Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brijuni...??

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Taddy
Podróżnik
Brijuni...??

Nieprzeczytany postnapisał(a) Taddy » 11.04.2006 20:03

Wybieram sie w ten majowy weekend do Cro na objazdówkę i chcę pojechać do parku Brijuni, bo nigdy tam nie byłem. Obczytałem forum, ale za wiele to tu nie ma.
Pytanka do osób, które były:
1. Czy w ogóle warto tam jechać?
2 Ile to kosztuje? (prom, zwiedzanie)
3. Ile trwa zwiedzanie?

Generalnie chodzi o to czy warto płacić i poświecać chyba cały dzień na to? Tak w skali od 1-10.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.04.2006 21:37

http://www.brijuni.hr/Home.aspx?PageID=4
Cennik w zakładce ponuda-izleti
Nie miałem okazji tam być, ale myslę że warto bo jest to park narodowy.
Poniżej opis z adratica.net:
Brijuni to archipelag wysp leżących przed zachodnim wybrzeżem Istrii, których najpiękniejsza część została ogłoszona parkiem narodowym. Od Puli Brijuni oddalone są o około 6 km, a z lądem łączy ich Kanał Fažański przez który z portu Fažana, codziennie kursuje łódź wioząca turystów na Brijuni. Archipelag Brijuni składa się z 2 większych wysp - Veliki i Mali Brijun, oraz z 13 mniejszych wysepek o bardzo atrakcyjnym wybrzeżu, zasiedlonych już w prahistorii. Wyspy znane są z bardzo łagodnego klimatu, tak więc tutejsza roślinność jest wyjątkowo bujna, a obszar Parku Narodowego porośnięty jest tropikalnymi roślinami, tworzącymi specjalnie zagospodarowanymi alejkami, parkami i ogrodami. Ogród zoologiczny na wyspach Brijuni jest otwartym ZOO, tak więc zwierzęta swobodnie spacerują po wyspie, istnieje też tutaj safari park. Ze sportów archipelag Brijuni oferuje rzeczywiście wszystko: jazdę konną, golf, tenis, żeglowanie, wind surfing, wynajem rowerów i łodzi, nurkowanie, a goście mają do dyspozycji liczne tereny sportowe, boiska i hale. Wypoczynek na wyspach Brijuni przeznaczony jest dla gości szukających zakwaterowania najwyższej kategorii i najlepszej oferty dodatkowych atrakcji.
Polecamy zobaczyć: mury obronne na wyspie Veliki Brijun / luksusowy rzymski zamek w Zalewie Veriga, którego budowle ciągną się na długość wielu kliometrów / świątynia Wenus/ świątynia Neptuna / wczesnochrześcijańska bazylika Św. Marii / renesansowe i gotyckie kościoły / budowle z okresu wiedeńskiej secesji / Muzeum Muzeum Miejscowe Brijuni
Jak dojechać: na wyspy Brijuni kursuje turystyczny statek wypływający z Fažany, a do Fažany prowadzi lokalna droga Pula-Fažana, na którą można dojechać skręcając z magistrali Buje - Pula.
Czy wiedzieliście że: na wyspach Brijuni zabroniona jest jazda samochodem, a po wyspie jeździ turystyczna kolejka/ Brijuni są jednym z najbardziej nowoczesnych miejsc letniskowych i letnia rezydencja chorwackiego prezydenta / niemiecki car Wilhelm II odwiedził Brijuni sześć razy/ na wyspach Brijuni zamieszkał austrowęgierski następca tronu Franciszek Ferdinand / wyspy te zwiedzili europejscy i światowi dostojnicy
Taddy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Taddy » 12.04.2006 07:11

OK, dzieki. Ten opis czytałem, podobnie jak kilka innych. Cena trochę mnie odstrasza, dlatego pytanie skierowane jest do osób, które były i widziały na własne oczy i mogą stwierdzić czy obiekt wart był tych pieniedzy czy nie?
Taddy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Taddy » 12.04.2006 07:18

Natomiast na tej stronie nie jest napisane, czy zwiedzanie płatne jest obowiązkowe, czy też można samemu za free? Tudzież nie ma podanych cen za dopłynięcie na wyspę, jeno rozkład jazdy.
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 12.04.2006 07:47

Brijuni zwiedza się przyjeżdzając do Fazany i stamtad wsiada się na statek. Statki cumują przy nabrzezu - jest dwa albo 3 do wyboru. Ceny dokładnej nie pamiętam , wycieczka trwa ok 1, 5 h do 2 h. Ceny podobne do fish-picniców ( troche mniej bo bez żarcia i krócej ) . W programie, uwaga:
nie ma zadnego zwiedzania wysp - stateczki tylko podpływają do brzegów i z odległości 100 m można fotografować np ruinki , nabrzeze itd. Nie wysiada się na ląd na największej wyspie Vili Brijun na ktorej są drogie hotele i prywatne wille ( ona jest zamknięta dla zwiedzających).

Też myślałam że tam sie wysiądzie ale prawda jest inna i jak ktos nie byl to nie wie. Chyba że jestes klientem hoteli to wtedy oczywiscie jedziesz innym statkiem :D :D

Stateczek natomiast moze was wysadzić na jednej z mniejszych wysepek, na plazy gdzie można się wykąpać i potem następnym wrócić. Ale tam gdzie cumuje to nie jest to o co chodzi i co opisuja w przewodnikach do zwiedzania. Naganiacze oszukują turystów nie mówiąc prawdy albo tak tłumacząc żeby wyglądało to możliwie najatrakcyjniej.

My zrezygnowaliśmy po zasięgnięciu informacji od turystów Polaków wysiadajacych właśnie ze statku z takiej wycieczki.

Jak mam coś doradzic to weż lepiej z Vsaru albo z Rovinja wycieczkę do Limskiego Kanału - fajne widoki, w programie zwiedzanie jaskini. Słyszałam bardzo dobre opinie o tych wycieczkach. Sam Limski kanał wygląda ciekawie - to coś a'la fiord tonący w zieleni.

Może ktoś inny dał rade rto zwiedzić i trafil na inne wycieczki - ja pytałam u 3 przewoźników i wychodziło na to samo tak jak opisałam.
Taddy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Taddy » 12.04.2006 08:29

Oooooo! O to mi chodziło :D to jest konkretna odpowiedź. I rodzi ona następne pytania:
1. Wszak na stronie Brijuni podane są ceny za zwiedzanie, wiec dla kogo ten cennik???
2. Nie fiszuję, wiec kompletnie nie wiem jakie są ceny fisch-picniców. Więc ile, 10, 20,30 kun?
3 A skąd odpływają te stateczki do Limskiego kanału? Porec, Rovnij? Ile taki rejsik kosztuje? Kanał Limski widziałem z góry i faktycznie wygląda fajnie. czy do tej jaskini da sie dotrzeć z ladu ,czy tez tylko z wody? Wchodzi/wpływa sie do środka?
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 12.04.2006 09:21

Taddy napisał(a):Oooooo! O to mi chodziło :D to jest konkretna odpowiedź. I rodzi ona następne pytania:
1. Wszak na stronie Brijuni podane są ceny za zwiedzanie, wiec dla kogo ten cennik???

Jeszcze raz mówie że z tego co powiedziano mi w Fazanie łamanym angielsko-chorwackim to jesli nie wynajmujesz villi albo nie mieszkasz w hotelu to nie ma jako takiego zwiedzania wysp. Tak przynajmniej ja to zrozumiałam. Owszem, ogladanie z morza.
Moze jest inaczej ale prawda jest taka że jak rok temu pytalam o to samo na forum to nie bylo jednej osoby ktora zwiedzala te wyspy.

Aha, w porcie w Fazanie są jakieś kasy Parku Narodowego - ale po co i dla kogo one są to nie wiem. od razu w tym porcie zaczepiają naganiacze na wycieczki i ładują tych co się dadzą na swoje atateczki :D :D

2. Nie fiszuję, wiec kompletnie nie wiem jakie są ceny fisch-picniców. Więc ile, 10, 20,30 kun?

Wiecej, jakies 60 kn kosztowały te rejsy dokola wysp. Nie pamietam dokladnie.
Prawie całodniowy rejsik stateczkiem do Limskiego wyjdzie jakies 90 - 130 kn o ile pamietam. Można sie wytargowac jak jestes w wiecej osob.
3 A skąd odpływają te stateczki do Limskiego kanału? Porec, Rovnij? Ile taki rejsik kosztuje? Kanał Limski widziałem z góry i faktycznie wygląda fajnie. czy do tej jaskini da sie dotrzeć z ladu ,czy tez tylko z wody? Wchodzi/wpływa sie do środka?

j.w.
Statki sa z kilku miast, na zdrową logikę - im dalej od Limskiego tym dłuzsza i droższa wycieczka będzie. Najtansze sa chyba z Vsaru.
Nie płynełam gdyż mieszkałam gdzie indziej. Z jaskin to polecam Postojną :D :D a tamta jest po prostu w programie i chyba sie do niej wchodzi, jest niedpstępna za to z lądu. Tyle pamiętam z objaśnien kapitanów stateczków.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.04.2006 10:31

Sugeruję wycieczkę z Puli na fish picnic (smaczny posiłek na statku) aż po Limski kanał (z wody bez schodzenia na ląd). Po drodze Rovinji(zwiedzanie miasteczka, muzeum, przepiękny widok z góry, na której stoi kościół), Crveni Otok (plażowanie, kąpiel), Brijuni (z wody) i jeszcze coś.
Polecam. Wycieczka na cały dzień.

Fux
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.04.2006 13:24

Byłem 3 lata temu na wycieczce na Brijuni statkiem z PULI, ceny nie pamiętam, ale dosyc drogo. Wysadzili nas na brzegu, przewodnicy podzielili nieliczną grupę na "języki" i rozpoczęła się wycieczka po największej wyspie. Podjechaliśmy do ruin, już opisanych wcześniej, do części ZOO, zwierzęta przereklamowane, póżniej oglądanie wypchanych zwierzaków za szybą, taka wg mnie "lipa". Hotele na wyspie--bardzo luksusowe. Całe zwiedzanie zajęło nam ok 1.5 godz, pózniej czas wolny i sporo nudy. W drodze powrotnej wysadzili nas na innej wyspie, przygotowali ryby na grillu z sałatkami i sporą ilością białego wina. trochę kąpieli i następny statek do Puli. Wycieczka zajęła cały dzień.
Wrazenia--nie namawiam znajomych na wyprawę tam, sam tez więcej tam nie popłynę, szkoda kasy.
Zdecydownie ciekawszy Limski Kanal, my płynęliśmy z Umagu. Było wspaniale, kąpiele, zwiedzanie, super ryby i rakija. Cena też bardzo atrakcyjna, ale to było w 96 lub 97 roku.
Pozdrawiam
Taddy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Taddy » 24.04.2006 17:39

OK, zatem odpuszczam Brijuni. Dzieki za rady!
AnnaW
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnnaW » 19.06.2007 09:51

to co FUX opisal brzmi interesujaco, Brijuni takze a w ciagu tego samego dnia wiele innych atrakcji, gdzie caly dzien jest wypchany atrakcjami. Takie cos mi sie podoba i takiego wyjazdu bede szukac w Puli, jak znajde to napisze po sierpniu :)

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone