44

I dalej metrem?

Możliwe. Nie jeżdżę metrem, więc dla mnie to by było za daleko jak na zwiedzanie okolic zamku i parlamentu.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 28.05.2013 08:51

bambik napisał(a):Zamierzam zwiedzić Budapeszt, będzie to jednodniowe zwiedzanie po drodze na Chorwację. Czy możecie udzielić mi kilku wskazówek?:

1. gdzie zostawić samochód?;
2. co zwiedzić? (interesują mnie Wasze doświadczenia, nie google);
3. gdzie zatrzymać się na nocleg? (w miarę tanio, może być camping lub motel);

Pozdrawiam forumowiczów.

co prawda nie mam doświadczenia w zwiedzaniu Budapesztu, ale też się zastanawiam czy nie zawitać do tego pięknego miasta tego lata - z tymże jak zastanawiam się nad 2 noclegami. Budapeszt jest dość tani - polecam przeszukać booking. ja znalazłem dla mojej trójki (co prawda dziecko gratis bo ma dopiero 4 lata) nocleg ze śniadaniem do 300 zł za 2 doby. Też znalazłem Budapest Card za 16 Euro na 24 h. wszystkie środki komunikacji miejskiej za darmo, zoo i niektóre muzea za darmo. do innych zniżka. no i przy tej karcie - jedno dziecko gratis.
ale chętnie posłucham rad doświadczonych :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.05.2013 09:28

weldon napisał(a):I dalej metrem?

Możliwe. Nie jeżdżę metrem, więc dla mnie to by było za daleko jak na zwiedzanie okolic zamku i parlamentu.

Tak - z tego parkingu jest kilka metrów do stacji metra Hosok Tere, a bilety na komunikację miejską w Budapeszcie kosztuja grosze.
kedrigern
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kedrigern » 28.05.2013 21:48

Jeśli czas pozwoli to polecam darmowe wycieczki http://www.triptobudapest.hu/ Byłem na oryginalnej i żydowskiej - warto.

Bilety na metro kosztują ok. 5 zł i można przesiadać się wewnątrz tuneli dowolnie (http://www.bkv.hu/en/single_tickets/single_ticket).

Nocowaliśmy w 3 osoby tutaj http://www.booking.com/hotel/hu/chesscom.pl.html Cena niewysoka, standard w porządku.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.05.2013 22:02

kedrigern napisał(a):
Bilety na metro kosztują ok. 5 zł i można przesiadać się wewnątrz tuneli dowolnie (http://www.bkv.hu/en/single_tickets/single_ticket).

A jeszcze bardziej opłaca się kupić karnety: http://www.bkv.hu/en/travel_cards
bambik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bambik » 31.05.2013 09:40

bardzo dziękuję za cenne porady, skorzystam niezawodnie. Oczywiście czekam na kolejne. Pozdrawiam forumowiczów.
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 31.05.2013 12:00

Dwa lata temu w drodze do Cro zatrzymaliśmy się na dwa dni w Budapeszcie.
Proponuje zostawić samochód gdzieś na przedmieściach, byleby koło jakiejś stacji metra i do centrum.

Jak masz mało czasu - tylko jeden dzień - to proponuje zwiedzić najpierw 'busem'. Jeździ ich sporo, a w centrum co kilkaset metrów stoją ludzie sprzedajacy bilety (z pomarańczowymi flagami). Objazd trwa ok. 3-4 godzin i zobaczysz większość ciekawych miejsc a w słuchawkach będzie miał omówione wszystko po polsku. Jak coś szczególnie Cię zainteresuje to możesz tam wrócić. Poza tym w trakcie zwiedzania możesz wysiąść w ciekawym miejscu - np. wzgórze Gellerta, posiedzieć tam godzinkę czy dwie i pojechać dalej kolejnym autobusem.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 31.05.2013 14:17

Ja polecam poświęcić 1,5-2 godzinki i zwiedzić Terror Haza.

Wrażenia niezapomniane - jak po Auschwitz.
mezcal
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mezcal » 04.06.2013 20:57

Bambik,
jeżeli wjeżdżasz do Budapesztu autostradą M2 możesz zaparkować na bezpłatnym parkingu w centrum handlowym Arena Plaza http://www.arenaplaza.hu/en/visitor-information/ , dalej metrem lub tramwajem. Podczas pierwszej wizyty, szczególnie tak krótkotrwałej, optymalne są wycieczki objazdowe tak jak napisał Stendo, przy kolejnym pobycie będziesz wiedział co chcesz zwiedzić.
Gdybyś zdecydował się nocować polecam apartament Adler z bezpłatnym podziemnym parkingiem http://www.adlerapartments.com/noclegbudapes.html , nocowaliśmy tam w zeszłym roku.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone