napisał(a) kukris » 14.02.2012 21:16
Jestem zainteresowany tym tematem, bo sam wybieram się na półwysep w tym roku. Co do zaśmiecania środowiska przez nas samych mam wyrobiony pogląd od wielu już lat. Niestety jesteśmy jako nacja (czy nam się to podoba czy też nie - ogromnymi brudasami. W najbliższym otoczeniu (zwłaszcza zimą) podrzucamy sąsiadom co się da (śnieg przykryje) i wielu z tych śmiecących debili szczyci się pewnie wśród sobie podobnych fumfli swoją ,,pomysłowością". Z drugiej strony wyrażamy swoje oburzenie z faktu, że gdzieś indziej z działalnością podobnych debili możemy się zetknąć.
Cóż, parę pokoleń poczekać przyjdzie i może się poprawi również w RP.
Jeżeli zaś chodzi o śmieci na plażach Peljesaca, to w ich albański rodowód nie wierzę. Te wcześniej zapaskudziłyby Otok Mjlet ( pod warunkiem, że zechciałyby płynąć na północ). Tak więc jachty, promy i inne pływające łajby są zapewne żródłem tych ,,plażowych atrakcji". Chyba że z rur o których mowa w tym temacie nie wypływa niestety tylko ,,ciecz", lecz również inne komponenty jakie miałem okazję oglądać w ubiegłym roku w okolicach Trogiru np. torby foliowe. podpaski, bandaże, papier toaletowy, chusteczki higieniczne, kawałki gazet itp.
Ostatnio edytowano 22.02.2012 19:57 przez
kukris, łącznie edytowano 3 razy