Re: Bretania i Normandia: D-Day, Katedry, sporo architektury
napisał(a) tony montana » 24.08.2022 14:33
Relacja dotyczyć będzie dwóch wyjazdów, ponieważ po wyjeździe tylko z Żoną i Synem, Córka stwierdziła po obejrzeniu niektórych zdjęć, że też chciałaby.... a że miałem jeszcze 4 dni wolnego po długim weekendzie sierpniowym - skoczyliśmy ten kawał raz jeszcze.
Pierwszy wyjazd: Bretania, potem Normandia, nocleg tam: Akwizgran, nocleg powrotny w Kolonii.
Akwizgran - do tego miasta mnie konkretnie zagnała sława grobu Karola Wielkiego i Katedry, w której został pochowany ten legendarny wódz. Nasze kroki po przyjeździe popołudniem skierowaliśmy od razu do Katedry.
jeśli zas macie hotel tak jak my blisko dworca to polecam ten darmowy w weekendy (sobota po 14.00) parking - Bachstrasse
https://goo.gl/maps/HrxAeAXCQ8r9Vtdn7Przez 595 lat (936 -1531) w akwizgrańskiej katedrze odbywały się koronacje władców Świętego Cesarstwa Rzymskiego. Koronowano tutaj 30 królów i 12 królowych.
Wejście do Katedry jest darmowe, w lato do 19 (od 7 rano), na wyższej kondygnacji znajdziemy tron Karola Wielkiego. Niestety, aby go zobaczyć, musimy wziąć udział w zorganizowanym zwiedzaniu, które odbywa się tylko kilka razy każdego dnia.
Część obiektu jest niestety w remoncie
W środku jest to, co lubią tygryski
niestety do Karola bliżej mogli wejść tylko nieliczni - nie wiem na jakiej zasadzie...może to zorganizowane zwiedzane z tronem na piętrze wcześniej.
Sam Akwizgran mimo, że ma jeszcze kilka fajnych zabytków (pokażę) to mnie nie jakoś mocno nie zachwycił (jak np. Rouen) - chaotyczna zabudowa, architektura dziwna, nie pasujące do siebie kompletnie budynki
Dość pokazać, że ten był jednym z ładniejszych
czy taki
To zas bardzo ładny budynek City Hall w Aachen z roku 1350. Podczas II Wojny Światowej Akwizgran był pierwszym miastem zajętym przez aliantów i miasto zostało zniszczone w blisko 70%.
Ludzie "siedzo"
W Akwizgranie też takie rzeczy
Słynne pierniczki akwizgrańskie
Tu też ludzie siedzo
cdn
Ostatnio edytowano 25.08.2022 14:20 przez
tony montana, łącznie edytowano 2 razy